Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden3622.01.20191
Stadsmiljönämnden4029.01.20193
Stadsstyrelsen21813.05.201915
Stadsfullmäktige7220.05.201911

12742-2013 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Forum, (VI) stadsdel 6 (adr. Auragatan, Eriksgatan, Köpmansgatan och Slottsgatan) (33/2014)

Sammandrag:

Detaljplaneändringen möjliggör utvecklande av bostads-, affärs- och kontorsbyggnader och hotellverksamhet i kvarteret genom kompletterande byggande och ändringar i verksamhetens natur. De nuvarande gångförbindelserna i Forumkvarteret bevaras. De stadsbildligt och kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna i kvarteret skyddas.

Smn § 36

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Christiane Eskolin 15.1.2019:

Detaljplaneändringen utarbetas på centrumområdets rutstadsplan för kvarter 5, som avgränsas av Auragatan, Eriksgatan, Köpmansgatan och Slottsgatan. I kvarteret ligger ett hotell samt affärs/kontors- och bostadsbyggnader, av vilka en del är skyddade. Genom kvarteret har en täckt gångförbindelse byggts. Längs gångförbindelsen finns affärsutrymmen. Hela kvarteret är privatägt.

Områdets areal är cirka 1,49 ha.

I planbeskrivningen beskrivs nuläget, målen med planen, effekterna och innehållet samt planläggningsprocessen.

Beskrivning av detaljplanen

Syftet med detaljplaneändringen är att genom kompletteringsbyggande förstärka funktionaliteten och livskraften för centrumområdet. Även centrumområdets ställning som stadsbornas gemensamma, levande och trivsamma vardagsrum utvecklas genom att man förbättrar de högklassiga offentliga stadsrummen och promenadbetonade områden.

Förslaget till detaljplan har uppgjorts utifrån det godkända planutkastet.

Byggrätten för hela kvarter 5 ökar med sammanlagt cirka 6469 v-m2.

Kontorslokalerna i byggnaderna på kvartersområdet AL-1 kan ändras till inkvarteringslokaler eller bostäder från tredje våningen uppåt. På tomt 2003 är det möjligt att genomföra en affärs- och kontorsbyggnad med två våningar och en nybyggnad med sex våningar. På gårdsfasaderna för tomterna 5 och 6 får inglasade balkonger, fönsteröppningar och förbindelsegångar byggas.

För nya bostäder anvisas vistelse- och lekgårdar som omfattar minst 5 m2/bostad. Ett gårdsområde kan placeras på taket om minst 2/3 av takets yta består av växttak, takträdgård eller planteringsbassänger som fördröjer dagvatten.

På delar av taket på byggnaderna med två våningar ska växttak anläggas för att förbättra boendetrivseln.

Det ska reserveras minst en bilplats per varje 200 m2 våningsyta för affärs- och kontorslokaler och per varje 150 m2 bostadsvåningsyta och en bilplats per 10 inkvarteringsrum. Bilplatser för affärs- och kontorslokaler får anvisas utanför tomten, dock på högst 300 meters avstånd från tomten. Bilplatskravet gäller nybyggnad och ändring av användningsändamålet. Bilplatserna i kvartersområdet ska i första hand reserveras för bostäder.

Kvartersområdet KL-1 = Kvartersområde för affärsbyggnader på vilket man får placera ett hotell och lokaler i anknytning till hotellets verksamhet. Byggrätten för kvartersområdet ökas med 2948 v-m2, vilket möjliggör byggandet av en ny hotellbyggnad med 9 våningar. I den översta våningen får en restauranglokal om högst 350 v-m2 placeras. Terassen till restaurangen med 150 platser får täckas. Den täckta terassen får inte glasas in. Fasaderna ska vara byggda på plats. 

Gårdsdäcken ska byggas så att minst 2/3 av däckets yta består av växttak, takträdgård eller planteringsbassänger som fördröjer dagvatten.

Det ska reserveras minst en bilplats per 10 hotellrum och en per varje 200 m2 våningsyta för affärs- och kontorslokaler. Kravet gäller inte skyddad byggnad (sr-1). Bilplatser får anvisas utanför tomten, dock på högst 300 meters avstånd från tomten.

Det nya namnet i detaljplanen är enligt beslut: Börsin piha – Börsgården.

Cykelparkeringsplatser ska genomföras enligt den gällande byggnadsförordningen.

Planläggningsskeden

Ändringen av detaljplan grundar sig på ett initiativ om att ändra detaljplanen som lämnats in av de privata markägarna. Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmen för deltagande och bedömning för kännedom 23.5.2017 § 183.

Stadsmiljönämnden godkände utkastet till detaljplan 20.2.2018 § 93 som botten för planförslaget.

Översiktsplanerna för planändringen har gjorts av Schauman Arkitekter Ab.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt och på remiss 29.10–27.11.2018.

Utlåtandena och anmärkningarna med svar beskrivs närmare på sidorna 10–19 i rapporten om växelverkan (på finska).

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av de små ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningarna.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalet mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 § och 65 §. Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Forum

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Forum (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Forum (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 7.1.2019 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtanden om förslaget till detajlplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning av Kiinteistö Oy Turun Aurakatu 3, 19.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning av aktieägare för Auragatan 5 och Slottsgatan 11, 22.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 7Anmärkning av As Oy Reginas invånare i C-trappan, 23.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 8Anmärkning av As Oy Reginas invånare i C-trappan, 23.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 9Anmärkning av As Oy Reginas invånare i C-trappan, 23.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 10Anmärkning av Bostadsaktiebolaget Regina Asunto-osakeyhtiö, 23.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 11Anmärkning av en invånare i As Oy Reginas C-trappa, 27.11.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 12Anmärkning av en invånare i As Oy Reginas C-trappa, 27.11.2018 (på finska)

Utredningar och rapporter som gjorts, http://www.turku.fi/sv/boende-och-miljo/stadsplanering/detaljplanlaggning/plansokning

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar föreslå stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Forum, daterat 15.10.2018 och ändrat på basis av utlåtanden och anmärkningar 7.1.2019, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Peltonen understödd av Lintunen.

Smn § 40

Bordlagt 22.1.2019 § 36.

BeslutFörslaget godkändes med följande ändring:

- planbestämmelsen ”På delar av takytorna på II-våningsbyggnaderna ska växttak anläggas för att förbättra boendetrivseln.” ska ändras till ”På minst 2/3 av takytorna på II-våningsbyggnaderna ska växttak anläggas för att förbättra boendetrivseln.”

- planbestämmelsen ”På vinden i byggnaden som gränsar till Auragatan och Slottsgatan (byggnadsbeteckning 1032865783, den s.k. Gamla banken) får lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet och omfattar 275 v-m2 byggas så att inga ändringar görs i fasaden och takfallen. När bygglov eller åtgärdstillstånd behandlas ska ett utlåtande begäras av museimyndigheten.” ska ändras till ”På vinden i byggnaden som gränsar till Auragatan och Slottsgatan (byggnadsbeteckning 1032865783, den s.k. Gamla banken) får byggas lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet och omfattar 275 v-m2. Det är också tillåtet att bygga fönster i takfallet mot gatan i enlighet med den illustration som presenterats för nämnden. När bygglov eller åtgärdstillstånd behandlas ska ett utlåtande begäras av stadsbildsarbetsgruppen.”

Beslut i ärendet fattades efter två omröstningar med rösterna 10–2, 1 frånvarande. Laukkanens ändringsförslag om ett mer exakt antal växttak som understöddes av van Ooik godkändes enhälligt.

Bilaga 2Karta

Tilläggsmaterial 13Redogörelse (på finska)

Tilläggsmaterial 14Illustrationer av fönstren (på finska)

Omröstning 1

I den första omröstningen ställdes föredragandens förslag mot Sandelins ändringsförslag med följande innehåll som understöddes av Lähteenmäki:

”Ändringen av detaljplanen för Forum godkänns med den ändringen att:

- byggrätten på 1 600 v-m2 som anvisats för tomt 2003 (nybyggnad med 6 våningar) stryks ur planen

- förbindelsebron mellan Edgrenska huset och Åbo Aktiebanks huvudkontorsbyggnad skyddsmärks och

- den 9 våningar höga delen av hotellbyggnaden som anvisats för tomt 1 sänks till 7 våningar och nybyggnadens höjd anpassas således bättre till de omgivande byggnadernas höjdläge.”

I omröstning med namnupprop understödde Peltonen, Lintunen, Mattila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Kevo, Wirén, Rantanen och Manni föredragandens förslag.

För Sandelins ändringsförslag röstade förutom Sandelin även Lähteenmäki som understödde henne.

Föredragandens förslag blev i detta skede beslut med rösterna 10–2, 1 frånvarande.

Efter det konstaterades att Laukkanens ändringsförslag med följande innehåll som understöddes av van Ooik godkändes enhälligt:

”Planbestämmelsen ”På delar av takytorna på II-våningsbyggnaderna ska växttak anläggas för att förbättra boendetrivseln.” ska ändras till ”På minst 2/3 av takytorna på II-våningsbyggnaderna ska växttak anläggas för att förbättra boendetrivseln.”

