Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen33809.09.201914
Stadsfullmäktige13823.09.20199

7567-2019 (10 03 02, 05 10 00)

Utredning av småbarnspedagogikens servicenät 2019-2022

Sammandrag:

För stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige föreslås för godkännande riktlinjerna för servicenätet för bildningssektorns småbarnspedagogik 2019€2022. Enligt riktlinjerna ska det existerande lokalbeståndet genomgå grundläggande renovering och nödvändiga ersättningsinvesteringar genomföras. Därtill svarar man på den områdesvisa ökningen i barnantalet, som förutses i befolkningsprognosen, genom att öka antalet platser i småbarnspedagogiken.

Ssn § 338

Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen, sektordirektör Timo Jalonen, direktör för serviceområdet Vesa Kulmala och kundrelationschef Minna Juselius 5.9.2019:

 

Bakgrund

 

Stadsfullmäktige godkände vid sitt sammanträde 10.2.2014 § 20 riktlinjerna för småbarnspedagogikens servicenät 2014–2018 som riktgivande.

 

Efterfrågan på småbarnspedagogiken varierar ständigt. Med tanke på planeringen av verksamheten är det motiverat att varje fullmäktigeperiod uppdatera de ändringar som skett i verksamhetsmiljön i efterfrågan på service serviceområdesvis. På basis av prognoserna beträffande efterfrågan och befolkningsutveckling kan man rationellt planera det sätt genom vilket staden ordnar service som motsvarar efterfrågan under åren 2019–2022. Utarbetandet av utredningen av servicenätet för bildningssektorns småbarnspedagogik inleddes med den biträdande stadsdirektörens beslut 6.11.2018 § 3.

 

För att skapa balans mellan efterfrågan och utbud i servicenätbeslutet presenterar man serviceområdesvis ändringsbehoven i småbarnspedagogikens lokalnät 2019–2022. I beredningen har man utöver analysen av ändring i efterfrågan använt tidigare utarbetade investeringsprogram, behovsutredningar och projektplaner för lokaler. Det centrala målet är en helhetsmässig utvärdering av servicenätet. Som ett delmål av detta strävar man efter att skapa balans mellan efterfrågan på och utbud av service samt trygga en trygg och hälsosam verksamhetsmiljö inom småbarnspedagogiken.

 

Utredningen av servicenätet har utarbetats i samarbete med bildningssektorn, ansvarsområdet för strategi och utveckling vid koncernförvaltningen, stadsplaneringen vid stadsmiljösektorn samt lokalservicecentralen.

 

Utgångsläget

 

Åtgärder som presenterades i den förra utredningen av småbarnspedagogikens servicenät har genomförts och förts vidare under åren 2014–2018 men alla mål som då ställdes upp har inte uppnåtts.

 

Ett täckningsmål på 85 % har ställts upp för servicen i centrumområdet men nya platser kunde inte ordnas i tillräcklig grad. På det västra serviceområdet nåddes dock målet för antalet vårdplatser och enskilda vårdplatser och överskred till och med lite den målsatta nivån. Projektet för ersättande lokaler för daghemmet Sofiankadun päiväkoti blev inte färdigt inom den utsatta tidtabellen, men de nya lokalerna fås i bruk i daghemmet Tallimäen päiväkoti på hösten 2019. Planläggningen av Rosenkvarterets utvecklingsprojekt har försenats. De ersättande planerna för det svenskspråkiga daghemmet är färdiga men för det finskspråkiga daghemmets del är beredningen ännu på hälft. I slutet av 2018 blev ett daghem med 140 platser färdigt i Kastu med syftet att ersätta två daghem som lagts ner, det gamla daghemmet Raunistulan päiväkoti och daghemmet Paltankadun päiväkoti.

 

I stadsdelen Kråkkärret genomfördes ett nytt kommunalt daghem eftersom behovet var så akut. Därtill uppstod även nytt privat serviceutbud på området. Syvälahti allaktivitetshus blev färdigt 2018, vilken/vilket ökade den småbarnspedagogiska servicen på öarna med cirka 80 nya platser. Samtidigt fortsattes daghemsverksamheten på Färjkarlsgatan trots att den enligt planerna skulle läggas ned. På det norra området genomfördes allaktivitetshuset i Övre S:t Marie, vilket innebar cirka 60 nya platser för småbarnspedagogik i området. Även det privata daghem som man haft som mål att öppna, öppnade en enhet i Över S:t Marie. I Runosbacken har man berett ett projekt för byggande av ett allaktivitetshus som skulle samla områdets daghem till ett ställe och samtidigt ersätta de gamla daghemmen. Det är meningen att projektets projektplan ska behandlas i stadsfullmäktige under hösten 2019.

