Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Revisionsnämnden5323.05.20197
Stadsstyrelsen26710.06.201923
Stadsfullmäktige10717.06.201929

5747-2019 (00 01 01)

Redogörelser för bindningar

Sammandrag: -

Rn § 53

Revisionsbyrån 20.5.2019:

 

Bestämmelser om revisionsnämndens uppgifter finns i 121 § i kommunallagen (410/2015). Revisionsnämnden ska bland annat övervaka att skyldigheten enligt 84 § att redogöra för bindningar iakttas och tillkännage redogörelserna för fullmäktige. Kommunallagens 84 § trädde i kraft 1.6.2017.

 

Enligt 84 § i kommunallagen, ”Redogörelse för bindningar”:

”En kommunal förtroendevald och tjänsteinnehavare som avses i 2 mom. ska lämna en redogörelse för sina bindningar när det gäller uppgifter i ledningen för eller förtroendeuppdrag i företag och andra sammanslutningar som bedriver näringsverksamhet, för betydande förmögenhet och för andra bindningar som kan vara av betydelse vid skötseln av förtroende- och tjänsteuppdrag.

 

Skyldigheten att redogöra för sina bindningar gäller kommunstyrelsens ledamöter, ledamöter i organ som sköter uppgifter som avses i markanvändnings- och bygglagen (132/1999), ordföranden och vice ordförande i fullmäktige och nämnder, kommundirektören, borgmästaren och vice borgmästare samt föredragande i kommunstyrelsen och nämnder. Redogörelsen ska lämnas inom två månader från det att personen har blivit vald till sitt uppdrag. Personen ska utan dröjsmål anmäla förändringar i bindningarna.

 

Redogörelsen för bindningarna ska lämnas till revisionsnämnden som övervakar att skyldigheten iakttas och tillkännager redogörelserna för fullmäktige. Revisionsnämnden kan vid behov uppmana den som är skyldig att lämna en redogörelse att lämna en ny redogörelse eller komplettera sin redogörelse.

 

Kommunen ska föra ett offentligt register över bindningarna i det allmänna datanätet, om inte något annat följer av sekretessbestämmelserna. När ett förtroendeuppdrag eller annat uppdrag som omfattas av skyldigheten att lämna en redogörelse upphör ska uppgifterna om personen strykas ur registret och datanätet.”

 

I kommentarverket till kommunallagen (Heikki Harjula – Kari Prättälä: Kommunallagen - Bakgrund och tolkningar, 9:e förnyade upplagan, 2015) konstateras bland annat följande om bakgrunden till ovan nämnda bestämmelse:

”Syftet med regleringen om redogörelse för bindningar är att främja öppenhet och transparens i kommunens beslutsfattande. Dessutom är målet att trygga kommuninvånarnas förtroende för att förvaltningen är oberoende och opartisk. Redovisningsskyldigheten kan förebygga situationer där förtroendet för en tjänsteinnehavare eller förtroendevald kan äventyras. Det är också en fråga om det politiska systemets allmänna tillförlitlighet.”

”Kommunens förtroendevalda sköter sina uppdrag under tjänsteansvar. Enligt kommunallagen och förvaltningslagen är samtliga förtroendevalda skyldiga att själva anmäla jäv och beakta sitt eget jäv. Det åligger var och en att vid behandlingen av ett ärende redogöra för bindningar som föranleder jäv. I och med de nya bestämmelserna åläggs de centrala förtroendevalda och tjänsteinnehavarna att meddela framför allt sina bindningar till näringslivet. På så sätt är den offentliga kontrollen större bland annat i fråga om bedömningen av jäv. Kommunen har ett offentligt register över bindningarna på sina webbsidor.”

Enligt en tolkning av kommentarverket till kommunallagen ska följande förbindelser meddelas i redogörelsen för bindningarna:

”Med näringsverksamhet avses affärsverksamhet och yrkesutövning. Skyldigheten att redogöra för bindningar omfattar ledningsuppgifter i ett företag eller någon annan sammanslutning, dvs. åtminstone verkställande direktörens och vice verkställande direktörens uppgifter. Med förtroendeuppdrag avses uppdrag som ledamot i ett organ för en sammanslutning eller ett företag, dvs. främst som ledamot i en företagsstyrelse eller i ett därmed jämförbart organ men också i andra organ. En redogörelse ska också lämnas om betydande förmögenhet. Exempelvis fastighets- eller aktieinnehav kan vara bindningar som man ska redogöra för.”

