Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen21613.05.201913
Stadsfullmäktige7120.05.201910

5919-2019 (11 03 00)

Rapportering av Åbo stads klimatplan 2018

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige antecknar rapporten Åbo stads verksamhetsplan för hållbar klimat- och energiplan 2029 från 2018 för kännedom. Klimatplanen följer Europeiska Unionens gemensamma modell (SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) och den innehåller klimatpolitikens riktlinjer och mellanliggande mål för 2021, 2025 och 2029. Planen beaktar både stävjandet av och anpassningen till klimatförändringen. Om genomförandet av planen rapporteras till stadsfullmäktige årligen och till Europeiska unionen vartannat år. Vart fjärde år rapporteras i större omfattning till kommissionen om resultaten. Samtidigt, per varje fullmäktigeperiod (2021-2025-2029), har man också förberett sig för eventuella uppdateringar som ska föreläggas stadsfullmäktige för beslut i samband med strategin.

Ssn § 216

Utvecklingschef Risto Veivo 6.5.2019:

Stadsfullmäktige beslöt om stadsstrategin 16.4.2018 och fastställde målet för att uppnå kolneutralitet före 2029. Stadsfullmäktige godkände enhälligt klimatplanen 2029 11.6.2018 § 142 och beslutade att planen ska beaktas som styrande dokument vid planeringen och genomförandet av sektorernas och koncernsammanslutningarnas verksamhet och ekonomi årligen. Klimatplanen som bygger på den gemensamma europeiska modellen förpliktar i regel hela stadskoncernen och har som mål att uppmuntra företag, sammanslutningar och medborgare till klimatgärningar.

Åbo stad har sedan 2009 haft ett klimatplan som godkänts av stadsfullmäktige och stadskoncernen har sedan 2000-talet utfört ett betydande klimatarbete och lyckats minska växthusutsläppen i området. Under åren 2014-2018 genomförde exempelvis Åbo Energi tillsammans med sina partner investeringar i energireformen (300 MEUR) som på ett betydande sätt har gjort det möjligt att fastställa målet för koldioxidneutralitet.

Växthusutsläppen i Åboregionen orsakas i huvudsak av uppvärmning, elförbrukning och trafik. Att uppnå de klimatmål som ställts upp kräver åtgärder inom flera sektorer. Man ska kunna minska utsläppen från energisystemet och trafiken. Dessutom ska man åstadkomma en hållbar stadsstruktur, stadskoncernens klimatansvar och kolsänkor ska stärkas.

Det föreligger en slutgiltig uppgift om beräkningen av växthusutsläppen för 2017 och en förhandsuppgift för 2018. Från 1990 har Åboregionens totala utsläpp minskat med 30,6 procent och med drygt 40 procent per invånare (Åbos befolkning har ökat med över 30 000 invånare). Förhandsuppgiften för 2018 tyder på att utsläppen har fortsatt att minska. Även om man har lyckats väl med att minska utsläppen så krävs det ändå en snabbare minskningstakt för att man ska kunna nå Åbo stads klimatmål.

För att kunna nå målet för kolneutralitet och göra Åbo till ett klimatpositivt område samt för att tillräckligt förbereda sig för effekterna av klimatförändringen behöver man ytterligare en effektivering av flera betydande åtgärder och ett kontinuerligt starkt engagemang för verkställandet av planen. Detta gäller stadskoncernen i sin helhet och ställer också krav på aktivering av företag, sammanslutningar och medborgare. Även om genomförandet av planen har i sin helhet inletts ganska väl behövs det delvis också en starkare satsning när det gäller att stävja och förbereda sig för klimatförändringen. Samordning av planen och experttjänsterna har allokerats resurser som en del av stadsutvecklingsgruppens anslag samt spetsprojektet Smart and Wise Turku. Till dessa delar har vi nått en tillfredsställande nivå med expertresurser fram till 2021. Planen kräver ändå satsning och engagemang på lång sikt även under följande fullmäktigeperioder.

Vid beredningen av planen förde man dialog med intressentgrupper såsom högskolor och medborgarföreningar samt forsknings- och utvecklingsinstitut, företag och andra kommuner i Åboregionen. Staden har strävat efter att förstärka delaktigheten även vid verkställandet av planen. Till klimatgärningar har utmanats medborgarsamhället, regionens företag, högskolor och andra utvecklingspartner på ett omfattande sätt.

Åbo stads klimatarbete åtnjuter också internationell uppskattning. Genom att intensivt verkställa och kommunicera om klimatplanen eftersträvar Åbo också att upprätthålla och förstärka sitt rykte och sin attraktivitet som samarbetspartner

Den gemensamma europeiska modellen gör det också möjligt att jämföra läget mellan tusentals städer, ger omfattande och intressant information och kopplar vårt arbete allt tätare ihop med det heltäckande nätverket i Europa vilket ökar vår internationella attraktionskraft och skapar nya möjligheter till stöd för klimatarbetet. Genom att producera och dela gemensamma data blir det också möjligt att utveckla Smart and Wise-lösningarna i praktiken.

Verkställandet av, målen och åtgärderna för klimatplanen har i regel framskridit väl under 2018 – men en del av åtgärderna är utmanande. Växthusutsläppen beräknas ha minskat enligt målet. I rapporten tas upp både framgångsrika åtgärder och utvecklingsobjekt. Etappmålet för klimatplanen är att halvera utsläppen fram till 2021 jämfört med 1990 års nivå. Det är möjligt att uppnå detta mål.

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2018 (på finska)          

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2018 med bilagor för kännedom.

Samtidigt konstaterar stadsfullmäktige att alla sektorer och koncernsammanslutningar ska fästa uppmärksamhet vid genomförandet av planen som en del av planeringen av verksamheten och ekonomin för 2020.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 71

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2018 (på finska)          

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2018 med bilagor för kännedom.

Samtidigt konstaterar stadsfullmäktige att alla sektorer och koncernsammanslutningar ska fästa uppmärksamhet vid genomförandet av planen som en del av planeringen av verksamheten och ekonomin för 2020.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 151 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Ratilainen understödd av Ilvessalo lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Ratilainen understödd av Ilvessalo framställde följande kläm:

”Genom att godkänna denna kläm förutsätter stadsfullmäktige att en utredning om hur man år 2030 kan nå målet om 66 procent gällande de hållbara färdmedlen föreläggs stadsstyrelsen för behandling.”