Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen42605.11.201812
Stadsfullmäktige22012.11.201814

1615-2017 (510, 653)

Projektplan för daghemmet Tommilankadun päiväkoti (Sfm)

Sammandrag: -

Ssn § 426

Lokalchef Nora Hildén och projektchef Kaisa Simula 25.10.2018:

Daghemmet Niitunniskantien päiväkoti som ingår i dagvårdsenheten i Hepokulta finns på adressen Niitunniskavägen 1. På daghemmet erbjuds förutom normala dagvårdsplatser även kvällsvård från måndag till fredag. På daghemmet finns också en regional integrerad specialgrupp och en minskad grupp. Daghemmet byggdes 1978. Förutom mindre underhållsarbeten har inga större reparationer gjorts i daghemmet.

Behovsutredningen för daghemmet godkändes av nämnden för fostran och undervisning 15.3.2017 § 38 och av stadsstyrelsen 3.4.2017 § 151. Då valdes alternativet med grundläggande renovering av den nuvarande daghemsbyggnaden så att daghemmet flyttar till ersättande lokaler under byggtiden. Avsikten var att de ersättande lokalerna planeras i projektplaneringsskedet. I behovsutredningen lades också fram ett nybyggnadsalternativ.

När projektplaneringen inletts och framskred var det motiverat att på grund av kostnadsskäl ändra alternativet med grundläggande renovering av den existerande byggnaden som godkändes under behovsutredningsskedet. Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion beslutade vid sitt sammanträde 9.4.2018 § 41 att uppdatera behovsutredningen så att man fortsätter projektplaneringen med alternativet med nybyggnad vid Tommilagatan 24 i enlighet med lokalprogrammet som ingår i behovsutredningen som godkänts tidigare. Verksamheten på Niitunniskantien päiväkoti övergår direkt från sina gamla lokaler till de nya lokalerna.

Representanter för enheten byggherreverksamhet för lokaler inom stadsmiljösektorn, lokalservicecentralen och småbarnspedagogiken inom bildningssektorn har utarbetat projektplanen för daghemmet Tommilankadun päiväkoti (bilaga 1).

Det finns knappt några andra kommunala dagvårdsplatser i området så projektet bidrar till att trygga utbudet av kommunala dagvårdsplatser. På grund av den ökande efterfrågan på dagvård syftar projektet till att öka antalet dagvårdsplatser. En grundläggande renovering av Niitunniskantien päiväkoti skulle ha medfört 127 och en nybyggnad högst 152 vårdplatser.

Enligt projektplanen är bruttoarean för byggnaden cirka 1 760 brm2.

Kostnadsberäkningen för nybyggnaden är 6 032 000 €. Priset per kvadratmeter för nybyggnaden är cirka 3 430 €/brm2. Därtill är kostnaderna för rivning av den gamla byggnaden cirka 139 000 euro. Den totala kostnadsberäkningen för projektet är 6 171 000 €.

En preliminär uppskattning av hyrorna som bildningssektorn ska betala kommer enligt ovannämnda kostnadsberäkning att vara cirka 509 681 € per år. Dessutom ska användaren reservera uppskattningsvis cirka 195 000 € för anskaffningar som projektet föranleder (möbler etc.).

Den nuvarande den interna hyran som sektorn betalar för Niitunniskantien päiväkoti är cirka 133 300 euro per år.

Man har förberett sig på planeringskostnaderna för grundläggande renovering av daghemmet redan i Åbo stads verksamhetsplan 2018. När beslutet om projektplanen vinner laga kraft kan nybyggnadsprojektet som ersätter den grundläggande renoveringen inledas redan under 2018.

Utlåtanden om projektplanen begärdes av nämnden för fostran och undervisning och stadsmiljönämnden.

Nämnden för fostran och undervisning behandlade projektplanen vid sitt sammanträde 24.10.2018 § 175.

Föredraganden lade fram följande beslutsförslag:  Nämnden för fostran och undervisning beslutar att för sin del godkänna projektplanen för Tommilankadun päiväkoti och förbinder sig till de kostnader som projektet föranleder. Dessutom beslutade nämnden för fostran och undervisning att avstå från lokalerna som Niitunniskantien päiväkoti använder när Tommilankadun päiväkoti står färdigt.

Nämnden för fostran och undervisning beslutade enhälligt i avvikelse från förslaget att den godkänner för sin del projektplanen för Tommilakadun päiväkoti (bilaga 1) och förbinder sig till de kostnader som projektet föranleder.

Stadsmiljönämnden behandlade projektplanen vid sitt sammanträde 9.10.2018 § 405.

