Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen13025.03.201913
Stadsfullmäktige5615.04.20196

10999-2018 (11.00, 00 01 01)

Uppdatering av miljöskyddsföreskrifterna

Sammandrag:

De gällande miljöskyddsföreskrifterna har utfärdats 2014. Därefter har bl.a. lagstiftningen och stadens organisation ändrats. Utifrån erhållna erfarenheter har man också reviderat eller preciserat några ställen i miljöskyddsföreskrifterna. Hösten 2018 genomfördes en omfattande remissrunda och förslaget till reviderade föreskrifter var framlagt för att engagera kommuninvånarna. På basis av utlåtandena omarbetades föreskrifterna. Miljöskyddsföreskrifterna föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Ssn § 130

Rlupalk § 46

Stadsmiljösektorn, miljöskydd, miljöskyddschef Olli-Pekka Mäki 11.2.2019:

Ärende 

De kommunala miljöskyddsföreskrifterna utfärdas med stöd av 202 § i miljöskyddslagen för att förebygga miljöförorening. Det handlar om ett styrmedel för miljöskyddet som gäller de lokala förhållandena i kommunen. Syftet med miljöskyddsföreskrifterna är att förebygga utsläpp eller deras skadeverkningar.

Miljöskyddet inom stadsmiljösektorn har berett uppdateringen av miljöskyddsföreskrifterna Föreskrifterna var offentligt framlagda under tiden 18.10 – 2.11.2018. Om föreskrifterna informerades på stadens webbplats och förslaget sändes ut på remiss till sektorerna, bolagen inom Åbokoncernen, grannkommunerna samt invånar- och miljöskyddsorganisationerna.

Det gavs 13 utlåtanden om föreskrifterna. Utlåtanden lämnades av städerna S:t Karins och Pargas, kommunerna Lundo och Rusko, Åbo stads miljöhälsovård, Arkea Oy, Turun seudun puhdistamo Oy, Åbo Vattenförsörjning Ab, Egentliga Finlands räddningsverk, Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, Åbosamfundet, MTK-Varsinais-Suomi samt NTM-centralen i Egentliga Finland.

På basis av utlåtandena gjordes ändringar och preciseringar i utkastet. I miljöskyddsföreskrifterna har också gjorts korrigeringar av teknisk natur på grund av den ändrade lagstiftningen och stadens organisationsreform. Nedan har presenterats övriga viktiga ändringar.

De viktigaste ändringarna

1. Allmänna föreskrifter

På grund av organisationsförändringen har man uppdaterat den instans som verkar som stadens miljövårdsmyndighet.

Kartan gällande grundvattenområden har uppdaterats utifrån de ändringar som gjorts i klassificeringen av grundvattenområden inom statsförvaltningen.

Gällande definitionen av strandområden har man utöver en zon på 100 meter och avrinningsområdena för Kakskerranjärvi och Illoistenjärvi utvidgat den till att omfatta också avrinningsområdet för stadsbäckarna Kungsbäcken, Jahndiket och Piipanoja.

Kartan över tättbebyggt område har uppdaterats så att den motsvarar nuläget. I fortsättningen är det avsikten att kartan gällande tättbebyggt område ska uppdateras också under föreskrifternas giltighetstid, för samhällsstrukturen förändras snabbare än föreskrifterna annars uppdateras.

2. Avloppsvatten

Ur föreskrifterna som gäller avloppshantering har strukits de föreskrifter som gäller tömning av slamavskiljare och uppsamlingscisterner eftersom de ingår i de regionala föreskrifterna om avfallshantering som utfärdats med stöd av avfallslagen. Gällande dessa föreskrifter har man fogat en hänvisning till avfallshanteringsföreskrifterna.

Förbudsområdet för byggandet av en vattenklosett har utvidgats så att det utöver öar utan vägförbindelse är förbjudet att bygga en vattenklosett på sådana områden där det inte är möjligt att transportera slam från slamavskiljare eller samlingsbrunnar med slamtransportfordon.

3. Avfall och kemikalier

I kapitlet om avfall och kemikalier har gjorts endast små ändringar. Då föreskrifterna uppdaterades senast, gjordes omfattande ändringar i kapitlet.

4. Luftvård

Föreskrifterna om luftvård har preciserats endast i fråga om hyggesbränning inom skogsbruket.

5. Bullerbekämpning

Föreskrifterna gällande bullerbekämpning har preciserats genom en föreskrift om användningen av ljudanläggningar i affärer och restauranger.

I undantagen gällande tidsbegränsning av nattbullret har inkluderats distributionstrafiken som är nödvändig för detaljhandeln.

6. Djurhållning och spridning av gödsel samt lagring

Det har utfärdats nya föreskrifter om placeringen och skötseln av fållor och fält.

7. Övriga bestämmelser

I föreskrifterna har införts en paragraf om en allmän möjlighet till undantag enligt vilken miljövårdsmyndigheten av särskilda skäl och på ansökan kan bevilja undantag från dessa föreskrifter i enskilda fall.

Bilaga 1Utkastet till miljöskyddsföreskrifter

Bilaga 2Kartbilaga 1 Grundvattenområden

Bilaga 3Kartbilaga 2 Strandområden

Bilaga 4Kartbilaga 3 Tättbebyggt område

Miljöskyddschef Olli-Pekka Mäki:

FörslagByggnads- och tillståndsnämnden beslutar för sin del godkänna de förnyade miljöskyddsföreskrifterna och föreslår stadsstyrelsen att föreskrifterna föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Dessutom föreslår nämnden för stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige godkänner kartbilagan gällande tättbebyggt område som ingår i miljöskyddsföreskrifterna (kartbilaga 3) och utvisar läget vid tidpunkten för godkännandet och beslutar att kartbilagan i fortsättningen kan uppdateras genom ett beslut av byggnads- och tillståndsnämnden. Den uppdaterade kartan publiceras på stadens webbplats

BeslutFörslaget godkändes.

Miljöingenjör Helena Pakkala deltog i mötet för att redogöra för ärendet.

Bilaga 1Miljöskyddsföreskrifter med kartbilagor

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna de reviderade miljöskyddsföreskrifterna.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att kartbilaga 3 i miljöskyddsföreskrifterna i fortsättningen kan uppdateras genom ett beslut av byggnads- och tillståndsnämnden.

BeslutFörslaget godkändes.

Miljöskyddschef Olli-Pekka Mäki deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Sfm § 56

Bilaga 1Miljöskyddsföreskrifter med kartbilagor

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna de reviderade miljöskyddsföreskrifterna.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att kartbilaga 3 i miljöskyddsföreskrifterna i fortsättningen kan uppdateras genom ett beslut av byggnads- och tillståndsnämnden.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 56
Bilaga 1:Ympäristönsuojelumääräykset liitekarttoineen/Miljöskyddsföreskrifter med kartbilagor