Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden4702.03.20214
Stadsmiljönämnden6209.03.20214
Stadsstyrelsen13822.03.202112
Stadsfullmäktige7519.04.20217

4157-2013 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Idrottsparken i Kärsämäki, Kaerla, Kärsämäki (adr. Pulmussuovägen 69-71, Savonketogatan 7) (22/2013)

Sammandrag:

Detaljplaneändringen gör det möjligt att riva Pallivaha församlingscenter och ersätta det med två nya flervåningshus samt ersätta de förfallna flervåningshusen vid Savonketogatan med nybyggnader. I och med detaljplaneändringen uppstår nya flervåningshus för ca 180-200 nya boende. Idrottsparken i Kärsämäki bevaras för idrottsbruk och en värdefull naturtyp på församlingscentrets tomt ska skyddas. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till 240,000 euro (moms 0 %). Kostnadsberäkningen föreläggs fullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 47

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Thomas Hagström 17.2.2021:

Ett förslag till detaljplaneändring, daterat 20.11.2020 och ändrat 2.2.2021 med anledning av utlåtanden, har utarbetats för tomt 29 i kvarter 17 i stadsdelen Kaerla, tomt 2 i kvarter 74 i Kärsämäki, parkområdena i Idrottsparken i Kärsämäki och en del av Pallivahabacken samt en del av Kaerlavägens och Palttagatans gatuområden.

Områdets areal är cirka 7,2 hektar.

Beskrivning av detaljplanen

Idrottsparken

En stor del av Idrottsparken anvisas som område för idrotts- och rekreationsanläggningar (VU). För parkering anvisas ett eget område, området anvisas också byggnadsrätt för service- och omklädningsrumsbyggnader. I parken reserveras också ett område för basstation för teletrafiken samt ett område för en lekpark. Den del av parken som inte används för idrott anvisas som närrekreationsområde.

Savonketogatan 7

Kvartersområdet betecknas som AKR-1-område (kvartersområde för flervånings- och radhus). Byggnadsrätten i kvartersområdet uppgår till sammanlagt 10 000 v-m² varav 600 v-m² har anvisats för ett radhus med högst två våningar i sydöstra delen av kvartersområdet. Av byggnadsrätten anvisas 9400 v-m² för flervåningshus med 4-5 våningar.

Byggnadsytan är stor vilket gör det möjligt att placera byggnader på tomten på många olika sätt, skapa intressanta och varierande uterum. Byggandet styrs med bestämmelser som begränsar den enskilda byggnadens högsta tillåtna storlek samt våningstal. I bestämmelserna styrs byggandet så att den enskilda byggnadens våningstal ska variera mellan 4 och 5 våningar så att högst hälften av byggnaden får ha 5 våningar.

Bilplatserna ska placeras på marknivå. Bilplatserna ska fördelas mellan flera parkeringsområden och parkeringsområdena ska avgränsas med planteringar. Därtill ska man plantera träd även mellan bilplatserna.

Enligt den nya anvisningen för dimensionering av parkering (Ssn 8.2.2021 § 71) ingår planändringsområdet i områden som har effektiv kollektivtrafik, ligger på tre kilometers avstånd från centrum och vars avstånd från stomlinjernas hållplatser är mindre än 300 meter fågelvägen. I dessa områden ska bilplatser anvisas 1 bp/ 100 v-m2.

Miljöns grönska tryggas med grönfaktorn, grönfaktorn för området ska vara minst 0,8. Med hjälp av grönfaktorn hanteras också fördröjningen av dagvatten.

Pallivaha församlingscenter

För Pallivaha församlingscenters del har man utrett två alternativ, i det första alternativet skyddar man församlingscentret och i det andra ersätts församlingscentret med nybyggnader. I planutkastet presenterades båda alternativen.

