Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden26111.08.20205
Stadsmiljönämnden27325.08.20203
Stadsmiljönämnden29201.09.20203
Stadsstyrelsen48309.11.202015
Stadsstyrelsen49923.11.20204
Stadsfullmäktige23414.12.202013
Stadsfullmäktige1225.01.202111

4302-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Skoltomten i Harittu, Björkas (adr. Beata Maria stig, Körplan, Taktstigen och Murkiogatan 10) (17/2017)

Sammandrag:

Med detaljplaneändringen förläggs höghus- och serviceboende på den tidigare skoltomten vid Murkiogatan. På området bedöms cirka 240 nya bostäder byggas och antalet invånare i servicehuset uppgå till cirka 120. På området för detaljplaneändring utökas byggrätten med 13 915 v-m2, och är sammanlagt 22 615 v-m2. Kostnaderna för infrastruktur har bedömts uppgå till cirka 106 500 € (moms 0 %) om planen förverkligas. Kostnadsberäkningen läggs fram för godkännande i stadsfullmäktige i samband med att detaljplanen godkänns.

Smn § 261

Stadsmiljösektor, planläggning, stadsplaneringsarkitekt Sissi Qvickström 27.7.2020:

Förslaget till detaljplaneändring och tomtindelning samt förslaget till ändrad tomtindelning utarbetas för tomt 2 i kvarter 38 och tomt 3 i kvarter 45 i området Murkiogatan, Körplan och Taktstigen i stadsdelen Björkas (035). De omgivande gatu- och parkområdena har av plantekniska skäl fogats till initiativet. Områdets areal är ca 8,7 ha.

I stadsmiljösektorns planläggning har utarbetats förslaget till en ändring av detaljplanen daterat 31.10.2019 och ändrats på basis av utlåtanden 27.7.2020.

Nuläget

Tomten som gränsar till Körplan och Murkiogatan har ursprungligen planerats för Harittu skola, som aldrig har förverkligats som en permanent byggnad. (Detaljplan 4/1985). Invid Körplan har servicehuset Vuokkokoti byggts i enlighet med det undantagstillstånd som Stadsplanerings- och miljönämnden har beviljat 10.2.2015 § 42. Den förbindelse som har reserverats för gång- och cykeltrafik från Murkiogatan till Körplan har flyttats till att gå längs kanten av Murkiogatan och därifrån till Beata Maria stig. Byggandet av Körplan pågår ännu. Daghemmet på Tongränden i YL-kvartersområdet har byggts.

Det nuvarande läget och planeringsläget beskrivs mer i detalj i punkt tre i planbeskrivningen. Utgångspunkter

Initiativ

Åbo stad har gjort ett initiativ till en ändring av detaljplanen för tomt 38.-2, senare har Turun Palvelutila Oy/TVT Asunnot Oy i egenskap av ny ägare ersatt staden som initiativtagare. I det första skedet har ett vårdhem för äldreomsorg byggts. I initiativet föreslås att området planläggs för höghus- och serviceboende.

Servicehuset Vuokkokoti har byggts i enlighet med det undantagstillstånd som Stadsplanerings- och miljönämnden har beviljat 10.2.2015 § 42 (diarienr. 9715-2014). TVT Asunnot Oy/Arkitektbyrå AJAK har 16.2.2018 utarbetat preliminära alternativ för användning av tomten. Målet är att öka ett mångsidigt bostadsutbud i området och främja förverkligandet av ett obebyggt område. I detaljplanen har undersökts olika alternativ för kompletteringsbyggande och trafik. I detaljplaneprocessen har utretts hur området passar in i miljön. Målet är även att Kackaraisparken ska förbli en helhet, att mångsidiga gång- och cykelförbindelser ska bevaras samt att områdets naturresurser ska beaktas.

