Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden47126.11.20191
Stadsmiljönämnden47603.12.20194
Stadsmiljönämnden48710.12.20194
Stadsmiljönämnden50317.12.20195
Stadsstyrelsen20911.05.20207
Stadsfullmäktige6118.05.20205

3994-2017 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring samt tomtindelning/ändring av tomtindelning; Koloniträdgården i Korois, Raunistula och Räntämäki/Korois (adr. Åskiftesgränden) (18/2017)

Sammandrag:

Genom en ändring av detaljplanen möjliggörs byggandet av en koloniträdgård och odlingslotter på åkrarna. Enligt planförslaget ryms cirka 49 kolonistugor i området. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, fornlämningar och värdefulla naturmiljöer skyddas. Järnvägsområdet utvidgas så att ett nytt spår kan byggas och små ändringar görs i den allmänna gång- och cykelvägens sträckning. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till 390.000 euro (moms 0 %). Kostnaderna preciseras senare i samband med byggplaneringen. Kostnaderna inkluderar inte kostnaderna för området för koloniträdgård och odlingslotter (RP-1), med undantag av allmänna gång- och cykelvägar som korsar området.

Smn § 471

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Satu Tiainen 18.11.2019:

Ett förslag till ändring av detaljplanen för stadsdelarna Räntämäki och Raunistula daterat 17.4.2019 och ändrat 31.10.2019 med anledning av utlåtanden har utarbetats. I stadsdelen Raunistula utarbetas planändringen för kvarteren 25, 26 och 28–30, tomterna 5–7 och gatu-, park-, järnvägs- och vattenområden i kvarter 31 samt vattenområden i stadsdelen Räntämäki. Den del av planområdet som hör till stadsdelen Räntämäki hör inofficiellt till stadsdelen Korois, som ännu inte införts i den gällande detaljplanen.

Områdets areal är cirka 10,6 hektar.

Målen för planen

Planändringen utarbetas på initiativ av Åbo stad och grundar sig på behovet av att hitta en plats för en ny koloniträdgård. Staden har övervägt att planlägga koloniträdgårdsområdet i Kuppis för annat bruk. Om Kuppis koloniträdgård tas ur bruk, behövs en ersättande koloniträdgård nära Åbo centrum. Åbo stad anser att det finns efterfrågan på en ny koloniträdgård också i det fall att Kuppis koloniträdgård bevaras. (Åbo stad, 2015. Rapport över markanvändningsprojektet ”Kupittaan siirtolapuutarha” (”Kuppis koloniträdgård”), 31.8.2015, sid. 20–21). Kuppis koloniträdgårds öde avgörs inte genom denna detaljplan, utan kräver ett separat beslut.

Åbo stad utarbetade 2015 en utredning av alternativa platser för en ny koloniträdgård. Planområdet som denna planändring gäller ansågs vara det bästa alternativet. Enligt utredningsrapporten är fördelarna det centrala läget, goda gång-, cykel- och kollektivtrafikförbindelser samt att området inte har ett sådant konkurrerande markanvändningsbehov som skulle strida mot områdets användning som koloniträdgård.

Målet med ändringen av detaljplanen för Koloniträdgården i Korois är att möjliggöra byggandet av ett nytt område för koloniträdgård och odlingslotter. Därtill har utretts behovet av skyddsbeteckningar i detaljplanen. Vid beredningen av planändringen har beaktats de kulturhistoriska värdena och naturvärdena.

Planområdets nuläge

Planändringsområdet ägs av Åbo stad, med undantag av en privatägd bostadshusfastighet och en del av Vähäjoki vattenområden. För tillfället är området i huvudsak odlad åkermark och ängar. I mitten av området finns en avloppspumpstation och norr om området ett småhus vid adressen Åskiftesgränden 30. Området används för rekreation och friluftsliv. Genom området går en gång- och cykelväg som används i stor utsträckning samt Turku Energia Sähköverkot Oy:s högspänningsledningar.