 

Öppen verksamhet ökades 2014–2018. Efterfrågan på öppen verksamhet har dock sjunkit betydligt i och med att sysselsättningsgraden har förbättrats och detta även orsakat press på den småbarnspedagogiska servicen.

 

Den kommunala och privata småbarnspedagogikens sammanlagda utbud motsvarar för tillfället till en rimlig grad efterfrågan. Stadens befolkning förutses öka betydligt och det kräver kompletterande byggande. Granskningsperioden 2019–2022 är ganska kort ur byggandeperspektiv och utanför perioden sträcker sig naturligtvis fler behov än vad denna utredning innehåller. Konkreta förslag till åtgärder för åren 2019–2022 presenteras i utredningsrapporten men samtidigt granskas situationen på preliminärt även under den följande tidsperioden 2025–2030.

 

Viktiga iakttagelser

 

Som en allmän observation av situationen med småbarnspedagogikens servicenät kan man konstatera att nätet är ganska helt och enheternas placering måttligt god.

 

Deltagargraden i småbarnspedagogiken är för barn i åldern 1–6 år i den nuvarande situationen ca 78 %. I de kommunala och privata daghemmen finns sammanlagt ca 7 295 barn (situationen i januari 2019) och i familjedagvården ca 540 barn. Den privata servicens andel av småbarnspedagogiken på hela stadens nivå är i den nuvarande situationen 31 % men i de olika områdenas andelar förekommer betydliga skillnader. På centrumområdet, i Länsikeskus och Skansen-Uittamo-området erbjuds privat service mycket mer än på andra områden, då det i Perno, Runosbacken, Jäkärlä och Patis inte finns någon privat småbarnspedagogik alls.

 

I nuläget är de kommunala daghemmen huvudsakligen fulla men beroende på tidpunkt och område förekommer en del variation. Det är närmast lokalernas bruksskick som utgör en utmaning. Under de följande tio åren väntar åtminstone 13 daghemsobjekt på grundläggande renovering, utöver vilket mindre underhållsbehov i varierande utsträckning finns i lokalerna. Det är inte längre motiverat att börja renovera alla objekt så en del av behoven ska mötas som ersättande nybyggnader. Under granskningsperioden 2019–2022 har åtgärder i anknytning till underhållet uppskattats behövas ca 5,4 M€. Staden har därtill inlett en omfattande konditionsutredning av skol- och daghemsobjekten, under utredningen granskas alla skol- och daghemsobjekt. Som en följd av detta kan ännu renoveringsbehov som tidigare inte identifierats uppenbara sig.

 

På grund av de utmaningar som anknyter till objektens kondition och tekniska egenskaper har man blivit tvungen att sänka antalet platser i vissa daghem. Samtidigt har efterfrågan på småbarnspedagogisk service ändå ökat. Under åren 2018 och 2019 har efterfrågan på småbarnspedagogik och särskilt småbarnspedagogik på daghem påverkats av den förbättrade sysselsättningsgraden, trots att antalet barn i den ålder som deltar i småbarnspedagogik har minskat i Åbo samtidigt.

 

Nativiteten håller på att sjunka i hela landet. Antalet barn som fötts mellan 2010 och 2018 har minskat med ca en femtedel och nativiteten håller fortfarande på att sjunka. I Åbo syns detta dock inte som ett minskat barnantal under perioden 2019–2022, utan antalet barn förutspås även växa i och med att stadens befolkning ökar. En del områdesvis variation förekommer dock. Flyttningsöverskottet i Åbo verkar hålla sig på en god nivå vilket förutsätter både systematisk nybyggnad och sanering. Man antar att den bättre sysselsättningssituationen ökar efterfrågan på småbarnspedagogik och att behovet av småbarnspedagogik på deltid vidare minskar. Samma rör även användningen av hemvårdsstöd. Särskilt efterfrågan på skiftesvård har ökat betydligt de senaste åren och den aktuella lokalkapaciteten har inte kunnat möta den större efterfrågan.

