Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen1914.01.20196
Stadsfullmäktige828.01.20198

14827-2018 (00 01 02, 05 17 00)

Utredning och plan för att minska bostadslösheten

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige godkänner utredningen och planen som den låtit genomföra för att minska bostadslösheten. Planen beaktas vid planering av verksamheten och ekonomin.

Ssn § 19

Sektordirektör Minna Sartes, direktör för serviceområdet Sirpa Kuronen och utvecklingschef Maarit Luukkaa 27.12.2018:

Stadsstyrelsen behandlade förslaget till utredning och plan för att minska bostadslösheten 17.12.2018 § 520. Stadsstyrelsen remitterade ärendet för ny beredning. Efter detta har planen kompletterats i fråga om uppföljningen och läget med social kreditgivning och nödinkvartering har uppdaterats.

Stadsfullmäktige gav i samband med godkännandet av 2018 års budget i uppdrag att göra en kartläggning av de bostadslösas situation i Åbo och utarbeta en plan för att minska bostadslösheten. Arbetet med utredningen och planen har styrts av stadens styrgrupp för välfärd. Kartläggningen av nuläget och planen fokuserar på de aspekter som hör ihop med serviceproduktionen.

Enligt finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA:s statistik var antalet bostadslösa i Åbo 452 dvs. 0,24% av befolkningen. Jämfört med slutet av föregående år ökade bostadslösheten med 117 personer. Det är delvis fråga om en statistisk ökning som inte direkt är jämförbar med föregående år. Alla bostadslösa i Åbo är ensamstående. Av dem är 113 långtidsbostadslösa, 98 kvinnor, 107 unga och 81 personer med invandrarbakgrund. Enligt utredningen fanns det inga bostadslösa barnfamiljer i Åbo.

Marknadsläget för bostäder är ansträngt i Åbo och förutspås att bli allt mer ansträngt. I ARAs bostadsmarknadsöversikt steg hyresmarknaden i Åbo för första gången till kategorin ”tämligen ansträngt” år 2017. I Åbo köade 4 295 sökande för ARA-bostäder år 2017 av vilka 2 562 fick en bostad.  Antalet sökande ökade 8,9 % medan antalet personer som fick en bostad minskade 12 %. Antalet ARA-bostäder i förhållande till invånarantalet var störst i Åbo efter Helsingfors. Bostadsmarknaden i Åbo åtstramas av att byggandet av ARA-bostäder är litet jämfört med efterfrågan. Bortsett från Uleåborg är hyresnivån i Åbo lägst i de sex största städerna.

För att förebygga bostadslösheten och minska effekterna av bostadslösheten har Åbo genomfört flera åtgärder under en längre tid. Bostadslösheten som samhälleligt fenomen har ändå inte försvunnit. Man ska fortfarande satsa på förebyggandet av bostadslösheten, utveckla och pröva på nya åtgärder utöver de åtgärder som redan tidigare konstaterats vara effektfulla. Utgångspunkten för bostadspolitiken är att förebygga bostadslösheten genom att bygga tillräckligt med förmånliga bostäder och styra och stödja personer som behöver stöd för sitt boende så att de kan behålla sin bostad.

Tyngdpunkten i planen ligger på förebyggandet av bostadslösheten, för detta är alltid det mest lönsamma och effektfulla alternativet både mänskligt och ekonomiskt sett. På grund av problemets mångfasetterade karaktär kan man inte alltid lyckas med att förebygga bostadslösheten och då är man tvungen att genomföra korrigerande åtgärder. Planen tar också upp de strukturella omständigheter som påverkar bostadslösheten och anser det vara viktigt att staden fäster uppmärksamhet vid intressebevakningen när det gäller den regionala och nationella bostadspolitiken.  

Åtgärdsförslagen har grupperats i fem helheter vars centrala innehåll är följande:

1. Hyresboende

Staden ökar utbudet av små, förmånliga och billiga hyresbostäder genom att anvisa tomter för allmännyttig bostadsproduktion.

2. Förebyggande av bostadslösheten

När det gäller att förebygga bostadslösheten satsar man på boenderådgivning, decentraliserat specialboende, erfarenhetsexpertis, ekonomisk fostran, organisationssamarbete och bostadsområdesspecifik samutveckling för specialgrupper som en del av stadens områdesverksamhet.

3. Avsaknad av kreditupplysning

Det utvecklas verksamhetsmodeller som går ut på att förebygga uppkomsten av hyresskulder.

4. Tillfälligt boende

Det utvecklas alternativ för tillfälligt boende tillsammans med partnerna så att det långsiktiga målet är att grunda en mångservicecentral.

5. Intressebevakning

I fråga om intressebevakning deltar Åbo i det regionala och nationella bostadspolitiska samarbetet som syftar till att avskaffa bostadslösheten.

Planen har uppgjorts för resten av den pågående fullmäktigeperioden dvs. för 2019-2021. Till stadsstyrelsen rapporteras årligen om hur bostadslösheten utvecklas och hur planen framskrider. Hur läget ser ut för bostadslösheten jämförs med läget i de sex största städerna i enlighet med tidtabellen för den riksomfattande statistikföringen. Genomförandet av planen följs upp genom bedömning av hur åtgärderna har genomförts samt genom effektivitetsmätare på plannivå. För rapporteringen svarar koncernförvaltningen.  

Bilaga 1Utredning och plan för att minska bostadslösheten

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

att utredningen och planen för att minska bostadslösheten i bilaga 1 godkänns och

att planen beaktas vid planering av verksamheten och ekonomin.

BeslutFörslaget godkändes.

Sektordirektör Riitta Liuksa och utvecklingschef Maarit Luukkaa deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Sfm § 8

Bilaga 1Utredning och plan för att minska bostadslösheten

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

att utredningen och planen för att minska bostadslösheten i bilaga 1 godkänns och

att planen beaktas vid planering av verksamheten och ekonomin.

 

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Lindfors lämnade understödd av Yrttiaho följande ändringsförslag:

”Till planen för att minska bostadslösheten lägger vi till målet att öka procentandelen av produktion av hyresbostäder av all nyproduktion.

Motiveringar:

Det låga utfallet av produktionen av skäligt prissatta bostäder, ca 17 procent av nyproduktionen, ökar boendekostnaderna i Åbo och främjar segregationen i områdena. Genom att öka produktionen av skäligt prissatta hyresbostäder minskar man bostadslöshet och minskar boendekostnader.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Lindfors ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Lindfors ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 8
Bilaga 1:Selvitys ja suunnitelma asunnottomuuden vähentämiseksi / Utredning och plan för att minska bostadslösheten
Bilaga 2:Äänestyslista / Omröstningsförteckning