Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen4904.02.20198
Stadsstyrelsen6511.02.20193
Stadsfullmäktige2525.02.20198

3238-2015 (642)

Godkännande av projektbeskrivningen för Råggatan 8

Sammandrag: -

Ssn § 49

Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen, lokalchef Nora Hildén och lokalcontroller Saku Lehtiö 31.1.2019:

Åbo stadsfullmäktige behandlade 28.5.2018 § 130 projektplanen och den alternativa planen gällande fastigheten på Råggatan 8. I projektplanen utreddes placeringen av olika funktioner inom bildningssektorn i lokaler för Råggatan 8 efter att Åbo yrkeshögskola avstått från användningen av dem. Stadsfullmäktige beslutade att projektplanen för Råggatan 8 förkastas och att man i fråga om servicenätet för yrkesutbildningen sätter igång en ny behovsutrednings- och projektplaneringsprocess där man utreder genomförandet av ett nytt campus för yrkesutbildningen.

Yrkesinstitutets utbildningsprogram för social- och hälsovårdsbranschen verkar i lokalerna på Nylandsvägen 43. Dessutom använde yrkesinstitutet lokalerna vid Råggatan 8 som förvaltas av Yrkeshögskolan och ingår i samma fastighetsmassa. Åbo yrkeshögskolas verksamhet i fastigheten upphörde huvudsakligen under sommaren 2018 eftersom yrkeshögskolan kommer att koncentrera sina funktioner till Kuppisområdet i närheten av de funktioner som redan finns där. Efter Yrkeshögskolans flytt blev lokalerna mot Råggatan tomma med undantag av de lokaler som tidigare använts gemensamt av yrkesinstitutet.

Enligt stadsfullmäktiges beslut 28.5.2018 § 130 pågår en lokalprocess gällande campuset för yrkesutbildningen. Medan beredningen av processen pågår är det ändamålsenligt att fortfarande använda lokalerna på Råggatan 8 som blev lediga efter Yrkeshögskolans flytt och som ägs av Åbo stad. Underhållskostnaderna för Råggatan är fortfarande 500 000 € om året trots att lokalerna står tomma efter Yrkeshögskolans flytt. För att man ska kunna använda lokalerna behöver man vidta reparationsåtgärder på grund av fastighetens tekniska skick. Det har gjorts en projektbeskrivning av dessa åtgärder som möjliggör användningen av lokalerna i fortsättningen (bilaga 1).

Projektbeskrivningen för Råggatan 8 grundar sig på en konditionsbedömning och kompletterande utredningar (bl.a. utredning om inomhusklimat). De reparationsåtgärder som fastställts i projektbeskrivningen täcker alla de åtgärder som prioriterats i undersökningarna så att den fortsatta användningen av lokalen ska kunna möjliggöras.

I planen för fortsatt användning av Råggatan 8 har man utgått från att objektet används i ca 10 år. I fastigheten förverkligas sådana tekniska korrigerings- och ändringsarbeten som möjliggör en sund och trygg användning av fastigheten. Därtill förverkligas sådana funktionella ändringsarbeten som är nödvändiga för ordnandet av verksamheten.

För projektet har man i stadens investeringsprogram reserverat ett anslag på 4,0 M€ för 2019-2020. Kostnadskalkylen för de arbeten som tekniska ändringsbehov medför uppgår till ca 3,3 M€ euroa (moms 0 %). Resten av projektets finansiering reserveras för genomförandet av funktionella ändringar samt genomförandet av öppningar i konstruktioner och reparationer som inneluftsutredningen förutsätter. Kostnaderna för dessa åtgärder preciseras i samband med den fortsatta planeringen.

Det föreslås att yrkesinstitutets funktioner i fastigheten vid Klockringaregatan överförs till Råggatan. Byggnaden vid Klockringaregatan har nått slutet av sin livslängd och det har föreslagits att byggnaden rivs. Staden äger inte tomten och har hyrt lokalerna i byggnaden. För dessa funktioner behövs ersättande lokaler tills en ny campuslösning har genomförts i mitten av nästa årtionde såsom målet är.

Det nuvarande hyresavtalet för Klockringaregatan avslutas 30.6.2019. I detta sammanhang föreslås att hyresavtalet förlängs ett år framåt till utgången av juni 2020, för de reparationer som planerats för Råggatan 8 beräknas vara slutförda i juni 2020. Om reparationsåtgärderna inte kan påbörjas så snart som möjligt kan projektet fördröjas så att man blir tvungen att under höstterminen 2020 fortsätta verksamheten i lokalerna vid Klockringaregatan som enligt förslaget ska rivas. Samtidigt blir staden tvungen att ansvara för de överlappande kostnader som fastigheterna vid Råggatan och Klockringaregatan orsakar och rikta spartrycket i motsvarande storlek på andra objekt.