Planändringsområdet är på många sätt kulturhistoriskt och landskapsmässigt värdefullt. Med undantag av det nordvästra hörnet hör området till den nationella stadsparken och i sin helhet till ett nationellt värdefullt landskapsområde i landskapsplanen. Södra delen av området hör till det nationellt värdefulla landskapsområdet i Aura ådal. En del av den södra kanten av området hör till den byggda kulturmiljön av riksintresse Korois udde där biskopssätet låg under medeltiden.

Norr om planändringsområdet finns ett åker med ett fornlämningsområde från järnåldern-medeltiden, där det bland annat har påträffats bitar från lerkärl och rester av vävstolar. Gränserna för fornlämningar preciserades 2017 och 2018 (Muuritutkimus ky/Muuritutkimus Oy)

Därtill förknippas bostadshuset vid Åskiftesgränden 30 med skyddsvärden. Huset byggdes 1878 och användes som en banvaktarbostad. Byggnaden med gård och tillhörande källare är kulturhistoriskt värdefulla. De är dock inte skyddsmärkta i de gällande detalj-, general- och landskapsplanerna.

Enligt naturutredningar är området längs Vähäjoki med sina ängar och torrängar ett område som är värdefullt för naturens mångfald och vars särdrag ska bevaras (bl.a. T:mi Hannu Klemola, 2012. Turun Koroisten luontoselvitys. sid. 14). Bädden i Vähäjoki är dessutom viktig för fladdermöss, eftersom det är en matplats för vattenfladdermöss  (Kirsi Reponen, 2012. Turun Ojarannan, Orikedon ja Koroisten lepakkoselvitys. sid. 6).

Planläggningssituationen

I landskapsplanen för Åbo stadsregion (fastställd av miljöministeriet 23.8.2004) och i etapplandskapsplanen för Egentliga Finlands tätorter, markanvändning, tjänster och trafik (godkänd av landskapsfullmäktige 11.6.2018, fastställd att träda i kraft 27.8.2018) har planändringsområdet anvisats som ett rekreationsområde som är viktigt med tanke på kulturmiljön eller landskapet och genom vilket ett friluftsled och högspänningsledningar löper. Norr om planändringsområdet  finns beteckningen fornlämningsområde och nära området finns även andra fornlämningsobjekt och fornlämningsområden samt en helhet av en byggd miljö som ska skyddas, Korois gård. Området är ett nationellt värdefullt landskapsområde i landskapsplanen.

I Åbo Generalplan 2020 (trädde i kraft 28.7.2001/29.5.2004) har området beteckningen rekreationsområde genom vilket en huvudsaklig ekologisk korridor och högspänningsledningar löper parallellt med Aura å. Områdets östra del har beteckningen kulturhistoriskt, stadsbildsmässigt, landskapsmässigt eller till sina naturförhållanden värdefullt område där ändringar ska göras så att områdets särdrag inte förstörs.

Utkastet till Generalplan 2029 godkändes i stadsmiljönämnden 25.9.2018 § 387 och i stadsstyrelsen 5.11.2018 § 420. I utkastet till generalplan är området delvis koloniträdgårdsområde och delvis landskapsmässigt värdefullt åkerområde.

I planändringsområdet gäller tre olika detaljplaner: 8/1946 (trädde i kraft 18.11.1946), 51/1958 (trädde i kraft 29.7.1959) och 106/1959 (trädde i kraft 24.10.1960). Området har i huvudsak beteckningen fabriks- eller lagerkvarter och park. Industri- och lagerbyggnaderna som möjliggörs i detaljplanen har emellertid inte genomförts. I mitten av området har anvisats en gata i nord-sydlig riktning, Patisvägen, som inte har byggts.

Beskrivning av detaljplanen

Detaljplanen möjliggör byggandet av en ny koloniträdgård och odlingslotter. I området ryms cirka 49 kolonistugor. Antalet stugor är något mindre än i Kuppis koloniträdgård där det finns 57 stugor. Skyddsbeteckningar anvisas för fornlämningsområdet, det kulturhistoriskt värdefulla bostadshuset med gård, naturmiljön på Vähäjoki strand samt de delar av området som hör till den byggda kulturmiljön av riksintresse Korois udde. De allmänna gång- och cykelvägarna bevaras men deras sträckningar ändras något.

Största delen av områdena utanför koloniträdgårdslotterna bevaras som rumsmässigt öppna. Det är dock viktigt att bevara de befintliga träddungarna längs Vähäjoki, eftersom de skyddar matplatserna för fladdermöss.

I planförslaget anvisas områdesreserveringar för Turku Energia Sähköverkot Oy:s befintliga högspänningsledningar. Byggnadernas och planteringarnas höjd begränsas omkring högspänningsledningarna på grund  av elsäkerhetsskäl. Dessutom reserveras områden för de befintliga underjordiska ledningarna, en ny transformator, den befintliga avloppspumpstationen och avledning av dagvatten.

I samband med planändringen bildas fyra nya tomter i området: tre tomter för området med koloniträdgårdar och odlingslotter och en för den befintliga avloppspumpstationen.

Största delen av planändringsområdet hör för tillfället till stadsdelen Raunistula. Området ändras till en del av stadsdelen Korois, med undantag av järnvägsområdet som bildas på östra kanten av planändringsområdet (LR-1). Orsaken till detta är att planändringsområdet och stadsdelen Korois tillsammans bildar en landskapsmässigt enhetlig helhet av åkrar och grönområden. Stadsdelen Korois är fortfarande en inofficiell stadsdel, eftersom den ännu inte har införts i den gällande detaljplanen. Syftet är att den bildas i samband med ändringen av detaljplanen för Koloniträdgården i Korois och ändringen av detaljplanen för Korois.

Kvartersområde för koloniträdgård och odlingslotter (RP-1)

Planområdet får beteckningen kvartersområde för koloniträdgård och odlingslotter med undantag av områdesdelarna längs järnvägen och Vähäjoki, Vähäjoki, Åskiftesgränden och avloppspumpstationen med omgivning. Arealen i området för koloniträdgård och odlingslotter är 5,2116 ha och byggrätten för nya byggnader i området är cirka 1 680 v-m2. I området får placeras koloniträdgårdslotter både med stugor och utan stugor. Också odlingslådor får placeras, även om det inte anvisas en särskild områdesreservering för dem. Syftet är att koloniträdgården i Korois blir en mångsidig koncentration av stadsodlingar, där olika odlare kan mötas och utbyta erfarenheter.

Den riktgivande storleken för koloniträdgårdslotter är minst 200 m2 och högst 400 m2. På varje lott får byggas högst en stuga i en våning för sommarbruk. Stugornas storlek och höjd begränsas av landskapsmässiga skäl nära Korois udde på områden med planbeteckningen rp-2. Lotter som ligger på längre avstånd från Korois udde betecknas som rp-1 i detaljplanen. Kolonistugornas storlek med förrådsutrymmen och toaletter får högst vara 25 v-m2 i rp-1-området och högst 20 v-m2 i rp-2-området. Alla förrådsutrymmen och en eventuell komposterande toalett som byggs på lotten ska placeras i anslutning till stugan och byggas på ett sätt som lämpar sig för stugans arkitektur. Stugans nockhöjd får vara högst 5 meter mätt från marken i rp-1-områden och högst 4 meter mätt från marken i rp-2-områden.

Bostadshuset vid Åskiftesgränden 30 och källaren på dess gård skyddas. Största delen av byggnadens gårdsplan betecknas som gårdsområde för gemensamma lokaler som betjänar koloniträdgårdens funktioner där miljön bevaras. På gården får dock byggas en ny byggnad med gemensamma lokaler på 150 v-m2. Den ersätter den tidigare gårdsbyggnaden som förstördes i en eldsvåda i februari 2018. Dessutom får nya byggnader med gemensamma lokaler i 1–2 våningar byggas i planområdet, deras sammanlagda byggrätt är 350 v-m2.

