Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen38207.10.20199
Stadsfullmäktige15214.10.20195

5792-2019 (10 03 02)

Projektplan för allaktivitetshuset på Runosbacken

Sammandrag:

Projektplanen för allaktivitetshuset på Runosbacken har behandlats av stadsfullmäk-tige 3.6.2019 § 244 och ärendet har strukits från stadsfullmäktiges föredragningslista 10.6.2019 § 254. Efter strykningen av ärendet har Åbo och S:t Karins kyrkliga samfäl-lighet meddelat Åbo stad att den deltar i projektet med allaktivitetshuset på Ru-nosbacken. Således har för stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige föreslagits att projektplanen för projektet allaktivitetshuset på Runosbacken godkänns och förverk-ligas enligt alternativ 1.

Ssn § 382

Lokalchef Nora Hildén och projektchef Kaisa Simula 2.10.2019:

Åbo stadsstyrelse godkände 24.4.2017 § 169 utredningen av lokalbehovet för allaktivitetshuset på Runosbacken. I behovsutredningen beskrivs behovet av ett s.k. byhus på Runosbacken. Behovet har identifierats ur ett funktionellt perspektiv. Allaktivitetshuset betjänar en stor del av områdets funktioner och är såväl funktionellt som ekonomiskt den bästa lösningen på lokalbehovet. Om funktionerna fortsätter i sina nuvarande lokaler ska de nuvarande lokalerna ombyggas eller ersättas med nybyggnader enligt brådskande tidtabell.

En projektplan har färdigställts gällande allaktivitetshuset på Runosbacken som grundar sig på den godkända utredningen av lokalbehovet.

Allaktivitetshuset ska enligt behovsutredningen placeras på skolan Runosmäen koulus tomt (Piparestigen 19). Verksamheten i skolan har upphört 2015 och lokalerna är i stort sett tomma, men Runosbackens bibliotek verkar i lokalerna fram till sommaren 2019. Allaktivitetshuset genomförs som en nybyggnad och dess placering på tomten förutsätter undantagslov för att avvika från detaljplanen. Genomförandet av projektet förutsätter att skolbyggnaden på tomten rivs. Biblioteket flyttar till ungdomsgårdens lokaler sommaren 2019 och verkar där tills det nya allaktivitetshuset står klart.

Det nya allaktivitetshuset består av ett daghem med 161 platser, en rådgivning/familjecentral, ett bibliotek och ungdomslokaler. Efter att behovsutredningen gällande allaktivitetshuset blev färdigt meddelade Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet sitt intresse för projektet. Den kyrkliga samfällighetens deltagande i projektplaneringen ansågs följa stadens strategiska mål såväl med tanke på lokalernas sambruk som utvecklandet av samarbetet med tredje sektorn. Därmed deltog församlingen i utarbetandet av projektplanen som nu blivit färdig. Projektplanen tar också upp ett alternativ som också beaktar placeringen av Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets lokaler i byggnaden.

I byggnaden placeras daghemmen vid Parolastigen 9 och Muntersgatan 3, ungdomstjänster vid Piparestigen 13 och bibliotekstjänsterna vid Piparestigen 19 (efter sommaren 2019 Piparestigen 19) samt familje- och socialtjänsterna. När det gäller familje- och socialtjänsterna handlar det om rådgivningen (Signalistgatan 2) i och med att familjecentralen är en ny funktion. Då de två daghemmen, biblioteket och ungdomsgården som nämns ovan placeras i nybyggnaden på skoltomten vid Piparestigen 19 blir flera tomter i området lediga för att utvecklas och säljas.

Projektplanen presenterar tre olika alternativ för lokalprogram som var och en genomför olika funktionella helheter. Separata kostnadsförslag har utarbetats för varje alternativ. Alla alternativ går ut på att bygga lokaler för småbarnspedagogiken samt biblioteket och ungdomsgården. Alternativen avviker från varandra när det gäller den kyrkliga samfällighetens och välfärdssektorns lokaler. Skillnaderna mellan alternativen tas upp nedan.

