Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen33917.09.20182
Stadsstyrelsen35702.10.20184
Stadsfullmäktige19315.10.20188

6604-2018 (14.05)

Godkännande av verksamhetsområden för Åbo Vattenförsörjning Ab

Sammandrag:

Verksamhetsområdena för Åbo vattenförsörjning har senast godkänts år 2011. På grund av att detaljplanläggningen framskrider är det skäl att uppdatera verksamhetsområdena så att de motsvarar den förverkligade markanvändningen. Samtidigt anger man de målinriktade verksamhetsområdena som motsvarar de godkända detaljplanerings- och investeringsprogrammen. Efter godkännandet av verksamhetsområdet ska fastigheterna som ligger i verksamhetsområdet anslutas till vattentjänstverkets vattenlednings- och spillvattennät.

Ssn § 339

Koncernförvaltningen, stadsplanering, ledande sakkunnig Satu Lehto 12.9.2018:

Bestämmelser som tillämpas

Enligt moment 2 6 § i lagen om vattentjänster stadgas om ordnande av vattentjänster följande: Kommunen ska se till att åtgärder vidtas för inrättande av ett vattentjänstverk som motsvarar behovet, utvidgande av vattentjänstverkets verksamhetsområde eller tryggande av tillgången till andra behövliga tjänster om en stor mängd invånares behov eller hälsoaspekter eller miljöskyddsaspekter kräver det.

Enligt 7 § i lagen om vattentjänster ska verksamhetsområdena för vattentjänstverken inom en kommuns område omfatta de områden där det på grund av den faktiska eller den planerade samhällsutvecklingen är behövligt att ansluta fastigheterna till vattentjänstverkets vattenledning eller spillvattenavlopp

Enligt 8 § i lagen om vattentjänster godkänner kommunen verksamhetsområdet för ett vattentjänstverk och ändrar vid behov det godkända verksamhetsområdet på framställning av en anläggning som lämpar sig för att sköta vattentjänsterna eller, om anläggningen inte har gjort en sådan framställning, efter att ha hört anläggningen Innan verksamhetsområdet godkänns ska information om saken ges i tillräcklig utsträckning och tillsynsmyndigheterna ges tillfälle att ge utlåtande samt ägarna till och innehavarna av fastigheter i området ges tillfälle att bli hörda.

Verksamhetsområdet ska vara sådant att vattentjänstverket klarar av att på ett ekonomiskt och ändamålsenligt sätt sköta de vattentjänster som det ansvarar för, och att de avgifter för vattentjänster som tas ut för att täcka kostnaderna för vattentjänsterna blir skäliga och rättvisa. 

När kommunen godkänner verksamhetsområdet ska den med beaktande av behoven av vattentjänster i verksamhetsområdets olika delar bestämma vilka områden som ska omfattas av verkets vattenledningsnät och vilka områden som omfattas av verkets spillvattennät. I samband med beslutet om godkännande ska det också ställas upp en målinriktad, med samhällsutvecklingens behov överensstämmande tidsplan för när ledningsnäten ska byggas i de olika delarna av verksamhetsområdet.

Verksamhetsområdet, tätorterna inom det och de områden som ska omfattas av vattenledningsnätet respektive spillvattennätet ska anges på en karta som ska vara allmänt tillgänglig i ett datanät.  Information om godkännande av verksamhetsområdet ska ges i tillräcklig utsträckning.

Om kommunen beslutar att inskränka ett vattentjänstverks verksamhetsområde ska den samtidigt besluta hur vattentjänsterna ska tryggas för de fastigheter som är anslutna till verkets ledningsnät, men kommer att ligga utanför verksamhetsområdet enligt 8 a § i lagen om vattentjänster.

Enligt 9 § i lagen om vattentjänster ombesörjer vattentjänstverket vattentjänsterna inom sitt verksamhetsområde i överensstämmelse med samhällsutvecklingens behov i enlighet med det beslut om godkännande av verksamhetsområdet som avses i 8 §.