Detaljplaneförslag

Den nuvarande detaljplanen (4/1985) har ursprungligen planerats för Harittu skola, som aldrig har förverkligats som en permanent byggnad. I detaljplaneändringen undersöks tomtens nya användningsändamål: förbindelser, bland annat servicekörning (taxi, servicelinje), hinderfri tomtkörning till serviceboende och boende samt parkering. Planförslaget har utarbetats utifrån ett godkänt utkast, inlämnad respons och planeringsmöten. Detaljplaneändringen möjliggör byggande av höghus, serviceboende och vårdhem.

AK-1. Genom detaljplaneändringen skapas ett kvartersområde (2,2 ha) för höghus med 5–7 våningar och för servicebostäder, vars bostadsrätt uppgår till 12 040 v-m2, dessutom utrymmen på 800 v-m2, avsedda för gemensamt bruk. I kvarteret byggs 240 nya bostäder och 120 bilplatser. Bostadsbyggnaderna förläggs på en kulle och mellan dem finns ett gårdsområde i naturtillstånd. Omkring byggnaderna går en dubbelriktad trafikled från Murkiogatan och parkeringen placeras mellan byggnaderna och invid Murkiogatans a-1-område. På området finns ett sm-1 fast fornminne skyddat med fornminneslagen och en äng s-1 som med tanke på naturens mångfald är värdefulla och en värdefull skogsdunge s-2 samt en hasselnötslund s-3. För bilplatsdimensioneringen används 1 bp/100 v-m2 eller 1 bp/125 v-m2. Den nuvarande leden för gång- och cykeltrafik från Murkiogatan till Kataraisvägen i områdets södra del förblir densamma.

AKYS-1. Kvartersområdet för höghus och byggnader som betjänar socialväsendet (0,7 ha) är beläget vid Körplan och Beata Maria stig, körning till tomten från Murkiogatan och angöringstrafik från Tongränden. Byggnadsrätten uppgår till 7 550 v-m2 och sammanlagt 22 bilplatser ska byggas. Bilplatserna får placeras i det LPA-1 betecknade kvartersområdet för bilplatser. Transformatorstationen bildar ett ET-1 -kvartersområde. Det 600 m2 stora gatuområdet söder om Beata Maria stig, som reserverats för angöringstrafik till den tidigare skolan, ansluts nu till tomtområdena. Körplanens del bildar en planliknande infartsgård. Det område norr om Vuokkokoti som har planerats för angöringstrafik och samvaro främjar en smidig verksamhet i huset. Gemenskapen i området stöds i sin helhet av det gemensamma utomhusområde som har planerats för Körplanen. Parkeringsplatserna som har planerats vid Taktstigen betjänar besökare i Vuokkokoti. 1 bp/350 k-m2 ska reserveras per våningsyta i intensifierat serviceboende.

YL Kvartersområde för byggnader för offentlig  närservice

På kvartersområdet finns tongrändens daghem, på området har genomförts tomtindelning, eftersom en del har ändrats till LPA-1 område. För kvarteret har lagts till beteckningen: s-3. Den del av området på vilken det finns en hasselnötslund skyddad enligt 29 § i naturvårdslagen. Området får inte ändras så, att karaktärsdragen för naturtypen på området i fråga äventyras. Grävarbeten, trädfällning och annan åtgärd som förändrar landskapet kräver ett undantagstillstånd i enlighet med naturvårdslagen.

LPA-1 Kvartersområde för bilplatser

Kvartersområdet har bildats enligt behoven för parkering vid servicehuset, genom att ändra Taktstigen och en del av YL-kvartersområdet till kvartersområde för bilplatser. Kvartersområdet ska vara ett gatuliknande område utan staket, där gång- och cykeltrafik genom området är tillåtet. Trafiken går i riktning från Tongränden.

VL Kackaraisparken

Kackaraisparken och dess motionsslingor förblir oförändrade. Detaljplaneändringen beaktar de med planbeteckningar naturvärdena i området och på plankartan har lagts till beteckningen luo-1. En del av området på vilken finns en naturtyp som enligt 29 § i naturvårdslagen ska skyddas (dungar av ädla lövträd och hassellundar).

