Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen7911.02.20191
Stadsfullmäktige2625.02.20199

1566-2019 (12 00 01, 10 03 02)

Anskaffning av ersättande lokaler för Lausteen koulu

Sammandrag: -

Ssn § 79

Lokalchef Nora Hildén, inomhusluftschef Kati Järvi och lokalcontroller Minna Juselius 6.2.2019:

En konditionsbedömning gällande Lausteen koulus livscykel gjordes hösten 2018. På basis av konditionsbedömningen gjordes fortsatta undersökningar och en slutrapport blev färdig 16.1.2019 (tilläggsmaterial 1, på finska).  

Undersökningen visar att det finns mikrobiell tillväxt på skolans gymnastiksalsgolv och yttervägg som överskrider åtgärdsgränserna och tyder på en mikrobskada. Dessa skadade konstruktioner har konstaterats ha en koppling till inneluften. Gymnastiksalen, omklädnings- och tvättrummen och korridoren framför gymnastiksalen hålls stängda i januari. Dörrarna mellan skolan och den stängda delen har tätats genom tejpning och täckts in. Ett undertryck har skapats i salen och korridoren framför den, och undertrycket kommer att följas upp med kontinuerliga mätare. Resten av skolan regleras så att ett lindrigt övertryck/nästan nollresultat uppnås. Avsikten med detta är att undvika luftdrag från konstruktionerna till inomhuslokalerna.

Byggnadens golvytor undersöktes genomgående med en ytfuktsensor och avvikande observationer gjordes i hela skolområdet, dock främst på det renoverade området vid skolans sydöstra gavel. I områden där avvikande fukthalter observerades gjordes skärningsmätningar, varav flera uppvisade en förhöjd fuktnivå. Från golvytorna insamlades materialprover för att bestämma totalhalten VOC. I varje skärning kunde man observera en stark, stickande lukt och att mattlimmet blivit mörkare. I VOC-analysen uppvisade varje prov mångfaldigt överskridna 2-etyl-1-hexanol-värden och två prov uppvisade tydligt överskridna referensvärden för TVOC och C9-alkoholer.

Laboratorieresultaten och fältobservationerna tyder på att fukten som hamnat under plastmattorna har orsakat kemiska skador på de material som ligger under beläggningen. Enligt mikrobanalysen tyder två provresultat på mikrobskador.

I ytterväggarnas konstruktioner gjordes öppningar och togs materialprover. Resultaten tyder på fuktskador i konstruktionerna. I ett spårgasprov upptäcktes åtminstone mindre läckage i alla väggar. På flera ställen var läckagen större. På alla håll i fastigheten förekom läckage från fönsterfogar. På vissa ställen i byggnadens inomhuslokaler observerades ett rätt så stort undertryck. Tidigare på hösten 2018 gjordes fibermätningar i skolan. I tre prover överskreds åtgärdsgränsen.

Enligt nuvarande uppgifter och undersökningar kan verksamheten fortsätta som förut på våren i andra delar av byggnaden än i gymnastiksalen. För att säkerställa detta görs för närvarande ytterligare undersökningar. En byggnadshälsoexpert har dock bedömt att ett exponeringsförhållande som avviker från det normala och som enligt undersökningsresultaten råder i byggnadens vistelserum är sannolikt (bedömningsskalan enligt förordningen om boendehälsa är osannolik-möjlig-sannolik-mycket sannolik). Enligt ett utlåtande från miljöhälsovården måste man börja undanröja de skador och sanitära olägenheter som konstaterats i undersökningarna. Medan omfattande renoveringsåtgärder pågår går det inte att använda skolbyggnaden normalt. Därför är det motiverat att man flyttar från skolbyggnaden till ersättande lokaler senast inom sex månader. Hälsoinspektörens utlåtande (daterat 22.1.2019) finns i tilläggsmaterial 2.

De omfattande renoveringarna av Lausteen koulu inkluderade förutom golvarbeten även förnyande av hela byggnadens yttertak och ventilation. Därtill planerades saneringar av gymnastiksalen och matsalen som s.k. mindre investeringar i objektet. Kostnadsförslaget för alla arbeten blir så högt att även nybyggnad bör undersökas som en långsiktig lösning på lokalfrågan.

Lokalservicecentralen har inlett utarbetandet av en bestående lösning på behoven vid Lausteen koulu. I behovsutredningen fastställs det framtida lokalbehovet jämte lösningsalternativ. I samband med behandlingen av behovsutredningen avgörs bland annat om omfattande renoveringar ska göras i skolbyggnaden eller om byggnaden ska rivas och ersättande lokaler ordnas genom nybyggnad.

Innan ett beslut om renovering eller nybyggnadsprojekt kan fattas utgående från behovsutredningen, ska ersättande lokaler ordnas för skolan och andra som använder lokalerna för hösten 2019.

Skolfastighetens lokaler används av skolan, morgon- och eftermiddagsverksamheten, förskoleundervisningen, Familjestugan samt ungdomstjänsterna och biblioteket. Behovet av ersättande lokaler har kartlagts, och enligt dessa uppgifter behövs cirka 2 500 m2 tillfälliga lokaler som omfattar skolan, morgon- och eftermiddagsverksamheten, förskoleundervisningen och Familjestugans lokaler. Områdets bibliotekstjänster kommer att ordnas genom en biblioteksbuss. En lösning på ungdomstjänsternas lokaler söks under våren. Lokalprogrammet för ersättande lokaler finns i bilaga 1.