Stadsmiljönämnden godkände för sin del projektplanen för Tommilakadun päiväkoti och gav följande utlåtande: Stadsmiljösektorn har för sin del deltagit i utarbetandet av projektplanen (planläggningen, trafikplaneringen, byggherreverksamheten för lokaler). När det gäller trafikplaneringen ville man i utlåtandet betona att lämning och hämtning av barn sker via Ruohonpäävägen och vissa lämnings- och hämtningsplatser finns utanför tomten vid Ruohonpäävägens gatuområde. Ordnandet av lämnings- och hämtningsplatser förutsätter små ändringar av gatuområdet. Sektionen ska åtgärda rivning av den gamla byggnaden på tomten. Ett rivningstillstånd kan alltså ansökas genast efter att projektplanen godkänts.

Dessutom förbinder sig stadsmiljösektorn till de kostnader som förorsakas av rivningen av den gamla skolbyggnaden vid Tommilagatan.

Biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen 30.10.2018:

Efter att det nya daghemmet vid Tommilagatan blivit färdig töms det nuvarande daghemmet vid Niitunniskavägen. Nämnden för fostran och undervisning har ännu inte tagit ställning till att avstå från byggnaden, eftersom man preliminärt diskuterat möjligheten att använda den kvarblivande daghemsbyggnaden vid Niitunniskavägen som eventuella ersättande lokaler för daghemmet Talinkorventien päiväkoti under projekttiden. Inom projektet för Talinkorventien päiväkoti håller man först på att utreda behoven. Med beaktande av investeringsresurserna har projektet för Talinkorventien päiväkoti inte kunnat upptas i Åbo stads lokalinvesteringsprogram för de kommande åren. Därför har tidtabellen för detta projekt inte ännu slagits fast och det finns en risk att daghemslokalerna vid Niitunniskavägen blir tomma efter att Tommilankadun päiväkoti blir färdigt. Å andra sidan behöver lokalerna vid Niitunniskavägen omfattande reparationer om de ska användas ännu i flera år efter att Tommilankadun päiväkoti blivit färdig.

Daghemstomten som blir kvar vid Niitunniskavägen kunde användas för annat ändamål. I Raunistula pågår en ändring av detaljplanen för Oskarsgränd, vars utarbetande utgår från ett samarbetsavtal mellan Åbo stad och markägarna. I detaljplaneområdet finns avtalsbrandkåren Maarian VPK med lokaler. Avtalsbrandkårsverksamhetens kontinuitet tryggas genom ett samarbetsavtal antingen så att man hittar ett nytt ställe för verksamheten eller tryggar den på ifrågavarande ställe. Man har letat efter ett nytt verksamhetsställe för avtalsbrandkåren under en längre tid och tomten vid Niitunniskavägen skulle lämpa sig väl för verksamheten. I och med arrangemangen skulle avtalsbrandkårens nuvarande tomt kunna anvisas för bostadsproduktion efter att hyresavtalet upphört, något som möjliggör betydande försäljningsinkomster för staden.

Bilaga 1Projektplan för daghemmet Tommilankadun päiväkoti

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige godkänner projektplanen för Tommilankadun päiväkoti i bilaga 1.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att

genomförandet av nybyggnadsprojektet för Tommilankadun päiväkoti kan inledas med finansiering som reserverats i budgeten 2018 under beteckningen Grundläggande renovering av Niitunniskantien päiväkoti redan under år 2018 och

bildningssektorn avstår från Niitunniskantien päiväkoti när Tommilankadun päiväkoti blir färdigt och ovannämnda utvecklingsåtgärder inleds för den kvarblivande tomtens del.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.

Sfm § 220

Bilaga 1Projektplan för daghemmet Tommilankadun päiväkoti

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige godkänner projektplanen för Tommilankadun päiväkoti i bilaga 1.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att

genomförandet av nybyggnadsprojektet för Tommilankadun päiväkoti kan inledas med finansiering som reserverats i budgeten 2018 under beteckningen Grundläggande renovering av Niitunniskantien päiväkoti redan under år 2018 och

bildningssektorn avstår från Niitunniskantien päiväkoti när Tommilankadun päiväkoti blir färdigt och ovannämnda utvecklingsåtgärder inleds för den kvarblivande tomtens del.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan meddelade ordförande Rantanen att hon begränsar anförandena som hålls från talarstolen vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 220
Bilaga 1:Tommilankadun päiväkodin hankesuunnitelma / Projektplan för daghemmet Tommilankadun päiväkoti