Området får inte ändras genom utgrävningar, fällande av träd eller annat byggande, så att  detta äventyrar bevarandet av naturtypens  karakteristiska drag.

Naturskyddsvärdena för parkområdet beaktas i planbestämmelserna. Friluftsleden och pulkabacken blir kvar i parken.

Gator

De nya kvarteren kan genomföras enligt de nuvarande gatuförbindelserna.

Vid Murkiogatan har planerats kvartersområdena AKYS-1 och AK-1.

I området byggs inte några nya gator, men till följd av tomtindelningen kommer adressnumren att ändras. Taktstigen försvinner, eftersom den ändras till kvartersområdet LPA-1.

En del av Körplan ansluts till kvarteret AKYS-1 och betecknas piha-1. En planliknande infartsgård till servicehuset på vilken servicekörning är tillåten. Området får inte inhägnas.

Fornminnen i kvartersområdet AK-1:

sm-1. En del av området där det finns en fast fornlämning som fredats enligt fornminneslagen  (295/1963). Den har markerats med en avgränsning på kartan.

Naturobjekten i kvartersområdet AK-1 och området för närrekreation:

s-1. Äng som är värdefull för naturens mångfald.

s-2. Parkliknande område som är värdefull för naturens mångfald, del av dunge med ädla lövträd och del av hasselnötslund anvisad som gårdsområde.

s-3. Den del av området på vilken det finns en hasselnötslund skyddad enligt 29 § i naturvårdslagen (kvartersområdet YL).

luo-1. En del av området på vilken finns en naturtyp som enligt 29 § i naturvårdslagen ska skyddas (dungar av ädla lövträd och hassellundar).

Olika skeden i planprocessen

Detaljplaneändringen grundar sig på stadens eget initiativ (15.4.2016) och senare på Turun Service Oy:s initiativ 21.12.2017.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 16.5.2017 § 163.

Kungörelse om att detaljplaneändringen har tagits upp till behandling har skickats per post till berörda parter (inkl. ett program för deltagande och bedömning daterat 30.5.2017) och om detta har meddelats i planläggningsöversikten 2017. Området för detaljplaneändring har utvidgats en gång och programmet för deltagande och bedömning har ändrats 20.8.2019. Den första versionen av programmet för deltagande och bedömning har daterats 30.5.2017.

I skedet för programmet för deltagande och bedömning inlämnade styrelsen för Koivulan Liikekeskus sin åsikt och Telia Finland Abp, Åbo Energi och Idrottstjänsten gav sina utlåtanden.

Det inledande mötet för myndigheterna hölls 21.8.2017.

Stadsmiljönämnden har 20.8.2018 godkänt planutkastet daterat 18.9.2018 § 371. I utkastet till detaljplaneändring utökas byggrätten med 14 880 v-m2. I utkastet till detaljplan förläggs fem V-VIII-våningars höghus på kvartersområdet (AK-1), vars parkering förläggs under gårdsdäck och ovan jord i kanten av området. Infarten till kvartersområdet sker via körförbindelserna från Murkiogatan. En ny körförbindelse har lagts till från söder till tomten Murkiogatan 14 genom att ansluta 1 100 m2 från Kackaraisparken.

En publiktillställning om det utkast som nämnden har godkänt ordnades 23.10.2018. Cirka 35 personer deltog. På tillställningen presenterades detaljplaneprocessen och deltagande, åsikter och anmärkningar besvarades och utgångspunkterna för planen beskrevs: – naturutredning, arkeologisk undersökning, undantagstillstånd för servicehuset och det nuvarande planläget.

På basen av utkastet förbereddes ett detaljplaneförslag 31.10.2019, som skickades till myndigheter för utlåtanden 16.12.2019–21.1.2020 och samtidigt lades det fram för offentligt påseende.

Inom den utsatta tiden (21.1.2020) inlämnades sammanlagt åtta utlåtanden från följande aktörer: Bildningssektorn, Telia Finland Abp, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentiliga Finland (ELY)/ Miljö och naturresurser, Välfärdssektorn, Turku Energia Sähköverkot Oy, Fritidssektorn/museitjänster, Åbo Vattenförsörjning Ab och Egentliga Finlands regionala räddningsverk.