Nämnden för fostran och undervisning behandlade projektplanen för Sirkkala skolas reparations- och nybyggnadsprojekt vid sitt möte 21.11.2018 § 190. Då beslöt nämnden att ärendet gällande en ersättande lokal för Sirkkala skola behandlas som separat ärende i nämnden. I samband med utarbetandet av projektbeskrivningen för Råggatan 8 har man utarbetat en placeringsplan i lokalerna och lokalerna vid Råggatan 8 föreslås som ersättande lokaler för Sirkkala skolas reparations- och nybyggnadsprojekt för 2020-2022. Enligt planen är flyttidpunkten sommaren 2020. Även denna lösning torde skjutas upp till utgången av 2020 om reparationsåtgärderna inte kan påbörjas såsom planerat.

Om det i byggnaden placeras elever i lågstadieåldern från Sirkkala skola ska det byggas en gård för rastaktiviteter på gårdsområdet.  På gården ska placeras lekredskap och ett spelområde. Dessutom ska området inhägnas av säkerhetsskäl. Gårdsplaneringen görs i samarbete med användarna i projektets följande planeringsskede. En mer detaljerad planering av de ersättande lokalerna i objektet kan påbörjas genast efter att projektbeskrivningen har blivit godkänd.

Hyreseffekterna gällande användningen av den ersättande lokalen har utvärderats enligt placeringsplanen i projektbeskrivningen:

Funktionerna på Klockringaregatan:

Man kan avstå från den nuvarande fastigheten på Klockringaregatan, hyran uppgår till ca 455.000 € om året. Ytan på Råggatan som hyrs är ca 5.600 kvadratmeter och hyresnivån är 10,84 €/kvadratmeter. Hyran beräknas alltså uppgå till ca 60 700 €/månad och ca 728 400 €/år + konsumtionsbaserad andel av el och vatten.

Ersättande lokaler för Sirkkala skola:

Sirkkala skolas hyra för den nuvarande fastigehten är ca 520.000 €. Ytan på Råggatan som hyrs är ca 4.400 kvadratmeter och hyresnivån är 10,84 €/kvadratmeter. Hyran beräknas alltså uppgå till ca 47.700 €/månad och ca 572.400 €/år + konsumtionsbaserad andel av el och vatten.

Alla kostnaderna preciseras enligt de arealuppgifter som fastställs i samband med den fortsatta planeringen. Om hyreskostnaderna överstiger så att de avviker från det som nämnts ovan föreläggs de nämnden på nytt för godkännande.

Lokalservicecentralen begärde stadsmiljönämnden och nämnden för fostran och undervisning att ge utlåtanden om projektbeskrivningen. Stadsmiljönämnden godkände 22.1.2019 § 31 projektbeskrivningen för Råggatan 8. Nämnden för fostran och undervisning behandlade projektbeskrivningen för Råggatan 8 på sitt möte 23.1.2019 § 4 och beslutade att remittera ärendet till beredning under förutsättning att man utreder alternativa lösningar när det gäller att placera Åbo yrkesinstituts funktioner.

Som fortsatt användningsändamål för fastigheten på Råggatan fastställdes i samband med godkännandet av AMK:s campusprojekt 2015 att fastigheten används för utbildning på grundskolenivå och mellanstadiet.

Åbo stadsfullmäktige behandlade 28.5.2018 § 130 projektplanen och den alternativa planen gällande fastigheten på Råggatan 8. Stadsfullmäktige beslutade då att projektplanen för Råggatan 8 förkastas. Efter detta beslut har lokalitetstjänsterna förberett utnyttjandet av de tomma lokalerna vid Råggatan 8 enligt det användningsändamål som fastställts 2015.

Utgångspunkten för etableringsplanen har varit att man gör de nödvändiga tekniska reparationerna och de funktionella ändringarna till fastigheten, men ingen heltäckande grundläggande renovering. Avsikten har varit att möjliggöra användningen av byggnaden tio år och framåt och samtidigt planera lösningar för skolnätverk och ett campus för yrkesutbildningen. Genom att utnyttja lokalerna på det sätt som nu föreslagits optimerar staden sina lokalresurser och kontrollerar sina kostnader, för det innebär ekonomiska effekter om lokalerna lämnas tomma. De årliga underhållskostnaderna för lokalerna även om de står tomma är ca 500.000 euro.

När förkastandet av projektplanen för Råggatan 8 och övergången till ett nybyggnadsprojekt behandlades våren 2018 konstaterades det att Åbo yrkesinstituts funktioner ur bildningssektorns synvinkel kan flyttas från de utomstående hyreslokalerna på Klockringaregatan till stadens egna lokaler fr.o.m. 1.8.2019 tills de nu föreslagna nya lokalerna färdigställs.

Åtgärderna som utnyttjandet av de tomma lokalerna vid Råggatan 8 förutsätter har utretts under hösten 2018 enligt de riktlinjer som stadsfullmäktige och bildningssektorn fastställt och nu har man utarbetat en projektbeskrivning av dem. Målet är att lokalerna vid Råggatan är i bruk i sin helhet sommaren 2020. Framskridandet av projektet förutsätter att planeringen och genomförandet av projektet konkurrensutsätts samt planeringen och genomförandet av åtgärderna. Tidtabellen för projektet har fastställts så att lokalerna vid Råggatan 8 kan tas i bruk av  Yrkesinstitutets nuvarande enhet vid Klockringaregatan och Sirkkala skola efter sommaren 2020. Denna tidtabell förutsätter att beslutet om hur projektet framskrider fattas genast i början av 2019.

Det bör beaktas att reparationsbyggnaden oavsett omfattning alltid innebär risker. Till sin omfattning möjliggör denna projektbeskrivning och de bifogade undersökningarna och utredningarna planeringen av den grundläggande renoveringen på objektet. Bland materialet har man nu kunnat sålla fram åtgärder som är viktigast med tanke på säkerhet och hälsa och som behövs för den planerade användningsperioden på 10 år.

Stadsstyrelsen beslutade 4.6.2018 § 130 att hyresavtalet för Klockringaregatan förlängs på oförändrade villkor för perioden 1.1.2019 - 30.6.2019 med Turun kauppaopetussäätiö. För tillfället gäller hyresavtalet till juni 2019, men det har förts förhandlingar med ägaren om en förlängning av hyresavtalet med ett år. Om detta kan man fatta beslut i samband med godkännandet av projektbeskrivningen gällande tekniska reparationer vid Råggatan 8.

Det pågår en behovsutrednings- och projektplaneringsprocess gällande ett nytt campus för yrkesutbildningen i enlighet med stadsfullmäktiges beslut 28.5.2018. Behovsutredningen håller på att bli färdig och beslut i ärendet fattas under våren 2019. Målet är att det nya campuset uppskattningsvis färdigställs i mitten av 2020-talet.

Nämnden för fostran och undervisning behandlade sitt utlåtande om projektbeskrivningen för Råggatan 8 på sitt möte 23.1.2019 § 4. Nämnden beslutade då att remittera ärendet till beredning under förutsättning att man utreder alternativa lösningar när det gäller att placera Åbo yrkesinstituts funktioner.

När det gäller alternativa placeringar för funktionerna inom yrkesutbildningen kan man konstatera att det inte är möjligt att placera helheten i fråga i de lokaler som ägs av Åbo stad med undantag av lokalerna på Råggatan 8.

Det har lyfts fram att de funktioner som planerats bli placerade på Nylandsvägen och Råggatan ska placeras i fastigheten på Smedsgatan 1 som blir ledig när Yrkeshögskolan avstår från dem.

Lokalerna på Smedsgatan 1 har använts av Yrkeshögskolans tekniska branscher och lokalerna motsvarar dem på Råggatan 8 i fråga om klasstorlek och uppdelning. Lokalerna på Smedsgatan har ändå inte använts av social- och hälsovårdsbranschen så att lokalerna antagligen kräver betydande funktionella ändringar. Lokalernas skick förutsätter också betydande tekniska reparationer. Lokalerna blir lediga i och med att Yrkeshögskolan flyttar bort sommaren 2020. Därefter står olika reparationsåtgärder på tur. Det vore möjligt att ta i bruk lokalerna tidigast sommaren 2021. Utgående från jämförelsen mellan lokalmängderna är det inte heller möjligt att använda Smedsgatan 1 som ersättande lokal för Sirkkala skola eller andra skolor som genomgår en grundläggande renovering, utan man borde hitta lokalerna på annat håll. Staden har för tillfället inga lämpliga skolbyggnader som kan användas som ersättande lokaler förutom fastigheten på Råggatan 8

Enligt de tidigare riktlinjerna har man redan hunnit långt med beredningen av försäljningen gällande Smedsgatan 1. Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion har 4.6.2018 § 61 beslutat att i anslutning till fastigheten på Smedsgatan 1 inleda ett öppet konkurrensförfarande varmed man söker en partner till området i fråga. Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion beslutade 26.11.2018 § 109 att på basis av konkurrensförfarandet i frågat inleda förhandlingar på grund av slutresultatet i den första fasen av processen. Samtidigt beslutade stadsutvecklingssektionen att staden överlåter objektet till en utvecklingspartner som tagit sig fram i processen.

