Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen30320.08.201813
Stadsfullmäktige15927.08.20189

6959-2018 (10 03 01)

Godkännande av projektplanen för det nya daghemmet på Sofiegatan (Sfm)

Sammandrag: -

Ssn § 303

Lokalchef Nora Hildén och lokalcontroller Minna Juselius 9.8.2018:

I och med projektet för utveckling av Rosenkvarteret kommer de två daghemmen vid Skolgatan att rivas. Det ena daghemmet ersätts i anslutning till projektet, men det andra behöver nya lokaler från annat håll. I Rosenkvarteret har rivnings- och byggtidtabellen inte ännu fastställts, eftersom det pågår en besvärsprocess angående detaljplaneändringen.

En behovsutredning om ersättande daghem har utarbetats och godkänts av stadsstyrelsen 20.11.2017 § 499. Då fastställdes att projekten för lokaler som ersätter Skolgatans lokaler genomförs i två skeden. I första skedet utarbetas en projektplan för daghemmet som placeras vid Sofiegatan, och när planläggningssituationen för Rosenkvarteret säkerställs utarbetar man en behovsutredning och projektplan för daghemmet i Rosenkvarteret.

Projektplanen för det nya daghemmet vid Sofiegatan har utarbetats tillsammans med TVT Asunnot Oy på det sätt som fastställts i anslutning till godkännandet av behovsutredningen. Projektplanen för det nya daghemmet vid Sofiegatan är nu klar och föreläggs stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling.

Projektplaneringsarbetsgruppen bestod av representanter för TVT Asunnot Oy, bildningssektorn, stadsmiljösektorn och lokalservicecentralen. Dessutom deltog en byggherrekonsult och arkitekt i egenskap av experter.

I behovsutredningen föreslogs att ett så stort daghem som möjligt byggs vid Sofiegatan. I projektplanen utreddes tre alternativ för att säkerställa att alla möjligheter tas i beaktande.

Undersökta alternativ:

ALT1:

Ett daghem med 7 grupper vid Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats

Antal vårdplatser 134–158

Kan byggas utan detaljplaneändring genom en mindre avvikelse.

Bruksarea 1 533 m2, bruttoarea 1 848 m2

Kostnadsförslag 4 989 600 €

Årshyra 459 549 € (utbetalas)

ALT2:

Ett daghem med 9 grupper vid Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats och en tillbyggnad i trähuset på granntomten som ska byggas om.

Antal vårdplatser 154–177

Torde kunna genomföras utan en ändring av detaljplanen men behöver en ändring av tomtindelningen.

Bruksarea 1 991 m2, bruttoarea 2 388 m2

Kostnadsförslag 6 925 200 €

Årshyra 618 499 € (utbetalas)

ALT3:

Ett daghem med 10 grupper vid Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats och en tillbyggnad i trähuset på granntomten som ska rivas.

Antal vårdplatser 174–198

Förutsätter en ändring av detaljplanen.

Bruksarea 2 212 m2, bruttoarea 2 649 m2

Kostnadsförslag 7 284 750 €

Årshyra 655 005 € (utbetalas)

Av de alternativ som undersökts innebär ALT1 minst risker, eftersom daghemmet byggs på en planläggningsmässigt färdig tomt där det nuvarande daghemmet ligger. ALT2 förknippas i synnerhet med en kostnadsrisk då användningssyftet för ett tekniskt sett gammalt bostadshus i trä ändras till daghem. ALT3 förknippas med en betydande risk i anslutning till tidtabellerna, eftersom det förutsätter rivning av ett trähus i Port Arthur samt en ändring av detaljplanen. Kostnadsförslaget för ALT1 underskrider kostnadsförslaget på 5 579 000 euro i behovsutredningen. Kostnadsförslagen för de två andra alternativen överskrider däremot den godkända målkostnaden.

Förslag till avgörande

Medan projektplaneringen pågick slopades alternativ 2 och 3 på grund av riskerna som de förknippades med. I projektplanen föreslogs därmed byggandet av ett daghem med 7 grupper enligt ALT1 vid Sofiegatan på det nuvarande daghemmets plats. Kostnadsförslaget för projektet är 4 989 600 €.

Tomten vid Sofiegatan blir ledig när det nya daghemmet i Stallbacken blir färdig före sommaren 2019. Samtidigt rivs den nuvarande daghemsbyggnaden vid Sofiegatan. Stadsmiljösektorn svarar för rivningen av det nuvarande daghemmet och TVT Asunnot Oy/Turun Päiväkodit Oy för byggandet av det nya daghemmet.

Målet är att det nya daghemmet är färdigt före våren 2021, såsom fastställdes redan i behovsutredningsfasen.

Hyran som staden betalar ut är enligt projektplanen 38 296 €/månad och 459 549 €/år. Hyrestiden är 20 år.

