Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen6808.02.20217
Stadsfullmäktige3115.02.20216

996-2021 (10 00 02)

Överlåtelse av tomter i detaljplaneområdet Kirstiparken (Runsalavägen, Kirstifickan, Axelsvägen)

Sammandrag:

Föreslås att ett föravtal gällande försäljning av fyra tomter och en tomtdel i planområdet Kirstiparken till bolag som grundas för Bonava Suomi Oy godkänns enligt principerna i samarbetsavtalet gällande planläggningen av Kirstiparken mellan Åbo stad och Bonava Suomi Oy. Därtill föreslås att tomterna för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader överlåts till bolag som grundas för Peab Oy i enlighet med en tomtöverlåtelsetävling som ordnades 2018. Vidare föreslås att tomterna med flervåningshus överlåts till TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy för statsstödd bostadsproduktion. Föreslås även att en tomt överlåts till ett fastighetsaktiebolag som ska grundas för byggande av en parkeringsanläggning som betjänar området. LPA-tomten överlåts gemensamt till TVT Asunnot Oy, Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy och Peab Oy för ordnande av parkering.

Ssn § 68

SsnUtv § 10

Stadsmiljösektorn, tomttjänsterna, markanvändningsingenjör Suvi Panschin och tomtchef Timo Laiho 21.1.2021:

För stadsdelen Storheikkilä har utarbetats en ändring av detaljplanen för ”Kirstiparken” (2/2013) i samarbete med Bonava Suomi Oy, som är den andra stora markägaren i området, och Peab Oy, som vann tomtöverlåtelsetävlingen som tas närmare upp nedan. Planändringen trädde i kraft 16.5.2020.

På områden som ägs av Åbo stad har planlagts sammanlagt cirka 75.000 v-m2 kvartersområden för flervåningshus eller bostads-, affärs- och kontorsbyggnader samt kvartersområden som reserverats för bilparkeringsplatser och som betjänar dessa kvarter. I detaljplaneområdet för Kirstiparken är byggrätten på markområden som ägs av Bonava Suomi Oy totalt 44.000 v-m2. Genom detta beslut bestäms om överlåtelse av stadens tomter till Bonava Suomi Oy i enlighet med samarbetsavtalet mellan Åbo stad och Bonava Suomi Oy. Den föreslagna överlåtelsen till Peab Oy grundar sig på en tomtöverlåtelsetävling. Vidare beslutas om överlåtelse av tomter för statsstödd bostadsproduktion till TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy.

Det är ändamålsenligt att behandla överlåtelsen av ovannämnda tomter som en helhet, eftersom det i anslutning till tomtöverlåtelsen också är nödvändigt att avtala om byggandet av en parkeringsanläggning i området.

 I enlighet med detaljplanebestämmelserna kan endast en del av parkeringsplatserna som betjänar tomten placeras på egna tomter. Resten av platserna ska placeras på LPA-områden eller på högst 300 meters avstånd från tomtgränsen. På grund av det som nämns ovan föreslås att även delägaravtalet om byggandet av en parkeringsanläggning (bilaga 8) godkänns i anslutning till denna helhet så att delägare i parkeringsanläggningen är förutom Peab Oy, Bonava Suomi Oy och Lehto Asunnot Oy, som bygger området kring Saippua Center, även TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, och Åbo stad för sina egna tomters del.

Staden är delägare i parkeringsanläggningen endast i byggskedet och under mellanskedet av byggandet av området, dvs. tills staden har överlåtit alla tomter i området som behöver parkeringsplatser i den nya parkeringsanläggningen. I avtalen om tomtöverlåtelse förbinder sig parterna att anskaffa parkeringsplatser i ifrågavarande parkeringsanläggning till ett pris som grundar sig på byggkostnaderna. Av de 322 bilplatserna i parkeringsanläggningen är stadens andel 126 bilplatser. Betalningsandelen för dessa är högst 2.967.300 euro (moms 0 %).

TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy svarar själv för sina egna bilplatser.

