Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen12208.03.202113
Stadsfullmäktige5815.03.20218

9478-2018 (10 00 02)

Avtal om kommande affärer gällande kvarter Hamnen-7, -17, -18 och -19 i detaljplaneområdet Hertigshörnet (Hovfolksgatan,Hovfrökensgatan)

Sammandrag:

Ett konsortium som leds av TVT Asunnot Oy och i vilken även Egentliga Finlands Bostadsrätter Ab, YH Kodit Oy och Y-Säätiö sr ingår har lämnat ett förslag till staden utifrån vilket ett avtal om att överlåta ovannämnda kvarter till konsortiet utarbetades och genom vilket konsortiet förbinder sig att bygga ett parkeringshus som betjänar dessa kvarter.

Ssn § 122

SsnUtv § 14

Stadsmiljösektorn, tomttjänster: fastighetsutvecklingschef Petri Liski 19.2.2021:

Delgeneralplanen för Slottsstaden vann laga kraft 25.2.2012. Syftet med delgeneralplanen är att utveckla Hamnområdet till en levande stadsdel som kompletterar Åbo centrum. Enligt principerna i delgeneralplanen utarbetades detaljplanen för Hertigshörnet i stadsdelen Hamnen. Detaljplanen vann laga kraft 7.7.2018. I detaljplanen för Hertigshörnet anvisades en del av hamnens industri- och lagerområde för nya bostäder. Hertigshörnets område kommer att ha cirka 4 400 invånare före 2040.

Detaljplanen för Hertigshörnet utarbetades i samarbete med områdets markägare som förband sig genom markanvändningsavtal att delta i kostnaderna för samhällsbyggandet i området. Efter att detaljplanen vunnit laga kraft har de kommunaltekniska arbetena inletts i området och höghuskvarter har övergått från de privata markägarnas ägo till byggföretags ägo. AK-kvarteren i Hertigshörnet byggs för tillfället av Lehto Group Oyj, Pohjola Rakennus och Rakennusliike Lapti Oy.

I detaljplanen för Hertigshörnet grundar sig hela områdets parkering på en koncentrering av bilplatserna i parkeringsanläggningar. Eftersom bilplatser som bolag är skyldiga att ordna anvisas till parkeringsanläggningen från flera kvarter, har finansieringen av och byggtidtabellen för parkeringsanläggningen visat sig vara problematiska. Gällande kvarter som ägs av privata markägare har utmaningarna med tidtabell och finansiering avgjorts genom att överlåta de kvarter vars bilplatser anvisats till samma parkeringsanläggning till en och samma byggare. På så sätt förbinder sig byggaren till den detaljplanmässiga lösningen vad gäller såväl avtalstekniska och ekonomiska som tekniska lösningar.

På initiativ av konsortiet som företräds av TVT har en lösning avtalats fram med staden enligt vilken ett avtal ingås om en bostadsbyggrätt på sammanlagt 37 400 v-m2 och överlåtelse av byggrätt för en parkeringsanläggning som betjänar denna helhet, varav minst 80 % av bostadsbyggrätten genomförs med långfristigt räntestöd eller som bostadsrättsbostäder och högst 20 % med kortfristigt räntestöd eller fritt finansierad produktion. Värdet på byggrätten som avtalet omfattar är enligt ARA-prissättningen år 2020 cirka 9,4 M €. 

Även om de nuvarande bostads- och markpolitiska principerna inte gällde vid den tidpunkt då detaljplanen för Hertigshörnet utarbetades, garanterar detta avtal att nästan 20 % av byggrätten som staden äger, vilket uppgår till cirka 156.000 km2, byggs med långfristigt räntestöd eller som bostadsrättsbostäder.  

Kvarteren som avtalet omfattar har i huvudsak varit utarrenderade för Schenkers terminalfunktioner. Arrendeavtalet upphörde 31.12.2020 och området övergår i stadens fria besittning senast 30.6.2021. Detta möjliggör byggandet av kommunalteknik och genomförandet av detaljplanen i området. Tomterna som bildas i ovannämnda kvarter kommer att överlåtas före 31.12.2026 genom affärer som görs tomtvis och med en prissättning som i fråga om ARAs produktion med långfristiga räntestöd och bostadsrätter är förenlig med ARAs zonpris som gäller vid tidpunkten i fråga. När det gäller produktion med kortfristigt räntestöd och produktion som är fritt finansierad iakttas områdets gängse värde. Tomtindelningarna utarbetas när man har kännedom om omfattningen av överlåtelsen till varje aktör och därmed om ramvillkoren för bildandet av de kommande tomterna.  

Tomtservicen inom stadsmiljösektorn har fastställt köpeskillingarna för kvarteren enligt ett värderingsinstrument som FinCap Kiinteistövarainhoito Oy uppgjort 11.9.2020 och Newsec Valuations bedömning av priszonerna för flervåningshus i Åbo 6.11.2020 så att värdet på byggrätten för den fritt finansierade andelen som överlåts i området som detta avtal omfattar blir 425 €/v-m2 bundet till levnadskostnadsindexet. På basis av utvärderingsutlåtanden är priset marknadsmässigt.

Genom detta avtal kan säkerställas att området Hertigshörnet som snabbt byggs ut får ett mångsidigt bostadsutbud och att staden för sin del stöder uppnåendet av såväl målet med rimligt prissatt boende enligt MBT-avtalet som stadens interna mål för koncernbolagens produktion. 

På basis av stadsstyrelsens beslut 14.9.2020 § 389 om verkställandet av principerna för bostads- och markpolitiken kan tomter också överlåtas genom försäljning i områden i detaljplaneområdet Slottsfältet som var i kraft före 15.6.2020. Detaljplaneområdet Hertigshörnet hör till dessa områden.

Bilaga 1Avtal gällande kommande överlåtelser av kvarter Hamnen-7, -17, -18 och -19 i detaljplaneområdet Hertigshörnet

Tilläggsmaterial 1FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:s värderingsinstrument 11.9.2020 (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Tilläggsmaterial 2Newsec Valuation Oy:s bedömning av priszoner 6.11.2020 (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Kartlänk

Ägarstyrningsdirektör, ställföreträdare för stadsdirektören Jarkko Virtanen:

FörslagStadsstyrelsens stadsutvecklingssektion beslutar att föreslå för stadsstyrelsen och vidare för fullmäktige att

BeslutFörslaget godkändes.

Fastighetsutvecklingschef Petri Liski deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Perho och Weber förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från mötet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Bilaga 1Avtal gällande kommande överlåtelser av kvarter Hamnen-7, -17, -18 och -19 i detaljplaneområdet Hertigshörnet

Tilläggsmaterial 1FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:s värderingsinstrument 11.9.2020 (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Tilläggsmaterial 2Newsec Valuation Oy:s bedömning av priszoner 6.11.2020 (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Kartlänk

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Vierimaa anmälde jäv och avlägsnade sig från mötet för den tid ärendet behandlades.

Sfm § 58

Bilaga 1Avtal gällande kommande överlåtelser av kvarter Hamnen-7, -17, -18 och -19 i detaljplaneområdet Hertigshörnet

FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:s värderingsinstrument och Newsec Valuation Oy:s bedömning av priszoner (sekretessbelagda enligt 24 § punkt 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) är framlagda hos ledande stadssekreteraren Ari-Pekka Korhonen.

Kartlänk

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 58
Bilaga 1:Sopimus Herttuankulman kaava-alueen korttelien Satama-7, -17, -18 ja -19 tulevista luovutuksista / Avtal gällande kommande överlåtelser av kvarter Hamnen-7, -17, -18 och -19 i detaljplaneområdet Herti