 

I Åbo förutspås antalet barn i åldern 0–6 år öka mest i centrumområdet och i Länsikeskus samt särskilt i områden i den västra delen av staden och i riktning mot Kaerla. Nya bostadsområden i Skansen och Slottsstaden stiger även fram som växande områden. Negativ utveckling verkar ske på områdena Kråkkärret, Lauste, Pansio och Jyrkkälä. Under granskningsperioden 2019–2022 sjunker dock barnantalet inte heller på dessa områden radikalt.

 

Effekterna av statsförvaltningens riktlinjer på planeringen av servicenätet

 

Regeringsprogrammet publicerades 3.6.2019. I regeringsprogrammet lyftes fram att gruppstorlekarna i småbarnspedagogiken kommer att minskas så att de motsvarar det som bestämdes i den gamla dagvårdslagen och att den subjektiva rätten till småbarnspedagogik på heltid ska återinföras. Åbo stad beslöt redan tidigare att inte använda möjligheten till större grupper, så ändringen har inte haft någon effekt på antalet platser inom småbarnspedagogiken.

 

I regeringsprogrammet lyftes fram att olika typer av försök inom småbarnspedagogik kommer att göras i allt vidare utsträckning. Åbo deltar dock redan nu i försöket med avgiftsfri småbarnspedagogik på deltid för 5-åringar så data om effekterna av det försöket finns redan.

 

Längden av perioden för hemvårdsstöd kommer inte att ändras på något vis. En förkortning av perioden skulle ha en betydlig effekt på efterfrågan på småbarnspedagogik.

 

Regeringsprogrammet i sin helhet har inte någon betydande effekt på efterfrågan på småbarnspedagogisk service. Endast demografiska faktorer kvarstår som betydande faktorer (antalet barn i åldern 0–6 år) och sysselsättningens effekt på efterfrågan på småbarnspedagogik.

 

Åtgärdsförslag

 

Centrala åtgärder under perioden 2019–2022 är att slutföra de projekt som planerats eller pågår:

 

-

 

Nybyggnadsprojektet för daghemmet Viinamäenkadun päiväkoti slutförs (färdig 2020).

-

 

Man genomför ett ersättande projekt för daghemmet Niitunniskantien päiväkoti till Tommilagatan (färdig 2021).

-

 

Nybyggnadsprojektet för Runosbackens allaktivitetshus genomförs (färdig 2022, ifall projektplanen godkänns under hösten 2019).

-

Projektplanen för allaktivitetshuset i Skansen godkänns.

 

För de nya projektens del lyfts följande åtgärder fram:

 

-

 

 

Planeringen och genomförandet av daghemsprojektet i Marskvarteret inleds med att målet att bli färdigt 2023 (projektplanen tas upp till behandling efter att ett beslut om servicenätet gjorts).

-

 

 

Projekten för daghemmet Talinkorventien päiväkoti och skolan Suikkilan/Teräsrautelan koulu startas så att målet är att de blir färdiga 2023–2025 (behovsutredning till beslutsfattandet efter att beslut om servicenätet gjorts).

-

 

Projektet med allaktivitetshuset i Pansio inleds (behovsutredning för beslutsfattande på hösten 2019).

 

Utöver de märkta projekten bör man bevara minst den befintliga servicenivån och med underhålls- och saneringsarbeten säkerställa lokalernas bruksskick.

 

Utvecklandet av småbarnspedagogikens servicenät borde fortsätta så att behovet av platser bedöms för hela staden enligt en prognos för graden av deltagande i småbarnspedagogik. Enligt prognosen är deltagargraden i småbarnspedagogiska tjänster under åren 2019–2022 80 %.

 

Under granskningsperioden 2019–2022 föreslås följande objekt genomgå grundläggande renovering:

 

-

Daghemmet Kymenlaaksonkujan päiväkoti

-

Daghemmet Susiniitynkadun päiväkoti

 

Därtill planerar man att prioritera och skapa en specificerad tidtabell för de objekt som ska genomgå grundläggande renovering och för vilka behovet av renovering i planen på lång sikt har uppskattats infalla åren 2023–2024:

 

-

Daghemmet på Hyrköisvägen 4, Perno

-

Daghemmet på Påvegatan 15, Hallis

-

Daghemmet på Hintzagränden 4, Kråkkärret (anknyter till projektet för ett allaktivitetshus i Kråkkärret)

-

 

Daghemmet på Piinokkagatan 4, Kråkkärret (anknyter till projektet med ett allaktivitetshus i Kråkkärret)

-

Daghemmet på Karris gata 4, Nättinummi

-

Daghemmet på Observatoriegatan 4, Östra centrum.