Hyreseffekten på bildningssektorn är cirka 39 000 €/månad och 468 000 €/år. Hyran uppdateras enligt de faktiska projektkostnaderna. Därtill står slutanvändaren direkt för kostnaderna för städning, el, vatten och avloppsvatten.

Det preliminära kostnadsförslaget för möbelanskaffning är 190 000 €. Detta ingår i bildningssektorns egna anskaffningar och tas inte upp i kostnadsförslaget för projektet. Kostnaderna för att riva det gamla daghemmet vid Sofiegatan beräknas uppgå till 90 000 euro. Denna kostnad ingår inte heller i kostnadsförslaget för det nya daghemmet, utan stadsmiljösektorn svarar för och finansierar rivningen.

Utlåtanden som inlämnats:

Nämnden för fostran och undervisning behandlade projektplanen vid sitt sammanträde 13.6.2018 § 111. Nämnden föreslog att

Nämnden för fostran och undervisning beslutade i motsats till förslaget att för sin del godkänna alternativ 2 av projektplanen för ett nytt daghem vid Sofiegatan, ALT2 = 154–177 platser, och förbinda sig till de kostnader som projektet föranleder.

Nämnden för fostran och undervisning beslutade att detta daghem ersätter det svenskspråkiga daghemmet vid Skolgatan (112 platser) och möjliggör att den svenskspråkiga småbarnspedagogiska verksamheten utvidgas enligt nämndens beslut av 6.9.2017 (minst 100 extra platser).

Följande motiveringar antecknades:

Alternativ 2 möjliggör för den svenskspråkiga småbarnspedagogiken

Turun Päiväkodit Oy:s styrelsebehandlade projektplanen vid sitt sammanträde 7.6.2018 och godkände för sin del projektplanen.

Stadsmiljönämnden behandlade projektplanen vid sitt sammanträde 7.8.2018. I sitt utlåtande konstaterade stadsmiljönämnden att den anser att det nya daghemmet ska byggas i enlighet med alternativ 1 på den nuvarande daghemstomten. Detta alternativ har det förmånligaste kostnadsförslaget och medför minst risker förknippade med tidtabeller och kostnader. Byggplanerna för det nya daghemmet ska dock beakta möjligheten till en senare utvidgning av daghemsverksamheten till granntomten 2003, om det behövs. Samtidigt förbinder sig nämnden till de kostnader som rivningen av den gamla daghemsbyggnaden föranleder.

Slutsatser:

I projektplanen för Sofiegatan undersöktes olika alternativ för byggande av lokaler för småbarnspedagogiken på det nuvarande daghemmets plats vid Sofiegatan. I granskningen av olika alternativ ingick också utnyttjande av granntomten, men redan i beredningsskedet visade sig dessa alternativ alltför riskabla och man beslutade att föreslå byggandet av ett daghem med 7 grupper på den befintliga daghemstomten så att den nuvarande daghemsbyggnaden som är i dåligt skick rivs.

Nämnden för fostran och undervisning motiverade sitt beslut om att föreslå alternativ 2 bland annat genom att det möjliggör ett ökat antal vårdplatser jämfört med det nuvarande antalet vid Skolgatan, en ökning av skiftesvården samt ett delvist genomförande av 100 tilläggsplatser före 2022 som fastställts tidigare.

I samband med beredningen av projektplanen ansåg bildningssektorn som representerar användaren det viktigt att det alternativ där ett nytt daghem byggs så tryggt och snabbt som möjligt genomförs. Trots att det finns ett tryck på att öka antalet dagvårdsplatser i centrum ansåg man att byggandet av ett daghem med två eller tre fler grupper i detta skede varken var värt kostnads- och tidtabellsriskerna i alternativ 2 och 3 eller motiverat ur ekonomisk synvinkel.

Det kalkylmässiga antalet vårdplatser vid Skolgatan är för tillfället 112 (antalet barn som vårdas är 80). I alternativet som projektplanen föreslår finns 158 kalkylmässiga platser.

 I förhållande till den sannolika ålders- och gruppfördelningen skulle cirka 134 barn placeras i daghemmet. I detta alternativ skulle antalet vårdplatser alltså kalkylmässigt öka med 45 och i praktiken med cirka 50. Detta är redan hälften av ökningen på hundra vårdplatser som nämnden tidigare fastställt. Alternativ 1 möjliggör också ordnandet av skiftesvård.