Överlåtelse av tomter till Bonava Suomi Oy

Åbo stad och NCC Rakennus Oy har 23.9.2015 undertecknat ett samarbetsavtal som utgår från ett beslut som direktionen för Åbo fastighetsaffärsverk fattade 16.6.2015 § 349. Avtalets syfte har varit en detaljerad planläggning av områdena i Kirstiparken som ägs av båda parterna och på så sätt att i samarbete bidra till att området utvecklas till en områdeshelhet som lämpar sig för boende och verksamhetslokaler och som kompletterar strukturen i stadens centrum.

Enligt samarbetsavtalet kan cirka 50 % av den kommande byggrätten på det stadsägda kvarteret 45 i detaljplaneområdet ”Kirstiparken” byggas av NCC eller en samarbetspartner som denne har utsett, om NCC har påbörjat byggandet av de områden som det äger på det sätt som projektgruppen har kommit överens om. Dessutom har parterna förbundit sig att allt eftersom projektet framskrider förhandla om byggandet av kvarter 3 som ägs av staden på motsvarande sätt som avtalats gällande kvarter 45. NCC Rakennus Oy har uppdelats 2016, och i samband med uppdelningen grundades NCC Asuminen Oy vars företagsnamn nuförtiden är Bonava Suomi Oy. Bonava Suomi Oy har påbörjat byggandet av de områden som den äger i detaljplaneområdet för Kirstiparken redan i slutet av 2020 inom ramen för det som projektgruppen kommit överens om.

Bonava Suomi Oy har 20.12.2019 lämnat ett köpanbud till staden som grundar sig på samarbetsavtalet mellan Åbo stad och Bonava. På basis av anbudet har stadens tomttjänster förhandlat med Bonava Suomi Oy om de fyra stadsägda tomterna i föravtalet gällande fastighetsköpet, vars byggrätt uppgår till sammanlagt 24.700 v-m2, samt en del av en LPA-tomt som betjänar dem. I föravtalet har dessutom överenskommits på det sätt som avses i samarbetsavtalet att om Bonava Suomi Oy i enlighet med föravtalet köper tomterna inom utsatt tid och deras byggande har påbörjats på det sätt som byggnadsskyldigheten i köpebreven förutsätter, har Bonava Suomi Oy option att förhandla med staden om att köpa ännu två tomter under år 2025 enligt de villkor som då fastställs (s.k. optionstomter).

Genom överlåtelser och eventuella optionstomter som avses i föravtalet överlåts till Bonava Suomi Oy sammanlagt 35.600 v-m2 byggrätt på stadens mark. Detta omfattar cirka 50 % av byggrätten som planlagts för stadens områden såsom avses i samarbetsavtalet. Tomterna som optionsrätten gäller används som depåer och lager medan kommunaltekniken i Kirstiparkens område byggs.

Enligt föravtalet som utarbetas förbinder sig Bonava Suomi Oy att köpa för bolag som ska grundas följande objekt i föravtalet i valfri ordning så att det första objektet ska köpas före 31.12.2022, det andra före 31.12.2023, det tredje före 31.12.2024 och det sista före 31.12.2025:

Köparen förbinder sig vidare att köpa följande objekt i föravtalet före 31.12.2025:

För AL-2- och AK-1-tomternas del fastställs köpeskillingen enligt 375 €/k-m2 och för parkeringstomtens del fastställs köpeskillingen enligt 20 €/maa-m2. Köpeskillingarna binds till det officiella levnadskostnadsindexet 1977 (basindex 1951:10=100) och justeras vid köpslutet till det senast fastställda poängtalet för levnadskostnadsindexet, om poängtalet har höjts.

Utan en justering av levnadskostnadsindexet för köpeskillingarna är den sammanlagda köpeskillingen för objekten i föravtalet 9.288.980,00 euro.

Prissättningen av tomterna grundar sig enligt 130 § i kommunallagen på utvärderingsutlåtanden av opartiska bedömare (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy och CBRE Finland Oy) som utarbetats 25.11.2019 och daterats 29.11.2019 (tilläggsmaterial 2 och 3, på finska). Priserna är på basis av utlåtandena marknadsmässiga.

Överlåtelserna görs enligt de villkor som finns i föravtalet i bilaga 1 och de till föravtalet bifogade utkasten till köpebrev. Markanvändningsdirektören befullmäktigas att godkänna de slutliga justerade villkoren i köpebreven för tomterna 853-62-2-26 och -27 samt 853-62-45-7 och -8 och aktierna för parkeringsbolagen som betjänar tomterna 853-62-45-7 och -8 i enlighet med villkoren i föravtalet som ska utarbetas.