Den kyrkliga samfälligheten ordnade våren 2018 en inbjuden arkitekttävling med målet att planera nya flervåningshus på den plats där församlingscentret ligger. I tävlingen utgick man från att församlingscentret får rivas. Tävlingen vanns av Sigge Arkkitehdit Oy med sitt bidrag ”Trio”. Planförslaget har delvis utarbetats utifrån tävlingsbidraget med den ändringen att det värdefulla naturområdet bevaras.

Efter att ha granskat båda alternativen föreslog planläggningen att det som utgångspunkt för förslaget till detaljplan väljs alternativ 2 enligt vilket församlingscentret rivs och nya flervåningshus byggs på dess plats. För att åtgärda inneluftsproblemen skulle man vara tvungen att förnya en så stor del av strukturerna i församlingscentret att det inte skulle vara meningsfullt att skydda byggnaden. Det skulle inte heller vara ekonomiskt lönsamt att renovera församlingscentret.

Stadsmiljönämnden godkände utkastet till detaljplaneändring 17.9.2019 § 354 enligt förslaget med följande tillägg:

”Vid den fortsatta planeringen utreds ytterligare byggnadernas placering och disponeringen av byggnadsmassorna, dock åtminstone så att våningstalet för de två flervåningshus som planerats på församlingscentrets plats sänks med en våning vilket på så sätt minskar byggnadsrätten.”

I förslaget har beaktats tillägget i nämndens beslut. Våningstalet för flervåningshusen har sänkts med en våning vilket ledde till att byggnadsrätten minskade med 900 v-m². Kvartersområdet betecknas som AK-1-kvartersområde vars byggnadsrätt uppgår till 5300 v-m². Grönfaktorn i AK-1-området ska vara minst 0,8.

Bilplatserna ska placeras i en delvis underjordisk parkeringsanläggning under gårdsdäcket. Bilplatser ska anvisas 1 bp/100 v-m².

I kvartersområdet för Pallivaha församlingscenter ligger ett område som uppfyller kriterierna för de två naturtyper som avses i 29 § i naturvårdslagen (dungar av ädla lövträd och hassellundar).  Området i fråga skyddas med beteckningen luo-1.

Planläggningsskeden

Initiativen till ändringen av detaljplanen har tagits av Åbo stads Fastighetsaffärsverk (Idrottsplanen i Kärsämäki), TVT Asunnot Oy (tomt 17.-29) samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet (tomt 74.-2).

I Fastighetsaffärsverkets initiativ föreslogs egnahemstomter i idrottsparken. I beredningsskedet har man frångått detta mål och idrottsparken förblir helt i idrotts- och rekreationsbruk. TVT Asunnot Oy har ansökt om en planändring för att ersätta de nuvarande bostadsbyggnaderna med nybyggnader och den kyrkliga samfälligheten har ansökt om en planändring för att kunna bygga flervåningshus på församlingscentrets plats.

Stadsmiljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 21.4.2015 § 134. Programmet för deltagande och bedömning uppdaterades 17.10.2017 så att ändringsområdet kompletterades med Pallivaha församlingscenter samt TVT Asunnot Oy:s bostadsbyggnader vid Savonketogatan 7.

Ett meddelande om anhängiggörandet och programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till parterna 28.4.2015 och 17.10.2017.

Åbo stad ordnade 21.8.2019 ett möte för allmänheten där man informerade om läget för detaljplaneändringen och där deltagarna gavs möjlighet att diskutera med representanter för staden, TVT Asunnot Oy samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Det har lämnats in sammanlagt 26 skriftliga åsikter i samband med programmet för deltagande och bedömning samt i utkastskedet. Om den första versionen av programmet för deltagande och bedömning lämnades 7 åsikter in. Därtill kom 19 åsikter in efter 17.10.2017. En av åsikterna lämnades in under mötet för allmänheten och de övriga åsikterna före möte för allmänheten.

Myndighetsutlåtanden har getts av Åbo museicentral 11.4.2019 och idrottstjänsterna 14.2.2018.

Planläggningen förhandlade 20.8.2019 om detaljplaneändringen med representanter för NTM-centralen i Egentliga Finland, Åbo museicentral och miljöskyddet. NTM-centralen och museicentralen ansåg att Pallivaha församlingscenter ska bevaras och skyddas trots omfattande behov av grundläggande renovering. Även om en stor del av byggnadens ytmaterial skulle bytas ut mot nya skulle byggnaden behålla sina viktigaste arkitektoniska drag.

Utlåtanden om det 20.11.2020 daterade planförslaget begärdes av Åbo Energi Ab, Åbo Vattenförsörjning Ab, Elisa Oyj, Egentliga Finlands regionala räddningsverk, Fritidssektorn/musei- och idrottstjänsterna, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland samt Egentliga Finlands förbund.

Utöver officiella utlåtanden begärdes också ställningstaganden av byggnadstillsynen, tomttjänsterna och miljöskyddet.

Tomttjänsterna meddelade att det inte behövs ett markanvändningsavtal och miljöskyddet kom med preciseringar gällande bestämmelserna för planområdet luo-1.

Sammanlagt 6 stycken utlåtanden lämnades in.

Sammandrag av utlåtandena

I sitt utlåtande 12.1.2021 stöder Åbo museicentral inte planförslaget till den del förslaget möjliggör rivningen av Pallivaha församlingscenter.

Museicentralen påminner att Heliga korsets kapell (1967) som representerar betongbrutalism hör till Pitkänens mest kända verk i Åbo. Hirvensalo kyrka som blev färdig 1962 och församlingscentret hör till Pitkänens första kyrkliga planeringsarbete. Den vita byggnaden representerar en annorlunda stilriktning än Heliga korsets kapell av betong och Pallivaha kyrka av tegel. Alla dessa tre modernistiska kyrkliga byggnader utgör ett fint kontinuum som visar hur Pitkänens produktion har förändrats under årens lopp. Varje byggnad är en viktig länk i kedjan av byggnader som planerats för församlingar.

Även om renoveringsprocenten för byggnaden ökar på grund av skadorna anser museicentralen ändå att renoveringen av byggnaden bevarar Pallivaha kyrkas särart och arkitektur trots en omfattande förnyelse av konstruktionerna.

Även NTM-centralen i Egentliga Finland anser i sitt utlåtande 8.1.2021 att Pallivaha kyrka och församlingscentret bör skyddas i detaljplanen så att den byggda miljöns värden som anknyter till objektet ska kunna tryggas enligt 5 § och 54 § i markanvändnings- och bygglagen. I skyddsbestämmelsen ska också inkluderas bestämmelser om inomhuslokaler, eftersom det obestridligen handlar om ett betydande modernistiskt helhetskonstverk av en erkänd arkitekt.

Åbo Energi föreslår att en ny transformator ska byggas på andra sidan av Kaerlavägen i parkområdet för Vieriparken.

Idrottstjänsterna anser det vara en mycket bra sak att området i det uppdaterade planförslaget förblir i rekreations- och idrottsbruk. Renoveringen av löpsträckan i Kärsämäki idrottspark kommer att genomföras som en del av invånarbudgeteringen. Med anknytning till utvecklandet av förhållandena i idrottsparken pågår också arbetet med att byta ut sandplanen mot en konstgräsplan. Arbetet utförs av Turun Kisa-Veikot ry.

Efter att sandbeläggningen eventuellt byts ut är det inte längre ändamålsenligt att frysa planen utan man övergår till att frysa planen i Savonketo som ligger på 350 meters avstånd från planen i idrottsparken.

Sammandrag av planläggningens svar

Åbo museicentrals ståndpunkt har varit känd redan i utkastskedet. Även planläggningen anser att det är fråga om en mycket viktig byggnad, en byggnadshistoriskt värdefull byggnad som är en viktig länk i kedjan av de byggnader som Pitkänen planerat för församlingar.

