Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen16314.04.202017
Stadsfullmäktige5220.04.20207

3780-2020 (10 03 02, 11 02 08, 02 08 02)

Inneluftssituationen i skolorna Luolavuoren koulu, Turun Lyseon koulu och Juhana Herttuas skolhus som hör till Topeliuksen koulu samt lösningar för ersättande lokaler

Sammandrag:

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 30.3.2020 att den befullmäktigar lokalservicecentralen att inleda en upphandling av en tillbyggnad till rumselement som placeras på Lyseon koulus plan så att det slutliga upphandlingsbeslutet fattas av fullmäktige utifrån de anbud som lämnats in, och att den begär ett utlåtande av nämnden för fostran och undervisning om inneluftssituationen i de tre skolorna samt om ersättande lokaler. Ett anbud har lämnats in gällande elementbyggnaden på Lyseon koulus plan och nämnden för fostran och undervisning har gett sitt utlåtande. En preciserad plan för ersättande lokaler läggs fram för stadsstyrelsen och vidare för fullmäktige. Planen innehåller upphandling av ett rumselement på Lyseon koulus plan samt hyrning av lokaler i Turun aikuiskoulutuskeskus verksamhetsställe i Kärsämäki för stadens bruk.

Ssn § 163

Lokalservicedirektör Tuomas Koskiniemi, lokalchef Minna Juselius, inomhusluftschef Kati Järvi och uthyrningschef Tiina Aaltonen, 9.4.2020:

Bakgrund

Åbo stad inledde 2018 en konditionsbedömning av byggnaderna som ingår dess lokalbestånd för att utreda underhålls- och reparationsbehoven i byggnaderna. Fram till våren 2020 har största delen av skolorna och daghemmen granskats. Konditionsbedömningen uppskattas bli klar för alla stadens lokalers del under 2021. Konditionsbedömningarna görs genom granskningar enligt metoder som inte söndrar konstruktionerna, och i huvudsak som underhållsverktyg för planeringen av byggnadernas reparations- och underhållsbehov på längre sikt.  På basis av observationerna i konditionsbedömningarna kan utredningarna vid behov fördjupas till noggrannare konditionsundersökningar.

I var och en av de tre byggnaderna som nedanstående utredning gäller finns problem med inneluften.  På basis av inneluftsanmälningar som skolorna lämnat in utfördes en grundligare fukt- och inneluftsteknisk konditionsundersökning för att grundligt utreda de långvariga inneluftsproblemen i byggnaderna. För Luolavuoren koulus del har inneluftsproblemen utretts redan i flera års tid. På basis av tidigare undersökningar byttes plastmattorna i flera lokaler ut mot material som andas bättre under våren och sommaren 2019. Trots renoveringarna fortsatte symtomen efter att man återvänt till lokalerna, vilket ledde till att man beslutade att beställa en mer omfattande konditionsutredning.  Inneluften i Turun Lyseon koulu utreddes noggrannare våren 2019 efter att personalen lämnat in ett stort antal inneluftsanmälningar på samma gång. Under den tiden uppstod flera takläckor i byggnaden som reparerades under våren 2019. Samtidigt undersöktes också förekomsten av mineralfibrer, men sådana påträffades inte i undersökningarna. Problemen fortsatte också på Lyseon koulu och där kom man fram till att beställa en omfattande konditionsundersökning.  Angående Juhana Herttuas skolhus har under flera år lämnats in flera inneluftsanmälningar och dess förhållanden har förbättrats genom att avlägsna fiberkällor som upptäckts och genom att lägga till fler klassvisa ventilationsanordningar. Trots åtgärderna förbättrades situationen inte märkvärt, så en fukt- och inneluftsteknisk konditionsundersökning beställdes också för Juhana Herttuas skolhus.

FCG Oy svarade för undersökningarna i Turun Lyseon koulu och Luolavuoren koulu och den certifierade byggnadshälsoexperten Sauli Kodisoja svarade för undersökningsprojektet. Kiwa Inspecta Oy svarade för undersökningarna i Juhana Herttuas skolhus och den certifierade byggnadshälsoexperten Tuomo Laitinen svarade för deras undersökningsprojekt.

I början av 2020 utfördes fukt- och inneluftstekniska konditionsundersökningar i Luolavuoren koulu (Luolavuorivägen 36), Turun Lyseon koulu (Rustmästarevägen 19) och i Juhana Herttuas skolhus som hör till Topeliuksen koulu (Hansagatan 2). Undersökningarna har nu slutförts men slutrapporterna är ännu inte klara. För alla skolors del tyder mellanresultaten på det att det är motiverat att stänga skolorna efter vårterminen 2020 och flytta till ersättande lokaler från och med höstterminen 2020. Gällande Luolavuoren koulu är det möjligt att reparationerna som krävs för den nyare byggnadsdelen kan göras under sommaren 2020 och verksamheten kan fortsätta i lokalerna under höstterminen, men åtgärderna för att trygga användningen uppskattas vara mycket omfattande.

Preliminära uppgifter om inneluftsundersökningarna

På basis av observationer i fältundersökningarna och de första analyssvaren konstaterade forskaren att det är det nödvändigt att ge preliminära uppgifter om undersökningarna av Turun Lyseon koulu och Luolavuoren koulu till beställaren, eftersom olika typer av skador redan kunde konstateras på omfattande områden. På basis av dessa uppgifter beslutade beställaren att begära preliminära uppgifter också om undersökningarna i Juhana Herttuas skolhus, eftersom slutsatser om lokalernas användbarhet redan kunde dras på basis av de preliminära uppgifterna. Det var motiverat att begära om preliminära uppgifter redan i detta skede för att ge fastighetsägaren extra tid för överföringen av olika funktioner och för planeringen av ersättande lokaler.

Juhana Herttuas skolhus:

Hansagatans enhet i skolan Topeliuksen koulu verkar i Juhana Herttuas skolhus och är en skola med årskurserna 7-9. Antalet elever är cirka 300. Byggnaden finns på adressen Hansagatan 2. Byggnadsåret är 1962 och inga stora grundläggande renoveringar har gjorts.

I undersökningarna av Juhana Herttuas skolhus upptäcktes skador i bottenbjälklaget och mikrobskador i synnerhet i ytterväggarnas värmeisolering men också i vindsbjälklagets isolering. Mikrobskador upptäcktes också i fönstertätningarna. Vad gäller plastmattorna på golven konstaterades materialskador som förorsakas av utsläpp av kemiska föreningar i inneluften. Skador har konstaterats genomgående i flera olika konstruktioner och konstruktionsdelar.

En luftförbindelse har också konstaterats från skolhusets skadade konstruktioner och konstruktionsdelar in till inomhuslokalerna. Dessutom har ventilationen i fastigheten delvis konstaterats ha nått slutet av sin livscykel och brister har uppdagats i dess planerade funktion. Brister och funktionsstörningar har konstaterats i frånluftsaggregaten, och därför kan byggnaden antas ha ett övertryck då tilluftssystemen är i drift. Det finns dock ett betydligt undertryck i byggnaden, vilket gör luftläckagen genom konstruktionerna starkare.

Lyseon koulu:

Byggnaden finns på adressen Rustmästarevägen 19 och har byggts 1994. Turun Lyseon koulu är en samskola med cirka 230 elever i årskurs 1–6 och cirka 190 elever i årskurs 7–9 (sammanlagt 420).

I undersökningarna som genomförts vid Lyseon koulu upptäcktes mikrobskador i golv- och ytterväggkonstruktionerna samt i fönsterkonstruktionerna. En förhöjd fuktnivå konstaterades på omfattande områden i första och andra våningen. Denna har delvis förorsakats av kapillärt stigande markfukt, men delvis också av fuktdiffusion inuti konstruktionen. Fukten har förorsakat skador i plastmattan, vilket leder till att kemiska föreningar frigörs i inneluften. Såväl gällande mikrobskadorna och skadorna i plastmattan konstaterades i undersökningarna att de har en försämrande inverkan på inneluften. För yttertakets del har också konstaterats tecken på skador, men när de preliminära uppgifterna lämnades in var undersökningarna av konstruktionen ännu på hälft.

Problemen härrör delvis från brister och fel under byggandet.

Luolavuoren koulu:

Luolavuoren koulu är en samskola med cirka 380 elever i årskurs 1–6 och cirka 90 elever i årskurs 7–9 (sammanlagt 470). Skolbyggnaden ligger på adressen Luolavuorivägen 36. Byggnaden har byggts i mitten av 1960-talet och har renoverats och byggts ut på 2000-talet.

Resultaten från undersökningen av Luolavuoren koulut visar att den äldre delen av byggnaden har skador som kräver flera reparationsåtgärder. I den äldre delen konstaterades bl.a. mikrobskador i ytterväggarna och mellanbjälklagen, från vilka det finns en luftförbindelse till inneluften. Dessutom konstaterades mikrobskador i vindsbjälklagets isolering samt ett avvikande luftläckage från vindbjälklaget till inomhuslokalerna på grund av brister i ventilationen.

Vidare konstaterades att det finns skador i golvbeläggningen på grund av kapillärt stigande markfukt.

Problemen härrör delvis från brister och fel under byggandet.

Också tillbyggnadsdelen konstaterades ha skador som kräver renoveringar, såsom områdesvisa skador under plastmattan, men deras omfattning är betydligt mindre än i den äldre byggnadsdelen.

Undersökningarna färdigställdes i sin helhet då utkastet till rapport över Luolavuoren koulu (326 sidor) togs emot vecka 14. Också gällande Juhana Herttuas skolhus togs ett rapportutkast (107 sidor) emot vecka 14. Rapportutkastet gällande Turun Lyseon koulu förväntas bli klar vecka 17.

På grund av den rådande coronavirussituationen används skollokalerna mycket lite för tillfället. Tack vare det kunde arrangemangen med ersättande lokaler genomföras för Luolavuoren koulu, Lyseon koulu och Topeliuksen koulu redan under vårterminen 2020. Med rektorerna har upprättats följande plan:

Bakgrund till ersättande lokaler

Lokalservicecentralen inledde en kartläggning och planering av ersättande lokaler för alla tre skolor omedelbart efter att den fick kännedom om de preliminära utredningsresultaten. Nedan presenteras alternativen som diskuterats. På grund av den brådskande upphandlingen av rumselement var tidtabellen för beredningen cirka två veckor innan ärendet behandlades i stadsstyrelsen. Därför hade man ännu inte kännedom om alla detaljer kring arrangemanget.

Det sammanlagda antalet elever vid Lyseon koulu, Luolavuoren koulu och Juhana Herttuas skolhus uppgår till cirka 1 200 elever. Både i Lyseon koulus och Luolavuoren koulus lokaler verkar en samskola, dvs. årskurserna 1-9 samt morgon- och eftermiddagsverksamheten. I Juhana Herttuas skolfastighet verkar i huvudsak årskurserna 7─9 vid Topelius samskola samt eftermiddagsverksamhet. I lösningarna som tas fram för ersättande lokaler ska i mån av möjlighet beaktas behoven hos olika åldersgrupper och årskurser, gångförbindelser och tillgänglighet.

Åbo stad besitter inte en sådan fastighet som i sig skulle betjäna som ersättande lokaler för alla tre skolor, så lösningen måste bestå av flera byggnader. Å andra sidan ligger skolorna på ett mycket stort avstånd från varandra, så en enda lösning skulle inte betjäna heller utifrån detta perspektiv.

Ur ekonomisk och tidtabellsmässig synvinkel måste konstateras att alla behov av ersättande lokaler inte kan mötas med hjälp av rumselementslösningar i augusti 2020, utan man har varit tvungen att lyfta fram andra redan existerande lokaler för granskning.

Bland alternativen till ersättande lokaler har funnits rumselementslösningar, fastigheten vid Råggatan 8, skolfastigheten Kärsämäen Aikuiskoulutuskeskus och skolfastigheten vid Klockringaregatan.

Vid granskningen av ersättande lokaler framgick att den planerade helheten även kan påverka andra skolor än de tre byggnader som nu granskas. I fastigheten vid Råggatan 8 placeras enligt tidigare planer yrkesinstitutet vid Klockringaregatan och Sirkkala skola på hösten 2020. Planen för ersättande lokaler för de tre övriga skolorna som planeras för tillfället har en inverkan på detta. Dessutom gäller granskningen också Mikaelin koulu, eftersom dess årskurser 7–9 finns på Lyseon koulus gård och verksamheten stöder sig på Lyseon koulus byggnad.

För tillfället uppskattas att de ersättande lokalerna behövs för flera år. Alla tre skolors framtid och renoveringsbehov kan bedömas noggrannare först efter att slutrapporterna blivit klara. Det är dock mycket sannolikt att renoveringsbehoven i anslutning till inneluftsrenoveringar är så omfattande att det är ändamålsenligt att också överväga mer omfattande grundläggande renoveringar eller nybyggande.

Existerande lokaler

Råggatan 8

Ett beslut har fattats om att ta fastigheten vid Råggatan 8 i bruk som ersättande lokaler i 10 års tid. I fastigheten pågår renoveringsarbeten enligt projektbeskrivningen som godkänts 2019. Renoveringarna grundar sig på olika utredningar av konstruktionerna och inneluften som har gjorts i byggnaden under 2016─2019. Kostnaderna för renoveringsarbeten i fastigheten uppgår till 4 M€ och omfattar bl.a. byte av ventilationsmaskiner, vatten- och avloppsrenovering, förnyande av elektriciteten, reparationer av takkonstruktioner och fasader, tätningar och renoveringar i våtrum samt täckdikning. Målet med planeringen av renoveringarna har varit att den renoverade fastigheten kan användas sunt och tryggt åtminstone under 10 kommande år. På basis av tidigare undersökningar och renoveringar bedömer byggnadshälsoexperten under slutet av våren 2020 byggnadens användbarhet och förberedande tilläggsåtgärder som eventuellt behövs.

Det fastställs att yrkesinstitutet vid Klockringaregatan placeras i fastigheten från sommaren 2020 fram till det att det nya Taito-campuset färdigställs i Österås (uppskattningsvis 2025). Dessutom är avsikten att byggnaden utnyttjas för att möta andra skolors behov av ersättande lokaler så att Sirkkala skola placeras i den första byggnaden från sommaren 2020 till sommaren 2023. Yrkesskolans verksamhet placeras i huvudsak i våningarna 4─5 i Råggatans fastighet och Sirkkala skola i våningarna 1─2. Den grundläggande renoveringen och utbyggnaden av Sirkkala skola inleds ännu sommaren 2020, vilket innebär att det är möjligt att reservera ersättande lokaler vid Råggatan redan för ett mer akut behov. Sirkkala skola ska ha tillgång till ersättande lokaler sommaren 2021 för att byggnadens grundläggande renovering och utbyggnad kan inledas och objektet färdigställas våren 2023.

Skolhuset vid Klockringaregatan

Fastigheten vid Klockringaregatan 9─11 är stadens hyresobjekt vars hyresavtal hävts. Avsikten är att yrkesinstitutet flyttar till Råggatan sommaren 2020. Ägaren av fastigheten vid Klockringaregatan har ansökt om detaljplaneändring för objektet och eftersträvar byggande av bostäder i området. Besvär har anförts över planen, vilket lett till att ägaren har erbjudit möjligheten att förlänga hyresavtalet med ett år tills planläggningssituationen klarnar. Detta avhjälper dock inte yrkesinstitutets situation på längre sikt och verksamheten vid Råggatan har redan planerats mycket långt tillsammans med yrkesinstitutets social- och hälsovårdsutbildning, som redan verkar i fastigheten. Vid behov kan övervägas huruvida lokalerna vid Klockringaregatan i någon form kunde utnyttjas i helheten av ersättande lokaler i ungefär ett år. Objektet lämpar sig dock inte för små elever, eftersom det inte finns en gård. Idrottstjänsterna har meddelat att den har ett behov av att använda idrottssalen vid Klockringaregatan, eftersom stängandet av tre skolor innebär att tre idrottssalar som använts kvällstid också tas ur bruk.

Turun Aikuiskoulutuskeskus

Vuxenutbildningscentret Turun Aikuiskoulutuskeskus har för tillfället verksamhetsställen i Artukais och i Kärsämäki. Lokaler håller på att frigöras i verksamhetsstället vid Kärsämäkivägen 11 då vuxenutbildningscentret överför funktioner till Artukais. Vuxenutbildningscentret har erbjudit lokaler som frigörs för stadens bruk. Lokalerna finns i flera våningar (2, 3 och 5) och en del av dessa har preliminärt planerats för välfärdssektorns bruk. I våning 2 finns ett utrymme på sammanlagt cirka 2 200 m2 som kunde reserveras som ersättande lokaler för skolan från och med hösten 2020. Lokalerna kunde senare genom små ändringar betjäna förutom skolornas även till exempel småbarnspedagogikens behov av ersättande lokaler. Lokaler i våningarna 3 och 5 kunde reserveras för välfärdssektorn. Social- och hälsovårdsnämnden har lagt fram ett förslag om att hyra ovannämnda lokaler för välfärdssektorns bruk vid sitt sammanträde 1.4.2020.

Rumselement

Genom rumselementslösningar kan tillfälliga lokalbehov väl åtgärdas, men dessa är betydligt dyrare än hyrorna för de existerande lokalerna. Rumselementen är dock nya lokaler och därmed ett attraktivt och tryggt alternativ för långvarigare ersättande lokaler. Med den föreliggande tidtabellen är det dock omöjligt att ordna ersättande lokaler för de över tusen eleverna i alla tre skolor för hösten 2020.