För nämnden för fostran och undervisning har förberetts ett preciserat utlåtande efter att nämnden hade beslutat remittera ärendet för beredning 23.1.2019 § 4. Nämnden för fostran och undervisning sammanträder 7.2.2019 till ett extra möte där nämnden har möjlighet att ge ett preciserat utlåtande om projektbeskrivningen för Råggatan 8.

Om nämnden ger sitt utlåtande innan stadsstyrelsen fattar beslut om sitt förslag till stadsfullmäktige inkluderas det i presentationsmaterialet för att tas i beaktande när beslut i ärendet fattas även om utlåtandet i sig inte är en förutsättning för beslutsfattande i stadsfullmäktige. Om nämnden inte fattar beslut om sitt utlåtande 7.2.2019 kan man som tillägg bifoga bildningssektorns utlåtande i presentationen av ärendet innan det behandlas i stadsfullmäktige.

Projektbeskrivningen som föreläggs stadsstyrelsen är en del av verkställandet av stadsfullmäktiges beslut 28.5.2018 § 130 och motsvarar de tidigare godkända riktlinjerna. Dessutom är tidtabellen för projektet kritisk på grund av de kostnader som projektet medför för staden så att staden ska ges tillfälle att fatta beslut om att utan dröjsmål starta den följande fasen av projekthelheten.

Bilaga 1Råggatan 8 projektbeskrivning

Tilläggsmaterial 1Råggatan 8 – presentation av projektbeskrivningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar att

projektbeskrivningen för Råggatan 8 i bilaga 1 godkänns,

yrkesinstitutets funktioner i fastigheten vid Klockringaregatan överförs till Råggatan 8 fr.o.m. 1.7.2020,

hyresavtalet för Klockringaregatan 9-11 förlängs till 30.6.2020 och

de ersättande lokalerna för Sirkkala skolas reparations- och nybyggnadsprojekt placeras på Råggatan.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Vornanen understödd av Kattelus.

Eklund och Sundqvist förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Ssn § 65

Bordlagt 4.2.2019 § 49

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

Nämnden för fostran och undervisning har behandlat ärendet 7.2.2019 § 17. Nämnden för fostran och undervisning beslutade att nämnden kan förbinda sig till de fakta och kostnader som ingår i beskrivningen, men inte till sådana kostnader som avsevärt överskrider 4 miljoner euro. Avvikelsen kan anses vara avsevärd om den utgör högst tio procent av den ursprungliga kalkylen.

Därtill har nämnden påskyndat byggandet av Campus-projektet så att det kan vara i bruk i mitten av 2020-talet.

BeslutStadsstyrelsen beslöt föreslå stadsfullmäktige

att projektbeskrivningen för Råggatan 8 i bilaga 1 godkänns,

att yrkesinstitutets funktioner i fastigheten vid Klockringaregatan överförs till Råggatan 8 fr.o.m. 1.7.2020,

att hyresavtalet för Klockringaregatan 9-11 förlängs till 30.6.2020 och lokalservicedirektören befullmäktigas att underteckna hyresavtalet och

att de ersättande lokalerna för den tid Sirkkala skolas reparations- och nybyggnadsprojekt pågår placeras på Råggatan.

Sundqvist anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick. I stället för Sundqvist deltog Ratilainen i behandlingen av ärendet.

Beslutet fattades enhälligt på förslag av föredragandens ändrade beslutsförslag.

Sfm § 25

Bilaga 1Råggatan 8 projektbeskrivning

Tilläggsmaterial 1Råggatan 8 – presentation av projektbeskrivningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar,

att projektbeskrivningen för Råggatan 8 i bilaga 1 godkänns,

att yrkesinstitutets funktioner i fastigheten vid Klockringaregatan överförs till Råggatan 8 fr.o.m. 1.7.2020,

att hyresavtalet för Klockringaregatan 9-11 förlängs till 30.6.2020 och lokalservicedirektören befullmäktigas att underteckna hyresavtalet och

att de ersättande lokalerna för den tid Sirkkala skolas reparations- och nybyggnadsprojekt pågår placeras på Råggatan.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 25
Bilaga 1:Ruiskatu 8 -hankekuvaus/Råggatan 8 projektbeskrivning