På basis av stadsstyrelsens beslut 14.9.2020 § 389 om verkställandet av principerna för bostads- och markpolitiken kan tomter också överlåtas genom försäljning i områden i detaljplaneområdet Slottsfälten som var i kraft före 15.6.2020.

Överlåtelse av tomter i detaljplaneområdet Kirstiparken för statsstödd bostadsproduktion

Staden har i sitt samarbetsavtal med Bonava satt upp som mål att cirka 20 % av byggrätten som staden äger genomförs som statsstödd bostadsproduktion. För områden som staden äger i detaljplaneområdet Kirstiparken planlades sammanlagt cirka 75 000 v-m2 byggrätt, så enligt målet ska cirka 15 000 v-m2 överlåtas för ARA-produktion.

I markanvändningsavtalet som godkändes av stadsutvecklingssektionen 13.1.2020 § 4 har Bonava Suomi Oy förbundit sig att genomföra minst 8 000 v-m2 ARA-produktion i de kvartersområden som det äger inom sju år från det att detaljplanen trädde i kraft. Om Bonava inte fullgör sin skyldighet ska bolaget enligt markanvändningsavtalet betala avtalsvite till staden. För att säkerställa att produktionsmålet i samarbetsavtalet uppfylls har staden enligt villkoren i fastighetsköpet som nu ska godkännas förbehållit sig rätten att förutsätta att minst hälften av byggrätten för bostäder (dvs. 6000 v-m2) på optionstomterna som reserverats för Bonava Suomi Oy byggs som statsstödd bostadsproduktion (ARA-produktion). Om andelen ARA-producerade bostäder inte ser ut att uppfyllas i områden som Bonava Suomi Oy äger enligt markanvändningsavtalet mellan Bonava Suomi Oy och staden, kommer Staden att förutsätta ARA-produktion på Bonava Suomi Oy:s optionstomter samt kräva avtalsvite enligt markanvändningsavtalet.

I fråga om områden som staden äger har diskussioner om genomförandet ARA-produktion förts med TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy. I det här skedet är det ändamålsenligt att överlåta en tomt / två byggplatser med en byggrätt på sammanlagt 10.500 v-m2 till både TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy. I sina ansökningar har bolagen bett om att få köpa tomterna. Tomterna säljs för statsstödd bostadsproduktion för det maximitomtpris som ARA godkänner. År 2021 är detta pris 250 euro/v-m2 i området Storheikkilä.

Arealen för flervåningshustomt 853-62-3-3 som säljs till Tvt Asunnot Oy är cirka 2 848 m2 och köpeskillingen 1.450.000,00 euro (5 800 v-m2 * 250 €/v-m2). Köpebrevsvillkoren finns i bilaga 5.

Arealen för flervåningshustomt 853-62-3-4 som säljs till Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy är cirka 2 367 m2 och köpeskillingen 1.175.000,00 euro (4 700 v-m2 * 250 €/v-m2). Köpebrevsvillkoren finns i bilaga 6.

Överlåtelse av tomter till Peab Oy

Efter att utkastet till detaljplan godkänts ordnade Åbo stad en tomtöverlåtelsetävling gällande en del av de områden som den äger år 2018. Tävlingen som var en öppen tävling riktad till planerings- och genomförandegrupper utgjorde en grund för utarbetandet av ett förslag till detaljplan och valet av byggherrar/byggare för de två kvarteren. I enlighet med tomtöverlåtelsetävlingen var avsikten att planera och bygga minst 3 000 v-m2 affärslokaler i tävlingsområdet, av vilket en dagligvaruaffär upptog cirka 1 600 v-m2. Dessutom var avsikten att planera och bygga en parkeringsanläggning med minst 300 bilplatser i området. Resten av kvarteren kan byggas för bostäder.

Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion har avgjort tomtöverlåtelsetävlingen på basis av en kvalitetsbedömning av bidragen och anbuden 22.10.2018 § 94 och första plats i tävlingen gick till Peab Oy:s tävlingsbidrag ”Duo”. Utifrån det vinnande bidraget har Åbo stad i samarbete med Peab Oy preciserat förslaget till detaljplan för tävlingskvarterens del under den fortsatta planeringen.

Enligt villkoren i tomtöverlåtelsetävlingen ska den part med vilken fortsatta förhandlingar och granskningen av planerna slutförts köpa eller hyra tomterna i kvarteret i samförstånd inom ett år från det att detaljplanen ”Kirstiparken” kungjorts, under förutsättning att områdets kommunalteknik har byggts till den nivån att tomterna kan byggas. I köpebrevet eller arrendeavtalet ska ingå en byggnadsplikt samt förbindelse att iaktta de godkända tomtanvändningsplanerna. Parterna har fortsatt förhandlingarna om granskningen av planerna 30.1 och 11.2.2019.

Stadsfullmäktige godkände förslaget till detaljplan 16.3.2020 § 34 och det kungjordes 16.5.2020. Byggandet av kommunaltekniken håller på att påbörjas i detaljplaneområdet för Kirstiparken våren 2021 i den tidtabell som byggandet av området förutsätter.

Det godkända anbudet på bostadsbyggrätt som Peab Oy, som vann tomtöverlåtelsetävlingen, lämnade var 350 €/v-m2 och det har bundits till poängtal 1927 för det officiella levnadskostnadsindexet (basindex 1951:10=100). Anbudet justerat med levnadskostnadsindexet motsvarar i nuläget cirka 360 €/v-m2. Anbudet gäller endast byggrätt som i huvudsak används för bostäder.

I detaljplanen anvisas en separat byggrätt på 2 000 v-m2 för en affärslokal, där en dagligvarubutik ska byggas. Som värde på byggrätten för en butik föreslås 300 €/v-m2 justerat med samma poängtal för levnadskostnadsindexet som ovan, dvs. 1927 (basindex 1951:10=100). Värdet på byggrätten för ovannämnda affärslokal är det lägsta godtagbara värdet på byggrätt i tävlingen och därtill marknadsmässigt enligt det utvärderingsutlåtande som den opartiska bedömaren (CBRE Finland Oy) utarbetat 29.11.2019 i enlighet med 130 § i kommunallagen.

Tomt 8 (853-62-3-8) i kvarter 3 i Åbo stadsdel 62 som arrenderas till bolag som grundas eller har grundats för Peab Oy, vars areal är cirka 2 323 m2, är en tomt för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader (AL-3) enligt detaljplan 2/2013.

Arrendetiden börjar den 1 juni 2021 och fortsätter till den 31 december 2070, varefter arrendet upphör utan krav på uppsägning. På basis av tomtöverlåtelsetävlingen fastställs det årliga basarrendet till 87.205,50 euro (4400 v-m² * 350 €/v-m² + 1950 v-m2 * 300 €/v-m2) * 1977/1927 * 4%). Arrendeområdet arrenderas ut på det sätt som avses i kapitel 3 i jordlegolagen (258/1966) för boende och byggplats för affärsbyggnader.

Tomt 20 (853-62-3-8) i kvarter 1 i Åbo stadsdel 62 som arrenderas till bolag som grundas eller har grundats för Peab Oy, en cirka 4 180 m2 stor del av tomt 853-62-3-2, är en tomt för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader (AL-1) enligt detaljplan 2/2013.

Arrendetiden börjar den 1 juni 2021 och fortsätter till den 31 december 2070, varefter arrendet upphör utan krav på uppsägning. På basis av tomtöverlåtelsetävlingen fastställs det årliga basarrendet till 146.361,61 euro (10 190 v-m² * 350 €/v-m² * 1977/1927 * 4 %). På grund av den stora byggrätten som överlåts till Peab Oy och dess stegvisa genomförande samt den preliminära tidtabellen för byggande av kommunaltekniken har arrendet graderats så att 20 % av basarrendet uppbärs 1.6.2021–31.12.2021, 60 % av basarrendet uppbärs 1.1.2022–31.12.2022 och 100 % av basarrendet uppbärs från och med 1.1.2023. Arrendeområdet arrenderas ut på det sätt som avses i kapitel 3 i jordlegolagen (258/1966) i huvudsak för boende. I arrendeområdet får utöver bostäder placeras affärs- och kontorslokaler i enlighet med detaljplanebestämmelserna för kvartersområdet.