Bildningssektorn påpekar att man även i framtiden ska möjliggöra angöringstrafik till och parkeringsplatser för de anställda vid daghemmet på Tongränden 4. Telia Finland meddelar att ett eventuellt behov att flytta kablar ska anmälas 12 veckor innan byggandet inleds. NTM-centralen betonar att bevarandet av naturvärden i en bebyggd miljö ska garanteras även vad gäller konsekvenser av boende och användning och att en närmare bedömning av om detta kan säkerställas med hjälp av planbeteckningar eller på nägot annat sätt ska genomföras. Vid bedömningen av miljökonsekvenserna ska det tydligt uppskattas och beskrivas på vilket sätt naturvärdena ändras jämfört med det förverkligade nuläget. Välfärdssektorn lyfter fram att andelen personer som har fyllt 75 år kommer att öka krafligt ända fram till 2030- och 2040-talet. Man kan svara på den åldrande befolkningens boendebehov genom att till exempel utveckla koncept för övergångsboende.

Åbo Energi påpekar att det i planmaterialet ska beaktas flytten av TESV:s befintliga parktransformator och att detta ska anmälas minst sex månader på förhand. Dessutom ska fyra meter breda kabelområden reserveras för TESV:s underjordiska kablar och skyddsrör och eventuella övriga flyttbehov ska beaktas. Vid behov flyttas kablarna till det kabelområde som reserveras i LPA-kvarteret.

Museitjänsterna meddelar att den avgränsning av området sm-1 som har markerats på planen har preciserats utgående från den markundersökning och kartläggning som genomfördes år 2018. Åbo Vattenförsörjning Ab meddelar att anslutningspunkterna för alla tomter på området för detaljplaneändring till dess nätverk finns på Murkiogatan. Enligt det regionala räddningsverket uppfyller inte den riktgivande räddninsvägen enlingt den nuvarande placeringen till alla delar kraven på bredd för räddningsväg. Dessutom ska det allmänna minimiavståndet mellan byggnaderna vara åtta meter för att hindra att en eventuell brand sprids.

Utgående från utlåtandena har i plankartan lagts till ett ledningsservitut, avståndet mellan byggnadsytorna har korrigerats och kraven för räddningsfordonen har beaktats, avgränsningen av sm-1-området har preciserats och justerats skyddsbestämmelserna s-1 och s-2 har preciserats, planens konsekvensbedömning har kompletterats och anvisningarna från Telia och Åbo Energi gällande flytten av parktransformatorn och kablarna har lagts till.

Planförslaget behöver inte åter framläggas för påseende till följd av de små ändringarna på basen av utlåtandena.

Ett mer detaljerat innehåll i utlåtandena och genmälena har redovisats för i genmälet till utlåtanden och anmärkningar, Tilläggsmaterial 13.

Det uppdaterade förslaget till planändring, daterat 31.10.2019, var framlagt till påseende 16.12.2019–14.1.2020, anmärkningar kunde inlämnas senast 21.1.2020, eftersom invånarna hade fått information om ett senare datum.

Kungörelse om planförslagets framläggning 14.12.2019. Åtta anmärkningar gällande planförslaget inlämnades. I anmärkningarna lyftes fram samma saker som i de tidigare åsikterna.

Asunto Oy Koivulankartano, Asunto Oy Haritunpuisto och Asunto Oy Haritunmetsä och en invånare på Muntiogatan 11 samt sex invånare på Murkiogatan 14 inlämnade en anmärkning. I sex anmärkningar föreslås att gatuanslutningen till tomten borde ordnas i riktning från Kataraisvägen, i enlighet med den gamla bilvägsgrunden som har lett till Björkas gård.