På basis av den preliminära utredningen kan ersättande lokaler i form av rumselement placeras på Lyseon koulus plan så att de kan tas i bruk hösten 2020. Gällande detta objekt påskyndas processen av att det redan finns en elementbyggnad på gården, vars tillbyggnader direkt kan beställas av samma leverantör. Tidtabellen är dock stram. För övriga delar ska lösningarna upphandlas mer omfattande. Tidtabellsmässigt kan rumselementen vid de övriga lägena genomföras först under 2021. I praktiken innebär detta att skolornas ersättande lokaler måste ordnas någon annanstans åtminstone under höstterminen.

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 30.3.2020 att befullmäktiga lokalservicecentralen att inleda en upphandling av en tillbyggnad till ett rumselement som placeras på Lyseon koulus plan så att det slutliga upphandlingsbeslutet fattas av fullmäktige på basis av de anbud som lämnats in. Samtidigt beslutade stadsstyrelsen att det begärs anbud på försäljningsprisen.

Alternativa placeringsplatser för rumselementen

Förutom Lyseon koulus plan har man granskat andra möjliga placeringsplatser för rumselementen som skulle betjäna Luolavuoren koulus och Topeliuksen koulus behov av ersättande lokaler.

Följande objekt ingick i kartläggningen:

- För Luolavuoren koulus del gårdsplanen vid Råggatan 8​

- Sandplanen nära Luolavuoren koulu (Vintersparkens plan)

- Bäckgatans plan nära Puropellon koulu​  

- För Topeliuksen koulus del Stallbackens plan

- Museicentralens gårdsplan vid Fiskaregatan​

- Planen vid Packaregatans park    

Alternativen diskuterades med stadsmiljösektorn och följande bedömningar om hur väl objekten lämpar sig lyftes fram:

Råggatan 8: Lämpar sig bäst för detta syfte eftersom det finns mycket utrymme på gården (bl.a. parkeringsområde som som inte används fullt ut). Det är också möjligt att den f.d. stadsträdgården används som en tillfällig vistelsegård. Dessutom är Råggatan bred (8,4 meter plus trottoarer på båda sidorna). Till vissa delar kan verksamheten också stöda sig på fastigheten vid Råggatan.

Vintersparkens plan (sandplanen i Luolavuori): Ligger nära Luolavuoren koulu men har en körförbindelse via egnahemshusgatan Lylyvägen. Det finns inga trottoarer längs den smala gatan (5,3 meter). Den gamla skolans läge är dock inte den mest kritiska faktorn om det ändå inte går att stöda sig på dess lokaler.  ​

Planen vid Bäckgatan: Planen vid Bäckgatan är en del av en enhetlig parkzon med en betydande stadsbildsmässig ställning. Rör har dragits i Svindiket på 1940-talet. Läget skulle orsaka extra trafik också i egnahemshusområdet, även om anslutningen skulle ordnas från Kommunalsjukhusvägen. Ur planläggningens synvinkel är detta alternativ tydligt minst önskvärt.

Stallbackens plan: cirka 3 500 m2 kan användas för rumselementet och gården nära den gamla skolan, så skolresan ändras inte. Området är stort och jämnt och det finns redan vatten och avlopp. Detta ansågs vara det bästa alternativet. En nackdel är att bollplanen minskar och på den har nyligen anlagts konstgräs. Konstgräset var dock redan använt då den anlades. I detaljplanen har området beteckningen park​.

​Packaregatans park: Det finns cirka 600 m2 tillgängligt för rumselementet (lekpark/övre del) och cirka 1 000 m2 för gården (ovanpå den underjordiska parkeringsanläggningen). Läget nära Topeliuksen koulu är bra, det finns kommunalteknik på gatan. Det finns dock utmaningar i fråga om läget; bl.a. på grund av det stora trädbeståndet är en placering i parkens övre del svårt och man skulle vara tvungen att gallra trädbeståndet. Under planen finns en parkeringsanläggning och det är osäkert om stället bär tyngden av ett rumselement. Lekplatsen måste också rivas. Även detta område har beteckningen park i detaljplanen.

Fiskaregatan 4: På Museicentralens gård finns utrymme för ett rumselement och cirka 1 500 m2 kan användas för gården. Enligt detaljplanen handlar det om ett område som reserverats för parkering och som nu är delvis gräsplan, dvs. byggandet riktas inte till parken. Anslutningen till vatten och avlopp finns i närheten. Det är utmanande att placera skolans verksamhet och gården på ett tryggt sätt, eftersom lastning, parkering och körning som ingår i museets verksamhet sker på gården. Skolans gård skulle vara liten och avståndet till Topeliuksen koulus gård skulle vara cirka 350 meter.

Förslag till ersättande lokaler (framlagts vid stadsstyrelsens möte 30.3.2020)

På basis av ovannämnda ska helheten av lösningar för ersättande lokaler planeras närmare ur följande utgångspunkter:

Rumselementslösningen genomförs på Lyseon koulus plan så att alla elever vid Lyseon koulus samskola placeras dit.

Lokalerna vid vuxenutbildningscentret i Kärsämäki utnyttjas i helheten av ersättande lokaler och lokaler hyrs för stadens bruk i enlighet med en plan som preciseras separat. Objektets hyresnivå är grovt uppskattat cirka 200 000 €/våning/år och skolornas ersättande lokaler kunde uppta cirka 1,5 våningar.

Dessutom ordnas ersättande lokaler som ännu fattas som rumselement som kan tas i bruk 2021. Före det ska tillfälligt granskas bl.a. utnyttjandet av fastigheten vid Råggatan som ersättande lokaler.

Preciserad föredragning 3.4.2020:

Efter behandling i stadsstyrelsen har lokalservicecentralen i samarbete med bildningssektorn och stadsmiljösektorn fortsatt precisera utredningarna av och planerna över ersättande lokaler. Alternativen har genomgåtts tillsammans med rektorerna.

Det föreslås att lokalerna vid Klockringaregatan inte längre hyrs som ersättande lokaler för skolorna efter den nuvarande avtalsperioden. Däremot för lokalservicecentralen ännu diskussioner med fastighetsägaren om hyrning av lokalerna för idrottstjänsternas bruk.

Nämnden för fostran och undervisning behandlade helheten av ersättande lokaler vid sin aftonskola 1.4.2020. Vid aftonskolan framkom vissa frågor som ännu togs med i utredningen.

Vid aftonskolan föreslogs att rumselementslösningen åtminstone till viss del kunde ersättas med ersättande lokaler i tomma kontorslokaler. Ett problem är lokalernas användningsändamål och därmed bland annat tidtabellen, men frågan togs ännu upp för granskning. I närheten av Topeliuksen koulu finns tomma kontorslokaler. Utifrån diskussioner med en mäklare finns det med tanke på storleken möjliga alternativ på två adresser; Slottsgatan 50 och Trädgårdsgatan 45. Båda alternativen kräver stora ändringsarbeten samt en ändring av användningsändamålet från kontorslokal till undervisningslokal. Att hyra kontorslokaler för skolbruk förutsätter anpassning, vilket innebär att upphandlingen ska konkurrensutsättas. Lokalservicecentralen anser att konkurrensutsättningen samt planerings-, ändrings- och tillståndsprocessen gällande lokalerna är i detta läge alltför riskabelt med tanke på tidtabellen (lokalerna ska vara i användbart skick i augusti 2020). Hyreskostnaderna kan inte med säkerhet bedömas före planeringen av ändringsarbetena, men grovt uppskattat skulle avgifterna för att ändra lokalerna lyfta hyresnivån nära rumselementshyrorna (fem års amorteringstid). Det finns eventuellt ett mer lokaleffektivt alternativ till rumselementslösningen än närliggande kontorslokaler som anpassas för skolbruk.

Vid aftonskolan lyftes dessutom fram huruvida den s.k. ”Reningsverkets tomt” i Batterihagens område kunde vara en eventuell plats för rumselementet. Detta utreddes och man konstaterade att platsen inte kan användas för detta ändamål. Enligt undersökningar finns det förorenad mark på området som måste avlägsnas. Dessutom orsakar det gamla byggnadsbeståndet i fastigheten begränsningar för att röra sig i området. På vintern används området som snötipp. Å andra sidan pågår planläggning i området och placeringen av rumselementet borde inte hindra åtgärder i anslutning till den framtida markanvändningen i området.

Turun Lyseon koulu

Målet är att placera Lyseon koulus alla funktioner i rumselement på skolans plan. Lokalerna anskaffas direkt av Parmaco Oy som redan äger Mikaelin koulus elementbyggnad på gården. ​

Anbud begärdes 1.4 och togs emot 6.4. Hyresavtalet som upprättats utifrån anbudet föreläggs stadsstyrelsen 14.4 och ett upphandlingsbeslut föreslås för fullmäktige 20.4. Om denna tidtabell blir av, uppskattas att rumselementet finns tillgängligt för Lyseon koulus plan i augusti 2020.​

I lokalerna placeras 230 elever i årskurs 1─6 och 190 elever i årskurs 7─9. Enligt anbudet som tagits emot är projektets omfattning 4 450 v-m2.

Största delen av funktionerna kan utföras i rumselementet men lokalen för undervisning i huslig ekonomi finns i vuxenutbildningscentrets lokaler i Kärsämäki. I rumselementet placeras en lokal för slöjdundervisning, men dess utrustning räcker nödvändigtvis inte till för alla handarbetsstudier i årskurs 7─9. Slöjdundervisningen i årskurs 7─9 sker vid behov på skolan Rieskalähteen koulu.

Bedömning av huruvida grunderna för direktupphandling föreligger

En av grunderna för direktupphandling som avses i 40 § i upphandlingslagen är en synnerlig brådska till följd av omständigheter som den upphandlande enheten inte har kunnat förutse och som är oberoende av enheten, varför det är omöjligt att iaktta tidsfristerna som föreskrivs i upphandlingslagen.  Grunderna för direktupphandling tolkas mycket snävt, eftersom de ger undantag från konkurrensutsättningsskyldigheten som föreskrivs i upphandlingslagen. Upphandlingsenheten har en bevisbörda för att förutsättningarna för direktupphandling uppfylls.

I marknadsdomstolens avgörande 525/16 handlar det om en mycket likadan situationen som i stängandet av Lyseon koulu. I detta fall upphandlade kommunen ersättande lokaler till en skola på grund av inneluftsproblem genom direkt upphandling. I sitt avgörande fäste marknadsdomstolen uppmärksamhet vid följande frågor: har upphandlingen av ersättande lokaler för skolan varit absolut nödvändigt, har den upphandlande enheten utrett att det på grund av skolbyggnadens skick och renoveringsbehov samt olägenheterna för hälsan som dessa förorsakat förelegat en synnerlig brådska att anskaffa ersättande lokaler genom direkt upphandling så att den upphandlande enheten inte har kunnat iaktta de föreskrivna tidsfristerna, har brådskan varit plötslig och oförutsedd och har upphandlingen varit mer omfattande än nödvändigt.  I ovannämnda rättsfall ansågs direktupphandlingen motiverad. 

En bedömning av huruvida grunderna för direktupphandling föreligger kräver en helhetsbedömning där uppmärksamhet på basis av marknadsstolens ovannämnda avgörande ska fästas vid ovannämnda frågor. En förutsättning för direktupphandling är att åtgärder vidtas utan dröjsmål, tidsfristerna i upphandlingslagen inte kan iakttas, motiveringar till direktupphandling föreligger (synnerlig brådska till följd av omständigheter som den upphandlande enheten inte har kunnat förutse och som är oberoende av enheten) och åtgärderna som vidtagits ska vara proportionerliga. Den tillfälliga lösningen ska därmed vara proportionerlig till sin längd och omfattning.

Avsikten är att hyra de ersättande lokalerna för fem års tid. Under denna tidsperiod ska projektplanen för Lyseon koulu samt därav följande konkurrensutsättning och grundläggande renovering/nybyggnad utredas. Denna process uppskattas ta cirka fem år.  Med beaktande av byggnadens ålder och de renoveringar som utförts i den kan det anses oförutsett att myndigheten föreslår att den stängs på grund av omfattande skador. Tidsfristerna i upphandlingslagen kan inte heller iakttas med beaktande av tiden som går åt till byggarbeten, planering och tillståndsansökningar, eftersom skollokalerna ska kunna användas i mitten av augusti 2020, dvs. om cirka 4,5 månader.

En långsiktig lokalplan upprättas separat för Turun Lyseon koulu och i detta skede bedöms om skolan ska renoveras eller ersättas med en nybyggnad.

På basis av utredningen om frågan och rättsfallet 525/16 i marknadsdomstolen kan anses att det i detta fall inte föreligger hinder för direktupphandling ur upphandlingslagens synvinkel.

Mikaelin koulu

Runosbackens verksamhetsställe som hör till Mikaelin koulu finns i ett rumselement som ligger på Lyseon koulus gård. Inga problem misstänks föreligga i denna byggnad, och ur denna synvinkel sett finns det inget behov av ersättande lokaler. Mikaelin koulus verksamhet stöder sig dock på Lyseon koulus byggnad i fråga om handarbete, huslig ekonomi, bespisning och elevvård. Då verksamheten i Lyseon koulus byggnad upphör, måste Mikaelin koulu beroende på hur Lyseon koulu löser frågan om ersättande lokaler antingen flytta till ersättande lokaler eller andra lokaler vad gäller specialklassrummen.​

Om hela Lyseon koulu kan flytta in i ett rumselement på skolans plan kan Mikaelin koulu stöda sig på dessa lokaler och stanna kvar i sina nuvarande lokaler. Detta är målet. Om alla specialklassrum inte kan byggas i rumselementet måste också Mikaelin koulu använda andra verksamhetsställen när det gäller dessa ämnen. Dessa ställen är sannolikt samma som Lyseon koulu skulle utnyttja, dvs. vuxenutbildningscentret i Kärsämäki och Rieskalähteen koulu.

Luolavuoren koulu

I Luolavuori enhet som ingår i Luolavuori samskola finns cirka 380 elever i årskurs 1─6 (28 klasser) och cirka 90 elever i årskurs 7─9 (12 klasser), dvs. sammanlagt cirka 470 elever. En stor del av eleverna är i behov av särskilt stöd. Undervisningen har ordnats årskursvis så att normala klasser och specialklasser studerar tillsammans med gemensamma lärare. Målet är att hela enheten i Luolavuori placeras i rumselementet. Med tanke på tidsplanen är detta inte möjligt ännu hösten 2020, utan först 2021. Ett läsår ska alltså ordnas i andra ersättande lokaler.​

Under det första året reserveras lokaler för Luolavuoren koulu i fastigheten vid Råggatan 8 och i vuxenutbildningscentret i Kärsämäki. I regel placeras eleverna i årskurs 7─9 samt eleverna som omfattas av taxitransporter i Kärsämäki och de övriga eleverna vid Råggatan. Skolan planerar denna indelning ännu närmare under ledning av rektorn. Vid Råggatan reserveras något fler lokaler som ersättande lokaler för Luolavuoren koulu än vad som planerats för Sirkkalan koulu. Renoverings- och ändringsbehoven i dessa lokaler kan genomföras under sommaren och betalas med finansiering från listan över mindre investeringar (under en miljon euro). Ur listan blir anslag ledigt som planerats för investeringar i Luolavuoren koulu och Lyseon koulu under detta år.

Lokalerna i Luolavuoren koulus nyare del tas i detta skede inte i bruk även om de enligt en preliminär uppskattning skulle kunna iståndsättas under sommaren 2020. Detta förknippas dock med en tidtabellsrisk och enligt skolans egen synvinkel är en indelning i två byggnader en bättre lösning.

De ersättande lokalerna som ordnas i rumselement under 2021 planeras noggrannare och upphandlingsprocessen föreläggs för beslut under våren/början av hösten 2020. Avsikten är att konkurrensutsätta byggandet av rumselement. Anbud på hyra och försäljningspris begärs av leverantörerna. Som placeringsplats föreslås gårdsplanen vid Råggatan 8.

En långsiktig lokalplan upprättas separat för Luolavuoren koulu och i detta skede bedöms om skolan ska renoveras eller ersättas med en nybyggnad.

Rådgivningen som verkat i Luolavuoren koulus lokaler flyttar till Magistratsstigen i Laustis efter att skolan stängts. I byggnaden finns redan färdigt välfärdssektorns lokaler. ​

Topeliuksen koulu

Målet är att verksamheten stannar i skolans nuvarande omgivning. I Topeliuksen koulu blir lokaler lediga vid Packaregatan efter att Puolalan koulu flyttar till sina egna renoverade lokaler vid Köpmansgatan i augusti 2020.​

Antalet elever i årskurserna 7–9 är 314 elever hösten 2020 (15 klasser). Efter att Topeliuksen koulus lokaler utnyttjats behövs 6 extra klassrum, en slöjdlokal (som också används av årskurserna 1–6) samt ett klassrum för fysik- och kemiundervisning.

De ersättande lokalerna föreslås bildas av de existerande lokalerna i Topeliuksen koulu och ett litet rumselement. Elementbyggnaden föreslås placeras på Stallbackens plan.

Tanken är att åtminstone grundklassrummen kan hyras hösten 2020. Antagandet har varit att elementleverantörerna har färdiga klassmoduler i sitt lager, men nödvändigtvis inte specialklassrum. Därmed kan det hända att specialklassrummen levereras med ett litet dröjsmål. Man har planerat tillsammans med rektorn att undervisningen i huslig ekonomi ordnas i Eskeli-fastigheten där det för tillfället finns lokaler för huslig ekonomi som inte används fullt ut.

Vad gäller skolans framtid pågår en behovsutrednings- och projektplaneringsprocess för Allaktivitetshuset i Slottsstaden i och med vilken permanenta lokaler eftersträvas för skolan för ungefär kring mitten av 2020-talet. Behovsutredningen blir snart klar och föreläggs för beslut i början av hösten.

Sirkkala skola

Avsikten var att Sirkkala skola och Sirkkalabackens skola flyttar till fastigheten vid Råggatan 8 sommaren 2020, eftersom grundläggande renovering och tillbyggnad kommer att påbörjas i Sirkkala skola. Den grundläggande renoveringen och tillbyggnaden av Sirkkala skola påbörjas dock först sommaren 2021, vilket innebär att skolan kan stanna kvar i egna lokaler ännu i ett år. ​

Skolan har framfört sin oro för de nuvarande lokalernas tillräcklighet och skick i ännu ett år. I byggnaden kommer att vidtas sådana nödvändiga åtgärder gällande lokalernas användning och inneluft som förutsätts för att skolan ska användas i ännu ett år.

Den preliminära planen är att Luolavuoren koulu flyttar till ersättande lokaler i ett rumselement sommaren 2021, och då kan Sirkkalan koulu flytta till Råggatan enligt den ursprungliga planen.

Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning 8.4.2020

Nämnden för fostran och undervisning beslutade att ge följande utlåtande vid sitt sammanträde 8.4:

Att planera ersättande lokaler för tre skolor och för samma tidpunkt är problematiskt. Den föreslagna planen har uppgjorts i tätt samarbete med företrädare för bildningssektor och kan genomföras ur bildningssektorns synvinkel. Nämnden för fostran och undervisning godkänner planerna för ersättande lokaler men vill fästa uppmärksamhet vid upphandlingslagen och förhåller sig med en viss reservation för att barackerna som planeras på Lyseon koulus gård anskaffas genom konkurrensutsättning.

Innan de ersättande lokalerna tas i bruk ska säkerställas att en certifierad byggnadshälsoexpert kan utifrån ändamålsenliga utredningar konstatera att fastigheterna är trygga att användas.

Dessutom konstaterar nämnden för fostran och undervisning att kostnaderna för att hyra de ersättande lokalerna inte ingår i bildningssektorns budget för 2020 och att behovet av ersättande lokaler inte beror på bildningssektorns verksamhet. Bildningssektorn måste kompenseras ökningen av hyreskostnader som förorsakas av de ersättande lokalerna till fullt belopp.

Dessutom fäster nämnden för fostran och undervisning stadsstyrelsens uppmärksamhet vid bristerna i underhållningen av stadens fastigheter och föreslår att fastighetsanvändarnas observationer bättre iakttas i framtiden och nödvändiga reparationer vidtas utan dröjsmål.

Social- och hälsovårdsnämndens förslag 1.4.2020

Social- och hälsovårdsnämnden beslutade föreslå att lokalservicecentralen hyr 2 562,5 m2 vid Kärsämäkivägen 11 för välfärdssektorns förvaltning med en årshyra på sammanlagt 307.440 € (25.620 €/mån) och säger samtidigt upp hyresavtalet gällande Universitetsgatan 30.

Kostnadsverkningar

Hyran för lokaler vid vuxenutbildningscentret i Kärsämäki bildas enligt följande:

- Våningarna 3 och 5: 2 562,5 m2, 25 620 €/mån, årshyran sammanlagt 307 440 € (användare välfärdssektorn)

- Våning 2: 2 164 m2, 18 283 €/mån, årshyran sammanlagt 219 396 € (användare bildningssektorn)

- Sammanlagt 43 903 €/mån och 526 836 €/år

Utkast till hyresavtal gällande lokalerna i Kärsämäki finns i bilagorna 1 och 2.

Lokalservicecentralen begärde anbud på rumselementet som ska placeras på Lyseon koulus plan 1.4.2020. Ett anbud togs emot 6.4.2020. Enligt anbudet är hyran 113 000 € / m2 / mån (moms 0%). Då anbudet lämnades in hade man inte full kännedom om markförhållandena eller alla förutsättningar för bygglov, så bland annat gällande jordbyggnadsarbete, brandmurar och tillgänglighet kan kostnaderna ännu preciseras. Därmed föreslås att hyresanbudet godkänns med ett pristak och uppgår till högst 120 000 €/mån och 1 440 000 €/år. Våningsyta uppskattas till 4 450 v-m2. Den genomsnittliga hyran per kvadratmeter är därmed 27 €/m2. Hyrestiden är fem (5) år. Utkastet till hyresavtal finns i bilaga 3.

Gällande försäljningsalternativet lämnar Parmaco Oy inte ett anbud. Försäljning av lokaler hör inte till Parmaco Oy:s affärsmodell.

Lokalservicecentralen begärde anbud på ett rumselement som placeras på Stallbackens plan så att åtminstone grundklassrummen levereras inför hösten 2020. Då föredragningslistan för stadsstyrelsens möte 14.4 distribuerades hade inga anbud som motsvarade anbudsbegäran lämnats in. Därför måste anskaffningen av ett rumselement för Topeliuksen koulu föreläggas separat för beslut.

Bildningssektorn hyreskostnader

I sitt utlåtande föreslog nämnden för fostran och undervisning för stadsstyrelsen att ”kostnaderna för att hyra de ersättande lokalerna inte ingår i bildningssektorns budget för 2020 och att behovet av ersättande lokaler inte beror på bildningssektorns verksamhet. Bildningssektorn måste kompenseras ökningen av hyreskostnader som förorsakas av de ersättande lokalerna till fullt belopp.”

Hyrorna som bildningssektorn betalar för skolorna år 2020 är följande:

Den föreslagna lösningen för ersättande lokaler har följande inverkan på de interna hyrorna som bildningssektorn betalar:

För Topeliuksen koulus del verkar hyresnivån för de ersättande lokalerna vara mindre jämfört med nuläget, eftersom skolan i stor utsträckning kan utnyttja sina egna lokaler vid Packaregatan. Hyresverkningarna av rumselementet har ännu inte fastställts.

Bilaga 1Hyresavtalet; vuxenutbildningscentret/Kärsämäki (2 163 m2)

Bilaga 2Hyresavtalet; vuxenutbildningscentret/Kärsämäki (2 403 m2)

Bilaga 3Hyresavtalet Parmaco Oy/Lyseon koulus ersättande lokaler

Stadsdirektör Minna Arve:

FörslagStadsstyrelsen beslutar att godkänna den föreslagna lösningen för ersättande lokaler så att anskaffningen av rumselement för Topeliuksen koulu och Luolavuoren koulu föreläggs stadsstyrelsen för separat behandling.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att föreslå för stadsfullmäktige att

BeslutStadsstyrelsen beslutade att godkänna den föreslagna lösningen för ersättande lokaler så att anskaffningen av rumselement för Topeliuksen koulu och Luolavuoren koulu föreläggs stadsstyrelsen för separat behandling. När det gäller lösningen för ersättande lokaler för Topeliuksen koulu utreds ännu alternativ så att det är möjligt att bevara platserna för utomhusmotion i området.

Dessutom beslutade stadsstyrelsen att det inleds en utredning om stadens kommande lösningar för ersättande lokaler. Det utreds bl.a. anskaffningen av rumselement och alternativen till ersättande lokaler som kan anpassas för skolbruk.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att föreslå för stadsfullmäktige att

Beslut i ärendet fattades i tre faser.

Fas 1

I den första fasen beslutade stadsstyrelsen godkänna enhälligt på förslag av Peltonen understödd av Laivoranta följande tillägg:

”Dessutom beslutar stadsstyrelsen att inleda en utredning om stadens kommande lösningar för ersättande lokaler. Det utreds bl.a. anskaffningen av rumselement och alternativen till ersättande lokaler som kan anpassas för skolbruk.”

Fas 2

I den andra fasen beslutade stadsstyrelsen enhälligt på förslag av Vornanen understödd av Hassan att godkänna följande tillägg:

”När det gäller lösningen för ersättande lokaler för Topeliuksen koulu utreds ännu alternativ så att det är möjligt att bevara platserna för utomhusmotion i området.”

Fas 3

Vid omröstningen i den tredje fasen godkändes föredragandens beslutsförslag kompletterat med de tillägg som gjorts i den första och andra fasen av beslutsprocessen med rösterna 12-2.

Vid omröstning med namnupprop röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Ratilainen, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens beslutsförslag kompletterat med ovannämnda tillägg.

För Lindfors följande ändringsförslag röstade förutom honom även Rinne som understödde honom:

”Dessutom förutsätter stadsstyrelsen att en opartisk bygghälsoexpert gör en ingående utredning om inneluften med tillhörande provtagningar och konstruktionsöppningar i vuxenutbildningscentret och beslutar vidta motsvarande åtgärder i lokalerna på Råggatan under våren.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att staden förbereder en reservplan för alternativa ersättande lokaler på våren i fall att man börjar få symptom i några av de ersättande lokalerna trots eventuella reparationsåtgärder.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att undervisningen i teknisk slöjd och textilslöjd samt i huslig ekonomi ordnas i rumselement som placeras på gården till Lyseon koulu.

Motiveringar:

Man bör dra lärdom av renoveringen av Smedsgatan 2 och ta det säkra för det osäkra.

I fastigheten på Råggatan har man inte gjort omfattande konstruktionsöppningar, provtagningar och en hälsoteknisk helhetsbedömning.

Det har också tagits upp motiverade misstankar om inneluftsproblemen i lokalerna för vuxenutbildningscentret.”

Sundqvist anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades. I stället för Sundqvist deltog Ratilainen i behandlingen av ärendet.

Lokalservicedirektör Tuomas Koskiniemi deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 52

Bilaga 1Hyresavtalet; vuxenutbildningscentret/Kärsämäki (2 163 m2)

Bilaga 2Hyresavtalet; vuxenutbildningscentret/Kärsämäki (2 403 m2)

Bilaga 3Hyresavtalet Parmaco Oy/Lyseon koulus ersättande lokaler

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Rinne lämnade understödd av Oksanen följande ändringsförslag:

”Dessutom förutsätter stadsstyrelsen att en opartisk bygghälsoexpert gör en ingående utredning om inneluften med tillhörande provtagningar och konstruktionsöppningar i vuxenutbildningscentret och beslutar vidta motsvarande åtgärder i lokalerna på Råggatan under våren.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att staden förbereder en reservplan för alternativa ersättande lokaler på våren i fall att man börjar få symptom i några av de ersättande lokalerna trots eventuella reparationsåtgärder.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att undervisningen i teknisk slöjd och textilslöjd samt i huslig ekonomi ordnas i rumselement som placeras på gården till Lyseon koulu.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Rinnes ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 15 fullmäktigeledamöter understödde Rinnes ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 4Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 52
Bilaga 1:Vuokrasopimus; AKK/Kärsämäki (2163 m2) / Hyresavtalet; vuxenutbildningscentret/Kärsämäki (2 163 m2)
Bilaga 2:Vuokrasopimus; AKK/Kärsämäki (2403 m2) / Hyresavtalet; vuxenutbildningscentret/Kärsämäki (2 403 m2)
Bilaga 3:Vuokrasopimus, Parmaco Oy/Lyseon koulun väistötilat / Hyresavtalet Parmaco Oy/Lyseon koulus ersättande lokaler