Omröstning 2

I den andra omröstningen ställdes föredragandens förslag mot Mannis ändringsförslag med följande innehåll som understöddes av Wirén:

”Planbestämmelsen ”På vinden i byggnaden som gränsar till Auragatan och Slottsgatan (byggnadsbeteckning 1032865783, den s.k. Gamla banken) får lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet och omfattar 275 v-m2 byggas så att inga ändringar görs i fasaden och takfallen. När bygglov eller åtgärdstillstånd behandlas ska ett utlåtande begäras av museimyndigheten.” ska ändras till ”På vinden i byggnaden som gränsar till Auragatan och Slottsgatan (byggnadsbeteckning 1032865783, den s.k. Gamla banken) får byggas lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet och omfattar 275 v-m2. Därtill tillåts byggandet av fönster i takfallet mot gatan i enlighet med den illustration som presenterats för nämnden. När bygglov eller åtgärdstillstånd behandlas ska ett utlåtande begäras av stadsbildsarbetsgruppen.”

I omröstning med namnupprop röstade Sandelin och Lähteenmäki för föredragandens förslag.

För Mannis ändringsförslag som understöddes av Wirén röstade förutom dessa personer även Peltonen, Lintunen, Mattila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Kevo och Rantanen.

Mannis ändringsförslag blev beslut med rösterna 10–2, 1 frånvarande.

Palmunen var frånvarande från sammanträdet.

Motiveringar till Sandelins ändringsförslag:

”En nybyggnad med 6 våningar förstör den stadsbildsmässiga helhet som Auragatans Affärscentrum, Edgrenska huset och Åbo Aktiebank bildar. Om tomtens innergård byggs fullt ut blir den mörkare och försämrar den redan existerande boendekvaliteten. Nybyggnaden fyller inte kraven på detaljplanens innehåll som anges i markanvändnings- och bygglagen.

Åbo Aktiebanks huvudkontor som planerades av Frithiof Strandell och blev färdig 1907 och Edgrenska huset som planerades av Waldemar Backmansson 1884 bildar en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt viktig helhet. Byggnaderna och bron mellan dem är en del av det gamla Åbo som värnas av staden som värdesätter sin historia.

Höjden på nybyggnaden på tomt 1 strider mot en jämlik behandling av markägarna, är till sin massa för dominerande i förhållande till den gamla Börsbyggnaden och gör Köpmansgatan mörkare.”

Motiveringar till Laukkanens ändringsförslag:

”En mer exakt formulering, som är lättare att tolka i bygglovsskedet.”

Ssn § 218

Stadssekreterare Pia Bergström 7.5.2019:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Forum” har godkänts i stadsmiljönämnden  29.1.2019 § 40 och markanvändningsavtalen för Forum har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 18.3.2019 § 21. Markanvändningsavtalen mellan parterna har undertecknats 2.4.2019 och 17.4.2019.

Bilaga 1Karta Forum

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Forum (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Forum (på finska)

Bilaga 3Rapport om växelverkan 7.1.2019 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna förslaget till detaljplaneändring för Forum, daterat 15.10.2018 och ändrat 7.1.2019 på basis av utlåtanden och anmärkningar och 29.1.2019 § 40 på basis av stadsmiljönämndens beslut.

BeslutFörslaget godkändes.

Innan det egentliga beslutsfattandet röstades om en fortsatt behandling av ärendet.

Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 10-2, 1 frånvarande vid omröstningen på grund av jäv och 1 frånvarande från sammanträdet.

Vid omröstning med namnupprop röstade Hellsten, Maaskola, Miikkola, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Yrttiahos följande remissförslag röstade förutom honom även Rinne som understödde honom:

”Ändringen av detaljplanen för Forum godkänns med den ändringen att:

- byggrätten på 1 600 v-m2 som anvisats för tomt 2003 (nybyggnad med 6 våningar) stryks ur planen

- förbindelsebron mellan Edgrenska huset och Åbo Aktiebanks huvudkontorsbyggnad skyddsmärks och

- den 9 våningar höga delen av hotellbyggnaden som anvisats för tomt 1 sänks till 7 våningar och nybyggnadens höjd anpassas således bättre till de omgivande byggnadernas höjdläge.

- På vinden i byggnaden som gränsar till Auragatan och Slottsgatan (byggnadsbeteckning 1032865783, den s.k. Gamla banken) får lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet och omfattar 275 v-m2 byggas så att inga ändringar görs i fasaden och takfallen. När bygglov eller åtgärdstillstånd behandlas ska ett utlåtande begäras av museimyndigheten.

Motiveringar:

”En nybyggnad med 6 våningar förstör den stadsbildsmässiga helhet som Auragatans Affärscentrum, Edgrenska huset och Åbo Aktiebank bildar. Om tomtens innergård byggs fullt ut blir den mörkare och försämrar den redan existerande boendekvaliteten. Nybyggnaden fyller inte kraven på detaljplanens innehåll som anges i markanvändnings- och bygglagen.

Åbo Aktiebanks huvudkontor som planerades av Frithiof Strandell och blev färdig 1907 och Edgrenska huset som planerades av Waldemar Backmansson 1884 bildar en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt viktig helhet. Ändringar i gatufasaden och takfallen skulle fördärva den unika byggnaden. Byggnaderna och bron mellan dem är en del av det gamla Åbo som värnas av staden som värdesätter sin historia.

Höjden på nybyggnaden på tomt 1 strider mot en jämlik behandling av markägarna, är till sin massa för dominerande i förhållande till den gamla Börsbyggnaden och gör Köpmansgatan mörkare.”

Därefter godkändes föredragandens beslutsförslag enhälligt.

Eklund anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Schauman var frånvarande från sammanträdet.

Sfm § 72

Bilaga 1Karta Forum

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Forum (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Forum (på finska)

Bilaga 3Rapport om växelverkan 7.1.2019 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna förslaget till detaljplaneändring för Forum, daterat 15.10.2018 och ändrat 7.1.2019 på basis av utlåtanden och anmärkningar och 29.1.2019 § 40 på basis av stadsmiljönämndens beslut.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt remissförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande remissförslag:

”Ändringen av detaljplanen för Forum remitteras för ny beredning:

- byggrätten på 1 600 v-m2 som anvisats för tomt 2003 (nybyggnad med 6 våningar) stryks ur planen.

- förbindelsebron mellan Edgrenska huset och Åbo Aktiebanks huvudkontorsbyggnad skyddsmärks och

- den 9 våningar höga delen av hotellbyggnaden som anvisats för tomt 1 sänks till 7 våningar och nybyggnadens höjd anpassas således bättre till de omgivande byggnadernas höjdläge.

- På vinden i byggnaden som gränsar till Auragatan och Slottsgatan (byggnadsbeteckning 1032865783, den s.k. Gamla banken) får lokaler som motsvarar det huvudsakliga användningsändamålet och omfattar 275 v-m2 byggas så att inga ändringar görs i fasaden och takfallen. När bygglov eller åtgärdstillstånd behandlas ska ett utlåtande begäras av museimyndigheten.

Motiveringar:

”En nybyggnad med 6 våningar förstör den stadsbildsmässiga helhet som Auragatans Affärscentrum, Edgrenska huset och Åbo Aktiebank bildar. Om tomtens innergård byggs fullt ut blir den mörkare och försämrar den redan existerande boendekvaliteten. Nybyggnaden fyller inte kraven på detaljplanens innehåll som anges i markanvändnings- och bygglagen.

Åbo Aktiebanks huvudkontor som planerades av Frithiof Strandell och blev färdig 1907 och Edgrenska huset som planerades av Waldemar Backmansson 1884 bildar en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt viktig helhet. Ändringar i gatufasaden och takfallen skulle fördärva den unika byggnaden. Byggnaderna och bron mellan dem är en del av det gamla Åbo som värnas av staden som värdesätter sin historia.

Höjden på nybyggnaden på tomt 1 strider mot en jämlik behandling av markägarna, är till sin massa för dominerande i förhållande till den gamla Börsbyggnaden och gör Köpmansgatan mörkare.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 10 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande förslag om förkastande:

Förslaget godkändes.

Motiveringar:

”En nybyggnad med 6 våningar förstör den stadsbildsmässiga helhet som Auragatans Affärscentrum, Edgrenska huset och Åbo Aktiebank bildar. Om tomtens innergård byggs fullt ut blir den mörkare och försämrar den redan existerande boendekvaliteten. Nybyggnaden fyller inte kraven på detaljplanens innehåll som anges i markanvändnings- och bygglagen.

Åbo Aktiebanks huvudkontor som planerades av Frithiof Strandell och blev färdig 1907 och Edgrenska huset som planerades av Waldemar Backmansson 1884 bildar en stadsbildsmässigt och kulturhistoriskt viktig helhet. Ändringar i gatufasaden och takfallen skulle fördärva den unika byggnaden. Byggnaderna och bron mellan dem är en del av det gamla Åbo som värnas av staden som värdesätter sin historia.

Höjden på nybyggnaden på tomt 1 strider mot en jämlik behandling av markägarna, är till sin massa för dominerande i förhållande till den gamla Börsbyggnaden och gör Köpmansgatan mörkare.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna

 


Bilagor:

Sfm § 72
Bilaga 1:Kartta Forum / Karta Forum
Bilaga 2:Äänestyslistat/Omröstningsförteckningarna