I alternativ 2 ombyggs ett trähus som används för boende till dagvårdslokaler och sammanslås med det nya daghemmet. Under projektplaneringen ansåg man att denna lösning var utmanande både med tanke på det tekniska genomförandet och med tanke på kostnaderna. Ingen konditionsbedömning fanns tillgänglig av trähuset och man vet inte med säkerhet hur omfattande ombyggnadsarbeten som krävs. Därför är kostnadsförslaget för alternativ 2 endast en grov uppskattning förknippad med en hel del osäkerhetsfaktorer. Det preliminära kostnadsförslaget för alternativ 2 är cirka 2 M€ dyrare än för alternativ 1. Jämfört med alternativ 1 finns det i detta alternativ lämpliga lokaler för endast två ytterligare grupper. I alternativ 2 är investeringskostnaden per vårdplats cirka 20 % högre än i alternativ 1. Kostnadsnivån i alternativ 2 innehåller en sådan risk som man rimligtvis inte kan kontrollera, och att förbinda sig till den kräver tilläggsutredningar.

Trähusen i anslutning till alternativ 2 och 3 omfattas av begränsningar för ARA-hyresbostäder. Efter att projektplanen färdigställts framkom att deras sammanlagda balansvärde är 465 000 euro. Om trähusen endast tas i bruk som daghem såsom i alternativ 2, bör man ansöka om befrielse från begränsningarna som gäller ARA-hyresbostäder. Detta förutsätter att byggnadernas balansvärden överförs från TVT Asunnot Oy till Turun Päiväkodit Oy, något som skulle medföra en betydlig extra kostnad för alternativ 2 och 3 men som inte skulle påverka alternativ 1.

Genomförande av projektet

Av de alternativ som projektplanen föreslår bör alternativ 1 väljas. Det nya daghemmet vid Sofiegatan ersätter det svenskspråkiga daghemmet vid Skolgatan 10 i Rosenkvarteret om det genomförs.

Projektet genomförs på samma sätt som i daghemmen i Stallbacken och Kastu. I samband med godkännandet av projektplanen godkänns föravtalet och hyresavtalet mellan staden och Turun Päiväkodit Oy.

Om något annat alternativ än alternativ 1 väljs, bör projektplaneringsskedet inledas på nytt och de övriga alternativen undersökas noggrannare. Detta skulle leda till att godkännandet av projektet skjuts upp med ungefär ett halvt år.

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändringen för Rosenkvarteret vid sitt sammanträde 15.5.2017. Som en del av projektet för utveckling av Rosenkvarteret måste ersättande lokaler hittas för daghemmen vid Skolgatan. Ur TVT Asunnot Oy:s synvinkel är det bästa alternativet i projektplanen det som stöder främjandet av Rosenkvarteret och inte förknippas med tidtabellsrisker.

Finansiering av projektet

Staden förbinder sig att ordna finansieringen av Turun Päiväkodit Oy:s främmande kapital. Under byggnadstiden sköts finansieringen i huvudsak via stadens koncernkontolimit. Den nuvarande limiten som beviljats till Turun Päiväkodit Oy höjs om det nya daghemsprojektet vid Sofiegatan godkänns. 

Bilaga 1Projektplanen för det nya daghemmet vid Sofiegatan

Bilaga 2Föravtalet

Bilaga 3Hyresavtalet   

Stadsstyrelsens förslag

”Stadsfullmäktige beslutar att godkänna

Därtill beslutar stadsfullmäktige att stadsmiljösektorn ska se till att den nuvarande daghemsbyggnaden på tomten på Sofiegatan 7 (beteckning 853-8-17-9) rivs under 2019, dock först efter att Stallbackens nya daghem blivit färdigt.

BeslutStadsstyrelsen beslutade föreslå stadsfullmäktige följande:

”Stadsfullmäktige beslutar att godkänna

Därtill beslutar stadsfullmäktige att stadsmiljösektorn ska se till att den nuvarande daghemsbyggnaden på tomten på Sofiegatan 7 (beteckning 853-8-17-9) rivs under 2019, dock först efter att Stallbackens nya daghem blivit färdigt.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att

Beslut i ärendet fattades enhälligt på förslag av Schauman understödd av Miikkola.

Eklund anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick. Ersättare Raaska deltog i behandlingen av ärendet i stället för Eklund.

Sfm § 159

Bilaga 1Projektplanen för det nya daghemmet vid Sofiegatan

Bilaga 2Föravtalet

Bilaga 3Hyresavtalet   

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna

Därtill beslutar stadsfullmäktige att stadsmiljösektorn ska se till att den nuvarande daghemsbyggnaden på tomten på Sofiegatan 7 (beteckning 853-8-17-9) rivs under 2019, dock först efter att Stallbackens nya daghem blivit färdigt.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 159
Bilaga 1:Sofiankadun uuden päiväkodin hankesuunnitelma / Projektplanen för det nya daghemmet vid Sofiegatan
Bilaga 2:Esisopimus / Föravtalet
Bilaga 3:Vuokrasopimus / Hyresavtalet