Beslut om att föreslå en rivning av byggnaden fattades först efter ett långt övervägande och flera förhandlingar. Byggnadens mycket omfattande fuktskador och allvarliga byggfel uppdagades först efter att renoveringen av byggnaden hade inletts. Den kyrkliga samfälligheten hade ursprungligen för avsikt att renovera byggnaden, men efter att skadornas omfattning hade blivit klar beslutade den kyrkliga samfälligheten att avbryta arbetet och leta efter alternativa lösningar. Förslaget har utarbetats utifrån utkastet som godkänts av nämnden.

Undervegetationen för den skyddade naturtypen ”hassellund” och ”dunge med ädla lövträd” tål ett normalt slitage såsom vandring till fots och bärplockning e.dyl. Med planbestämmelsen däremot förbjuds bearbetning av markytan såsom anläggning av en gräsmatta i området. I planbestämmelsen har man också tillagt ett avsnitt om de skyddsåtgärder som ska vidtas i byggskedet.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt under tiden 30.11 – 29.12.2020. Under anslagstiden lämnades en anmärkning in.

Anmärkning

TVT Asunnot Oy föreslog i sin anmärkning att ET-1-området längs Kaerlavägen integreras till byggnadsytan och att transformatorn genomförs som s.k. fastighetstransformator.

Svar av planläggningen

Åbo Energi föreslår att en ny transformator ska byggas på andra sidan av Kaerlavägen i parkområdet för Vieriparken. Även TVT Asunnot Oy har meddelat att de stöder lösningen förutsatt att byggandet inte begränsas på tomt 17.-29. ET-området stryks från tomt 17.-29 och byggnadsytan utvidgas.

Efter anslagstiden lämnades en åsikt in om detaljplanen.

De ändringar som gjorts på basis av utlåtanden har ringa verkningar. Det har gjorts små preciseringar t.ex. i bestämmelserna om luo-1-området och ett kvartersområde som reserverats för en transformator vid Kaerlavägen har strukits. Ändringarna påverkar inte nämnvärt detaljplanens anda och innehåll och därför är det inte nödvändigt att lägga fram planförslaget på nytt.

Sammandragen av utlåtandena och svaren har beskrivits närmare i punkt 4.4.6 Utlåtanden i planbeskrivningen. Utlåtandena är också bifogade i sin helhet till planbeskrivningen.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Nybyggandet som detaljplaneändringen möjliggör förutsätter inte byggandet av nya gator eller annan infrastruktur. För kostnaderna för flyttning av transformatorn på tomt 17.-29 svarar tomtägaren om flyttningen anses nödvändig i byggskedet.

Idrottsparken stannar i idrottsbruk och upprustning av parken med parkeringsområden och omklädningsrum anknyter inte direkt till detaljplaneändringen i fråga. Idrottstjänsterna fattar ett separat beslut om förbättring av idrottsplanen och dess utrustning. En kostnadskalkyl över parkeringsområdena har ändå upprättats i samband med utarbetandet av detaljplanen.

Kostnaderna för de allmänna områdena har beräknats enligt projektdelberäkningen och preciseras senare i samband med byggplaneringen. Den preliminära kostnadskalkylen för projektet uppgår till ca 240 000 euro inklusive förnyandet av ytstrukturen på parkeringsområdet i sydvästra delen av idrottsparken, planteringen av nya träd, förnyandet av kantstenarna samt byggandet av ett asfaltbelagt parkeringsområde i LP-området inklusive kantstenar, dagvattenbrunnar, nya träd samt belysning. Omklädningsrumsbyggnaden/servicebyggnaden ingår inte i kalkylen. Idrottstjänsterna ansvarar för utrustningen av idrottsplatsen.

Kostnadskalkylen har upprättats enligt prisnivån 7/2020, och mervärdesskatt ingår inte i priserna. I kalkylen ingår en projektreservering om 15 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt.

Följande skede

Det behövs inget separat markanvändningsavtal i samband med detaljplaneändringen i fråga. Även om kvartersområdet ändras från kvartersområde för allmänna byggnader till kvartersområde för flervåningshus (vilket skulle ge värdeökning) minskar byggnadsrätten samtidigt vilket gör att värdeökningen enligt tomttjänsternas kalkyler inte överskrider den gräns som krävs för ett markanvändningsavtal.

De övriga områdena ägs av staden. Efter att stadsmiljönämnden godkänt detaljplaneändringen kan den föreläggas direkt stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Idrottsparken i Kärsämäki

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Idrottsparken i Kärsämäki (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Idrottsparken i Kärsämäki (på finska)

Tilläggsmaterial 3Beskrivning av naturmiljön (23.3.2018) (på finska)

Tilläggsmaterial 4Kartbilaga till Beskrivning av naturmiljön (23.3.2018) på finska

Tilläggsmaterial 5Museicentralens utlåtande om den kyrkliga samfällighetens ansökan om rivningstillstånd (2.5.2017) (på finska)

Tilläggsmaterial 6Byggnadshistorisk utredning (1.3.2019) (på finska)

Tilläggsmaterial 7Museicentralens utlåtande om den byggnadshistoriska utredningen (11.4.2019) (på finska)

Tilläggsmaterial 8Rapport om tilläggsutredning av inomhusluften i Pallivaha församlingscenter + bilagor (3.10.2016) (på finska)

Tilläggsmaterial 9Risker med inomhusluften gällande den grundläggande renoveringen av Pallivaha församlingscenter (16.10.2017) (på finska)

Tilläggsmaterial 10Promemoria, V-S Rakennuttaminen Oy (13.10.2017) (på finska)

Tilläggsmaterial 11Kyrkofullmäktiges protokoll (7.12.2017) (på finska)

Tilläggsmaterial 12Kostnaderna för Pallivaha kyrka (13.10.2017) (på finska)

Tilläggsmaterial 13Bedömningsprotokoll för planeringstävlingen (29.5.2018) (på finska)

Tilläggsmaterial 14Begärda tilläggsutredningar gällande rivning av Pallivaha församlingscenter (7.6.2019) (på finska)

Tilläggsmaterial 15Promemoria gällande mötet för allmänheten 21.8.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 16Bulletutredning, Promethor Oy (27.10.2020) (på finska)

Tilläggsmaterial 17Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 18Den 23.11.2019 daterade åsikten som lämnats in av As Oy Paltanlehto efter anslagstiden 5.11.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 19TVT Asunnot Oy:s anmärkning 30.11.2020 (på finska)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar godkänna svaret på anmärkningen och föreslår för stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige att förslaget till detaljplaneändring för Idrottsparken i Kärsämäki, daterat 20.11.2020 och ändrat på basis av utlåtanden 2.2.2021, godkänns.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 240.000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Idrottsparken i Kärsämäki och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Idrottsparken i Kärsämäki.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ilvessalo understödd av Hellsten.

Smn § 62

Bårdlagt 2.3.2021 § 47

BeslutFörslaget godkändes med rösterna 8–5.

Beslutet fattades efter två omröstningar.

Omröstning 1

Vid den första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins följande förslag till återremiss understött av Lähteenmäki:

”Ändringen av detaljplanen remitteras för ny beredning: I den nya beredningen får Pallivaha församlingscenter beteckningen sr och byggnadsytan som anvisats på dess tomt (5 300 v-m2) stryks ur planen. Dessutom fastställs byggnadsytorna i kvarter AKR-1 så att planen styr placeringen av nybyggnader på tomten.”

Vid omröstning med namnupprop röstade  Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Wirén, Euro, Häkkinen och Manni för fortsatt behandling av ärendet.

För Sandelins förslag till återremiss röstade förutom henne och Lähteenmäki som understödde henne även Laukkanen, van Ooik och Ilvessalo.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 8–5.

Omröstning 2

Vid den andra omröstningen röstades om föredragandens förslag och Ilvessalos förslag till förkastande understött av Sandelin.

Vid omröstning med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Wirén, Euro, Häkkinen och Manni för föredragandens förslag.

För Ilvessalos förslag till förkastande röstade förutom henne och Sandelin som understödde henne även Lähteenmäki, Laukkanen och van Ooik.

Föredragandens förslag blev beslut med rösterna 8–5.

Motiveringar till förslaget till återremiss och förslaget till förkastande:

Motiveringar till Sandelins förslag till återremiss:

”Pallivaha kyrka och församlingscenter som ritats av arkitekt Pekka Pitkänen ska skyddas i detaljplanen. Att ersätta en värdebyggnad med bostadsbyggnader strider mot skyddet av byggnadsarv.

Pallivaha församlingscenter är en av de viktigaste kyrkliga byggnaderna som byggts på 60-talet och har värderats till regional värdeklass.

Kyrkan och församlingscentret ska skyddas så att den byggda miljöns särskilda värden ska kunna tryggas enligt 5 § och 54 § i markanvändnings- och bygglagen. Enligt närings-, trafik- och miljöcentralen utgör renoveringsbehovens omfattning inte ett hinder för skyddet av denna byggnad som företräder modern arkitektur. Också museicentralen förutsätter att byggnaden skyddas och motiverar detta med byggnadens arkitektoniska värde och betydelse som ett nyckelobjekt för de byggnader som ritats av denna uppskattade Åbobördiga arkitekt.

Att ersätta Pallivaha församlingshem med bostäder strider också mot naturskyddslagen. I detaljplaneförslaget föreslås en luo-1-beteckning för en dunge med ädla lövträd och en hassellund norr om församlingscentret. Planlösningen omvandlar området till gårdsplan och närområde till flervåningshusboende och tryggar de facto inte de identifierade naturvärdena. Naturvärdena bevaras bättre då tomten är i offentligt bruk än då den används för boende.

Genom en högklassig detaljplanering styr planen byggandet på en tillräcklig detaljnivå. Detta förslag till detaljplan lämnar väsentliga planmässiga lösningar, såsom placeringen av byggnader, helt i bygglovsskedet.”

Motiveringar till Ilvessalos förslag till förkastande:

”Förslaget till detaljplaneändring skulle möjliggöra en rivning av det arkitektoniskt och kulturhistoriskt mycket värdefulla församlingscentret i Pallivaha och förstör därmed särskilda värden som hör till den byggda miljön i strid mot 54 § i markanvändnings- och bygglagen.

Pallivaha församlingscenter ska skyddas och dess olika användningsändamål utredas så att den byggda miljöns särskilda värden som anknyter till objektet ska kunna tryggas enligt 5 § och 54 § i markanvändnings- och bygglagen. Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets motiveringar till att riva Pallivaha kyrka och församlingscenter är inte tillräckliga för att man med stöd av dem skulle kunna förstöra en av de främsta företrädarna för 1960-tals arkitekturen i Åbo.

Åbo museicentral och NTM-centralen i Egentliga Finland ger inte sitt bifall till rivningen av det arkitektoniskt och kulturhistoriskt mycket värdefulla församlingscentret i Pallivaha. Enligt utlåtandena är renoveringsbehovens omfattning inte en grund för att avvika från skyddsbehovet, utan renoveringen kan utföras utan att gå miste om skyddsvärdena. Även Åbo stads planläggningsenhet anser att det enligt planbeskrivningen är fråga om en ”mycket viktig byggnad, en byggnadshistoriskt värdefull byggnad som är en viktig länk i kedjan av de byggnader som Pitkänen planerat för församlingar.” Bevarandet av den nuvarande byggnaden och dess omgivning tryggar också bevarandet av naturvärden bättre än alternativet med nybyggnad.