Invånaren på Murkiogatan 14 påpekar att informationen om planläggningsplanerna inte har varit tillräcklig och att byggnadseffektiviteten måste minskas. Dessutom ska gatuplanerna utarbetas på det sätt närinvånarna har föreslagit och invånaren påpekar även att man inte i planförslaget har beaktat områdets kulturhistoriska värden.

I anmärkningen från en annan invånare på Murkiogatan 14 hänvisas till utkastets alternativ, inte till planförslaget, men utredningen av vägtrafiken anses otillräcklig. Dessutom framhävs att byggandets omfattning borde göras rimligare.

En tredje invånare på Murkiogatan 14 lyfter fram att endast planändringen nämns i programmet för deltagande och bedömning, men ingen information om processen för hörande och överklagande eller tidpunkten för dessa har getts.  Dessutom känner invånaren oro för att bostädernas värde kommer att sjunka till följd av planändringen.

Invånaren på Muntiogatan 11 anser i sin anmärkning att en betydande brist utgörs av det faktum att invånarna inte i tillräcklig omfattning har hörts när beredningen inleddes. Dessutom anser invånaren att det i förslaget inte visas respekt för naturvärden eller områdets historia och att byggandet är alltför effektivt. Därtill lyfts det faktum att planen och dess beredning strider mot Markanvändnings- och bygglagen och att planförslaget inte är förenligt med innehållet i Markanvändnings- och bygglagen

Stadsplaneringens genmäle gällande vägsträckningarna:

I planförslagets vidareberedning har möjligheterna till en ny vägsträckning från Kataraisvägen granskats. Mot söder blir terrängen högre på Kataraisvägen och sikten mot anslutningen är dålig. Anslutningen borde riktas mot anslutningen till den befintliga affärsfastigheten, via tomt 46.–2. Det är möjligt att sammanföra infarten till affären och planområdets anslutning, men på området har redan placerats bilplatser för höghusen på tomten 853-35-46-5 i kvartersområdet. Gatan skulle även gå via hasselnötslunden och dungen med ädla lövträd, vilket innebär att man även skulle vara tvungen att bryta och bygga en vändplats. Gatans längd skulle vara cirka 150 meter till tomtgränsen, bredden 8–12 meter. Den här gatuplanen har förkastats och fordonstrafiken löses helt med en egen tomt.

Ett mer detaljerat innehåll i anmärkningarna har redovisats för i genmälet till utlåtanden och anmärkningar, Tilläggsmaterial 13.

Infrakostnader och planekonomi.

Kostnaderna för de allmänna områdena har fåtts utgående från kalkylen enligt projektdel och dessa kommer att preciseras senare i samband med byggplanen. För närvarande är de uppskattade kostnaderna för de allmänna områdena i detaljplanen cirka 106 500 euro (moms 0 %). Uppskattningen omfattar byggandet av gator och leder för lätt trafik i planområdet. Uppskattningen inkluderar kostnaderna för byggande, projektering och beställarens övriga kostnader samt en projektreservering på 15 % enligt en behovsutredning av infrastruktur och anvisningarna för projektplanering. Kostnadskalkylen har genomförts enligt prisnivån 10/2019. Kostnaderna för planområdet följs upp enligt processen för stadens årsledning i samband med de månads- och delårsrapporter som ges till nämnderna och stadsstyrelsen.

Utöver det ovan nämnda kostnaderna har man bett Åbo Vattenförsörjning Ab uppskatta byggkostnaderna för kommunaltekniken. Enligt Vattenförsörjning Ab finns inget behov av att bygga ut vattenförsörjningen.

Vattenförsörjningens anslutningspunkter finns på gatuområden enligt detaljplanen. Fastighetsägaren förbinder sig till att på egen bekostnad planera och låta bygga vattenförsörjningen till tomterna samt ansluta tomterna till anslutningspunkterna på gatuområdet, även i de fall kvarteret enligt förslaget till detaljplan indelas i flera tomter och tomtgränserna befinner sig mer än 20 meter från anslutningspunkten i fråga.