Genom kvartersområdet ska ordnas en allmän gång- och cykelväg från Åskiftesgränden till Raunistula strandstig, Korois udde och Virusmäkigången. Gångförbindelsen får inte stängas av med port och det ska gå att ohindrat ta sig fram längs den. Dessutom ska en förbindelse för servicetrafik ordnas till avloppspumpstationen.

Vid Åskiftesgränden anvisas ett parkeringsområde (p-1) som rymmer åtminstone cirka 30 bilar. På parkeringsområdet får även byggas konstruktioner som betjänar återvinning och avfallsservice. Området ska kantas av planteringar.

Vibrationer från bantrafiken ska beaktas då man bygger på mindre avstånd än 100 meter från järnvägen. Kolonistugorna nära järnvägen lämpar sig sannolikt inte för övernattning på grund av buller och vibrationer.

Norra delen av kvartersområdet för koloniträdgård och odlingslotter får beteckningen fast fornlämning som fridlysts genom lagen om fornminnen (295/1963). Markgrävningar får inte utföras i ett fornlämningsområde utan tillstånd från museimyndigheten, och därför tillåts inte odlingslotter i området. Däremot är det tillåtet att placera odlingslådor i området. Lådorna ska placeras glest så att fornlämningarna inte skadas av att marken trampas.

Kvartersområde för byggnader och anläggningar för samhällsteknisk försörjning (ET-1)

Arealen i kvartersområdet för byggnader och anläggningar för samhällsteknisk försörjning är 0,1860 ha. Den omfattar den befintliga avloppspumpstationen och de omgivande underjordiska ledningarna. Byggrätten för pumpstationen är 300 v-m2, vilket är cirka 50 v-m2 mer än byggnadsytan för den byggda pumpstationsbyggnaden.

Närrekreationsområde (VL-1)

Vähäjoki strand och södra delen av planområdet betecknas som närrekreationsområde. Strandängar som är värdefulla med tanke på naturens mångfald och träddungarna vid åstranden ska bevaras (luo-2). Bevarandet av träd är viktigt eftersom ån fungerar som en ekologisk korridor och matplats för fladdermöss, och träden skyddar dessa. Ställena utan träd och buskar vid åstranden bevaras öppna av landskapsmässiga skäl.

Järnvägsområde (LR-1)

Områdesreserveringen för järnväg utvidgas så att det i framtiden kan byggas ett nytt spår intill det nuvarande spåret. Utvidgningen är högst ca 27 meter bred.  Det nya spåret skulle sannolikt byggas alldeles intill det befintliga spåret. Det är emellertid nödvändigt att utvidga järnvägsområdet så att tillräckligt med utrymme kan reserveras för grundläggningsarbetet för det nya spåret.

Byggrätt samt verkningar på antalet invånare och arbetsplatser

I planområdet anvisas cirka 1 680 v-m2 byggrätt för nya byggnader. Byggrätten minskar jämfört med den nuvarande detaljplanen med cirka 69 070 v-m2, eftersom det anvisas industri- och lagerbyggnader för området i den gällande detaljplanen. I praktiken skulle byggnaderna i den gällande planen ändå inte ha kunnat byggas av kulturhistoriska och landskapsmässiga skäl.

Det har funnits ett par bostäder i området, men permanent boende avskaffas till följd av planändringen. Med tanke på antalet invånare har ändringen endast små verkningar eftersom det endast finns ett bostadshus i området, och endast två bostäder i detta hus. Om det till exempel grundas ett kafé eller en annan liten affärslokal i koloniträdgårdens gemensamma lokaler kan det medföra några arbetsplatser i området.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen grundar sig på Åbo stads initiativ. Planområdet ingick ursprungligen i en annan ändring av detaljplan, vars arbetsnamn är Korois, plan nr 8/2012 och diarienummer 2973-2012, men den avskildes till ett separat planändringsområde våren 2017.