Enligt 10 § i lagen om vattentjänster ska en fastighet som är belägen inom ett vattentjänstverks verksamhetsområde anslutas till verkets vattenledning och avlopp. En fastighet utanför en tätort behöver dock inte anslutas till vattentjänstverkets vattenledning eller spillvattenavlopp under förutsättningar som särskilt föreskrivs i lagen.

Beredning av ärendet

En ny inskränkning av verksamhetsområden för Åbo Vattenförsörjning Ab:s vattenledning och spillvattenavlopp har förberetts som en del av utvecklingsplanen för vattenförsörjningen 2018–2021 som ska godkännas under egen ärendepunkt tillsammans med verksamhetsområdena som är under behandling för tillfället. Den pågående ansökan om godkännande av verksamhetsområde för avloppsnätverk som lämnats av Kakskerta–Satavas vattenandelslag och som väntar på att delgeneralplanen för öarna framskrider har finslipats samtidigt och det är meningen att ansökan tas upp till behandling i beslutande organ under egen ärendepunkt i oktober.

Enligt stadsfullmäktiges beslut § 92 30.5.2016 är dagvatten inte längre en del av vattenförsörjningen utan staden ansvarar för dagvattenhanteringen enligt 103 i § i markanvändnings- och bygglagen. Av den anledningen är det inte nödvändigt att i detta sammanhang godkänna verksamhetsområdet för dagvattenavlopp.

Om verksamhetsområden för vattenförsörjningen har senast beslutats i stadsfullmäktige 21.5.2012. Då överklagade NTM-centralen i Egentliga Finland stadsfullmäktiges beslut hos förvaltningsdomstolen och vidare hos högsta förvaltningsdomstolen. Den centrala besvärsgrunden som anfördes av NTM-centralen var att man i samband med godkännandet av verksamhetsområdet för Åbo vattenaffärsverk inte hade fattat beslut om verksamhetsområdena för andra aktörer inom vattenförsörjningen. Högsta förvaltningsdomstolen ändrade till den delen inte Åbo förvaltningsdomstols beslut enligt vilket att lämna ett visst område utanför det godkända verksamhetsområdet inte i sig gör beslutet om godkännandet lagvidrigt. Ett sådant här område kan inkluderas i verksamhetsområdet för något annat verk eller kommunen kan vidta andra åtgärder för att uppfylla sin skyldighet att ordna vattentjänsterna.

Beskrivning av verksamhetsområdena

Stadens tillväxt har styrts och styrs fortfarande så att den befintliga samhällsstrukturen förtätas och utvidgas på ett väl överlagt sätt. Sålunda kommer utvidgningarna av vattentjänsternas verksamhetsområde som baserar sig på ny markanvändning att förbli tämligen små. 

Verksamhetsområden för Åbo Vattensörjning Ab har senast utvidgats på de nya detaljplaneområdena som fastställts efter föregående 2012 godkända beslutet om verksamhetsområde. Verksamhetsområdet har dragits samman en aning på skogsområdena i norra Åbo där det inte har funnits anslutningar och det inte heller har varit nödvändigt att utvidga verksamhetsområdet på grund av ny markanvändning. Även Pomponrahkaområdet har lämnats utanför verksamhetsområdet i enlighet med miljöskyddsmyndighetens utlåtande.  

På kartorna över verksamhetsområdet har även de målinriktade verksamhetsområdena 2019–2021 som är nödvändiga på grund av den nya markanvändningen och områdena som tas i bruk 2022–2025 och 2026–2029 tagits med.  Dessutom visas de målinriktade områdena för de nya områdena för markanvändning som tas i bruk efter 2029. Målåren är bundna vid fullmäktigeperioder och Åbostrategin. Målåren 2019–2021 motsvarar planläggningsprogrammet och investeringsprogrammet som godkändes i samband med budgeten och verksamhetsplanen för 2018.

