Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden43930.10.20184
Stadsmiljönämnden45206.11.20185
Stadsstyrelsen11911.03.201914
Stadsfullmäktige4518.03.20197

8541-2014 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring samt tomtindelning/ändring av tomtindelning; Vilkkiläbacken, (V) 005 stadsdelen (adr. Stålarmsgatan, Stapelgatan, Tjärhovsgatan m.fl.) (14/2015)

Sammandrag:

Genom detaljplaneändringen bildas en ny daghemstomt i kanten av Vilkkiläbackens parkområde samt moderniseras detaljplanerna för de omgivande kvarteren och gatuområdena. Helheterna av kulturhistoriskt värdefulla bostadsbyggnader betecknas som skyddsobjekt. På tomten vid Tjärhovsgatan 7 (tomt 853-5-9-2) möjliggörs byggandet av ett flervåningshus med sju våningar och tomtens byggrätt ökas. Flervåningshuset har en byggrätt om 1 800 v-m2 och antalet invånare är cirka 36.

Smn § 439

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Satu Tiainen 17.10.2018:

Ett förslag till detaljplaneändring, daterad 5.2.2018 och ändrad 25.5.2018 med anledning av utlåtanden, har utarbetats för V:e stadsdelen. Detaljplaneändringen utarbetas för V:e stadsdelen, kvarter 9, 13 och 14, Vilkkiläbackens gatuområde (en del) och Vilkkiläbackens parkområde samt Ilkkabrinkens (en del), Illegatans, Stapelgatans (en del), Stålarmsgatans (en del) och Vilhelmsgatans (en del) gatuområden.

Planområdets areal är cirka 6,33 ha.

Målen för detaljplanen och planområdets nuläge

Detaljplaneändringen bygger på initiativ som lämnats av innehavaren av tomten vid Tjärhovsgatan 7 och Åbo stad (7.8.2014 och 10.9.2013). Ursprungligen utgick detaljplaneändringen från letandet av ersättande lokaler till daghemmet vid Stålarmsgatan. För tillfället är syftet inte att ersätta något existerande daghem. Däremot strävar detaljplaneändringen efter att öka antalet daghem i centrumområdet genom att möjliggöra byggandet av ett nytt daghem. Det finns ett ständigt behov av daghemsplatser i centrumområdet och bildningssektorn har lagt fram ett mål om att öka antalet daghemsplatser i centrum för att möka den ökade efterfrågan. Stadsmiljösektorn i Åbo anser att Vilkkiläbacken är en möjlig plats också för ett privat daghem.

Utöver bildandet av en daghemstomt har Åbo stad som mål att i detaljplanen skydda de kulturhistoriskt värdefulla byggnader som är belägna i planområdet. Stålarmsgatans, Illegatans och Vilhelmsgatans gatuområden ingår i planområdet av plantekniska skäl och planbeteckningarna för dessa bevaras huvudsakligen i enlighet med den gällande detaljplanen.

Den privata initiativtagaren, dvs. innehavaren av tomten vid Tjärhovsgatan 7, önskar i sitt initiativ av 7.8.2014 att detaljplanen förnyas så att ett flervåningshus kan byggas på tomten. Den gällande detaljplanen är föråldrad och erbjuder därför inte en tillräcklig grund för byggandet av ett flervåningshus, trots att detaljplanen i princip möjliggör byggandet av en bostadsbyggnad med fem våningar. För tillfället finns det ett 1,5 våningar högt trähus på tomten, vars våningsyta betydligt underskrider byggrätten i den gällande planen.

Planområdet ligger i korsningen mellan Stålarmsgatan och Tjärhovsgatan och är en del av det flervåningshusdominerade bostadsområdet i den s.k. stadsdelen Martins. Områdets gator och kvarter är bebyggda.

Planområdets bostadsbyggnadsgrupper har ett kulturvärde som modellexemplar på bostadsbyggandet under olika årtionden. Merparten av byggnaderna är flervåningshus, men i nordöstra delen av området finns också lägre bostadshus i trä. I byggnadernas bottenplan har byggts ett par små affärs- och servicelokaler, bland annat en pizzeria och mindre daghem.

Vilkkiläbackens park som är belägen uppe på en hög kulle fungerar som ett rekreationsområde för närområdets invånare. I parken har en lekpark med Mumintema byggts som blivit populär till och med bland besökare från andra kommuner. I kanten av parken vid Stapelgatan finns en mindre lekplats och ett gammalt, underdimensionerat spelplan som barnen i området använder för bollspel. Byggplatsen för den nya servicebyggnaden anvisas i detaljplanen på den plats där spelplanen för tillfället ligger.

Beskrivning av detaljplanen

Ändringen av detaljplanen motsvarar till största delen nuläget i området. Den nya markanvändningen utgörs av bildandet av en tomt för en servicebyggnad, moderniseringen av detaljplanen för den lilla tomten vid Tjärhovsgatan 7 för modernt flervåningshusbyggande samt anvisandet av ett transformatorområde i kanten av Vilkkiläbackens park. Helheterna av kulturhistoriskt värdefulla bostadsbyggnader betecknas som skyddsobjekt på tomterna vid Stålarmsgatan 27, Stålarmsgatan 33, Tjärhovsgatan 5 och Tjärhovsgatan 9.

I planområdet skyddas 13 byggnader. Ny byggrätt anvisas för tomten för servicebyggnaden (P-1) 1 200 v-m2, för transformartomten (ET-1) 25 v-m2 och för bostadstomten vid adressen Tjärhovsgatan 7 (AK-1) 260 v-m2. I praktiken ökar våningsytan på bostadshustomten dock ännu mera. På tomten ligger nu ett bostadshus med 1,5 våningar vars våningsyta är 210 v-m2. I stället för byggnaden planläggs ett flervåningshus med sju våningar, vars byggrätt är 1 800 v-m2 och antalet invånare är cirka 36.

I samband med ändringen av detaljplanen görs bindande tomtindelningar och ändringar i tomtindelningarna. Vid kanten av Vilkkiläbackens parkområde bildas tomter för en servicebyggnad och en transformator. Till tomterna för flervåningshus vid Stålarmsgatan (Stålarmsgatan 27, Stålarmsgatan 33) ansluts cirka 5 meter breda remsor av Vilkkiläparken. Syftet är att gångvägarna för invånare som byggts i parken blir en del av tomterna.

Planbestämmelserna för planområdet moderniseras bl.a. genom att anvisa bestämmelser om fördröjning av dagvatten och ljudisolering av flervåningshusen som ligger vid Stålarmsgatan. Området förses med en skyddsbestämmelse som gäller bergshuggningarna i Vilkkiläbacken och områdesreserveringar för existerande fjärrvärmeledningar.

Kvartersområde för servicebyggnader (P-1)

I det nordöstra hörnet av Vilkkiläbackens park anvisas en ny byggplats för ett daghem eller annan motsvarande servicebyggnad som får vara högst två våningar hög och 1 200 v-m2 stor. Då är byggnaden dimensionerad för fem daghemsgrupper, dvs. cirka 80–90 barn. Om byggnaden byggs som ett daghem för fem grupper, kan den inte byggas i endast en våning eftersom gårdsområdet i så fall skulle bli för litet.

Servicebyggnaden och dess gårdsområden ska genomföras så att den allmänna gångförbindelsen från Stapelgatan till Vilkkiläbacken bevaras. Förbindelsen får dock vid behov flyttas till tomtens västra del så att den inte delar itu servicebyggnadens gård. Gångförbindelsen får inte stängas av med port och det ska gå att ohindrat ta sig fram längs den.

Genomförandet av servicebyggnaden förutsätter att fjärrvärmeledningarna på och bredvid Vilkkiläbackens bollplan och transformatorn i kanten av planen förflyttas.

Stapelgatan breddas vid kvartersområdet för servicebyggnaden med cirka fem meter, så att man på båda sidorna av gatan kan bygga bilplatser och 3 meter breda trottoarer.

Tjärhovsgatan 7: kvartersområde för flervåningshus (AK-1)

På tomten vid Tjärhovsgatan 7 möjliggörs byggande av ett flervåningshus med sju våningar och en yta på 1 800 v-m2. I våningshuset får affärslokaler byggas på markplanet. Parkeringsplatser placeras under gårdsdäcket och ett underjordiskt parkeringsutrymme får byggas in på tomten vid Tjärhovsgatan 9. Genom planbestämmelserna strävar man efter att försäkra sig om att nybyggnaden passar ihop med de omgivande byggnaderna.