Enligt tomtöverlåtelsetävlingen får vinnaren välja om den arrenderar eller köper tävlingstomterna. På förslag av Peab Oy ingår det en köpoption i arrendeavtalen fram till 31.12.2023 som binds med arrendeavtalets kapitalvärde till poängtalet 1927 i det officiella levnadskostnadsindexet (basindex 1951:10=100) och justeras vid köpslutet till det senast fastställda poängtalet i levnadskostnadsindexet, om poängtalet har höjts. Det föreslås att markanvändningsdirektören godkänner verkställandet av köpoptionen.

I arrendeavtalen ingår en byggnadsskyldighet samt ett villkor enligt vilket byggandet i arrendeområdet ska grunda sig på bidraget ”Duo” i tomtöverlåtelsetävlingen Kirstiparken med hänsyn till förhandlingarna som fördes 30.1 och 11.2.2019 samt de överenskomna behoven av att utveckla planerna, vars genomförande arrendatorn har meddelat förbinda sig till.

Resten av villkoren i arrendeavtalet finns i bilagorna 2–4.

Överlåtelse av LPA-tomt

Tomt 853-62-3-5 som i detaljplanen 2/2013 har anvisats som kvartersområde för bilplatser (LPA-1), ”Kirstifickan”, är avsett att användas av tomterna som överlåts till Peab Oy, TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy för parkering på marknivå och ordnande av förbindelseleder (bilaga 7).

Tomt 853-62-3-5, vars areal är 1 817 m2 och som arrenderas som outbrutna delar till bolag som grundas eller har grundats för Peab Oy (25/50), TVT Asunnot Oy (14/50) och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy (11/50), är en tomt för bilplatser (LPA-1) i kvartersområdet. Arrendetiden börjar den 1 juni 2021 och fortsätter till den 31 december 2050, varefter arrendet upphör utan krav på uppsägning. Det årliga basarrendet fastställs till 1.817,00 euro (1817 m² * 20 €/m² * 5 %). Arrendeområdet arrenderas ut på det sätt som avses i kapitel 5 i jordlegolagen (258/1966) i huvudsak för parkering som betjänar tomterna 853-62-3-3, -4, -7 och -8 samt därtill hörande syften.

Arrendebeloppet är marknadsmässigt enligt värderingsinstrumentet som den opartiska bedömaren (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy) utarbetat 25.11.2019.

I detaljplaneområdet finns dessutom två andra tomter i ett kvartersområde för bilplatser (LPA-1) på mark som ägs av staden; 853-62-45-6 (Axelsfickan) och 853-62-1-20 (Arthursfickan). Enligt föravtalet med Bonava Suomi Oy kommer Axelsfickan att arrenderas för att användas av tomterna i kvarter 45. Arthursfickan kommer att arrenderas genom ett separat beslut till Peab Oy för att användas av tomt 853-62-1-21 genom detta beslut. Dessutom har mindre parkeringsbehov uppstått också på de andra tomterna i kvarter 1, vilket innebär att ett separat överlåtelsebeslut kommer att fattas om arrendet av Arthursfickan enligt de befogenheter som tas upp i stadsmiljösektorns beslut om organisering av förvaltningen.

Byggande av parkeringshus:

I detaljplanen bestäms att parkeringen ska ordnas i alla kvartersområden så att en del av bilplatserna kan placeras på den egna tomten och resten på LPA- eller a-områden på högst 300 meters avstånd från tomtgränsen.

I tomtöverlåtelsetävlingen som ordnades 2018 förutsattes dessutom att en parkeringsanläggning med minst 300 bilplatser ska planeras och byggas i området. Utöver tävlingskvarteren meddelades att parkeringsplatser som bolagen är skyldiga att bygga köps för att användas av intilliggande kvarter som ägs av staden och överlåtelsen av platserna ska ske till självkostnadspris. Avsikten var att det slutliga antalet parkeringsplatser som man har skyldighet att anordna, deras byggande och anskaffning förhandlas i samband med preciseringen av förslaget till detaljplan och tomtanvändningsplanerna samt avtalandet om överlåtelsevillkor för tävlingstomterna. I tävlingsbidraget skulle anges målpriset för en parkeringsplats som man har skyldighet att anordna (överlåtelsepris, euro/bilplats). Överlåtelsepriset för en sådan parkeringsplats var enligt Peab Oy:s vinnande förslag 25.000 €/bp (moms 0%) och det slutliga självkostnadspriset meddelades fastställas enligt paragraf 47 i de allmänna avtalsvillkoren för byggentreprenaden (YSE 1998).

Efter detaljplaneändringen har kvarter 3 fått en tomtindelning där tomten 853-62-3-7 för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader (AL-3) i sin helhet har anvisats som byggnadsyta för förvaring av bilar (a) för att betjäna kvarter 1, 2, 3, 28, 30 och 45.

Efter att detaljplanen trätt i kraft har staden i samarbete med Peab Oy förhandlat om byggandet av ett parkeringshus i enlighet med tomtöverlåtelsetävlingen. Planeringen av infrastrukturen har framskridit samtidigt och gatuhöjderna som ändrats efter tomtöverlåtelsetävlingen har medfört ett behov av att ändra på planerna över parkeringshuset. På grund av de ändrade gatuhöjderna och med beaktande av bestämmelserna i detaljplanen bl.a. gällande höjden på parkeringshuset, har maximiantalet parkeringsplatser fastställts till 322 bilplatser.

Peab Oy, Bonava Suomi Oy, TVT Asunnot Oy och Varsinais-Suomen asumisoikeus Oy har fortsatt planeringen av tomterna som föreslås överlåtas till dem så att man har kunnat uppskatta hur många bilplatser tomterna behöver i parkeringshuset. Dessutom har Lehto Asunnot Oy meddelat intresse för att anskaffa parkeringsplatser för tomt 853-62-30-5 i parkeringshuset som byggs. De blivande ägarna/innehavarna av tomterna samt Åbo stad och Lehto Asunnot Oy har förhandlat om fördelningen av parkeringsplatser mellan tomterna enligt följande tabell:

För att bygga parkeringsanläggningen grundar parterna ett fastighetsaktiebolag vars uppgift är att äga och bygga en parkeringsanläggning på marknivå. Staden är i början med i bolaget som ska grundas med en andel som motsvarar behovet av parkeringsplatser som tills vidare blir kvar i stadens ägo (126 platser). Samtidig ingår staden dock ett föravtal om fastighetsköp enligt detta beslutsförslag med Bonava Suomi Oy gällande fyra tomter och två optionstomter. Om överlåtelsen av dessa genomförs säljs alla aktier som berättigar till parkeringsplatser stegvis till Bonava Suomi Oy. Om överlåtelserna enligt föravtalet inte genomförs, ska staden söka en eller flera andra köpare för vilken/vilka aktierna gällande ifrågavarande parkeringsplatser överlåts. Staden ska förbereda sig för kostnaderna som projektet för byggande av parkeringsanläggning förorsakar, takpriset för stadens andel är 2.967.300 euro (moms 0 %).

Enligt delägaravtalet som finns i bilaga 8 är tomt 7 (853-62-3-8) i kvarter 3 i Åbo stadsdel 62 som arrenderas till bolag som grundas eller har grundats, vars areal är cirka 2 773 m2, en tomt för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader (AL-3) enligt detaljplan 2/2013 och hela tomten är en byggnadsyta för förvaring av bilar (a) för att betjäna kvarter 1, 2, 3, 28, 30 och 45. 

Arrendetiden börjar den 1 juni 2021 och fortsätter till den 31 december 2050, varefter arrendet upphör utan krav på uppsägning. Det årliga basarrendet fastställs till 3.523,00 euro (2773 m² * 20 €/m² * 5 % + 50 v-m2 * 300 €/v-m2 * 5 %). Arrendeområdet arrenderas ut på det sätt som avses i kapitel 5 i jordlegolagen (258/1966) för byggande av parkeringsanläggning. I arrendeområdet får dessutom placeras lokaler som betjänar byggnaderna i det angränsande AL-3-kvarteret.

Vid prissättningen av byggrätten för affärslokal har samma prissättning använts som för tomt 853-62-3-8, som är marknadsmässig på basis av det utvärderingsutlåtande som den opartiska bedömaren (CBRE Finland Oy) utarbetat 29.11.2019 i enlighet med 130 § i kommunallagen. Gällande parkeringstomten grundar sig prissättningen på värderingsinstrumentet gällande LPA-tomtens marknadsmässiga pris som den opartiska bedömaren (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy) enligt 130 § i kommunallagen utarbetat 25.11.2019.

Bilaga 1Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy

Bilaga 2Arrendeavtal 853-62-3-7

Bilaga 3Arrendeavtal 853-62-3-8

Bilaga 4Arrendeavtal 853-62-1-20

Bilaga 5Köpebrev 853-62-3-3

Bilaga 6Köpebrev 853-62-3-4

Bilaga 7Arrendeavtal 853-62-3-5

Bilaga 8Delägaravtal i parkeringsbolaget

Tilläggsmaterial 1Regionkarta över de föreslagna överlåtelserna (på finska)

Tilläggsmaterial 2Värderingsinstrument FinCap Kiinteistövarainhoito Oy (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Tilläggsmaterial 3Värderingsinstrument CBRE Finland Oy  (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Kartlänk

Stadsdirektör Minna Arve:

FörslagStadsstyrelsens stadsutvecklingssektion beslutar att föreslå för stadsstyrelsen och vidare för fullmäktige att

BeslutFörslaget godkändes.

Weber och Perho förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från mötet för den tid som behandlingen av ärendet pågick. I stället för Weber deltog Vornanen i behandlingen av ärendet.

Bilaga 1Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy

Bilaga 2Arrendeavtal 853-62-3-7

Bilaga 3Arrendeavtal 853-62-3-8

Bilaga 4Arrendeavtal 853-62-1-20

Bilaga 5Köpebrev 853-62-3-3

Bilaga 6Köpebrev 853-62-3-4

Bilaga 7Arrendeavtal 853-62-3-5

Bilaga 8Delägaravtal i parkeringsbolaget

Tilläggsmaterial 1Regionkarta över de föreslagna överlåtelserna (på finska)

Tilläggsmaterial 2Värderingsinstrument FinCap Kiinteistövarainhoito Oy (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Tilläggsmaterial 3Värderingsinstrument CBRE Finland Oy  (sekretessbelagt enligt 24 § punkterna 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) (på finska)

Kartlänk

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Tomtchef Timo Laiho deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 31

Bilaga 1Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy

Bilaga 2Arrendeavtal 853-62-3-7

Bilaga 3Arrendeavtal 853-62-3-8

Bilaga 4Arrendeavtal 853-62-1-20

Bilaga 5Köpebrev 853-62-3-3

Bilaga 6Köpebrev 853-62-3-4

Bilaga 7Arrendeavtal 853-62-3-5

Bilaga 8Delägaravtal i parkeringsbolaget

Tilläggsmaterial 1Regionkarta över de föreslagna överlåtelserna (på finska)

FinCap Kiinteistövarainhoito Oy:s och CBRE Finland Oy:s värderingsinstrument (sekretessbelagda enligt 24 § punkt 17 och 20 i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet) är framlagda hos ledande stadssekreteraren Ari-Pekka Korhonen.

Kartlänk

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 31
Bilaga 1:Esisopimus liitteineen Bonava Suomi Oy / Föravtalet med bilagor Bonava Finland Oy
Bilaga 2:Maanvuokrasopimus 853-62-3-7 / Arrendeavtal 853-62-3-7
Bilaga 3:Maanvuokrasopimus 853-62-3-8 / Arrendeavtal 853-62-3-8
Bilaga 4:Maanvuokrasopimus 853-62-1-20 / Arrendeavtal 853-62-1-20
Bilaga 5:Kauppakirja 853-62-3-3 / Köpebrev 853-62-3-3
Bilaga 6:Kauppakirja 853-62-3-4 / Köpebrev 853-62-3-4
Bilaga 7:Maanvuokrasopimus 853-62-3-5 / Arrendeavtal 853-62-3-5
Bilaga 8:Pysäköintiyhtiön osakassopimus / Delägaravtal i parkeringsbolaget