Förutom verksamhetsområden anges på kartan över avloppshantering utredningsområden för vilkas del miljöskyddet inom stadsmiljösektorn har tillsatt en utredning om avloppsvattenläget i de berörda områdena. Därefter bedöms om kommunens skyldighet att ordna vattentjänsterna förverkligas på de berörda områdena för avloppsvattnets del av miljöskyddsskäl.

Avlopps- och vattenledningsnätet utanför verksamhetsområdet visas på samma karta som verksamhetsområdet. Utanför verksamhetsområdet består ingen skyldighet att ansluta fastigheten till vattentjänstverkets vattenledning eller avlopp. Anslutningen är emellertid möjlig i närheten av näten så att den som ansluter sig ansvarar för alla kostnader och tillstånd som gäller anläggningen av tomtledningen.

Efter framläggningstiden har man utifrån utlåtanden från NTM-centralen och miljöskyddsmyndigheten kompletterat kartan över verksamhetsområdet med ykr-tätorterna (både glesbebyggd och tätbebyggd tätort), för tätorterna som ligger i verksamhetsområdet ska anges på kartan enligt 8 § i lagen om vattentjänster. Att ange tätorterna på kartan sammanhänger enligt motiveringen i regeringens proposition (RP 218/2013 rd) med anslutningsskyldigheten enligt 10 § i lagen samt att tätorterna enligt förordningen om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse ska inkluderas i spillvattenavloppsnätet inom verksamhetsområdet.

NTM-centralen och staden har olika syn på vad som avses med tätort enligt lagen om vattentjänster. NTM-centralens tolkning är att även den s.k. glesbebyggda ykr-tätorten är en sådan tätort som avses i lagen om vattentjänster. Förordningen om avloppsvatten från tätbebyggelse grundar sig ändå på direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (91/271/EEG) och den har utfärdats med stöd av lagen om vattentjänster och miljöskyddslagen. Enligt artikel 3 i direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse ska medlemsstaterna se till att avloppssystemet för spillvatten har tagits i bruk före 31.12.2005 i de tätorter vars personekvivalent är 2000–15000. Den s.k. glesbebyggda tätorten understiger avsevärt personekvivalenten i direktivet. Således är NTM-centralens tolkning gällande tätorten som avses i lagen om vattentjänster felaktig. Trots meningsskiljaktigheterna mellan NTM-centralen och staden är det ändamålsenligt att ange också den s.k. glesbebyggda ykr-tätorten på kartorna över verksamhetsområden.

Utlåtanden och påminnelse

Förslagen till verksamhetsområden för Åbo Vattenförsörjning Ab:s vattenledning och spillvattenavlopp har varit offentligt framlagda i juni tillsammans med utvecklingsplanen för vattenförsörjningen och åtgärdsprogrammet för 2018–2021 samt Kakskerta-Satavas vattenandelslags ansökan om verksamhetsområde. Samtidigt har man begärt myndighetsutlåtanden om helheten (NTM-centralen i Egentliga Finland, stadens miljöskydds- och hälsoskyddsmyndigheter, vattenförsörjningsbolag och andelslag). NTM-centralen, stadens miljöskyddsmyndighet och Åbo Vattenförsörjning Ab har gett sitt utlåtande om verksamhetsområdena för Åbo Vattenförsörjning Ab. En anmärkning har lämnats av en privat markägare.

NTM-centralen i Egentliga Finland har i sitt utlåtande upprepat detsamma som i sitt brev daterat 11.1.2018. Enligt NTM-centralen har staden inte sett till sin skyldighet i enlighet med 6 § i lagen om vattentjänster om att ordna vattentjänster gällande avloppsvatten på följande områden:

Enligt NTM-centralen har kommunen skyldighet att ordna vattentjänster för spillvattnets del i de berörda utredningsområdena som angetts på kartan över verksamhetsområdet samt utifrån en stor mängd invånares behov och av miljöskyddsskäl.