Staden har inga färdiga ersättande lokaler, så anskaffningen av lokaler ska upphandlas. Eftersom de ersättande lokalerna måste anskaffas i skyndsam ordning finns det inga andra alternativ än uthyrning av lokaler som består av flyttbara moduler.

Skolans läge i Laustis anses vara en viktig fråga, och därför försöker man hitta också de ersättande lokalerna i Laustis. Det föreslås att de ersättande lokalerna placeras på gårds- och planområdet vid Lausteen koulu.

Preliminärt uppskattas kostnaderna som orsakas staden för hyrning av de behövliga modulutrymmena uppgå till cirka 1 miljon euro per år. Kalkylen grundar sig på ett hyresavtal på 3 år och omfattar montering, transport, rivning och borttransport av samt månadshyra för modulerna. Om lokalerna fortfarande används efter tre år, bortfaller de kostnader som orsakas av montering, transport, rivning och borttransport av modulerna från hyreskostnaderna i och med att de amorterats under den tre år långa hyresavtalstiden. Därefter uppgår årshyran som staden betalar för modullokalerna uppskattningsvis till cirka 420 000 €.

Bindande anbud kan begäras först efter att stadsstyrelsen gett tillstånd att inleda processen med anskaffning av ersättande lokaler. För beslutsfattandet föreslås därmed att det årliga hyrestaket för lokalanskaffningen fastställs till 1 200 000 euro genom ett 3-årsavtal och att lokalservicedirektören ges rätt att fatta anskaffningsbeslut ifall anbuden som lämnats in underskrider takpriset.

Hyreskostnaden som uppstår för bildningssektorn har uppskattats på basis av den ovannämnda hyreskostnaden som uppstår för staden. Årshyran beräknas uppgå till 1,04 miljoner euro. Om användningen av lokalerna fortsätter efter tre år beräknas årshyran som uppstår för bildningssektorn uppgå till cirka 510 000 euro. För att säkerställa att upphandlingen lyckas föreslås dock att taket för hyran som staden ska betala är 1,2 miljoner euro. Hyran för bildningssektorn uppdateras i enlighet med de realiserade kostnaderna.

Om de ersättande lokalerna ska kunna användas i augusti 2019 måste upphandlingen inledas ännu under februari månad. Enligt uppskattningar kan anbud på ersättande lokaler fås i mars om upphandlingen inleds efter stadsstyrelsen behandling 11.2. Cirka 6 månader ska reserveras för bygglovsprocessen, grundläggningen och transporten av moduler.

Nämnden för fostran och undervisning behandlade anskaffningen av ersättande lokaler för Lausteen koulu 7.2.2019 § 18 och beslutade att godkänna anskaffningen och binda sig till de hyreskostnader som detta ger upphov till. Dessutom beslutade nämnden att förutsätta att de ökande hyreskostnaderna kompenseras i bildningssektorns budget.

Bilaga 1Lokalprogrammet för de ersättande lokalerna

Bilaga 2Dokument för begäran om anbud

Tilläggsmaterial 1Konditionsbedömningsrapport (på finska)

Tilläggsmaterial 2Hälsoinspektörens utlåtande 22.1.2019 (på finska)  

Stadsdirektör Minna Arve:

FörslagStadsstyrelsen beslutar

att dokumenten för begäran om anbud i bilaga 2 godkänns,

att lokalservicecentralen befullmäktigas att publicera anbudsbegäran omedelbart och

att lokalservicedirektören ges rätt att vid behov göra ändringar i dokumenten för begäran om anbud.

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att föreslå för stadsfullmäktige att den godkänner anskaffningen av ersättande lokaler för Lausteen koulu om de årliga hyreskostnaderna inte överskrider 1 200 000 euro samt att den befullmäktigar lokalservicedirektören att fatta beslut om anskaffningen och underteckna hyresavtalet.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 26

Tilläggsmaterial 1Lokalprogrammet för de ersättande lokalerna

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att den godkänner anskaffningen av ersättande lokaler för Lausteen koulu om de årliga hyreskostnaderna inte överskrider 1 200 000 euro samt

att den befullmäktigar lokalservicedirektören att fatta beslut om anskaffningen och underteckna hyresavtalet.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 151 § i förvaltningsstadgan om de kläm som Manni, Laakso och Ali understödd av Kossila lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Oksanen lämnade understödd av Lindfors följande ändringsförslag:

”Dessutom beslutar fullmäktige att det inleds en utredning om anskaffning av stadens egna ersättande lokaler och att det föreläggs fullmäktige separat för beslut.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Oksanens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 46 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens ändringsförslag, 9 fullmäktigeledamöter röstade blankt och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Kläm som lämnades in

Manni lämnade understödd av Laakso följande kläm:

”Stadsfullmäktige förutsätter samtidigt att man även utreder hyreskostnaderna för en hyresperiod på fem år innan ett slutgiltigt beslut fattas.”

Ali understödd av Kossila lämnade följande kläm:

”Stadsfullmäktige förutsätter att anbudsgivarna ombeds meddela även priset och villkoren varmed man kan köpa lokalerna för eget bruk och att ärendet för den delen föreläggs stadsfullmäktige separat för ett beslut.”

Bilaga 1Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 26
Bilaga 1:Äänestyslista / Omröstningsförteckning