Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen31419.08.201911
Stadsstyrelsen32002.09.20193
Stadsfullmäktige13923.09.201910

1828-2018 (00 01 01)

Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt

Sammandrag:

Anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt beskriver hurdant innehållet i behovsutredningen och projektplanen för infrastrukturprojekt ska vara samt principerna, ansvaren och förfaringssätten vid utarbetningsprocessen. Stadsfullmäktige godkände den föregående anvisningen för infrastrukturprojekt 26.2.2018 § 36. När anvisningen togs i bruk konstaterades att den bör preciseras, kompletteras och korrigeras i enlighet med de erfarenheter man fått från stadsmiljösektorns verksamhet som inleddes 1.1.2018. Denna anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt ersätter i sin helhet den anvisning om förfaringssätt som stadsfullmäktige godkände 26.2.2018 § 36.

Ssn § 314

Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen, direktör för stadsbyggande Kimmo Suonpää och markanvändningsdirektör Jyrki Lappi 15.8.2019

Anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt beskriver innehållet i behovsutredningen och projektplanen samt principerna, ansvaren och förfaringssätten vid deras utarbetande. Anvisningen gäller stadens alla infrastrukturprojekt. För infrastrukturprojekt har det före 2018 inte funnits likadana anvisningar för behovsutredning och projektplanering som för lokalitetsprojekt.

Stadsstyrelsen behandlade ändringen av verksamhetsmodellen inom fastighets- och miljösektorn 13.6.2016 § 262 och beslutade att motsvarande anvisningar för behovsutredning och projektplanering ska utarbetas för styrningen av infrastrukturbyggande som de anvisningar som tillämpas på lokalitetsprojekt.  Utifrån detta beslut godkände stadsfullmäktige den första anvisningen för infrastrukturprojekt 26.2.2018 § 36.

När anvisningen togs i bruk konstaterades att vissa preciseringar, kompletteringar och korrigeringar ska göras i anvisningen i enlighet med de erfarenheter man fått från stadsmiljösektorns verksamhet som inleddes 1.1.2018. Anvisningen som nu föreslås tar bland annat upp ansvaren i enlighet med den nuvarande organisationen samt rättar till de brister som tidigare uppdagats i samband med processbeskrivningen.

Denna anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt (bilaga 1) ersätter i sin helhet den anvisning om förfaringssätt som stadsfullmäktige godkände 26.2.2018 § 36.

I Åbo stadsstrategi har man som tyngdpunkter för stadsutvecklingen lyft fram projekthelheter som utsetts som spetsprojekt.

Vissa spetsprojekt, såsom Utvecklandet av centrumområdet, fokuserar kraftigt på riktlinjerna för markanvändningen. Spetsprojekten är dock sektorsövergripande helheter som drar upp riktlinjerna för stadsutvecklingen, och därför går det inte att enbart tillämpa anvisningen för behovsutredning och planering av investeringar i infrastrukturen i deras beslut om tillsättande. När ett spetsprojekt som fokuserar på markanvändning tillsätts ska dock de omständigheter som nämns i dokumentets behovsutredningsdel tas i beaktande i tillämpliga delar.

De egentliga investeringsprojekten som gäller infrastrukturen kan enligt uppkomstsätt indelas på följande sätt:

1.   Strategiskt projekt.

2.   Markanvändningsprojekt.

3.   Projekt för grundläggande investeringar.

4.   Projekt för utvecklingsprogram.

Denna indelning fastställer gränserna för beredningsprocesser och beslutanderätt för projekten.

Den behovsutredning och projektplanering som ska genomföras differentieras på basis av investeringssumman i små, medelstora och stora investeringar i infrastrukturen:

1.   små investeringsprojekt vars kostnadsförslag underskrider 1 miljon euro,

2.   medelstora investeringsprojekt på minst 1 miljon och högst 3 miljoner euro och

3.   stora investeringsprojekt på över 3 miljoner euro.

Klassificeringsgränsen är en investeringskostnad utan moms (moms 0%) som inte innehåller de vattenförsörjningskostnader som i gemensamma projekt riktas till Åbo Vattenförsörjning Ab. Anvisningen om förfaringssätt gällande små, medelstora och stora projekt gäller alla investeringsprojekt i infrastrukturen enligt klassificeringen.

Utredningar och handlingar som ska utarbetas är:

1.   Behovsutredning

2.   Projektplan

3.   Förhandsutredning

4.   Projektkort

5.   Projektförteckning

Stadsutvecklingssektionen godkänner behovsutredningen. Stadsfullmäktige godkänner projektplanen för de infrastrukturprojekt där kostnadsförslaget överskrider 3 miljoner euro. Stadsstyrelsen godkänner projektplanen i de fall där kostnadsförslaget ligger mellan 1 miljon och 3 miljoner euro. Sektordirektören för stadsmiljösektorn godkänner förhandsutredningen, projektkortet och projektförteckningen genom ett beslutsprotokoll.

Storleksklasserna för de projektreserveringar som används i kostnadskalkylen följer de projektreserveringar som används för lokalitetsprojekt. För nybyggnadsprojekt handlar det i princip om 10–15 procent. I områden där stadsstrukturen förtätas och som befinner sig i områden med kulturlager eller områden som t.ex. på grund av sina bottenförhållanden är särskilt krävande föreslås en projektreservering på 20–30 procent. Också på krävande bärande konstruktioner, såsom broar, stödmurar och andra specialkonstruktioner, tillämpas en projektreservering på 20–30 procent.

Stadsmiljösektorn svarar för upprättandet av ett investeringsprogram för infrastrukturen emedan stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion prioriterar investeringar.

Ändringarna i förvaltningsstadgan som förutsätts av den nya anvisningen för behovsutredning och projektplanering visas i bilaga 2.

Anvisningen för behovsutredning och planering av lokalitetsprojekt uppdateras i enlighet med bilaga 2 vad gäller den instans som godkänner projektplanen och projektbeskrivningen för ett lokalitetsprojekt.

Bilaga 1Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt

Bilaga 2Ändringarna i förvaltningsstadgan enligt paragraf

Tilläggsmaterial 1Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt 26.2.2018 § 36 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                    

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt i bilaga 1 så att den i sin helhet ersätter den anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt som stadsfullmäktige godkände 26.2.2018 § 36.

Dessutom godkänner stadsfullmäktige att ändringarna i bilaga 2 fogas till förvaltningsstadgan 29.5.2017 § 105.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Maaskola understödd av Peltonen.

Ssn § 320

Bordlagt 19.8.2019 § 314

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 12–2.

Vid omröstning med handuppräckning röstade Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Takatalo, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Lindfors följande ändringsförslag röstade förutom honom även Rinne som understödde honom:

”Förslaget godkänns så att punkt 4 ”PROJEKTRESERVERINGAR” i dokumentet Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt ändras enligt följande:

”Storleksklasserna för de projektreserveringar som används i kostnadskalkylen följer de projektreserveringar som används för lokalitetsprojekt. För nybyggnadsprojekt handlar det i princip om 10–15 procent. I områden där stadsstrukturen förtätas och som befinner sig i områden med kulturlager eller områden som t.ex. på grund av sina bottenförhållanden är särskilt krävande ligger projektreserveringen på 10–15 procent. Också på krävande bärande konstruktioner, såsom broar, stödmurar och andra specialkonstruktioner, tillämpas en projektreservering på 10–15 procent.

Om projektkostnaderna som godkänts ökar med 5 procent efter att indexjusteringarna beaktats, eller om någon annan betydande ändring görs i projektet, lämnas det uppdaterade kostnadsförslaget e.d. för behandling till den instans som fattat det ursprungliga beslutet och efter att ändringarna gjorts till den behöriga instansen.”

Motiveringar:

Tröskeln för behandling av ökade projektkostnader i det behöriga organet ska vara låg.”

Sfm § 139

Bilaga 1Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt

Bilaga 2Ändringarna i förvaltningsstadgan enligt paragraf

Tilläggsmaterial 1Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt 26.2.2018 § 36 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                  

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt i bilaga 1 så att den i sin helhet ersätter den anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt som stadsfullmäktige godkände 26.2.2018 § 36.

Dessutom godkänner stadsfullmäktige att ändringarna i bilaga 2 fogas till förvaltningsstadgan 29.5.2017 § 105.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Lindfors lämnade understödd av Yrttiaho följande ändringsförslag:

”Förslaget godkänns så att punkt 4 ”PROJEKTRESERVERINGAR” i dokumentet Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt ändras enligt följande:

”Storleksklasserna för de projektreserveringar som används i kostnadskalkylen följer de projektreserveringar som används för lokalitetsprojekt. För nybyggnadsprojekt handlar det i princip om 10–15 procent. I områden där stadsstrukturen förtätas och som befinner sig i områden med kulturlager eller i områden som är särskilt krävande ligger projektreserveringen på 10–15 procent. Också på krävande bärande konstruktioner, såsom broar, stödmurar och andra specialkonstruktioner, tillämpas en projektreservering på 10–15 procent.

Om projektkostnaderna som godkänts ökar med 5 procent efter att indexjusteringarna beaktats, eller om någon annan betydande ändring görs i projektet, lämnas det uppdaterade kostnadsförslaget e.d. för behandling till den instans som fattat det ursprungliga beslutet och efter att ändringarna gjorts till den behöriga instansen.”

Motiveringar:

Tröskeln för behandling av ökade projektkostnader i det behöriga organet ska vara låg.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Lindfors ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Lindfors ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 3Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 139
Bilaga 1:Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnittelun menettelyohje / Anvisning för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt
Bilaga 2:Hallintosääntömuutokset pykäläkohtaisesti / Ändringarna i förvaltningsstadgan enligt paragraf
Bilaga 3:Äänestyslista/Omröstningsförteckning