 

Även nya daghem kommer att behövas ifall stadens mål för växande uppnås och befolkningsprognoserna visar sig vara realistiska. På basis av befolkningsprognoserna uppskattas behövas cirka 440 nya vårdplatser fram till år 2025 och cirka 1 500 fram till år 2030. I detta skede är dock prognoserna, särskilt den som sträcker sig till 2030, endast riktgivande.

 

Med ett öga på utvecklandet av framtidens servicenät ska under granskningsperioden 2019–2022 processer för behovsutredningar och projektplanering sättas igång för följande objekts del:

 

-

Allaktivitetshuset i Slottsstaden

-

Allaktivitetshuset i Kråkkärret

-

Ersättande nybyggnadsprojekt för daghemmet Kaerlantien päiväkoti

-

Ersättande byggnad för barackerna vid skolan Wäinö Aaltosen koulu

-

Lokallösning för förskoleundervisningen på Hepokultaområdet (Länsikeskus)

-

Ersättande lokal för det finskspråkiga daghemmet på Skolgatan (Rosenkvarteret)

-

Tillbyggnad på Mariegatan 7 (för småbarnspedagogiken och skolan)

 

På stadsnivå framläggs därtill följande ärenden som ska linjeras:

 

-

 

Platsdimensionering/daghemsgrupp: De nya daghemmen planeras enligt den maximala dimensioneringen som den gällande lagstiftningen möjliggör.

-

 

 

 

Placering av förskoleundervisningen: Förskoleundervisningen ska i första hand placeras i samband med skolan. I de existerande objekten följs denna princip enligt möjlighet på ett sådant sätt att förmiddags- och eftermiddagsverksamheten inte äventyras.

-

 

 

Finskspråkig och svenskspråkig småbarnspedagogik: I fortsättningen planeras även gemensamma lokalprojekt för den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken.

-

 

Genomförandet av nybyggnader: Objektvisa utredningar inleds beträffande om det i fortsättningen är motiverat att låta bygga eller hyra nybyggnadsobjekt.

 

Genom ordnandet av servicenätet i sin helhet granskas objekt som eventuellt kommer att överlåtas:

 

-

 

Under granskningsperioden 2019–2022 överlåts daghemmet Lautturinkadun päiväkoti.

-

 

 

Man reder ut en möjlighet att överlåtandet av ett hyresobjekt i Jäkärlä, som hyrts av en extern aktör, tidigareläggs enligt den godkända behovsutredningen. Detta kan genomföras om förskoleundervisningsgrupperna kan placeras i samband med skolan.

 

Under granskningsperioden 2019–2022 presenteras inga överlåtelser av andra objekt men före år 2025 blir det förmodligen aktuellt att granska optimeringen av nätet även med tanke på eventuella övriga överlåtelser.

 

Kostnadsverkningar

 

Kostnader i anknytning till småbarnspedagogikens servicenät under granskningsperioden 2019–2022 utformas av nyinvesteringar samt grundläggande renoveringar i sådana projekt för vilka en behovsutredning eller projektplan redan utarbetats. Utöver lokalinvesteringarna har ökningar i personalantalet kostnadseffekter (behov som uppstår utgående från nya vårdplatser).

 

För lokalprojektens del är kostnadsnivåerna uppskattningsvis följande:

 

-

Daghemmet Viinamäenkadun päiväkoti: 6,97 M€ (bekräftad)

-

 

Projekt för ersättande lokaler för daghemmet Niitunniskantien päiväkoti; Det nya daghemmet på Tommilagatan: 6,17 M€ (bekräftad)

-

 

Allaktivitetshuset på Runosbacken (uppskattning av andelen småbarnspedagogik): ca 9 M€ (obekräftad, uppskattning i projektplaneringsfasen)

-

Grundläggande renovering av daghemmet Kymenlaaksonkujan päiväkoti: 2 M€ (obekräftad)

-

 

Ändringar i skolhuset Lyseon koulutalo beträffande förskoleundervisningens behov: 331 000 € (små investeringar)

-

Reparationer i daghemmet Susiniityn päiväkoti: 750 000 € (obekräftat)

 

 

Investeringarna uppgår sammanlagt till ca 25 M€. Utöver dem är årshyran för det nya daghemmet på Sofiegatan som genomförs som ett hyresprojekt ca 460 000 €/år. Det nya daghemmet på Sofiegatan ersätter det svenskspråkiga daghemmet på Skolgatan 10.

 

 

Vid utvärderingen av investeringarnas nettokostnadseffekter ska beaktas den markegendom som i samband med de ovan presenterade projekten ska utvecklas och säljas, med vilka man kan förbättra projektens lönsamhet. Enligt en preliminär uppskattning uppgår de intäkter som fås från de tomter som i och med daghemstomten på Niitunniskavägen och allaktivitetshuset i Runosbacken blir tillgängliga för fastighetsutveckling samt därtill överlåtandet av daghemmet Lautturinkadun päiväkoti, till cirka 5 M€.

 

Personalkostnaderna för de ovannämnda objekten kommer att uppgå till ca 3,7 M€. Eftersom det i huvudsak är frågan om ett projekt för ersättande lokaler, kommer tillägget i personalkostnader att vara ca 0,7 M€.

 

Utlåtande av nämnden för fostran och undervisning

 

Nämnden för fostran och undervisning behandlade utredningen av småbarnspedagogikens servicenät vid sina sammanträden 19.6 och 14.8.2019. Nämnden konstaterade i sitt utlåtande 14.8.2019 § 95 att den inte har några kommentarer beträffande utredningen av småbarnspedagogikens servicenät 2019–2022.

Bilaga 1Utredning av småbarnspedagogikens servicenät 2019–2022           

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna riktlinjerna för servicenätet för bildningssektorns småbarnspedagogik 2019–2022 att följas som riktgivande.

BeslutFörslaget godkändes.

Kundrelationschef Minna Juselius deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

 

Sfm § 138

Bilaga 1Utredning av småbarnspedagogikens servicenät 2019–2022           

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna riktlinjerna för servicenätet för bildningssektorns småbarnspedagogik 2019–2022 att följas som riktgivande.

BeslutFörslaget godkändes med den ändringen att i punkt ”På stadsnivå framläggs därtill följande ärenden som ska linjeras” ändras meningen:

”Finskspråkig och svenskspråkig småbarnspedagogik: I fortsättningen planeras även gemensamma lokalprojekt för den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken.” på följande sätt:

”I fortsättningen kan även gemensamma lokalprojekt för den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken planeras. Planeringen av gemensamma projekt gäller endast fastigheterna, inte verksamheten vid enheterna.”

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Vid behandlingen av ärendet övergick ordförande Rantanen kl. 20.05 till uppdraget som fullmäktigeledamot och återupptog kl. 20.28 sitt uppdrag som ordförande. Under tiden fungerade första vice ordförande Huovinen som ordförande.

Beslutet fattades efter två omröstningar.

Framlagda ändringsförslag och deras behandling

Omröstning 1

Oksanen lämnade understödd av Yrttiaho följande ändringsförslag:

Genom ordnandet av servicenätet i sin helhet granskas objekt som eventuellt kommer att överlåtas:

Stryks: Under granskningsperioden 2019-2022 avstår staden från daghemmet Lautturinkadun päiväkoti.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Oksanens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut. 

Omröstning 2

Wulff understödd av Achrén framställde ett ändringsförslag gällande gemensamma lokalprojekt för den finskspråkiga och svenskspråkiga småbarnspedagogiken som framgår av ”Beslut”.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Wulffs ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 15 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 51 fullmäktigeledamöter understödde Wulffs ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev Wulffs ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.

Framlagd kläm

Rinnes kläm med följande innehåll förföll i brist på understöd:

”Det utreds fördelar och nackdelar med utomhusdaghem. Om utomhusdaghemmen konstateras vara goda, inkluderas i Åbo stads servicenät inom småbarnspedagogiken. De erfarenheter som Åbo redan fått av utomhusdaghemmen är goda, men en mer omfattande granskning har inte gjorts.”

Bilaga 2Utredning av småbarnspedagogikens servicenät 2019-2022 (Sfm 23.9.2019)

Bilaga 3Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 138
Bilaga 1:Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019 - 2022/Utredning av småbarnspedagogikens servicenät 2019-2022
Bilaga 2:Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019 - 2022 (Kv 23.9.2019) / Utredning av småbarnspedagogikens servicenät 2019-2022 (Sfm 23.9.2019)
Bilaga 3:Äänestyslistat/Omröstningsförteckningarna