Staden anser att man på de berörda områdena inte kan tala om en stor mängd invånares behov. I fråga om miljöskyddsskäl har miljöskyddet inom stadsmiljösektorn tillsatt en utredning om avloppsvattenläget i de berörda områdena (se ovan). Till den delen är det inte nödvändigt att göra ändringar i kartor över verksamhetsområden utifrån utlåtandet, för den eventuella skyldigheten att ordna vattentjänster enligt 6 § i lagen om vattentjänster kan också skötas på ett annat sätt än att utvidga Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde till att omfatta de berörda områdena.

Enligt miljöskyddsmyndighetens utlåtande kan Pomponrahkas naturskydds- och Naturaområde lämnas utanför verksamhetsområdet.

Gällande inskränkningen av verksamhetsområdet har en anmärkning lämnats från Kannistovägen. I anmärkningen har framförts att hela fastigheten 853-532-2-17 ska befinna sig inom verksamhetsområdet för hushållsvattenledning och avloppsvattenledning. Det är ändå ändamålsenligt att åkerområdena som hör till gården lämnas utanför verksamhetsområdet. Bostadsbyggnaden på fastigheten som anslutits till Åbo Vattenförsörjning Ab:s nätverk befinner sig fortfarande i verksamhetsområdet så att situationen på fastigheten förblir oförändrad för de befintliga anslutningarnas del. NTM-centralen har inte heller något att anmärka på inskränkning av verksamhetsområdet.

NTM-centralens och miljöskyddsmyndighetens synpunkter på att tätorterna ska vara angivna i verksamhetsområdet har beaktats (se ovan).

Åbo Vattenförsörjning Ab anser att de utvidgningar och inskränkningar av verksamhetsområdet som föreslagits är ändamålsenliga.

Bilaga 1Verksamhetsområde för Åbo Vattenförsörjning Ab:s spillvattenavlopp

Bilaga 2Verksamhetsområde för Åbo Vattenförsörjning Ab:s hushållsvattenledning

Tilläggsmaterial 1Utlåtanden (på finska)

Tilläggsmaterial 2Anmärkning (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna verksamhetsområdet för spillvattenavlopp enligt bilaga 1 och verksamhetsområdet för hushållsvattenledning enligt bilaga 2.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Hellsten understödd av Miikkola.

Maaskola och Lehtinen förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick. Ersättare Toivari deltog i behandlingen av ärendet i stället för Maaskola.

Ärendet föredrogs av biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen.

Ssn § 357

Bordlagt 17.9.2018 § 339

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

Medan ärendet var bordlagt har kartornas rubriker i bilagorna 1 och 2 ändrats terminologiskt så att de motsvarar bestämmelserna i lagen om vattentjänster. Motsvarande behov av ändringar har beaktats i beslutsförslaget. Ändringarna som gjorts är alltså tekniska och har ingen inverkan på beslutets sakinnehåll.

Bilaga 3Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde, område som ska anslutas till avloppsnätet

Bilaga 4Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde, område som ska anslutas till hushållsvattenledningen

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde som områden enligt bilagorna 3 och 4 som ska anslutas till avloppsnätet och hushållsvattenledningen.

BeslutFörslaget godkändes.

Maaskola och Lehtinen förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick.

Sfm § 193

Bilaga 1Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde, område som ska anslutas till avloppsnätet

Bilaga 2Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde, område som ska anslutas till hushållsvattenledningen

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde som områden enligt bilagorna 1 och 2 som ska anslutas till avloppsnätet och hushållsvattenledningen.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 193
Bilaga 1:Turun Vesihuolto Oy:n toiminta-alue jätevesiviemärin piiriin saatettava alue/ Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde, område som ska anslutas till avloppsnätet
Bilaga 2:Turun Vesihuolto Oy:n toiminta-alue talousvesijohdon piiriin saatettava alue /Åbo Vattenförsörjning Ab:s verksamhetsområde, område som ska anslutas till hushållsvattenledningen