Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden38925.09.20189
Stadsmiljönämnden40609.10.20183
Stadsmiljönämnden42616.10.20183
Stadsstyrelsen7611.02.201923
Stadsfullmäktige2425.02.20197

4954-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; Fasangatan, Svalberga (adr. Örngatan 2) (4/2017)

Sammandrag:

Målet med förslaget till detaljplaneändring är att ändra detaljplanerna för närområdet samt i kvarteren 78 och 80 så att på området utöver byggande av affärslokaler även kan placeras bostadshus och ett daghem. Genom förslaget till detaljplaneändringen möjliggörs ökat kompletterande byggande i närheten av korridorerna för kollektivtrafik enligt de mål som Åbo stad ställt upp. Planområdet ligger vid den starka korridoren för kollektivtrafik mellan centrum och Kråkkärret. Området anvisas byggrätt på sammanlagt 9955 v-m2 för byggande av bostads-, affärs- och kontorslokaler i byggnader med 4-7 våningar. Det nya antalet invånare i området uppskattas bli cirka 200.

Smn § 389

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Christiane Eskolin 6.9.2018:

Ett förslag till detaljplaneändring daterat 30.5.2018 och ändrat 6.9.2018 med anledning av utlåtanden, har utarbetats för kvarteren 78 och 80 i stadsdelen Svalberga, gatuområdena för Örngatan, Fasangatan och en del av Näktergalsgatan, Fasanskvären, Piplärksparken och en del av Hurtigsberget samt Fasanens parkeringsområde.

Planområdet gränsar till Littoisvägen, ca 6,5 kilometer mot sydöst från Salutorget. Planområdets areal är cirka 2,78 ha (27751 m²).

I planbeskrivningen beskrivs nuläget, målen med planen, effekterna och innehållet samt planläggningsprocessen.

Beskrivning av detaljplanen

Målet med planen är att enligt stadens strategi stärka stadsstrukturens funktion och livskraft genom kompletterande byggande, kreativt kombinerande av nytt och gammalt byggande samt att öka stadens konkurrenskraft genom att erbjuda lockande boende samt en fungerande och trygg vardag för alla.

Förslaget till detaljplan har uppgjorts utifrån det godkända planutkastet.

Kvarteren 78 och 80 har anvisats till kvartersområde för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader. Bostäder får inte placeras i byggnadernas första våning. Butiks- och kontorslokaler får placeras på marknivån i byggnaderna som gränsar mot Littoisvägen och Örngatan enligt den byggrätt som bestäms i planen.

I kvartersområdet får dessutom placeras ett daghem med 63 platser och servicebostäder som upptar högst 20 % av våningsytan. Den sammanlagda byggrätten för byggnaderna med pulpettak på 4–7 våningar uppgår till 9955 v-m2. Därtill får under gårdsdäcket i ett plan i kvarter 78 byggas parkeringsutrymmen, förvaringsrum för cyklar, avfallsinsamlings-, lager- och teknikutrymmen och skyddsrum utöver den tillåtna våningsytan. Lek- och vistelseområden ska anvisas på gårdsområdet.

I kvarter 78 behövs sammanlagt 84 bilplatser och de ska placeras strukturellt under gårdsdäcket på gatunivå.

I kvarter 80 behövs sammanlagt 15 bilplatser som placeras på gården.

I kvarter 78 byggs bostäder för ca 170 invånare och i kvarter 80 för ca 30 invånare. Byggrätten på området ökar med 7365 v-m2.

Trafiken på planområdet går längs Fasangatan och Örngatan.

Med planen bildar man en ny gatu- och körförbindelse till gårdsdäcket i kvarter 78, där en kvartersgård finns och där ingången till daghemmet ligger. Den nya gatans namn är Piplärksgatan.

Gång- och cykelförbindelsen från ändan av Örngatan till Littoisvägen bevaras.

Piplärksparken tjänar fortfarande som lekområde för daghemmet.

Planläggningsskeden

Utarbetande av detaljplanen grundar sig på ett gemensamt initiativ som lämnats in av Åbo stads Fastighetsaffärsverk och KOY Pääskyvuoren Liikekeskus. Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 9.5.2017 § 152.

Stadsplanerings- och miljönämnden godkände planutkastet 7.11.2017 § 333 som grund för förslaget till detaljplan som utarbetas.

Planläggningskonsulten, Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen Oy har tillsammans med planläggningen vid stadsplaneringen utarbetat detaljplaneändringen.

Förslaget till detaljplan var framlagt 11.6–10.7.2018 och med utlåtanden tills 11.6–13.8.2018. Inga anmärkningar lämnades in. Utlåtanden lämnades in sammanlagt tre st. med anledning av vilka en specificering gjordes i plankartan. Längden på byggnadsytan för bilförvaringsplatsen förkortades från ändan mot Fasangatan i kvarter 80 med den bredd som servitutsområdet kräver. På basis av de små ändringar som gjorts utifrån utlåtandena behöver förslaget till detaljplan inte läggas fram offentligt på nytt.

Utlåtanden med svar har beskrivits närmare i punkt 4.4.5 i planbeskrivningen. 

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige, då det behövliga markanvändningsavtalet mellan staden och markägaren har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Fasangatan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Fasangatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Fasangatan (på finska)

Tilläggsmaterial 3Synpunkter i samband med programmet för deltagande och bedömning och vid utkastskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Utredningar och rapporter som uppgjorts, www.turku.fi/kaavahaku

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar föreslå stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Fasangatan, daterat 30.5.2018 och ändrat på basis av utlåtanden 6.9.2018, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

 

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Lintunen understödd av Sinervo.