Planen anhängiggjordes i samband med kungörelsen om programmet för deltagande och bedömning 29.4.2017. Ett meddelande om anhängiggörandet och programmet för deltagande och bedömning som daterats 18.4.2017 skickades per brev till de parter som togs upp i programmet för deltagande och bedömning. Ett preliminärt planutkast presenterades på ett möte för allmänheten 9.5.2017. Programmet för deltagande och bedömning uppdaterades 31.10.2019.

På basis av programmet för deltagande och bedömning och mötet för allmänheten inlämnades 30 skriftliga åsikter under framläggningstiden före 31.5.2017. Av dessa inlämnades 25 st. av privatpersoner. Resten av ställningstagandena inlämnades av Trafikverket (nuvarande Trafikledsverket), Turku Energia Sähköverkot Oy, Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry, Fingrid Abp och Telia Finland Abp. Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry inlämnade ytterligare en åsikt 4.3.2018 i planförslagets beredningsskede.

Dessutom har museitjänsterna inom Åbo stads fritidssektor inlämnat två ställningstaganden om behovet av arkeologiska undersökningar i planområdet. Dessa har skickats 11.5.2017 och 5.4.2018. Miljöhälsan inom Åbo stads stadsmiljösektor har inlämnat ett ställningstagande 17.7.2018.

Myndighetsutlåtanden begärdes om planförslaget i maj 2019. Utlåtanden kunde inlämnas under 5 veckors tid 14.5–20.6.2019 och utlåtandena togs emot i juni-juli. Utlåtanden inlämnades av Fingrid Abp, Egentliga Finlands regionala räddningsverk, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland, Åbo Vattenförsörjning Ab, Trafikledsverket, idrottstjänsterna inom fritidssektorn, museitjänsterna inom fritidssektorn (Åbo museicentral) och Turku Energia Sähköverkot Oy. Museicentralen inlämnade två separata utlåtanden: 17.6.2019 och 1.7.2019.

Planförslaget ändrades på basis av utlåtandena. På begäran av NTM-centralen preciserades planbestämmelserna för strandzonen som är värdefull med tanke på naturens mångfald och närrekreationsområdet (VL-1) samt sänktes höjden på och byggrätten för kolonistugorna i närheten av den kulturhistoriskt värdefulla Korois udde. På basis av Egentliga Finlands räddningsverks utlåtande fogades följande till planbestämmelserna: gång- och cykelvägen som går genom området ska lämpa sig för tunga räddningsfordon och räddningsenheten ska kunna ta sig fram till ett minst 60 m långt avstånd från byggnaderna. Ur planförslaget ströks möjligheten att bygga en ny gångbro över Vähäjoki, eftersom markberedningen väsentligt skulle ändra kulturlandskapet vid åstranden och det har konstaterats spår av bosättning från forna tider på sluttningarna vid ån (utlåtande från museitjänsterna inom fritidssektorn 1.7.2019). Museitjänsterna anser att en bro varken är nödvändig eller önskvärd. Till planförslaget fogades på önskemål av Åbo Energi bestämmelser om att tillåta underjordiska ledningar samt begränsningar gällande metallstängsel och bilplatser med eluttag. Dessutom gjordes andra mindre ändringar.

Efter myndighetsutlåtandena minskades kvartersområdet för byggnader och anläggningar för samhällsteknisk försörjning (ET-1). Områdena väster om pumpstationen och de omgivande underjordiska ledningarna skulle i praktiken vara en del av koloniträdgården, vilket innebär att det skulle vara naturligast att de hörde till fastigheten i området för koloniträdgård och odlingslotter.

