Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen13725.03.201912
Stadsfullmäktige5515.04.20195

6959-2018 (10 03 01)

Fortsatt beredning av projektet gällande ett nytt daghem på Sofiegatan

Sammandrag: -

Ssn § 137

Lokalchef Nora Hildén 14.3.2019:

En projektplan för ett nytt daghem på Sofiegatan har utarbetats på grund av att de två daghemmen på Skolgatan kommer att rivas i och med projektet för utveckling av Rosenkvarteret. Det ena daghemmet ersätts inom projektet för Rosenkvarteret. Det svenskspråkiga daghemmet på Skolgatan 10 ersätts enligt Åbo stadsfullmäktiges beslut 27.8.2018 § 159 och enligt projektplanen med en nybyggnad på Sofiegatan. Ändringen av detaljplanen för Rosenkvarteret upphävdes av förvaltningsdomstolen. Detaljplanen görs på nytt och det finns fortfarande förutsättningar för projektet. 

Projektplanen för ett nytt daghem på Sofiegatan tog upp tre olika alternativ:

  1. Ett daghem med 7 grupper på Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats.
  2. Ett daghem med 9 grupper på Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats och en tillbyggnad på granntomten i trähuset som ska ombyggas.
  3. Ett daghem med 10 grupper på Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats och en tillbyggnad på granntomten på platsen där trähuset som ska rivas står.

Åbo stadsfullmäktige behandlade projektplanen för det nya daghemmet på Sofiegatan vid sitt sammanträde 27.8.2018 § 159 och beslutade bl.a. att godkänna den. Dessutom beslutade stadsfullmäktige att byggandet av det nya daghemmet görs i två faser. Detta innebär att man i den första fasen genomför alternativ 1 och möjliggör vid byggandet en utvidgning enligt alternativ 2. Samtidigt uppgörs ett grundligt kostnadsförslag för utvidgningen enligt alternativ 2 för ett separat fortsättningsprojekt.

Beredningen av projektet har fortsatt enligt fullmäktiges beslut. Planeringen av daghemmet som ska byggas i den första fasen pågår för tillfället och målet är fortfarande att daghemmet ska stå klart senast sommaren 2021. Det ursprungliga kostnadsförslaget ligger fortfarande på 4.989.600 euro. Hyran som staden betalar skulle därmed vara 459.549 euro per år och hyreseffekten för bildningssektorn 468.000 euro per år. Hyrestiden är 20 år. Hyran uppdateras enligt de faktiska projektkostnaderna.

Gällande utvidgningen enligt alternativ 2 har man fortsatt att utreda kostnader och genomförandemöjligheter.

Angående genomförandet har man konstaterat att trähusens läge på granntomten förutsätter att båda två tas i bruk som daghem. På grund av gårdarna som bildas är det funktionellt sett omöjligt att den andra byggnaden skulle användas för boende. I planen har man uppskattat att två mindre dagvårdsgrupper skulle kunna verka i det större huset. Enligt planen består den ena gruppen av 16 vårdplatser, vilket betyder att antalet vårdplatser kan ökas med 32 om det större trähuset tas i bruk. I det mindre trähuset kan man inte bygga vårdplatser för barn, dit borde i stället placeras t.ex. personalutrymmen eller lokaler för öppen småbarnspedagogisk verksamhet. Det ska beaktas att behövliga personalutrymmen byggs redan i den första fasen. Om motsvarande utrymmen byggs i det mindre trähuset i ett senare skede ska lokalerna i nybyggnaden tas i bruk för något annat ändamål. Trähusen har planerats för boende och deras omvandling till dagvårdslokaler garanterar inte att lokalerna är funktionella. Dessutom kan man inte bygga en groventré i trähuset utan den måste placeras i förbindelsegången. Detta kapar av lekgården och stör betydligt dess funktion.

På basis av konditionsbedömningar av trähusen kan konstateras att byggnaderna kräver en fullständig ombyggnad och att bostäderna omvandlas till dagvårdslokaler. Kostnadsförslaget uppgår till 1.755.000 euro. Om hyresavtalet med staden upphör eller avbryts ställs Turun Päiväkodit Oy på grund av de höga ombyggnadskostnaderna inför en situation där man inte hittar marknadsbaserade hyresgäster för tillbyggnaden.

Om staden beslutar att genomföra projektet enligt alternativ 2 begär Turun Päiväkodit Oy att Åbo stad tar helhetsansvaret för projektet.

Trähusen som undersöks omfattas av begränsningarna för ARA-hyresbostäder. TVT Asunnot Oy har ansökt om att trähusen befrias från dessa begränsningar.  Om trähusen tas i bruk som daghem ska Turun Päiväkodit Oy köpa dem av TVT Asunnot Oy för 750.500 euro. Värdet grundar sig på prisuppskattningar som begärts.

Projektkostnaden på 2.505.500 euro bildas av trähusens anskaffningspris och ombyggnadskostnaderna. Utöver denna kostnad orsakas eventuellt ytterligare okalkylerade kostnader till följd av ändringsarbeten i nybyggnaden om personalutrymmena flyttas över till det mindre trähuset.

Hyran som staden betalar för nybyggnaden uppgår till 459.549 euro per år och för trähusen till 202.082 euro per år, dvs. sammanlagt 661.631 euro. Hyreseffekten för bildningssektorn är gällande nybyggnaden 468.000 euro per år och gällande trähusen 204.314 euro per år, dvs. sammanlagt 672.314 euro per år. Hyrestiden är 20 år. Hyran uppdateras enligt de faktiska projektkostnaderna.

Sammanfattning

På basis av fortsatta utredningar kan konstateras att dagvårdsplatserna ökar med cirka 32 vårdplatser om trähusen tas i bruk som daghem. Av denna anledning höjs projektkostnaderna med 2.505.000 euro. Antalet vårdplatser som kan genomföras i nybyggnaden är 134–158. Därmed uppgår investeringskostnaden till cirka 37.300–31.600 euro per vårdplats. För trähusens del uppskattas investeringskostnaden per vårdplats till 78.281 euro. Investeringskostnaden per vårdplats är för trähusens del mer än dubbelt större jämför med nybyggnaden. Därför bör konstateras att det ur ekonomisk synvinkel inte är motiverat att ändra trähusens användningsändamål till daghem. Därtill ska beaktas att användningen av trähus som daghem kan orsaka vissa funktionella problem.

Lokalservicecentralen bad nämnden för fostran och undervisning komma med ett utlåtande om resultaten från den fortsatta beredningen av projektet gällande ett nytt daghem på Sofiegatan. Nämnden för fostran och undervisning beslutade vid sitt sammanträde 13.3.2019 § 37 att den inte understöder att trähusen som tagits upp i anslutning till byggandet av daghemmet tas i bruk av den småbarnspedagogiska verksamheten.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar,

att beredningen av projektet gällande ett nytt daghem på Sofiegatan fortsätter enligt alternativ 1 i projektplanen och

att trähusen inte utnyttjas i projektet genom att bygga om dem till daghem.

BeslutFörslaget godkändes.

Eklund anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick. I stället för Eklund deltog Raaska i behandlingen av ärendet.

Sfm § 55

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar,

att beredningen av projektet gällande ett nytt daghem på Sofiegatan fortsätter enligt alternativ 1 i projektplanen och

att trähusen inte utnyttjas i projektet genom att bygga om dem till daghem.

BeslutFörslaget godkändes.