”Med andra bindningar som kan ha betydelse för skötseln av förtroende- och tjänsteuppdrag avses exempelvis deltagande i föreningsverksamhet och andra sammanslutningar. Sådana uppgifter är offentliga enligt föreningslagen och lagen om stiftelser. Uppgifterna kan vara av betydelse eftersom man i kommunerna behandlar bland annat verksamhetsunderstöd till ideella sammanslutningar.”

”Skyldigheten att lämna redogörelse gäller de uppgifter som objektivt kan bedömas ha betydelse för skötseln av förtroende- eller tjänsteuppdraget. Redogörelsen för bindningar gäller endast den förtroendevaldas eller tjänsteinnehavarens eget medlemskap eller ägande. Skyldigheten gäller inte närståendes bindningar även om också de har betydelse till exempel vid bedömningen av jäv.”

Enligt 84 § 2 mom. i kommunallagen är följande personer skyldiga att lämna en redogörelse:

1.kommunstyrelsens ledamöter (gäller också ledamöter i sektionerna)

2.fullmäktiges ordförande och vice ordförande

3.nämndens och direktionens ordförande och vice ordförande (gäller också sektionernas ordförande och vice ordförande)

4.ledamöter i organ som sköter uppgifter som avses i markanvändnings- och bygglagen

5.stadsdirektören (gäller också biträdande stadsdirektören)

6.föredragande i kommunstyrelsen, nämnden och direktionen (gäller också föredragande i sektionerna).

Enligt 31 § i kommunallagen tillämpas på ersättare i organen vad som föreskrivs om ordinarie ledamöter, och därmed gäller skyldigheten att lämna en redogörelse också ersättarna.

För Åbo stads del sköts uppgifter som avses i markanvändnings- och bygglagen av följande organ:

 

-stadsmiljönämnden (från och med början av 2018)

-byggnads- och tillståndsnämnden (från och med början av 2018).

För ovan nämnda organs del gäller skyldigheten att redogöra för sina bindningar förutom presidiet även alla ledamöter och ersättare.

 

För tjänsteinnehavarnas del gäller skyldigheten att redogöra för sina bindningar följande personer vid Åbo stad:

 

-stadsdirektören

-föredragande och ersättare i stadsstyrelsen och dess sektioner

-föredragande och ersättare i nämnderna och direktionerna

onämnden för fostran och undervisning

onämnden för fostran och undervisning, den finska sektionen för småbarnspedagogik och grundläggande utbildning

onämnden för fostran och undervisning, den finska sektionen för gymnasie- och yrkesutbildning

onämnden för fostran och undervisning, den svenska sektionen

ostadsmiljönämnden

obyggnads- och tillståndsnämnden

oKollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion

oAvfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland

okulturnämnden

oidrottsnämnden

oungdomsnämnden

osocial- och hälsovårdsnämnden

oEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd

orevisionsnämnden

ocentralvalnämnden

 

I Åbo samlas uppgifter som gäller redogörelser för bindningar i tjänsten Päättäjäpalvelu av såväl förtroendevalda som är skyldiga att redogöra för sina bindningar som av tjänstemän. Från Päättäjäpalvelu överförs uppgifterna enligt lagen till det allmänna datanätet på stadens webbplats.

 

Bilaga 1   Rapporten om bindningar 23.5.2019

   (presenteras vid sammanträdet)

 

Stadsrevisor Kari Koivuluhta:

 

Förslag          Revisionsnämnden beslutar att anteckna rapporten om redogörelser för bindningar för kännedom och sända den till stadsfullmäktige för kännedom.

 

Dessutom beslutar revisionsnämnden att protokollet granskas vid sammanträdet för denna paragrafs del.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 267

Bilaga 1Rapporten om bindningar 23.5.2019

  Revisionsnämndens förslag

Stadsfullmäktige antecknar rapporten om bindningar i bilaga 1 för kännedom.

BeslutÄrendet lämnades till stadsfullmäktige.

Sfm § 107

Bilaga 1Rapporten om bindningar 23.5.2019

  Revisionsnämndens förslag

Stadsfullmäktige antecknar rapporten om bindningar i bilaga 1 för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Rn § 53
Bilaga 1:Rapporten om bindningar 23.5.2019

Sfm § 107
Bilaga 1:Raportti sidonnaisuuksista 23.5.2019 / Rapporten om bindningar 23.5.2019