Utlåtanden och åsikter med svar har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Infrastrukturkostnader för planområdet

Kostnaderna har beräknats enligt projektdelberäkningen och preciseras närmare senare i samband med byggplaneringen. För tillfället uppgår de uppskattade infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i planområdet till 390.000 euro (moms 0 %), vilket inbegriper allmänna gång- och cykelvägar (Åskiftesstigen och en del av Raunistula strandstig) samt VL-1-områdena längs Vähäjoki. Kostnadskalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 25 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt. Kostnaderna för planområdet uppföljs i enlighet med processen för den årliga ledningen av staden i samband med månadsrapporterna och delårsöversikterna som lämnas till nämnden och stadsstyrelsen.

Följande skede

Förslaget framläggs offentligt i den form som stadsmiljönämnden godkänner. Detaljplaneändringen kräver inte markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Koloniträdgården i Korois

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Koloniträdgården i Korois (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Koloniträdgården i Korois (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 17.4.2019, ändrats 31.10.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Åsikter i samband med programmet för deltagande och bedömning och vid beredningsskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 5Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Utredningar och rapporter som uppgjorts, http://www.turku.fi/sv/boende-och-miljo/stadsplanering/detaljplanlaggning/plansokning

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Koloniträdgården i Korois, daterad 17.4.2019 och ändrad på basis av utlåtanden 31.10.2019, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna/ändringarna av tomtindelning: KOROINEN-1.-1-4.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 390.000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Koloniträdgården i Korois och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande i samband med behandlingen av detaljplanen för Koloniträdgården i Korois.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ilvessalo understödd av Lähteenmäki.

Smn § 476

Bordlagt 26.11.2019 § 471

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Lintunen understödd av Lähteenmäki.

Dessutom beslutade nämnden att förrätta syn på området före nästa sammanträde.

Ärendet föredrogs av markanvändningsdirektör Jyrki Lappi.

Smn § 487

Bordlagt 3.12.2019 § 476

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Ilvessalo understödd av Lähteenmäki.

Smn § 503

Bordlagt 10.12.2019 § 487

BeslutFörslaget godkändes med den ändringen att 4 stugplatser stryks från rp-2-området i Ahopukinjuuri söder om ET-1-området och att odlingslottsområdet rp-3 på södra sidan flyttas norrut. 

Beslut i ärendet fattades med rösterna 11–2.

Innan beslut fattades gjorde föredraganden ett tillägg i beslutsförslaget att protokollet för detta ärendes del granskas genast.

BilagaKarta Koloniträdgården i Korois ändrad 17.12.2019 (Smn § 503)

Tilläggsmaterial 6Redogörelse Koloniträdgården i Korois ändrad 17.12.2019 (Smn § 503) (på finska)

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Van Oiiks ändringsförslag som understöddes av Manni och som blev beslut godkändes enhälligt.

Till slut röstades om det ändrade utgångsförslaget och Sandelins förslag om förkastande understödd av Lähteenmäki.

I omröstningen med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Euro, Kontu, Manni och Ilvessalo för det ändrade utgångsförslaget. För Sandelins förslag om förkastande röstade förutom henne även Lähteenmäki som understödde henne.

Det ändrade utgångsförslaget blev beslut med rösterna 11-2.

Motiveringar till van Ooiks ändringsförslag som blev beslut:

”Att stryka stugorna ur förslaget och flytta odlingslottsområdet gör det möjligt att bättre värna om den nationellt betydande bebyggda kulturmiljön på Koroisudden.”

Motiveringar till Sandelins förslag om förkastande:

1. Behovet av en ny koloniträdgård har kopplats till framtiden för Kuppis koloniträdgård. En ny koloniträdgård ska inte planläggas förrän Kuppis koloniträdgårds fortsättning har tryggats med långvariga hyresavtal för stugägarna i den nuvarande koloniträdgården i Kuppis.

2. Den plats som föreslagits för koloniträdgården är olämplig av flera orsaker.

a) landskapsmässiga och kulturhistoriska orsaker

Museiverkets riktlinjer om ärendet är entydiga. Planområdet väster om Lillån är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydande och nationellt enastående. Området hör till den nationella stadsparken, en del av området i söder hör till den nationellt betydande bebyggda kulturmiljön på Koroisudden (RKY2009)  och i norra delen av planområdet finns ett fornlämningsområde.

Byggandet av en koloniträdgård skulle innebära att flera byggnader uppförs i området. Området ska planläggas så att det bevaras som ett öppet rekreationsområde såsom det har anvisats i den gällande landskapsplanen och stadens generalplan.  I området får inte anläggas en koloniträdgård på grund av att området är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydande.

b) Koloniträdgården har placerats under kraftledningar enligt planförslaget.

Strömmen i kraftledningar ger upphov till ett magnetfält som man blir utsatt för i den omedelbara närheten av kraftledningarna. Världshälsoorganisationens cancerforskningscentrum IARC har klassat magnetfältet som en potentiell cancerrisk. Att trädgårdsstugor som är avsedda för fritidsboende byggs i den omedelbara närheten av kraftledningar kan innebära en hälsorisk.

c) Koloniträdgården har placerats längs med järnvägsbanan.

Bantrafiken orsakar buller, stombuller och vibrationer i planområdet. I planområdet överskrids riktvärden för buller nattetid och riktvärden för tillfälligt buller nattetid. Det är ändå sannolikt att kolonistugorna kommer att användas även nattetid och att stugorna kommer att användas för övernattning. Därmed är det inte motiverat att åsidosätta rekommenderade värden och riktvärden vid beredning av planen. Att begränsa användningen av stugorna enligt tidpunkten på dygnet är inte heller ändamålsenligt med tanke på dem som använder stugorna.

Ssn § 209

Stadssekreterare Pia Bergström 7.5.2020:

Stadsmiljönämnden godkände förslaget till detaljplaneändring, tomtindelning och ändring av tomtindelning för Koloniträdgården i Korois i Raunistula och Räntämäki 17.12.2019 § 503. Efter det lades planförslaget fram offentligt i den form som stadsmiljönämnden godkänt det.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 13.1–11.12.2020 och under den perioden lämnades fem anmärkningar in. Samtidigt begärdes ett utlåtande av Egentliga Finlands förbund.

Stadsmiljönämnden behandlade anmärkningarna och beslutade att anmärkningarna inte har gett grunder att ändra förslaget och att planen föreläggs stadsfullmäktige för godkännande (28.4.2020 § 147). Sammandragen av anmärkningarna och det gemensamma svaret till dem har uppdaterats som tilläggsmaterial 3 i rapporten om växelverkan.

BilagaKarta Koloniträdgården i Korois

TilläggsmaterialRedogörelse Koloniträdgården i Korois (på finska)

TilläggsmaterialStatistikblankett Koloniträdgården i Korois (på finska)

TilläggsmaterialRapport om växelverkan (på finska)

TilläggsmaterialStadsmiljönämndens beslut 28.4.2020 § 147 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 17.4.2019 daterade, 31.10.2019 på basis av utlåtanden ändrade, 17.12.2019 § 503 på basis av stadsmiljönämndens beslut ändrade förslaget till detaljplaneändring för Koloniträdgården i Korois som kompletterades med en liten precisering 20.4.2020.  

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 390.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Koloniträdgården i Korois.

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 12–2.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Rinnes förslag om förkastande röstade förutom hon själv även Lindfors som understödde henne.

Motiveringar till förslaget om förkastande var följande:

1. Behovet av en ny koloniträdgård har kopplats till framtiden för Kuppis koloniträdgård. En ny koloniträdgård ska inte planläggas förrän Kuppis koloniträdgårds fortsättning har tryggats med långvariga hyresavtal för stugägarna i den nuvarande koloniträdgården i Kuppis.

2. Den plats som föreslagits för koloniträdgården är olämplig av flera orsaker, varav viktigaste är de landskapsmässiga och kulturhistoriska orsakerna.