Kostnaderna för byggandet av infrastruktur täcks med markanvändningsavgifter. Vid en bedömning av planekonomin är byggandet av Harittu skoltomt i investeringsfasen positiv för staden.

Följande skeden

Planförslaget överförs till godkännandebehandling i stadsstyrelsen och vidare till stadsfullmäktige när det nödvändiga markanvändningsavtalet mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.

Tillämpade lagrum

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Harittu skoltomt

Tilläggsmaterial 1Redogörelse över Harittu skoltomt

Tilläggsmaterial 2Beställningsblankett för Harittu skoltomt

Tilläggsmaterial 3Interaktionsrapport 31.10.2019

Tilläggsmaterial 4Utlåtanden om planförslaget

Tilläggsmaterial 5Murkiogatan 14 B invånarens anmärkning 17.1.2020

Tilläggsmaterial 6Murkiogatan 14 A invånarens anmärkning 17.1.2020

Tilläggsmaterial 7Muntiogatan 11 B invånarens anmärkning 18.1.2020

Tilläggsmaterial 8Murkiogatan 14 B invånarens anmärkning 20.1.2020

Tilläggsmaterial 9Murkiogatan 14 A invånarens anmärkning 21.1.2020

Tilläggsmaterial 10Murkiogatan 14 A invånarens anmärkning 21.1.2020

Tilläggsmaterial 11Murkiogatan 14 B invånarens anmärkning 21.1.2020

Tilläggsmaterial 12Anmärkning av områdets invvånare 21.1.2020

Tilläggsmaterial 13Genmälen till utlåtanden och anmärkningar, 27.7.2020

Utarbetade redogörelser och rapporter, plansökning

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadmiljönämnden besluter föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändringen daterat 31.10.2019 och ändrat på basis av utlåtanden 27.7.2020 Haritun koulutonttiläggs fram för stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns bindande tomtfördelningar och ändringar av tomtfördelning: Björkas-38.3-6 och -45.4-5.

Därtill godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadsberäkningen på 106 500 euro (moms 0 %) för detaljplaneområdets allmänna områden på Harittu skoltomt och skickar kostnadsberäkningen vidare för behandling i stadsstyrelsen och -fullmäktige i samband med behandlingen av detaljplaneändringen för Harittu skoltomt.

 

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Sandelin understödd av Lähteenmäki.

Smn § 273

Bordlagt 11.8.2020 § 261

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ilvessalo understödd av Lintunen.

Smn § 292

Bordlagt 25.8.2020 § 273

BeslutFörslaget godkändes med följande ändringar:

1) Från parkeringsområdet p-1 i sydost flyttas 6 bilplatser som ligger i området markerat med gult på den bifogade kartan och placeras längs Murkkiogatan så att s-2-området under parkeringsplatsen p-1 kan bevaras bättre och

2) I samband med godkännandet av bygglovet ska man presentera en plan för gårdsarrangemang varmed man tryggar bevarandet av s-1-områdena så bra som möjligt och minimerar slitaget. Ovannämnda mål ska beaktas förutom i planeringen av gårdsfunktioner även i placeringen av ingångar så att människornas behov att ta en genväg genom ängsområden är så litet som möjligt.

Laukkanens ändringsförslag som blev beslut och understöddes av van Ooik godkändes enhälligt.

Innan beslut fattades genomfördes 2 omröstningar.

Bilaga 2Karta Skoltomten i Harittu, ändrad 1.9.2020 (Smn § 292)

Tilläggsmaterial 14Redogörelse Skoltomten i Harittu, ändrad 1.9.2020 (Smn § 292)

Omröstning 1

Vid den första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins följande remissförslag understött av Lähteenmäki:

”Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Skoltomten i Harittu, Björkas (adr. Beata Maria stig, Körplan, Taktstigen och Murkkiogatan 10) (17/2017) remitteras för beredning. Omfattningen av byggandet i området görs måttfullare så att nybyggandet bättre beaktar naturvärdena och boendetrivseln i området. Det i kvartersområdet AK-1 belägna flervåningshuset mot Murkkiogatan (V, 1940 v-m2) och dess bilplatser placerade mitt bland hällmarksängar (s-1) som är värdefulla med tanke på naturens mångfald ska strykas ur planen.”

Vid omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Wirén, Euro, Kontu och Manni för fortsatt behandling av ärendet.

För Sandelins remissförslag röstade förutom henne och Lähteenmäki som understödde henne även Laukkanen, van Ooik och Ilvessalo.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 8-5.

Omröstning 2

Vid den andra omröstningen röstades om föredragandens förslag och Sandelins följande ändringsförslag understött av Lähteenmäki:

”Stadsmiljönämnden beslutar föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Skoltomten i Harittu, daterat 31.10.2019 och ändrat på basis av utlåtanden 27.7.2020, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande med den ändringen att flervåningshuset mot Murkkiogatan (V, 1940 v-m2) och dess bilplatser placerade i kvartersområdet AK-1, mitt bland hällmarksängar (s-1) som är värdefulla med tanke på naturens mångfald stryks ur planen. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: Björkas-38.-3-6 ja -45.-4-5. Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 106 500 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Skoltomten i Harittu och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande i samband med behandlingen av detaljplaneändringen för Skoltomten i Harittu.”

Vid omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Helin, Wirén, Euro, Kontu och Manni för föredragandens förslag.

För Sandelins remissförslag röstade förutom henne och Lähteenmäki som understödde henne även Laukkanen, van Ooik och Ilvessalo.

Föredragandens förslag blev i detta skede beslut med rösterna 8-5.

Därefter godkändes Laukkanens följande ändringsförslag understött av van Ooik enhälligt:

”1) Från parkeringsområdet p-1 i sydost flyttas 6 bilplatser som ligger i området markerat med gult på den bifogade kartan och placeras längs Murkkiogatan så att s-2-området under parkeringsplatsen p-1 kan bevaras bättre.

2) I samband med godkännandet av bygglovet ska man presentera en plan för gårdsarrangemang varmed man tryggar bevarandet av s-1-områdena så bra som möjligt och minimerar slitaget. Ovannämnda mål ska beaktas förutom i planeringen av gårdsfunktioner osv. även i placeringen av ingångar så att människornas behov att ta en genväg genom ängsområden är så litet som möjligt.”

Motiveringar till Laukkanens ändringsförslag som blev beslut:

”Naturvärden i s-1- och s-2-området kan bevaras i större utsträckning.”

Motiveringar till Sandelins remiss- och ändringsförslag:

”Planområdet har betydande naturvärden. Att genom planbestämmelser anteckna ängsområden som är betydande med tanke på naturens mångfald i kartan skyddar faktiskt inte dessa naturvärden mot de effekter som byggandet och boendet medför såsom NTM-centralen lyft fram i sitt utlåtande. Beaktandet av naturvärden kräver att omfattningen av byggandet görs måttligare så att ängsområden med betydande naturvärden ska kunna ges mer plats.”

Ssn § 483

Stadssekreterare Pia Bergström 5.11.2020:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Skoltomten i Harittu” har godkänts i stadsmiljönämnden 1.9.2020 § 292.

Markanvändningsavtalet för Skoltomten i Harittu har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 14.9.2020 § 50 och markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 3.11.2020.

Bilaga 1Karta Skoltomten i Harittu

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Skoltomten i Harittu (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Skoltomten i Harittu (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan, 31.10.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Svar på utlåtandena och anmärkningarna 27.7.2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 31.10.2019 daterade och 27.7.2020 på basis av utlåtanden och nämndens beslut 1.9.2020 § 292 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Skoltomten i Harittu. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: Björkas-38.-3-6 och -45.-4-5.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 106 500 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Skoltomten i Harittu.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ruohonen som understöddes av Vornanen.

Ssn § 499

Bordlagt 9.11.2020 § 483

BeslutFörslaget godkändes.

Före det egentliga beslutsfattandet röstades om en återremittering av ärendet för ny beredning.

Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 9-5.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Aaltonen, Azizi, Vierimaa och Ruohonen för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors följande remissförslag som understöddes av Lundén röstade förutom dessa personer även Sundqvist, Hassan och Vornanen:

”Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Skoltomten i Harittu, Björkas (adr. Beata Maria stig, Körplan, Taktstigen och Murkkiogatan 10) (17/2017) remitteras för beredning. Omfattningen av byggandet i området görs måttfullare så att nybyggandet bättre beaktar naturvärdena och boendetrivseln i området. Det i kvartersområdet AK-1 belägna flervåningshuset mot Murkkiogatan (V, 1940 v-m2) och dess bilplatser placerade mitt bland hällmarksängar (s-1) som är värdefulla med tanke på naturens mångfald ska strykas ur planen.

Motiveringar:

Planområdet har betydande naturvärden. Att genom planbestämmelser anteckna ängsområden som är betydande med tanke på naturens mångfald i kartan skyddar faktiskt inte dessa naturvärden mot de effekter som byggandet och boendet medför såsom NTM-centralen lyft fram i sitt utlåtande. Beaktandet av naturvärden kräver att omfattningen av byggandet görs måttligare så att ängsområden med betydande naturvärden ska kunna ges mer plats.”

Ärendet föredrogs av ägarstyrningsdirektör Jarkko Virtanen.

Sfm § 234

Bilaga 1Karta Skoltomten i Harittu

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Skoltomten i Harittu (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Skoltomten i Harittu (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan, 31.10.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Svar på utlåtandena och anmärkningarna 27.7.2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 31.10.2019 daterade och 27.7.2020 på basis av utlåtanden och nämndens beslut 1.9.2020 § 292 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Skoltomten i Harittu. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: Björkas-38.-3-6 och -45.-4-5.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 106 500 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Skoltomten i Harittu.

BeslutStadsfullmäktige beslutade enhälligt att enligt 152 § i förvaltningsstadgan avbryta sammanträdet på grund av sen tidpunkt och skjuta upp behandlingen av detta ärende till följande fullmäktigesammanträde.

Sfm § 12

Bilaga 1Karta Skoltomten i Harittu

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Skoltomten i Harittu (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Skoltomten i Harittu (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan, 31.10.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Svar på utlåtandena och anmärkningarna 27.7.2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 31.10.2019 daterade och 27.7.2020 på basis av utlåtanden och nämndens beslut 1.9.2020 § 292 ändrade förslaget till detaljplaneändring för Skoltomten i Harittu. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: Björkas-38.-3-6 och -45.-4-5.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 106 500 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Skoltomten i Harittu.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande förslag till återremiss:

”Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Skoltomten i Harittu, Björkas (adr. Beata Maria stig, Körplan, Taktstigen och Murkkiogatan 10) (17/2017) remitteras för beredning.

Motiveringar:

Planområdet har betydande naturvärden. Att genom planbestämmelser anteckna ängsområden som är betydande med tanke på naturens mångfald i kartan skyddar faktiskt inte dessa naturvärden mot de effekter som byggandet och boendet medför såsom NTM-centralen lyft fram i sitt utlåtande.

Beaktandet av naturvärden kräver att omfattningen av byggandet görs måttligare så att ängsområden med betydande naturvärden ska kunna ges mer plats.

Omfattningen av byggandet i området görs måttfullare så att nybyggandet bättre beaktar naturvärdena och boendetrivseln i området. Det i kvartersområdet AK-1 belägna flervåningshuset mot Murkkiogatan (V, 1940 v-m2) och dess bilplatser placerade mitt bland hällmarksängar (s-1) som är värdefulla med tanke på naturens mångfald ska strykas ur planen.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 41 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 26 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till återremiss, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 234
Bilaga 1:Kartta Haritun koulutontti / Karta Skoltomten i Harittu

Sfm § 12
Bilaga 1:Kartta Haritun koulutontti / Karta Skoltomten i Harittu
Bilaga 2:Äänestyslista / Omröstningsförteckning