Alternativ 1

I alternativ 1 genomförs projektet för allaktivitetshuset på Runosbacken i samarbete med Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet. Representanter för den kyrkliga samfälligheten har deltagit i utarbetandet av projektplanen. Om församlingen deltar i projektet föreläggs genomförandemodellen och principerna för kostnadsfördelningen separat det behöriga beslutsfattande organet för beslut.

Alternativ 1 inbegriper lokaler för rådgivningen och familjecentralen.

Alternativ 2

I alternativ 2 byggs allaktivitetshuset på Runosbacken exklusive församlingens lokaler och inklusive rådgivningens och familjecentralens lokaler.

Alternativ 3

I alternativ 3 byggs allaktivitetshuset på Runosbacken exklusive såväl församlingens lokaler som rådgivningens och familjecentralens lokaler.

Omfattning och kostnader

Uppskattningar om de interna hyressummorna för användare

Tidtabell

I budgeten 2019 som fullmäktige godkänt och i ekonomiplanen för 2020–2022 har reserverats anslag för projektet så att genomförandeplaneringen kan inledas 2019. Byggnadsskedet föreslås genomföras under åren 2020–2022.

Ersättande lokaler

Biblioteket som finns i den nuvarande skolbyggnaden flyttas till Runosbackens ungdomsgård sommaren 2019. Andra ersättande lokaler behövs inte.

Utlåtanden om projektplanen

Lokalservicecentralen begärde utlåtanden om projektplanen för allaktivitetshuset på Runosbacken av nämnden för fostran och undervisning, stadsmiljönämnden, social- och hälsovårdsnämnden, kulturnämnden och ungdomsnämnden samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Nämnden för fostran och undervisning 15.5.2019 § 73:

Nämnden för fostran och undervisning beslutade föreslå att alternativ 1 godkänns och förbinda sig till de hyreskostnader som tas upp i detta alternativ.

Stadsmiljönämnden 28.5.2019 § 235:

Utdrag ur utlåtandet:

Stadsmiljösektorn understöder genomförandet av projektet enligt alternativ 1 i samarbete med Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet. Att områdets servicelokaler koncentreras i en fastighetshelhet främjar en övergripande utveckling av området och frigör samtidigt gamla fastigheter för att utvecklas.

Utvecklingen av gamla fastigheter kan granskas genom detaljplaneändringar i samband med projektet för en övergripande utveckling av området, vars syfte är bland annat att locka nya invånare till området samt göra bostadsfördelningen mångsidigare och området trivsammare. Områdesutvecklingsprojektet som engagerar områdets invånare kan inledas och kopplas till en del av byggandet av allaktivitetshuset, ifall projektet genomförs som ett gemensamt byggprojekt där parten som utses till genomförare även tar åt sig utvecklandet av de stadsägda fastigheter som tas ur bruk, dvs. 853-85-14-2 (daghemmet vid Parolastigen), 853-85-2-7 (daghemmet vid Muntersgatan) och 853-85-26-1 (Runosbackens ungdomsgård). Ärenden i anslutning till genomförare och entreprenadform bereds för beslutsfattande som separata dokument efter att projektplanen godkänts.

Stadsmiljönämnden beslutade att ge ovannämnda utlåtande om projektplanen för allaktivitetshuset på Runosbacken och föreslå att projektet genomförs enligt alternativ 1.

Social- och hälsovårdsnämnden 15.5.2019 § 168:

Utdrag ur utlåtandet:

Det är motiverat att allaktivitetshuset på Runosbacken genomförs så att det inhyser välfärdssektorns tjänster, rådgivningen med gemensamma lokaler som krävs av verksamhetsmodellen för familjecentralen. Rådgivningen kommer att behöva nya lokaler i området redan inom den närmaste framtiden. Som verksamhetsmodell betjänar familjecentralen förutom småbarnsfamiljer även barn i skolåldern med familjer. Dessutom är det en samarbetsmiljö för småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen. Biblioteket ja ungdomstjänsterna tillför mervärde. Familjecentralsverksamhet prövas för tillfället i Syvälahti och i Ypsilon i Övre S:t Marie; erfarenheter från dessa pilotprojekt utnyttjas i genomförandeskedet t.ex. när man planerar den gemensamma användningen av lokalerna. Den kyrkliga samfällighetens delaktighet i allaktivitetshuset tillför betydligt mervärde för familje- och socialtjänsterna och utvidgar familjecentralens verksamhetsmöjligheter också som öppna mötesplatser för familjerna. Därmed är alternativ 1 det mest lönsamma.

Social- och hälsovårdsnämnden beslutade att ge ovannämnda utlåtande om projektplanen för allaktivitetshuset på Runosbacken och föreslå att projektet genomförs enligt alternativ 1.

Kulturnämnden 15.5.2019 § 61 och ungdomsnämnden 16.5.2019 § 43:

Kultur- och ungdomsnämnden beslutade att ge följande utlåtande:

Ungdomsnämnden godkände behovsutredningen gällande allaktivitetshuset på Runosbacken 12.1.2017 § 5 och kulturnämnden 7.12.2016 § 165. Projektplanen har utarbetats utifrån det godkända alternativet. I behovsutredningsskedet var kostnadsförslaget för projektet 266 773 €/år för biblioteket och ungdomsgården och i projektplanen som nu är färdig 352 631 €/år.

Skillnaden mellan alternativen är inte stora, men alternativ 1 skapar de bästa förutsättningarna för en mångsidig verksamhet. Ungdomsnämnden och kulturnämnden föreslår att alternativ 1 genomförs.

De ökade hyreskostnaderna ska beaktas i kultur- och ungdomsnämndens ekonomiplaner för de kommande åren.

Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet 26.9.2019:

Åbo stad har mottagit ett utdrag ur protokollet för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets sammanträde 26.9.2019 § 73. Kyrkofullmäktige har vid sitt sammanträde 26.9.2019 beslutat att den kyrkliga samfälligheten ska delta i projektet med allaktivitetshuset på Runosbacken och att i byggnaden ska byggas lokaler för S:t Maries församling. Därtill beslöt kyrkofullmäktige att kyrkliga symboler, kyrkklockor och en orgel ska placeras i byggnaden. Den kyrkliga samfälligheten tillkännager inte ännu i detta skede huruvida den kommer att bli en ägare eller hyresgäst.

Utdrag ur protokoll för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets kyrkofullmäktiges sammanträde 26.9.2019 § 73 är bifogat som tilläggsmaterial 1.

Eftersom Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet har meddelat sig vara villiga att delta i projektet, är det uppenbart att projektet med allaktivitetshuset på Runosbacken ska genomföras enligt alternativt 1. Efter godkännandet av projektplanen fortsätts beredningen av projektet genom att bereda grundandet av ett gemensamt fastighetsaktiebolag. Att parterna grundar ett gemensamt fastighetsaktiebolaget är både förvaltningsmässigt och med tanke på behandlingen av mervärdesskatten det mest ändamålsenliga alternativet. Bolagets stiftelseurkunder hämtas efter godkännandet av projektplanen till det behöriga organet för godkännande.

Bilaga 1Projektplan för allaktivitetshuset på Runosbacken med bilagor

Tilläggsmaterial 1Utdrag ur protokoll för Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighets kyrkofullmäktiges sammanträde 26.9.2019 § 73

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar att projektplanen för allaktivitetshuset på Runosbacken i bilaga 1 godkänns och genomförs enligt alternativ 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Maaskola, Vierimaa och Lehtinen förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Ärendet föredrogs av biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.

Sfm § 152

Bilaga 1Projektplan för allaktivitetshuset på Runosbacken med bilagor

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att projektplanen för allaktivitetshuset på Runosbacken i bilaga 1 godkänns och genomförs enligt alternativ 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Oksanen följande ändringsförslag:

"Stadsfullmäktige beslutar att Allaktivitetshuset i Runosbacken genomförs enligt alternativ 2.

I alternativ 2 byggs allaktivitetshuset i Runosbacken exklusive församlingens lokaler och inklusive rådgivningens och familjecentralens lokaler.

Alternativ 2 är den tydligaste lösningen med tanke på stadens tjänster och projektets framskridande.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 152
Bilaga 1:Runosmäen monitoimitalon hankesuunnitelma liitteineen / Projektplan för allaktivitetshuset på Runosbacken med bilagor
Bilaga 2:Äänestyslista/Omröstningsförteckning