Museiverkets riktlinjer om ärendet är entydiga: Planområdet väster om Vähäjoki är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydande och nationellt enastående. Området hör till den nationella stadsparken, en del av området i söder hör till den nationellt betydande bebyggda kulturmiljön på Koroisudden (RKY2009)  och i norra delen av planområdet finns ett fornlämningsområde.

Byggandet av en koloniträdgård skulle innebära att flera byggnader uppförs i området. Området ska planläggas så att det bevaras som ett öppet rekreationsområde såsom det har anvisats i den gällande landskapsplanen och stadens generalplan. I området får inte anläggas en koloniträdgård på grund av att området är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydande.

Sfm § 61

Bilaga 1Karta Koloniträdgården i Korois

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Koloniträdgården i Korois (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Koloniträdgården i Korois (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Tilläggsmaterial 4Stadsmiljönämndens beslut 28.4.2020 § 147 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 17.4.2019 daterade, 31.10.2019 på basis av utlåtanden ändrade, 17.12.2019 § 503 på basis av stadsmiljönämndens beslut ändrade förslaget till detaljplaneändring för Koloniträdgården i Korois som kompletterades med en liten precisering 20.4.2020.  

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 390.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Koloniträdgården i Korois.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt förslag om bordläggning och dess behandling

Sandelin understödd av Oksanen föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 147 § i förvaltningsstadgan förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Sandelins förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 50 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 14 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag om bordläggning, 3 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande förslag om förkastande:

”Förslaget till detaljplaneändring förkastas.

Motiveringar

1. Behovet av en ny koloniträdgård har kopplats till framtiden för Kuppis koloniträdgård. En ny koloniträdgård ska inte planläggas förrän Kuppis koloniträdgårds fortsättning har tryggats med långvariga hyresavtal för stugägarna i den nuvarande koloniträdgården i Kuppis.

2. Den plats som föreslagits för koloniträdgården är olämplig av flera orsaker.

a) landskapsmässiga och kulturhistoriska orsaker

Museiverkets riktlinjer om ärendet är entydiga: Planområdet väster om Vähäjoki är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydande och nationellt enastående. Området hör till den nationella stadsparken, en del av området i söder hör till den nationellt betydande bebyggda kulturmiljön på Koroisudden (RKY2009)  och i norra delen av planområdet finns ett fornlämningsområde.

Byggandet av en koloniträdgård skulle innebära att flera byggnader uppförs i området. Området ska planläggas så att det bevaras som ett öppet rekreationsområde såsom det har anvisats i den gällande landskapsplanen och stadens generalplan.  I området får inte anläggas en koloniträdgård på grund av att området är kulturhistoriskt och landskapsmässigt betydande.

b) Koloniträdgården har placerats under kraftledningar enligt planförslaget.

Strömmen i kraftledningar ger upphov till ett magnetfält som man blir utsatt för i den omedelbara närheten av kraftledningarna. Världshälsoorganisationens cancerforskningscentrum IARC har klassat magnetfältet som en potentiell cancerrisk. Att trädgårdsstugor som är avsedda för fritidsboende byggs i den omedelbara närheten av kraftledningar kan innebära en hälsorisk.

c) Koloniträdgården har placerats längs med järnvägsbanan.

Bantrafiken orsakar buller, stombuller och vibrationer i planområdet. I planområdet överskrids riktvärden för buller nattetid och riktvärden för tillfälligt buller nattetid. Det är ändå sannolikt att kolonistugorna kommer att användas även nattetid och att stugorna kommer att användas för övernattning. Därmed är det inte motiverat att åsidosätta rekommenderade värden och riktvärden vid beredning av planen. Att begränsa användningen av stugorna enligt tidpunkten på dygnet är inte heller ändamålsenligt med tanke på dem som använder stugorna.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 50 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.  

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 61
Bilaga 1:Kartta Koroisten siirtolapuutarha / Karta Koloniträdgården i Korois
Bilaga 2:Äänestyslistat /Omröstningsförteckningarna