Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden29401.09.20205
Stadsstyrelsen48409.11.202016
Stadsfullmäktige19616.11.202014
Stadsfullmäktige21914.12.202014
Stadsfullmäktige825.01.20217

11653-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplan och ändring av detaljplan; Skansbacken, Björkas och Skansen (adr. Grusgatan, Skansgatan) (7/2018)

Sammandrag:

Med detaljplaneändringen ändras delar av kvartersområdet för småindustribyggnader till ett kvartersområde för bostads-, affärs- och kontorsområde, ett gatuområde och ett närrekreationsområde. Planen förutsätter att fabriken som fortsätter sin verksamhet inte orsakar miljöstörningar. Bilplatserna placeras i huvudsak under gårdsdäck i bostadskvartersområdena. Den totala byggrätten i planeringsområdet uppgår till 43 360 v-m² varav 43 360 v-m² anvisas för bostads-/affärs- och kontorsbyggande. Kvartersområdet för industribyggnader anvisas en byggrätt på 21 750 v-m². Jämfört med den gällande detaljplanen ökar byggrätten med 9 071 v-m². Området beräknas få ca 800 nya invånare. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till ca 0.43 euro (moms 0 %), inklusive en projektreservering på 15 procent. Kostnadsberäkningen föreläggs fullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 294

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Taina Riekkinen 14.8.2020:

Förslaget till detaljplan och ändring av detaljplanen har utarbetats för ett område som avgränsas av Nylandsvägen, Grusgatan och Skansgatan i stadsdelarna Björkas och Skansen. Detaljplaneändringen gäller kvarter 22 i Björkas, gatuområdet för Grusgatan, en del av parkområdet för Skansbacken samt en del av gatuområdet för Östra bågen i stadsdelen Skansen. I planeringsområdet ligger en industribyggnad. Till övriga delar är planeringsområdet obebyggt bestående av en grusås och en leråker. Planområdets areal är ca 13,4 ha. Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter.

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ om att ändra detaljplanen som lämnats in av den privata markägaren. Syftet med detaljplanen och detaljplaneändringen är att ändra detaljplanen för kvarter 22 i Björkas så att en del av kvarteret kan ändras till ett kvartersområde för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader. Syftet är att trygga verksamhetsförutsättningarna för ett företag i kvarteret och en eventuell utvidgning av verksamheten. Krönet på Skansbacken bevaras som grönområde och dit planeras friluftsleder som genomkorsar området. Under arbetets gång har målet för antalet invånare preciserats till 800 invånare. Det finns planer på att utveckla området till en attraktiv samt en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar del av den nya stadsdelen Skansen.

Planområdets areal är ca 13.40 hektar, varav 5,17 hektar kvartersområden, 1,84 hektar gatuområden och 6,39 hektar rekreationsområden. Genom detaljplaneändringen omvandlas ca 0,8 hektar av arealen till ett gatuområde och ett närrekreationsområde. Det nya detaljplaneområdets areal är 1,52 ha.

I detaljplanen anvisas kvartersområden för flervåningshus (AK) samt kvartersområden för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader (AK-1) längs Grusgatan och Skansgatan samt för södra delen av området. Söder om AK-kvartersområdet har ett kvartersområde för en transformator (ET-1) reserverats. I mitten av området finns ett kvartersområde för industribyggnader där miljön ställer särskilda krav på verksamhetens art (TY-1). Kvartersområdet för industribyggnader har avgränsats så att det blir möjligt att trygga utvidgningen av fastigheten som är i bruk och fortsätta industriverksamheten och skapa förutsättningar för tillväxten. Gatuområdet för Grusgatan har utvidgats för att möjliggöra byggandet av spårvägen i gatuområdet. Skansbacken med näromgivningen har betecknats som närrekreationsområde (VL-1) i västra och södra delen av området.

Den totala byggrätten i planeringsområdet uppgår till 65 110 v-m² varav 43 360 v-m² anvisas för bostads-/affärs- och kontorsbyggande. Allt bostadsbyggande i planområdet är nytt och i och med genomförandet av planen beräknas ca 800 invånare flytta till området. Jämfört med den gällande detaljplanen ökar byggrätten med 9 071 v-m² i området.

Detaljplanen möjliggör byggandet av bostads-, affärs- och kontorsbyggnader på VI-VIII våningar längs Grusgatan och Skansgatan samt byggandet av flervåningshus på V-VII våningar i ändan av Skansgatan i södra delen av området. Bostadsbyggandet tangerar gatuområdenas kanter och avgränsar på så sätt gaturummet. Våningstalet ökar från sex våningar i kvartersområdet som ligger närmare Nylandsvägen till åtta våningar i korsningen av Skansgatan och minskar igen från sju till fem våningar från Skansgatan söderut.

Området som reserverats för en industribyggnad har i planen betecknats som kvartersområde för industribyggnader där miljön ställer särskilda krav på verksamhetens art. Detaljplanen gör det möjligt att utvidga fabriksbyggnaden västerut/mot sydväst samt österut.

Skansbacken har betecknats som närrekreationsområde i detaljplanen. Vid planeringen av områdets markanvändning och landskapsanpassning ska det lokalt värdefulla åsområdets natur- och landskapsvärden tas i beaktande. Det har föreslagits riktgivande friluftsleder för området. De föreslagna friluftslederna följer de stigar som bildats i terrängen, men deras placering preciseras i samband med genomförandeplaneringen. I området ska anläggas några friluftsleder för att dämpa erosionen i terrängen.

Detaljplanen förtätar och förenhetligar samhällsstrukturen. Det blir också ändringar i utsikterna från de kringliggande områdena till de nya bostadskvarteren. De viktigaste utsikter som förändras finns längs Grusgatan. Planens verkningar har bedömts mer ingående i kapitel 5.3 i planbeskrivningen.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ till detaljplaneändring daterat 28.10.2016.

Stadsmiljönämnden godkände målen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 6.3.2018 § 112.

Meddelandet om anhängiggörandet av detaljplanen samt det 8.3.2018 daterade programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till parterna 12.3.2018. Åsikter och utlåtanden i skedet för deltagande och bedömning begärdes före 30.4.2018.

Mot programmet för deltagande och bedömning (20.2.2018) inlämnades en åsikt från Åbo Energi. Åsikten gällde ett ledningsområde som behövs. Ledningsområdet ryms i sin helhet i det breddade gatuområdet för Grusgatan. Det har varit möjligt att bekanta sig med programmet för deltagande och bedömning på stadens webbplats under planprocessen.

Stadsmiljönämnden beslutade på sitt möte 18.6.2019, § 287 godkänna det 11.6.2019 daterade utkastet som utgångspunkt för detaljplanen och förslaget till detaljplan.

Om planen ordnades ett möte för allmänheten i samband med samutvecklingsforumet för Skansen 25.9.2019 kl. 16-19 i köpcentret Skanssi. Om mötet för allmänheten meddelades genom kungörelse 14.9.2019.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 18.5 – 16.6.2020. Detaljplanen anhängiggjordes genom kungörelse 16.5.2020. Inga anmärkningar lämnades in om detaljplanen.

Utlåtanden om förslaget till detaljplan begärdes före 16.6.2020. Om planen inlämnades två utlåtanden. Dessutom meddelade Åbo Vattenförsörjning Ab, Transport- och kommunikationsverket Traficom samt NTM-centralen i Egentliga Finland att de inte har något att uttala sig om planen.

Turku Energia Sähköverkot Oy föreslog i sitt utlåtande att kvarteren AL-1 och TY-1 förses med en reservering för en transformator och en beteckning för ett ledningsområde och att det görs en separat reservering för ett transformatorområde i parkområdet för Skansbacken. Planförslaget ändrades på det sätt som föreslogs i utlåtandet. I utlåtandet föreslogs också att det inte nämns i de allmänna bestämmelserna att elledningar bör kunna placeras så att de genomkorsar kvartersområden. Enligt planläggaren tryggar stället i de allmänna bestämmelserna ”I kvartersområdet ska tillåtas stiftande av servitut som behövs för ledningar och färdleder” tillräckligt att man kan hitta en vettig rutt för elledningar trots tomtindelningen. I bestämmelsetexten har inte gjorts någon ändring på basis av utlåtandet, men i de allmänna bestämmelserna har den ändrats så att den gäller hela planläggningsområdet.

Egentliga Finlands regionala räddningsverk föreslog i sitt utlåtande att förklaringen till beteckningen pi-a1 och pi-a2 omformas på grund av att räddningsmyndigheten är inte den myndighetsinstans som fattar beslut om bygglovet. Planförslaget har ändrats på det sättet som räddningsmyndigheten föreslagit. I utlåtandet togs också upp att det behövs en tydlig adressbildning, ett brandskydd mellan byggnaderna samt att behovet av släckningsvatten beaktas i den kommunaltekniska planeringen. Andra frågor som togs upp i utlåtandet antecknades för kännedom, men de gav ingen anledning att ändra planförslaget.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt med anledning av de små ändringar som gjordes utifrån utlåtandena.

Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför

I samband med beredningen av förslaget till detaljplan gjordes en uppskattning om kostnaderna för byggandet av de allmänna områdena som genomförandet av planen medför. Kalkylen har utarbetats med hjälp av en anvisning för kostnadshantering av Åbo stads infrabyggande. Kostnaderna har beräknats med Fores projektprogram. Kostnadskalkylen har upprättats enligt prisnivån 10/2019. Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 15 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt. Kostnaderna för vatten- och energiförsörjning ingår inte i kalkylen. Kostnaderna för genomförandet av de allmänna områdena i detaljplaneområdet beräknas uppgå till ca 0,43 M€ (moms 0 %). Kostnaderna för de allmänna områdena har beräknats enligt projektdelberäkningen och preciseras senare i samband med byggplaneringen.

Förutom infrastrukturbyggandet som placeras i området förutsätter genomförandet av detaljplanen att ett dagvattensystem samt ett idrotts- och rekreationsområde genomförs i Centralparken i Skansen. Dessutom har det uppstått kostnader till följd av markanskaffningen (105 000 €). Med ersättningar för markanvändningsavtal täcks kostnader för planområdet och infrastrukturbyggandet.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalen mellan staden och de privata markägarna har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Skansbacken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Skansbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Skansbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 3Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplan och ändring av detaljplanen för Skansbacken, daterat 30.4.2020 och ändrat på basis av utlåtanden 14.8.2020, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 0,43 milj. euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet för Skansbacken och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen och detaljplaneändringen för Skansbacken.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 484

Stadssekreterare Pia Bergström 3.11.2020:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Skansbacken” har godkänts i stadsmiljönämnden 1.9.2020 § 294.

Markanvändningsavtalen för Skansbacken har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 28.9.2020 § 56 och markanvändningsavtalen mellan parterna har undertecknats 24.10.2020 och 4.11.2020.

Bilaga 1Karta Skansbacken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Skansbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Skansbacken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.4.2020 daterade och 14.8.2020 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplan och detaljplaneändring för Skansbacken.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 0,43 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Skansbacken.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 196

Bilaga 1Karta Skansbacken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Skansbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Skansbacken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 30.4.2020 daterade och 14.8.2020 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplan och detaljplaneändring för Skansbacken.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 0,43 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Skansbacken.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Kossila understödd av Sandelin.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Sfm § 219

Bordlagt 16.11.2020 § 196

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Kossila.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Sfm § 8

Bordlagt 14.12.2020 § 219

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Innan den egentliga behandlingen av ärendet beslutade stadsfullmäktige enligt 95 § i kommunallagen enhälligt ta upp ett ärende till behandling trots att det inte har nämnts i kallelsen till sammanträdet på grund av ärendets brådskande karaktär.


Bilagor:

Sfm § 196
Bilaga 1:Kartta Skanssinmäki / Karta Skansbacken

Sfm § 219
Bilaga 1:Kartta Skanssinmäki / Karta Skansbacken

Sfm § 8
Bilaga 1:Kartta Skanssinmäki / Karta Skansbacken