Maaskola och Keskikastari förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Smn § 406

Bordlagt 25.9.2018 § 389.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Sandelin understödd av Lähteenmäki.

Maaskola anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades.

Planläggningsarkitekt Christiane Eskolin deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Ärendet föredrogs av direktören för stadsbyggande Kimmo Suonpää.

Smn § 426

Bordlagt 9.10.2018 § 406.

Tilläggsmaterial 5Skuggstudier

BeslutFörslaget godkändes.

Beslutet i ärendet fattades med rösterna 10-2, 1 frånvarande.

Beslutet i ärendet fattades efter två omröstningar.

1:a omröstningen

I första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och den av Lähteenmäki understödda Sandelins remissförslag, som lyder som följande:

”Förslag till detaljplaneändring Fasangatan remitteras för ny beredning. Bostadsvåningshuset i sex våningar i kvarteret 80 avlägsnas från planen och tomten märks ut för affärslokaler. Kubikvolymen för bygglovet för kvarteret 78 längs Littoisvägen minskas med två hela våningar.”

I omröstningen med namnupprop röstade Peltonen, Lintunen, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Rantanen, Palmunen, Manni och Ilvessalo för fortsatt behandling av ärendet.

För Sandelins remissförslag röstade förutom Sandelin själv även Lähteenmäki.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 10-2, 1 frånvarande.

2:a omröstningen

I andra omröstningen röstades mellan föredragandes förslag och den av Lähteenmäki understödda Sandelins ändringsförslag, som lyder som följande:

”Förslag till detaljplaneändring Fasangatan godkänns således ändrad, att bostadsvåningshuset i sex våningar i kvarteret 80 avlägsnas från planen och tomten märks ut för affärslokaler på platsen för den nuvarande byggnaden. Kubikvolymen för bygglovet för kvarteret 78 längs Littoisvägen minskas med två hela våningar.”

I omröstningen med namnupprop röstade Peltonen, Lintunen, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Rantanen, Palmunen, Manni och Ilvessalo för föredragandes förslag.

För Sandelins ändringsförslag röstade förutom Sandelin själv även Lähteenmäki.

Anttila deltog inte i mötet.

Sandelins motiveringar till remiss- och ändringsförslaget:

”Kvarteret 80 lämpar sig dåligt för bostäder. Omgivningen är bullrig och gårdsområdena är otillräckliga. Att bygga enligt planerna skulle ge en dålig boendemiljö. Tack vare tomtens centrala läge passar den bättre för affärsverksamhet än för bostäder. I detaljplanen är planområdet ett bostadsområde, som till största delen består av småhus, men planförslaget är väldigt tätt och intensivt. I förhållande till sin omgivning skapar planen en alltför tät bebyggelse, som inte beaktar boendekomforten tillräckligt.”

Ssn § 76

Stadssekreterare Pia Bergström, 5.2.2019:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Fasangatan” har godkänts i stadsmiljönämnden 16.10.2018 § 426. Markanvändningsavtalet för Fasangatan har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 17.12.2018 § 114 och markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 21.1.2019.

Bilaga 1Karta Fasangatan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Fasangatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Fasangatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 30.5.2018 daterade och 6.9.2018 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Fasangatan.

BeslutFörslaget godkändes.

Innan det egentliga beslutsfattandet röstades om en fortsatt behandling av ärendet.

Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 10-2, 1 frånvarande vid omröstningen på grund av jäv och 1 frånvarande från sammanträdet.

Vid omröstning med handuppräckning röstade Pätäri, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Takatalo, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors ändringsförslag med följande innehåll röstade förutom honom även Yrttiaho som understödde honom:

”Förslaget till detaljplaneändring för Fasansgatan remitteras för ny beredning. Flervåningshuset på sex våningar i kvarter 80 stryks ur planen och för tomten anvisas affärslokaler. I kvarter 78 vid Littoisvägen minskas byggrätten med två fulla våningar.”

Eklund var frånvarande från sammanträdet.

Maaskola anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Sfm § 24

Bilaga 1Karta Fasangatan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Fasangatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Fasangatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 30.5.2018 daterade och 6.9.2018 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för Fasangatan.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt remissförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande remissförslag:

”Förslaget till detaljplaneändring för Fasansgatan remitteras för ny beredning. Flervåningshuset på sex våningar i kvarter 80 stryks ur planen och för tomten anvisas affärslokaler. I kvarter 78 vid Littoisvägen minskas byggrätten med två fulla våningar.”

Motiveringar:

Kvarter 80 lämpar sig dåligt för boende. Miljön är bullrig och gårdsområdena är otillräckliga. Byggandet enligt planen skulle resultera i en dålig boendemiljö. I stället för boendet lämpar sig tomten väl för affärsverksamheten på grund av dess centrala läge. I generalplanen är planområdet ett småhusdominerat bostadsområde, men planförslaget är mycket tätt och effektivt. I förhållande till sin miljö skapar planen ett alltför tätt bostadsbyggande som inte tillräckligt beaktar boendetrivseln.

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 12 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Oksanen understödd av Sandelin föreslog att förslaget till detaljplan förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Oksanens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Smn § 389
Bilaga 1:Karta Fasangatan

Smn § 406
Bilaga 1:Karta Fasangatan

Smn § 426
Bilaga 1:Karta Fasangatan

Sfm § 24
Bilaga 1:Kartta Fasaaninkatu / Karta Fasangatan
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna