Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen29613.08.201815
Stadsfullmäktige16027.08.201810

7016-2018 (10 03 02)

Lokaler för logistikutbildningen, godkännande av den uppdaterade projektbeskrivningen och ändring av hyresavtalet

Sammandrag: -

Ssn § 296

Lokalchef Nora Hildén och lokalcontroller Minna Juselius 29.6.2018:

Logistikutbildningen vid Åbo yrkesinstitut har sedan augusti 2016 verkat i hyreslokaler på Lastgatan i Oriketo. Det handlar om ett tidsbundet hyresavtal på tre år som kan förlängas med en option på två år. 1.9.2017 hyrdes en extra lokal på 186 kvadratmeter för simuleringsundervisning i samma fastighet. Ytan för alla lokaler som används på Lastgatan för tillfället är 2 316 kvadratmeter inklusive körövningsfältet och årshyran är totalt 406 709 euro.

Verksamheten på Lastgatan har utvidgats avsevärt under två år. Antalet studerande på platsen har så gott som fördubblats därför att utbildningar för vuxna har ökat och delvis därför att unga studerande stannar kvar längre på skolan. Denna tendens tycks förstärkas utifrån vårens uppgifter. Således ska man ytterligare öka utrymmet en aning. Serviceområdet för yrkesutbildningen inom bildningssektorn och lokalservicecentralen har i samarbete upprättat en uppdaterad projektbeskrivning av lokalerna för logistikutbildningen.

På Lastgatan är det möjligt att få nödvändiga extra utrymmen och fastighetsägaren är beredd att finansiera de nödvändiga ändringsarbetena och låta dem ingå i hyran som avgift för ändringsarbeten (kostnadsberäkning för ändringsarbeten 96 000 €). Eftersom det nuvarande avtalet gäller fram till 31.7.2019 (+option på 2 år) ska avgiften för ändringsarbeten mortifieras på en relativt kort tid. Hos fastighetsägaren har man hört sig för om det finns möjlighet att ersätta det nuvarande avtalet med ett nytt avtal som sträcker sig till slutet av 2025.

Utbildningslokalerna för logistiken ingår inte i campusplanerna för yrkesutbildningen för närvarande. Verksamheten bildar en egen helhet vars läge nu är optimalare än de alternativ som planerats för campusområden på axeln Kuppis-Österås eller för området Råggatan-Peltola. En bestående lokallösning för logistikutbildningen ingår i lokalinvesteringsprogrammet för 2018–2029 och målet är att lokalerna står färdiga 2022 och kostnaderna beräknas uppgå till ca 10–15 M€. Genom att förlänga det externa hyresavtalet kan man lätta på investeringstrycket.

Med ägaren har förhandlats om ett nytt hyresavtal som ska träda i kraft 1.1.2019 och gälla fram till 31.12.2025. Den sammanlagda hyresytan för hela avtalet är 2 593 kvadratmeter och årshyran som ska betalas ut är 462 725 euro. Extra utrymme blir 277 kvadratmeter och årshyran stiger 56 016 €/år. Hyreseffekten på bildningssektorn är 475 015 €/år.

Enligt stadens gällande behovsutrednings- och projektplaneringsanvisningar godkänner den nämnd som använder lokalerna projektbeskrivningen och förbinder sig till projektets kostnader. Stadsfullmäktige har beslutanderätten i projektet när hyran överstiger 300 000 euro om året.

Nämnden för fostran och undervisning har för sin del godkänt den uppdaterade projektbeskrivningen på sitt möte 13.6.2018 § 128 och förbinder sig till de nya hyreskostnaderna.

Sammanfattning:

I och med att logistikutbildningen har utvidgats är det motiverat att bygga ut även lokalerna. Den föreslagna utbyggnaden är måttfull, men tillräcklig för att kunna trygga lokalbehovet för utbildningen i flera år. Att förlänga hyresavtalet åtminstone fram till slutet av 2025 gör det möjligt att ersätta nyinvesteringen med ett hyresprojekt eller uppskjuta investeringen längre fram och på så sätt lätta på investeringstrycket under de närmaste åren. Mot slutet av hyresperioden är det skäl att betrakta lokalbehov för logistikutbildningen i ljuset av ny information och beakta bl.a. campusplanerna för yrkesutbildningen, effekterna av reformen, läget för utbildningstillstånd samt den tekniska utvecklingen och dess inverkan på logistikutbildningen och utvärdera lokallösningar i nästa fas utifrån dessa grunder.

Bilaga 1Den uppdaterade projektbeskrivningen gällande lokaler för logistikutbildningen

Bilaga 2Hyresavtalet

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar godkänna den uppdaterade projektbeskrivningen gällande lokalerna för logistikutbildningen i bilaga 1 och berättiga direktören för lokalservicecentralen att underteckna hyresavtalet i bilaga 2 och göra smärre ändringar av teknisk natur i avtalet.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 160

Bilaga 1Den uppdaterade projektbeskrivningen gällande lokaler för logistikutbildningen

Bilaga 2Hyresavtalet

Stadsstyrelsens förslag   

Stadsfullmäktige beslutar godkänna den uppdaterade projektbeskrivningen gällande lokalerna för logistikutbildningen i bilaga 1 och berättiga direktören för lokalservicecentralen att underteckna hyresavtalet i bilaga 2 och göra smärre ändringar av teknisk natur i avtalet.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 160
Bilaga 1:Logistiikkakoulutuksen tilojen päivitetty hankekuvaus / Lokaler för logistikutbildningen projektbeskrivning
Bilaga 2:Vuokrasopimus/Hyresavtalet