Planläggningsskeden

Uppgörandet av detaljplanen grundar sig på ett initiativ (7.8.2014) av arrenderättsinnehavaren för tomten 853-5-9-2 (Tjärhovsgatan 7) och Åbo stads behov att bilda en daghemstomt (initiativ 10.9.2013). Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmen för deltagande och bedömning för kännedom 12.1.2016 § 8. Detaljplanen anhängiggjordes i planläggningsöversikten 2015 under namnet Stapelgatan. Ett meddelande om anhängighet skickades 2.2.2016, i vilket ingick en inbjudan till ett möte för allmänheten.

Det preliminära utkastet presenterades under mötet för allmänheten 29.2.2016. På basis av programmet för deltagande och bedömning och mötet för allmänheten lämnades 16 åsikter in före 15.3.2016.

Stadsplanerings- och miljönämnden godkände 14.6.2016 utkastet till detaljplaneändring, daterat 26.5.2016. Efter godkännandet av utkastet inlämnades sju åsikter och precis innan utkastet godkändes inlämnades två åsikter.

Utifrån utkastet bereddes ett förslag till detaljplan om vilket man begärde myndighetsutlåtanden i februari 2018. Om förslaget till detaljplan lämnades in fem utlåtanden och tre åsikter. Utlåtanden har getts av bildningssektorn, lokalservicecentralen, museitjänsterna inom fritidssektorn, Åbo Vattenförsörjning Ab samt Egentliga Finlands räddningsverk. Förslaget till detaljplan har utarbetats utifrån utlåtandena.

Utlåtanden och åsikter med svar har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan. På basis av dessa har mindre ändringar och preciseringar gjorts.

Stadsmiljönämnden remitterade förslaget till detaljplan för ny beredning 12.6.2018 (§ 280) och motiverade remitteringen enligt följande: ”För nämnden föreläggs en utredning av eventuella alternativa placeringar av daghem i centrum och i Martins. Dessutom bereds ett förslag till detaljplan där storleken på daghemmet Vilkkilänmäen päiväkoti minskas så att antalet platser inom småbarnspedagogik sänks till 50–60 platser. Då kunde daghemmet verka som en del av den redan existerande kommunala dagvårdsenheten vid Stålarmsgatan.”

Daghemmets storlek har dock inte minskats. För att daghemmet Vilkkilänmäen päiväkoti ska betjäna bildningssektorn borde det finnas minst fyra grupper dvs. ca 84 platser. Därför är det inte ändamålsenligt att minska daghemmets storlek så att det har 50–60 platser. Daghemmet skulle även administrativt vara en del av Stålarmsgatans daghem som ett daghem med fyra-fem grupper.

Förslaget till detaljplan har inte ändrats efter att det remitterats. För nybyggnaden mot Tjärhovsgatan har ett förslag med sadeltak presenterats i en PowerPoint-presentation (tilläggsmaterial 8).

Följande skede

Förslaget framläggs offentligt i den form som stadsmiljönämnden godkänt. Stadsmiljönämnden behandlar eventuella anmärkningar.

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Vilkkiläbacken (på finska)

Bilaga 2Karta Vilkkiläbacken (ändring; tomt 2 i kvarter 13 är ny tomt nr 7)

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rappot om vävelverkan 5.2.2018, ändrats 25.5.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Åsikter i samband med programmet för deltagande och bedömning och under utkastskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 5Åsikter som lämnats in under utlåtandeskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 6Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 7Sammandrag över alternativa platser inom småbarnspedagogik på Martins serviceområde och i dess omgivning 18.10.2018

Tilläggsmaterial 8Powerpoint-presentation om förslaget till detaljplan

Tilläggsmaterial 9Redogörelse Vilkkiläbacken (på finska) (ändring; tomt 2 i kvarter 13 är ny tomt nr 7)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Vilkkiläbacken, daterat 5.2.2018 och ändrat på basis av utlåtanden 25.5.2018, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning: V-9-6 och 7, 13-7, 14-5.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Peltonen understödd av Lintunen.

Smn § 452

Bordlagt 30.10.2018 § 439.

Tilläggsmaterial 10Åsikt 1.11.2018

Tilläggsmaterial 11Åsikt som lämnats av en invånare vid Tjärhovsgatan 10 31.10.2018

BeslutFörslaget godkändes med följande ändringar:

-Beteckningen AK-1 kompletteras med följande bestämmelse: Byggnaden ska ha ett sadeltak med två takfall vars lutning är ungefär lika stor som i flervåningshuset intill. Takets nock får inte överskrida nockhöjden i grannbyggnaden på tomt V-9.-5 och takskägget får inte överskrida takskägget i grannbyggnaden på tomt V-9.-5. Det intilliggande flervåningshusets gavelfönster får inte skymmas.

Ändringsförslaget godkändes med rösterna 8–0, 5 blankt.

-Beteckningen Sr-1 för sex flervåningshus längs Stålarmsgatan tas bort.

Ändringsförslaget godkändes med rösterna 8–5.

Beslutet fattades efter fyra omröstningar.

Bilaga 3Karta Vilkkiläbacken ändrad 6.11.2018 (Smn 6.11.2018 § 452)

Tilläggsmaterial 12Redogörelse Vilkkiläbacken (på finska) ändrad 6.11.2018 (Smn 6.11.2018 § 452)

Tilläggsmaterial 13Statistikblankett Vilkkiläbacken (på finska) ändrad 6.11.2018 (Smn 6.11.2018 § 452)

Tilläggsmaterial 14Statistikblankett Vilkkiläbacken (på finska) ändrad 6.11.2018 (Smn 6.11.2018 § 452)

Omröstning 1

Vid den första omröstningen röstades mellan Sandelins ändringsförslag som understöddes av Lähteenmäki och van Ooiks ändringsförslag som understöddes av Laukkanen.

Sandelins ändringsförslag:

"Förslag till detaljplaneändring samt tomtindelning/ändring av tomtindelning; Vilkkiläbacken, (V) 5:e stadsdelen (adr. Stålarmsgatan, Stapelgatan, Tjärhovsgatan m.fl.) (14/2015) godkänns med den ändringen att storleken på daghemmet som placerats på Vilkkiläbacksplanen minskas så att antalet vårdplatser blir 50–60 platser och byggnaden planeras så att den beaktar den existerande bosättningen och rekreationsområdena i planområdet så bra som möjligt.

Angående Tjärhovsgatan 7 ändras planen så att den motsvarar den nuvarande bebyggda situationen.

Dessutom konstaterar stadsmiljönämnden att om ett nytt daghem byggs på Vilkkiläbacksplanen är det med tanke på samhällsstrukturen motiverat att det är ett kommunalt daghem."

van Ooiks ändringsförslag:

”Förslaget till detaljplaneändring ändras så att den nya byggnadsmassan vid Tjärhovsgatan 7 byggs fast i grannbyggnaden (Tjärhovsgatan 9) och har ett lika stort stomdjup som grannbyggnaden. Byggnaden ska ha ett åstak vars lutning är ungefär lika stor som i flervåningshuset intill och taket ska ha samma vinkel som taket på grannbyggnaden. Takets nock får inte överskrida nockhöjden i grannbyggnaden på tomten. Byggrätten är 1 150 kvadratmeter våningsyta och våningstalet är 7.”

Vid omröstning med namnupprop röstade Sandelin och Lähteenmäki som understödde henne för Sandelins ändringsförslag.

För van Ooiks ändringsförslag som understöddes av Laukkanen röstades förutom dessa personer även Peltonen, Lintunen, Anttila, Helin, Kevo, Lindell, Rantanen, Palmunen och Manni.

van Ooiks ändringsförslag blev i detta skede beslut med rösterna 11–2.

Motiveringar till Sandelins ändringsförslag:

”Genom att minska på daghemsbyggnadens storlek uppnås en planläggningsmässigt bättre helhet som beaktar den nuvarande bosättningens, rekreationsområdenas och trafikens utmaningar bättre än förslaget. Ett daghem som är mindre än i planförslaget kunde utgöra en del av den nuvarande dagvårdsenheten vid Stålarmsgatan. Det nya daghemmet kan operativt förenas med det gamla, förutsett att också det nya daghemmet är kommunalt.

Trähuset vid Tjärhovsgatan 7 hör till den historiska trähusmiljön i Martins som kännetecknar det skiktade efterkrigstida återuppbyggandet i området. Om byggnaden rivs, försvinner en del av den historiska skiktningen från stadsbilden, något som gör området värdefullt.”

Motiveringar till van Ooiks ändringsförslag:

”Genom att nybyggnaden byggs på samma gatulinje och lika bred som flervåningshuset vid Tjärhovsgatan 9 passar den bättre in i stadsbilden och respekterar de omgivande byggnaderna som ska skyddas.”

Omröstning 2

Vid den andra omröstningen ställdes van Ooiks vinnande ändringsförslag som understöddes av Laukkanen mot Lintunens ändringsförslag som understöddes av Manni med följande innehåll:

”Beteckningen AK-1 kompletteras med följande bestämmelse: Byggnaden ska ha ett sadeltak med två takfall vars lutning är ungefär lika stor som i flervåningshuset intill. Takets nock får inte överskrida nockhöjden i grannbyggnaden på tomt V-9.-5 och takskägget får inte överskrida takskägget i grannbyggnaden på tomt V-9.-5. Det intilliggande flervåningshusets gavelfönster får inte skymmas.”

Vid omröstning med namnupprop röstade förutom dessa personer även Sandelin, Lähteenmäki och Kevo för van Ooiks ändringsförslag som understöddes av Laukkanen.

För Lintunens ändringsförslag som understöddes av Manni röstade förutom dessa personer även Peltonen, Anttila, Helin, Lindell, Rantanen och Palmunen.

Lintunens ändringsförslag blev i detta skede beslut med rösterna 8–5.

Motiveringar till Lintunens ändringsförslag:

”En nybyggnad med sadelformat tak passar bättre in i områdets stadsbild och respekterar de omgivande byggnaderna.”

Omröstning 3

Vid den tredje omröstningen röstades mellan föredragandens förslag och Lintunens separata ändringsförslag understött av Manni.

Lintunens ändringsförslag:

”-Beteckningen Sr-1 för sex flervåningshus längs Stålarmsgatan tas bort.”

Vid omröstning med namnupprop röstade Sandelin, Lähteenmäki, Laukkanen, van Ooik och Kevo för föredragandens förslag.

För Lintunens ändringsförslag understött av Manni om att ta bort Sr-1-beteckningen röstade förutom dessa personer även Peltonen, Anttila, Helin, Lindell, Rantanen och Palmunen.

Förslaget om att beteckningen Sr-1 för sex flervåningshus längs Stålarmsgatan tas bor blev beslut med rösterna 8–5.

Motiveringar till Lintunens ändringsförslag:

”Byggnaderna som förklaras skyddade är i gott skick och deras ägare har genom sin verksamhet visat sin långsiktiga förbindelse att även i framtiden underhålla byggnaderna, och därför är skyddsbeteckningen i detta sammanhang onödig.”

Omröstning 4

Vid den fjärde omröstningen röstades mellan föredragandens förslag och Lintunens ändringsförslag understött av Manni som hade vunnit vid den andra omröstningen.

Vid omröstning med namnupprop röstade förutom Lintunen och Manni även Peltonen, Anttila, Helin, Lindell, Rantanen och Palmunen för Lintunens ändringsförslag understött av Manni.

Sandelin, Lähteenmäki, Laukkanen, van Ooik och Kevo röstade blankt.

Lintunens ändringsförslag som understöddes av Manni blev beslut med rösterna 8–0, 5 blankt.

Ssn § 119

Stadssekreterare Pia Bergström, 7.3.2019:

Stadsmiljönämnden godkände 6.11.2018 § 452 förslaget till ändring av detaljplan för Vilkkiläbacken i stadsdel 5. Efter det lades planförslaget fram offentligt i den form som stadsmiljönämnden godkänt det och i beslutet konstaterades att stadsmiljönämnden behandlar eventuella anmärkningar, ifall sådana lämnas in.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 12.11–11.12.2018 och under den perioden lämnades fem anmärkningar in. Stadsmiljönämnden behandlade anmärkningarna och beslutade att anmärkningarna inte har gett grunder att ändra förslaget och att planen föreläggs stadsfullmäktige för godkännande (12.2.2019 § 64). Sammandragen av anmärkningarna och det gemensamma svaret till dem har uppdaterats som tilläggsmaterial 3 i rapporten om växelverkan.

Bilaga 1Karta Vilkkiläbacken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 4Smn 12.2.2019 § 64

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 5.2.2018 daterade, 25.5.2018 på basis av utlåtanden ändrade och på basis av nämndens beslut 6.11.2018 ändrade, förslaget till detaljplaneändring för Vilkkiläbacken. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning V-9-6 och 7, 13-7, 14-5.

BeslutFörslaget godkändes.

Framställda förslag som tagits upp till behandling och deras behandling

Beslut fattades efter tre omröstningar.

Omröstning 1

I den första omröstningen beslutade man att fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 9–3, 2 blanka.

I omröstning med handuppräckning röstade Raaska, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Ruohonen, Aaltonen, Perho och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Sundqvists följande remissförslag som understöddes av Lumme röstade förutom dessa personer även Hassan:

”Förslaget till detaljplaneändring ändras så att den nya byggnadsmassan vid Tjärhovsgatan 7 byggs fast i grannbyggnaden (Tjärhovsgatan 9) och har ett lika stort stomdjup som grannbyggnaden. Byggnaden ska ha ett åstak vars lutning är ungefär lika stor som i flervåningshuset intill och taket ska ha samma vinkel som taket på grannbyggnaden. Takets nock får inte överskrida nockhöjden i grannbyggnaden på tomten. Byggrätten är 1 150 kvadratmeter våningsyta och våningstalet är 7.

Beteckningen sr-1 återinförs på förslag av tjänsteinnehavarna för de sex flervåningshusen vid Stålarmsgatan."

Lindfors och Yrttiaho röstade blankt.

Omröstning 2

I den andra omröstningen vann föredragandens beslutsförslag med rösterna 9–5.

I omröstning med handuppräckning röstade Raaska, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Ruohonen, Aaltonen, Perho och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Sundqvists följande ändringsförslag som understöddes av Hassan röstade förutom dessa personer även Lindfors, Yrttiaho och Lumme:

”Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att den beslutar att godkänna förslaget till detaljplaneändring för Vilkkiläbacken, daterat 5.2.2018 och ändrat på basis av utlåtanden 25.5.2018 och på basis av stadsmiljönämndens beslut 6.11.2018, med den ändringen att beteckningen sr-1 återinförs för de sex flervåningshusen vid Stålarmsgatan.

I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning V-9-6 och 7, 13-7, 14-5.

Omröstning 3

I den tredje omröstningen godkändes föredragandens beslutsförslag med rösterna 9–2, 3 blanka.

I omröstning med handuppräckning röstade Raaska, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Ruohonen, Aaltonen, Perho och Kattelus för föredragandens beslutsförslag.

För Yrttiahos förslag till förkastande av förslaget till detaljplaneändring röstade förutom honom även Lindfors som understödde honom.

Sundqvist, Hassan och Lumme röstade blankt.

Yrttiahos ändringsförslag och dess behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Lindfors följande ändringsförslag:

"Stadsfullmäktige beslutar att godkänna förslaget till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Vilkkiläbacken, (V) 005 stadsdelen (adr. Stålarmsgatan, Stapelgatan, Tjärhovsgatan m.fl.) (14/2015) med den ändringen att

- Storleken på daghemmet som placeras på Vilkkiläbacksplanen minskas så att antalet vårdplatser blir 50–60 platser och byggnaden planeras så att den beaktar den existerande bosättningen och rekreationsområdena i planområdet så bra som möjligt.

- Detaljplanen för Tjärhovsgatan 7 ändras så att den motsvarar den nuvarande bebyggda situationen.

- Beteckningen sr-1 återinförs för de sex flervåningshusen vid Stålarmsgatan.

Dessutom konstaterar stadsstyrelsen att om ett nytt daghem byggs på Vilkkiläbacksplanen är det med tanke på samhällsstrukturen motiverat att det är ett kommunalt daghem.”

Gällande Yrttiahos ändringsförslag ovan konstaterade ordförande Kattelus att förslaget med beaktande av dess innehåll inte kan behandlas som ett ändringsförslag.

Avvikande mening

Lindfors bad att få sin avvikande mening om behandlingen av Yrttiahos ändringsförslag antecknad i protokollet.

Sfm § 45

Bilaga 1Karta Vilkkiläbacken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan Vilkkiläbacken (på finska)

Tilläggsmaterial 4Smn 12.2.2019 § 64 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 5.2.2018 daterade, 25.5.2018 på basis av utlåtanden ändrade och på basis av nämndens beslut 6.11.2018 ändrade, förslaget till detaljplaneändring för Vilkkiläbacken. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringarna av tomtindelning V-9-6 och 7, 13-7, 14-5.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Beslut i ärendet fattades efter fyra omröstningar.

Framlagt remissförslag och dess behandling

Lindfors lämnade understödd av Ilvessalo följande remissförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar remittera förslaget till detaljplaneändring samt tomtindelning/ändring av tomtindelning; Vilkkiläbacken, (V) 5 stadsdelen (adr. Stålarmsgatan, Stapelgatan, Tjärhovsgatan m.fl.) (14/2015) för ny beredning med den ändringen att

- Storleken på daghemmet som placeras på Vilkkiläbacksplanen minskas så att antalet vårdplatser blir 50–60 platser och byggnaden planeras så att den beaktar den existerande bosättningen och rekreationsområdena i planområdet så bra som möjligt.

- Detaljplanen för Tjärhovsgatan 7 ändras så att den motsvarar den nuvarande bebyggda situationen.

- Beteckningen sr-1 återinförs för de sex flervåningshusen vid Stålarmsgatan.

Dessutom konstaterar stadsstyrelsen att om ett nytt daghem byggs på Vilkkiläbacksplanen är det med tanke på samhällsstrukturen motiverat att det är ett kommunalt daghem.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Lindfors remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 38 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 27 fullmäktigeledamöter understödde Lindfors remissförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om bordläggning och dess behandling

Yrttiaho understödd av Lähteenmäki föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 147 § i förvaltningsstadgan förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Yrttiahos förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 13 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag om bordläggning, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Sundqvist lämnade understödd av Lumme följande ändringsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar godkänna förslaget till detaljplaneändring för Vilkkiläbacken, daterat 5.2.2018 och ändrat på basis av utlåtanden 25.5.2018 och på basis av stadsmiljönämndens beslut 6.11.2018, med den ändringen att beteckningen sr-1 återinförs för de sex flervåningshusen vid Stålarmsgatan.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sundqvists ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 38 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 28 fullmäktigeledamöter understödde Sundqvists ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Oksanen understödd av Sandelin föreslog att förslaget till detaljplan förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Oksanens förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 46 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens förslag om förkastande, 8 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Sandelins ändringsförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Oksanen följande ändringsförslag:

"Stadsfullmäktige beslutar att godkänna förslaget till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Vilkkiläbacken, (V) 005 stadsdelen (adr. Stålarmsgatan, Stapelgatan, Tjärhovsgatan m.fl.) (14/2015) med den ändringen att

- Storleken på daghemmet som placeras på Vilkkiläbacksplanen minskas så att antalet vårdplatser blir 50–60 platser och byggnaden planeras så att den beaktar den existerande bosättningen och rekreationsområdena i planområdet så bra som möjligt.

- Detaljplanen för Tjärhovsgatan 7 ändras så att den motsvarar den nuvarande bebyggda situationen.

- Beteckningen sr-1 återinförs för de sex flervåningshusen vid Stålarmsgatan.

Dessutom konstaterar stadsstyrelsen att om ett nytt daghem byggs på Vilkkiläbacksplanen är det med tanke på samhällsstrukturen motiverat att det är ett kommunalt daghem.”

Gällande Sandelins ändringsförslag ovan konstaterade ordförande Rantanen att förslaget med beaktande av dess innehåll inte kan behandlas som ett ändringsförslag.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 45
Bilaga 1:Kartta Vilkkilänmäki / Karta Vilkkiläbacken
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna