Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen19604.05.202012
Stadsfullmäktige6018.05.20204

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Ändring av förvaltningsstadgan för genomförande av reformen av ledningssystemet

Sammandrag:

Stadsstyrelsen beslutade 8.10.2018 § 378 inleda arbetet med att granska Åbo stads besluts- och ledningssystem. Stadsfullmäktige beslutade 14.10.2019 § 151 godkänna rekommendationerna i ledningsgruppens rapport som riktlinjer för fortsatt beredning av den nya förvaltningsstadgan. Förändringen genomförs i två faser. I den första fasen, som den nu presenterade förvaltningsstadgan rör, ändras i huvudsak koncernförvaltningens organisation. Ändringarna skulle för denna del träda i kraft 1.9.2020.

Ssn § 196

Stadsdirektör Minna Arve och ledande stadsjurist Laura Klami:30.4.2020

Tidigare beslut

Stadsstyrelsen beslutade 8.10.2018 § 378 inleda arbetet med att bedöma Åbo stads besluts- och ledningssystem. Styrgruppen utarbetade ett förslag om besluts- och ledningsmodellen för stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. Stadsfullmäktige beslöt 14.10.2019 § 151 godkänna rekommendationerna i styrgruppens rapport som riktlinjer för den fortsatta beredningen av en ny förvaltningsstadga samt för verkställighet till den del de inte förutsätter ändringar i förvaltningsstadgan så att den fortsatta beredningen av ledningsmodellen genomförs enligt alternativ 2 i rapporten (den s.k. borgmästarmodellen).

Ändringar i förvaltningsmodellen i enlighet med den slutliga rapporten kräver att ändringsprojekt på stadsnivå genomförs. De delar i rapporten som fullmäktige godkänt, som inte förutsätter ändring av förvaltningsstadgan, tas upp för beslutsfattande i stadsstyrelsen redan före de ändringar som den s.k. borgmästarmodellen kräver, har beretts i förvaltningsstadgan. Den slutliga förvaltningsstadgan som bekräftar borgmästarmodellen tas upp för godkännande i stadsfullmäktige i början av 2021. Senare har man i beredningen konstaterat att ändringarna i koncernförvaltningens verksamhetssätt kräver ändringar i förvaltningsstadgan redan under 2020.

Ändringsprojektet har delats in i faser så att ändringarna som den nya verksamhetsmodellen medför för  koncernförvaltningen är menade att träda i kraft 1.9.2020 (fas 1) och ändringen av förvaltningsstadgan med tillhörande bestämmelser gällande borgmästarmodellen samt ändringarna gällande den biträdande stadsdirektören 1.6.2021 (fas 2).

Ändring av förvaltningsstadgan fas 1

I ändringen av förvaltningsstadgan enligt fas 1 (bilaga 1) har ändringar gjorts i tjänstemannaberedningen, som beror på t.ex. ändringar i lagstiftningen. Dessa beskrivs i presentationen i tilläggmaterialet 1 och i tilläggsmaterial 2 som presenteras med ändringarna märkta. Centrala nödvändiga ändringar är t.ex. de definitioner som ordnandet av dokumentförvaltningen och dataskyddslagstiftningen kräver, dessa har lagts till i paragraf 33 som gäller stadsstyrelsens befogenheter.

Ändringarna gällande den biträdande stadsdirektören träder i kraft 1.6.2021.  Paragraf § 22 rörande kanslichefen har lagts till och den ingår en kommentar om ändringsledningen fram tills 1.6.2021.

Paragraf 23 i stadsdirektörens sektor har ändrats så att kanslichefen arbetar omedelbart under stadsdirektören. Under kanslichefen finns gemensamma tjänster, stöd för ledningen och stöd för koncernstyrningen. I paragraf 24 som gäller koncernförvaltningen har definierats koncernförvaltningens serviceområden: stöd för ledningen, ordnandefunktion samt gemensamma tjänster.

De i förvaltningsstadgans kapitel 6 beskrivna särskilda befogenheter som stadsdirektörens sektorn har, har definierats för stadsdirektören från förvaltningsstadgans ikraftträdande 1.9.2020. Stadsdirektören överför befogenheter genom ett beslut om ordnande av förvaltningen.

Tjänster som avskaffas och verkställande av beslutet

För stadsfullmäktige föreslås att tjänsterna som grundar sig på den nuvarande organisationsstrukturen dras in, samtidigt som stadsfullmäktige beslutar om godkännandet av förvaltningsstadgan. Avskaffandet av tjänsten för den biträdande stadsdirektören hör till stadsfullmäktiges befogenheter. Övriga tjänster som hör till ärendehelheten, vars avskaffande skulle höra till stadsstyrelsens befogenheter, presenteras samtidigt för tydlighetens skull och så att de avskaffas med ett beslut av stadsfullmäktige.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att följande direktörtjänster avskaffas enligt den organisation för koncernförvaltningen som avskaffas:

biträdande stadsdirektör från 1.6.2021

direktör för förvaltningsgruppen från 1.9.2020

direktör för ekonomi- och strategigruppen från 1.9.2020

direktör för stadsutvecklingsgruppen från 1.9.2020.

I samband med verkställandet av stadsfullmäktiges beslut kan, inom ramen för stadsstyrelsens beslutanderätt, tjänster ordnas i anknytning till den nya organisationen.  

Bilaga 1Förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 1Presentation av ändringarna i förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 2Referensexemplar av förvaltningsstadgan i vilken ändringar har märkts ut

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna ändringarna i förvaltningsstadgan enligt bilaga 1. Ändringarna träder i kraft 1.9.2020 och för biträdande stadsdirektörens del 1.6.2021.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att följande direktörtjänster avskaffas i den organisation för koncernförvaltningen som avskaffas:

biträdande stadsdirektör från 1.6.2021

direktör för förvaltningsgruppen från 1.9.2020

direktör för ekonomi- och strategigruppen från 1.9.2020

direktör för stadsutvecklingsgruppen från 1.9.2020.

BeslutFörslaget godkändes med följande ändringar till bilaga 1:

Bilaga 2Förvaltningsstadga (ssn 4.5.2020 § 196)

Beslutet fattades enhälligt på förslag av föredragandens ändrade beslutsförslag.

Virtanen, Heikkinen och Sundman förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Sfm § 60

Bilaga 1Förvaltningsstadgan ( ssn 4.5.2020 § 196)

Tilläggsmaterial 1Presentation av ändringarna i förvaltningsstadgan

Tilläggsmaterial 2Referensexemplar av förvaltningsstadgan i vilken ändringar har märkts ut

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna ändringarna i förvaltningsstadgan enligt bilaga 1. Ändringarna träder i kraft 1.9.2020 och för biträdande stadsdirektörens del 1.6.2021.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att följande direktörtjänster avskaffas i den organisation för koncernförvaltningen som avskaffas:

biträdande stadsdirektör från 1.6.2021

direktör för förvaltningsgruppen från 1.9.2020

direktör för ekonomi- och strategigruppen från 1.9.2020

direktör för stadsutvecklingsgruppen från 1.9.2020.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 151 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Kossila understödd av Ali lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Virtanen anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades.

Framlagt remissförslag och dess behandling

Yrttiaho lämnade med understöd av Oksanen följande remissförslag:

"Jag föreslår att ärendet remitteras för beredning:

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagda ändringsförslag och deras behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Lähteenmäki följande ändringsförslag:

”Jag föreslår att förvaltningsstadgan ändras enligt följande:

Kossila lämnade understödd av Ali följande ändringsförslag:

”Jag föreslår att förvaltningsstadgan ändras så att paragraf 23 i förvaltningsstadgan som gäller kanslichefen är i kraft en viss tid i sex år.”

Efter avslutad diskussion konstaterade ordföranden att man först röstar mellan ändringsförslagen som gjorts och därefter ställs stadsstyrelsens förslag mot det ändringsförslag som vunnit i den första omröstningen.  Omröstningsordningen godkändes.

Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Kossilas ändringsförslag vunnit i denna omröstning. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 12 fullmäktigeledamöter Yrttiahos ändringsförslag och 2 fullmäktigeledamöter understödde Kossilas ändringsförslag, 52 fullmäktigeledamöter röstade blankt och en fullmäktigeledamot var frånvarande, och således vann Yrttiahos ändringsförslag i denna omröstning.

Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag som vann i den första omröstningen blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.      

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 13 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning

Framlagd kläm

Kossila understödd av Ali lämnade följande kläm:

”Jag föreslår i form av en hemställningskläm att tjänsten som kanslichef tillsätts för viss tid för sex år. Innehavaren av kanslichefstjänsten har dock rätt att söka förlängd tid för ytterligare en sex års period, om han eller hon vill.”

Avvikande mening

Yrttiaho bad att få sin avvikande mening antecknad i protokollet.


Bilagor:

Sfm § 60
Bilaga 1:Hallintosääntö (kh 4.5.2020 § 196) / Förvaltningsstadga (ssn 4.5.2020 § 196)
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna