Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen41905.11.20188
Stadsfullmäktige21412.11.20188

12498-2018 (02 06 01, 02 02 00)

Justering av grunderna för avskrivningar enligt plan

Sammandrag: -

Ssn § 419

Tf. direktör Fredrik Lindström och redovisningschef Seija Liinoja 25.10.2018:

Enligt 32 § i den av stadsfullmäktige godkända förvaltningsstadgan 29.5.2017 § 105/29.1.2018 § 8 godkänner stadsfullmäktige grunderna för avskrivningar enligt plan och stadsstyrelsen godkänner avskrivningsplanen samt ger nödvändiga beräkningsanvisningar. Stadsfullmäktige fastställer avskrivningsmetoderna samt de nedre och övre gränserna för avskrivningstiderna enligt grunderna för avskrivningar enligt plan. Inom ramen för de befogenheter som stadsstyrelsen gett beslutar stadsstyrelsen om en utförligare avskrivningsplan enligt tillgångsgrupper och ger de nödvändiga beräkningsanvisningarna.

Stadsfullmäktige har senast 30.8.2010 nr 163 fattat beslut om grunderna för avskrivningar enligt plan.  

Bokföringsnämndens kommunsektion har 22.11.2016 gett en ny allmän anvisning om avskrivningar enligt plan för kommuner och samkommuner. Enligt kommunsektionens rekommendation har man i posten Övriga utgifter med lång verkningstid räknat med deltagande i vägprojekt för andra sammanslutningar (linjär avskrivning 15 – 20 år), banprojekt (linjär avskrivning 30 – 40 år) och farledsprojekt. I övriga utgifter med lång verkningstid har man också räknat med ombyggnadskostnaderna för aktie- och hyreslägenheter (5 – 10 år). Enligt den gamla rekommendationen var den nedre gänsen för avskrivningstiden gällande avskrivningar enligt plan 2 år och den övre gränsen 5 år i balansgruppen Övriga utgefter med lång verkningstid. Enligt rekommendationen om avskrivningstiden för banprojekt i kommunsektionens anvisning uppgår den övre gränsen för avskrivningstiden gällande avskrivningar enligt plan till högst 40 år.

Det har nu blivit aktuellt att justera grunderna för stadens avskrivningar enligt plan. År 2019 genomförs reparationen av väg 110 som ingår i Åbo stads investeringsplan som ett gemensamt projekt (MBT-projekt). Justeringen av grunderna för planenliga avskrivningar utgående från kommunsektionens nya allmänna anvisning möjliggör att stadsstyrelsen i den tillgångsspecifika avskrivningsplanen kan uppdatera avskrivningstiderna för samprojekt inom ramen för den nedre och övre gränsen för avskrivningstiderna enligt kommunsektionens rekommendationer.

Utgående från det ovan nämnda föreslås det att deltagandet i väg-, ban- och farledsprojekt för ett annat samfund tas upp bland övriga utgifter med lång verkningstid i grunderna för avskrivningar enligt plan.  Det föreslås också att ombyggnadskostnaderna för aktie- och hyreslägenheter tas upp som undergrupp till övriga utgifter med lång verkningstid enligt kommunsektionens nya rekommendation. Enligt den nya rekommendationen är det möjligt att förlänga avskrivningstiden för ovan nämnda ombyggnadskostnader med högst tio år.  Dessutom föreslås det att i gruppen byggnader och konstruktioner inkluderas bergrum och bergtunnlar enligt kommunsektionens rekommendationer. I förslaget har beaktats ändringarna i bokföringslagen och kommunsektionens allmänna anvisning gällande avskrivningar enligt plan.

Stadsfullmäktige har beslutat att i alla tillgångsgrupper för bestående aktiva tillämpas den linjära avskrivningsmetoden frånsett jord- och vattenområden, värde- och konstföremål, förskottsbetalningar och pågående anskaffningar som inte avskrivs samt naturtillgångar som avskrivs enligt användning.  Motiveringen till linjära avskrivningar var att användningen av nedanstående tillgångsgrupper under deras ekonomiska livslängd är relativt jämn. Linjär avskrivning är den vanligaste metoden i kommunerna. Den valda avskrivningsplanen tillämpas kontinuerligt under olika räkenskapsperioder. Det har inte funnits ett behov av att byta från linjär avskrivning till utgiftsrestavskrivning.

Avskrivningsplanen enligt tillgångsgrupper föreläggs stadsstyrelsen för beslut efter det att stadsfullmäktige har fattat beslut om avskrivningsgrunderna.

Enheten för ekonomi och finansiering föreslår att stadsfullmäktige fastställer den bifogade tabellen över avskrivningsplanen som grund för avskrivningsplanen och ersätter den tabell över avskrivningsplanen för olika grupper av anläggningstillgångar som stadsfullmäktige fastställde 30.8.2010.

Bilaga 1Grunderna för avskrivningar enligt plan

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige fastställer tabellen över avskrivningsplanen i bilaga 1 som grund för avskrivningsplanen och ersätter den tabell över avskrivningsplanen för olika grupper av anläggningstillgångar som stadsfullmäktige fastställde 30.8.2010.

BeslutFörslaget godkändes.

Tf. direktör Fredrik Lindström  deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Ärendet föredrogs av biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.

Sfm § 214

Bilaga 1Grunderna för avskrivningar enligt plan

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige fastställer tabellen över avskrivningsplanen i bilaga 1 som grund för avskrivningsplanen och ersätter den tabell över avskrivningsplanen för olika grupper av anläggningstillgångar som stadsfullmäktige fastställde 30.8.2010.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan meddelade ordförande Rantanen att hon begränsar anförandena som hålls från talarstolen vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 214
Bilaga 1:Suunnitelman mukaisten poistojen perusteet / Grunderna för avskrivningar enligt plan