Byte av fasadytor och eventuellt fuktiga isoleringsmaterial är en vanlig ombyggnadsåtgärd och kan genomföras genom att satsa på motsvarande fasadmaterial utan att förstöra byggnadens arkitektur och särdrag. Därtill hör bl.a. avlägsnande av formbrädor som i byggskedet lämnats i mellanbjälklagen av betongplattor och anordnande av ventilation i bottenbjälklaget i regel till renoveringsåtgärderna när det gäller byggnader från denna tidsepok.

Enligt 166 § i markanvändnings- och bygglagen ska en byggnad och dess omgivning hållas i sådant skick att den hela tiden uppfyller de sanitära kraven, kraven på säkerhet och användbarhet. Dåligt skick och renoveringskostnader kan inte anses vara tillräckliga grunder för att förstöra en värdefull byggnad och dess skyddsvärden.”

Under behandlingen framställde ordförande Ilvessalo följande förslag till återremiss men förslaget förföll i brist på understöd:

”Stadsmiljönämnden beslutar att remittera förslaget till ändring av detaljplanen Idrottsparken i Kärsämäki för ny beredning. Förslaget till detaljplaneändring bereds så att Pallivaha församlingscenter (Palttagatan 2, tomt 74.-2) skyddas och dess olika användningsmöjligheter utreds.

Motiveringarna till Ilvessalos förslag till återremiss var samma som i förslaget till förkastande som tas upp ovan.

Ssn § 138

Bilaga 1Karta Idrottsparken i Kärsämäki

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Idrottsparken i Kärsämäki (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Idrottsparken i Kärsämäki (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 20.11.2020 daterade och 2.2.2021 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Idrottsparken i Kärsämäki.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 240.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Idrottsparken i Kärsämäki.

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades efter två omröstningar.

Omröstning 1

I den första omröstningen beslutade man att fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 9–5.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Aaltonen, Huovinen, Vierimaa och Ruohonen för en fortsatt behandling av ärendet.

För Vornanens förslag om förkastande med följande innehåll som understöddes av Lindfors, röstade förutom dessa personer även Lundén, Sundqvist och Hassan.

”Stadsstyrelsen beslutar remittera förslaget till detaljplaneändring för idrottsparken i Kärsämäki till ny beredning. Förslaget till detaljplaneändring bereds så att Pallivaha församlingscenter (Palttagatan 2, tomt 74.-2) skyddas och dess olika användningsmöjligheter utreds.”

Omröstning 2

I den andra omröstningen godkändes föredragandens beslutsförslag med rösterna 9–5.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Aaltonen, Huovinen, Vierimaa och Ruohonen för föredragandens beslutsförslag.

För Vornanens förslag om förkastande med följande innehåll som understöddes av Lindfors, röstade förutom dessa personer även Lundén, Sundqvist och Hassan.

Sfm § 75

Bilaga 1Karta Idrottsparken i Kärsämäki

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Idrottsparken i Kärsämäki (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Idrottsparken i Kärsämäki (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 20.11.2020 daterade och 2.2.2021 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Idrottsparken i Kärsämäki.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 240.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Idrottsparken i Kärsämäki.

BeslutÄrendet bordlades.

Behandling av ärendet vid sammanträdet                  

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Ilvessalo lämnade understödd av Lumme följande förslag till återremiss:

”Stadsfullmäktige beslutar att remittera förslaget till ändring av detaljplanen Idrottsparken i Kärsämäki för ny beredning. Förslaget till detaljplaneändring bereds så att Pallivaha församlingscenter (Palttagatan 2, tomt 74.-2) skyddas och dess olika användningsmöjligheter utreds.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Ilvessalos förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 36 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 30 fullmäktigeledamöter understödde Ilvessalos återremissförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om bordläggning och dess behandling

Sandelin understödd av Vörlund-Wallenius föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 147 § i förvaltningsstadgan förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Sandelins förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 37 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 27 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag om bordläggning, 3 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således bordlades ärendet.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 75
Bilaga 1:Kartta Kärsämäen urheilupuisto / Karta Idrottsparken i Kärsämäki
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna