Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden19924.04.20186
Stadsmiljönämnden21008.05.20184
Stadsstyrelsen20122.05.201814
Stadsfullmäktige12928.05.201826
Stadsfullmäktige13711.06.20184

3533-2007 (611)

Förslag till delgeneralplan för Hirvensalo (plan nr 13/2007)

Sammandrag:

Förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo har varit framlagt 18.12.2017 - 16.1.2018 i den form som stadsstyrelsen godkänt 4.12.2017. Mot planförslaget lämnades in 32 anmärkningar. Gällande revidering av Natura-utvärdering har man fått ett separat utlåtande enligt naturvårdslagen. I delgeneralplaneförslaget har gjorts små ändringar på basis av anmärkningarna och utlåtandet.

Smn § 199

Stadsmiljösektorn, planläggning, generalplaneingenjör Olavi Ahola 16.4.2018:

Helhetsstruktur

Syftet med delgeneralplanen är att förbereda sig för markanvändningen på lång sikt genom att anvisa områdesreserveringar för ca 15 000 invånare på ön Hirvensalo enligt strukturmodellen för Åbo stadsregion 2035. Samtidigt möjliggör man också utvecklingen i ett längre tidsperspektiv än målåret. Med generalplanläggning skapar man förutsättningar för en ändamålsenlig fortsättning på detaljplanläggningen samt för bättre förbindelser mellan ön och fastlandet. För dessa ändamål reserveras en lättrafikförbindelse Färjstranden-Korppolaisbacken samt en ny gatuförbindelse och Uittamobron. I närheten av gatan som leder till bron förbereder man sig för att effektivera markanvändningen. Nya förbindelser skapar också möjligheter för en effektivare kollektivtrafik. För Uittamosidan anvisar man ingen ny markanvändning, utan man prioriterar att utveckla havsstrandområdet för rekreation.

De största ändringarna i landskapet gäller området Latokari-Färjstaden och området Vaahemäki-Sorttamäki genom vilket det har anvisats en ny gata som leder mot bron; själva bron förändrar också landskapet betydligt. Det öppna landskapsrummet blir smalare även i området kring Meltoisvägen och Tammistovägen. I öns västra och sydvästra del och i Maanpää bevarar man däremot det traditionella jordbrukslandskapet. Den västra och nordvästliga delen av delgeneralplaneområdet är ett nationellt värdefullt landskapsområde. Även området kring Särkilax och områden i Häppilä, Tammisto och Friskalaviken har reserverats som ett värdefullt landskapsområde.

Områden som reserverats för boende utvidgar stadsstrukturen västerut i trakterna kring Tammistovägen och Kukolavägen samt Beckholmsvägen och Särkilaxvägen. Nya områdeshelheter reserveras i området Maunula-Rauhaniemi, längs gatan mot Uittamobron samt i området kring Syvälahti fjärd och i området Latokari-Färjstranden. Förlängning av Kukolavägen västerut mot Särkilaxvägen/Häppilävägen reserveras som ny huvudmatargata. Omgivningen kring Kakskertavägen, Gamla Kakskertavägen och Tammistovägen enhetliggörs och förtätas och gatorna planeras att omvandlas till huvudleder som lämpar sig väl för kollektivtrafiken.

Gång- och cykelförbindelser ska göras till oavbrutna rutter tillsammans med reserveringar för friluftsrutter så att rutterna betjänar en snabbare arbets- och besökstrafik och passar in i en trivsam miljö.

Genom att reservera områden för rekreations- och fritidsområden säkerställer man att de stora enhetliga områdena på öarna och förbindelserna dem emellan kan utvecklas och bevaras. Målet är att i norra delen av Hirvensalo anlägga en strandrutt som till största delen ska placeras på ett nationellt värdefullt landskapsområde. Enligt förslaget ska strandrutten via den nya gång- och cykelförbindelsen kopplas med fastlandet längs Auraåstranden och rutten i närheten av Långvattnet. Utöver strandrutten är även området kring skidcentret av betydelse som regionala rekreationshelheter.

Utöver områden som anvisats för detaljplanläggning syftar delgeneralplanen också till att ange riktlinjer för avgörande om planeringsbehov och undantagsbeslut i glesbygder i västra delen av Hirvensalo samt för fritidsboende och annan makranvändning. Gällande glesbebyggelsen har en ändring av markanvändnings- och bygglagen trätt i kraft i år. Enligt lagändringen kan avgörande om planeringsbehov gälla flera än en byggplats förutsatt att förutsättningar för beviljande av avgörande om planeringsbehov uppfylles. Områdesvisa beslut får inte leda till byggande som har betydande konsekvenser eller medföra betydande skadliga miljökonsekvenser eller andra betydande och skadliga konsekvenser. Några områden i västra delen av området har anvisats som byområde, men de reserveringar för byområden som huvudsakligen ligger på de av staden ägda områdena i Maanpää och som tagits upp vid beredningen av förslaget har strukits ur delgeneralplaneförslaget utgående från expertutlåtanden.

Utlåtanden

NTM-centralen har gett sitt utlåtande om revideringsrapporten gällande Natura-utvärdering 29.3.2018. I sammandraget konstateras att förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo sannolikt inte försvagar de naturvärden utifrån vilka området upptagits i Natura 2000-nätverket på ett betydligt sätt. På basis av utlåtandet har planbestämmelsen gällande bullerbekämpning som sträcker sig utanför delgeneralplaneområdet reviderats.

Reservering för en kraftöverföringsledning på 110 kV har reviderats. Åtminstone sträckan från Ilpois elstation över Långvattnet genomförs antagligen genom jordkabelförläggning.

I fråga om byggnadsskyddet har i planförslaget tillagts tre objekt på små öar. Ägarna till dessa objekt har hörts var för sig.

Anmärkningar

Förslaget till delgeneralplan var framlagt 18.12.2017 – 16.1.2018. Under anslagstiden lämnades in 32 anmärkningar. Utöver fastighetsspecifika revideringsbehov gällde anmärkningarna i huvudsak effekterna av Uittamobron på näromgivningen.

I planförslaget gjordes 9 fastighetsspecifika justeringsavgränsningar. Byggnadsskyddsbestämmelserna har ändrats så att de är mer översiktliga och omnämnandena gällande byggnadsskyddet ströks ur planbestämmelserna.

Svar på anmärkningarna har getts, tilläggsmaterial 4.

Justeringar som gjorts i plankartan och -bestämmelserna på basis av anmärkningarna har antecknats i tilläggsmaterial 5 och de motsvarande punkterna i svaren har markerats med rött.

Enligt planläggaren har planförslaget inte ändrats på ett väsentligt sätt. Ändringarna är små och förutsätter inte att planförslaget framläggs offentligt på nytt.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 6 §, 9 §, 35 §, 37 §, 39 §, 40 §, 41 §, 62 §, 63 §, 65§, 66§, 188§, 191 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 1 §, 16 §, 17 §, 18 §, 19 §, 20 §, 30 §, 32§ och 32a §.

Bilaga 1Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo daterat 9.4.2018

Tilläggsmaterial 1Redogörelse för delgeneralplanen för Hirvensalo (på finska)

Tilläggsmaterial 2Åsikt av gården Kesäranta 466:1:3 26.10.2017 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Anmärkningar (på finska)

Tilläggsmaterial 4Svar på anmärkningarna (på finska)

Tilläggsmaterial 5Ändringar som gjorts i delgeneralplanekartan och -bestämmelserna (kartbilaga) (på finska)

Tilläggsmaterial 6Egentliga Finlands NTM-centrals utlåtande enligt 65§ i Naturvårdslagen gällande utvärdering om de effekter som delgeneralplanen för Hirvensalo har på Natura 2000-områden, 29.3.2018 (på finska)

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar föreslå stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige att förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo, daterat 5.12.2016, ändrat 3.10.2017 (utlåtanden), 24.10.2017 (§ 321 Smn), 7.11.2017 (§ 331 Smn), 4.12.2017 (§ 522 Ssn) och 9.4.2018 (anmärkningar) godkänns.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Manni understödd av Muurinen.

Smn § 210

Bordlagt 24.4.2018 § 199.

BeslutFörslaget godkändes med den ändringen att förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo korrigeras så att planbeteckning A3 gällande området för Nepovägen i Rauhala ändras till planbeteckning AT-1.

Mannis ändringsförslag som understöddes av Lintunen godkändes enhälligt.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 11-2.

Bilaga 2Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo, ändring 8.5.2018 (§ 210 SMN)

Innan beslutet röstades om det ändrade utgångsförslaget som godkänts enhälligt och Sandelins ändringsförslag med följande innehåll som understöddes av Lähteenmäki:

”Förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo (planbeteckning 13/2007) (Ks) godkänns med den ändringen att områdesreserveringarna för Hirvensalo minskas så att det sammanlagda invånarantalet på öarna (Hirvensalo, Satava, Kakskerta) inte överskrider 20 000 invånare och att trafikarrangemangen kan genomföras utan att en ny Uittamobro byggs.

Ur planen stryks Uittamobron och vägreservationen som anknyter till den. Det höghusdominerade bostadsområdet försett med beteckningen AK-1 som placerats mellan skyddsområdena i Vaahemäki och Sorttamäki S-1 stryks ur planen och ersätts med beteckningen för rekreationsområde VL.”

I omröstning med namnupprop röstade Peltonen, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, van Ooik, Lindell, Rantanen, Palmunen, Manni och Ilvessalo för det ändrade utgångsförslaget.

För Sandelins ändringsförslag röstade Lähteenmäki som understödde henne.

Motiveringarna till Mannis ändringsförslag som godkändes enhälligt:

”Ändringen medför inte olägenheter för grannarna och påverkar inte den fortsatta planläggningen i övrigt, men gör det möjligt att uppföra en nybyggnad på gårdens områden.”

Motiveringarna till Sandelins ändringsförslag:

”Antalet invånare i delgeneralplanen är överdimensionerat och strider mot den hållbara stadsstrukturen. Uittamobron och den därtill hörande vägförbindelsen är skadliga för Katrinedals naturskyddsområde som ligger i brons omedelbara närhet samt för naturskyddsområdena i Sorttamäki och Vaahemäki som ligger i Hirvensalo. De så kallade lindrande åtgärderna som ingår i planen eliminerar inte de miljöskador som bron orsakar.”

Ssn § 201

Bilaga 1Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo

Tilläggsmaterial 1Redogörelse för delgeneralplanen för Hirvensalo (på finska)

Tilläggsmaterial 2Svar på anmärkningarna (på finska)

Tilläggsmaterial 3Ändringar som gjorts i delgeneralplanekartan och -bestämmelserna (kartbilaga) (på finska)

Tilläggsmaterial 4Egentliga Finlands NTM-centrals utlåtande enligt 65§ i Naturvårdslagen gällande utvärdering om de effekter som delgeneralplanen för Hirvensalo har på Natura 2000-områden, 29.3.2018 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 5.12.2016 daterade förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo som ändrats enligt utlåtandena 3.10.2017 och stadsplanerings- och miljönämndens beslut av 24.10.2017, stadsplanerings- och miljönämndens beslut av 7.11.2017, stadsstyrelsens beslut 4.12.2017, anmärkningarna 9.4.2018 och stadsmiljönämndens beslut av 8.5.2018.

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 9–4, 1 frånvarande.

Vid omröstning med namnupprop röstade Eklund, Hellsten, Maaskola, Schauman, Hassan, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Vornanen för föredragandens beslutsförslag.

För Yrttiahos följande ändringsförslag som understöddes av Miikkola röstade förutom dessa personer även Rinne och Sundqvist:

”Förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo (plan nr 13/2007) godkänns med den ändringen att områdesreserveringarna för Hirvensalo minskas så att det sammanlagda invånarantalet på öarna (Hirvensalo, Satava, Kakskerta) inte överskrider 20 000 invånare och att trafikarrangemangen kan genomföras utan att en ny Uittamobro byggs.

Ur planen stryks Uittamobron och vägreservationen som anknyter till den. Det höghusdominerade bostadsområdet försett med beteckningen AK-1 som placerats mellan skyddsområdena i Vaahemäki och Sorttamäki (S-1) stryks ur planen och ersätts med beteckningen för rekreationsområde VL.”

Motiveringar:

Invånarantalet i delgeneralplanen förverkligar inte en hållbar stadsstruktur och är överdimensionerat. Uittamobron och den därtill hörande vägförbindelsen är skadliga för Katrinedals naturskyddsområde som ligger i brons omedelbara närhet samt för naturskyddsområdena i Sorttamäki och Vaahemäki som ligger i Hirvensalo. De så kallade lindrande åtgärderna som ingår i planen eliminerar inte de miljöskador som bron orsakar.”

Kattelus var frånvarande från sammanträdet.

Sfm § 129

Bilaga 1Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo

Tilläggsmaterial 1Redogörelse för delgeneralplanen för Hirvensalo (på finska)

Tilläggsmaterial 2Svar på anmärkningarna (på finska)

Tilläggsmaterial 3Ändringar som gjorts i delgeneralplanekartan och -bestämmelserna (kartbilaga) (på finska)

Tilläggsmaterial 4Egentliga Finlands NTM-centrals utlåtande enligt 65§ i Naturvårdslagen gällande utvärdering om de effekter som delgeneralplanen för Hirvensalo har på Natura 2000-områden, 29.3.2018 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 5.12.2016 daterade förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo som ändrats enligt utlåtandena 3.10.2017 och stadsplanerings- och miljönämndens beslut av 24.10.2017, stadsplanerings- och miljönämndens beslut av 7.11.2017, stadsstyrelsens beslut 4.12.2017, anmärkningarna 9.4.2018 och stadsmiljönämndens beslut av 8.5.2018.

BeslutÄrendet bordlades på förslag av Lähteenmäki understödd av Lindfors.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Lähteenmäki understödd av Lindfors föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 147 § i fullmäktiges arbetsordning förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Lähteenmäkis förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstning med namnupprop understödde 47 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 18 fullmäktigeledamöter understödde Lähteenmäkis förslag om bordläggning, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således bordlades ärendet. 

Bilaga 2Omröstningsförteckning

Sfm § 137

Bordlagt 28.5.2018 § 129

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Sandelin lämnade understödd av Miikkola följande ändringsförslag:

”Förslaget till delgeneralplan för Hirvensalo (planbeteckning 13/2007) (Sfm) godkänns med den ändringen att områdesreserveringarna för Hirvensalo minskas så att det sammanlagda invånarantalet på öarna (Hirvensalo, Satava, Kakskerta) inte överskrider 20 000 invånare och att trafikarrangemangen kan genomföras utan att en ny Uittamobro byggs.

Ur planen stryks Uittamobron och vägreservationen som anknyter till den. Det höghusdominerade bostadsområdet försett med beteckningen AK-1 som placerats mellan skyddsområdena i Vaahemäki och Sorttamäki (S-1) stryks ur planen och ersätts med beteckningen för rekreationsområde VL.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 48 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 18 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 3Omröstningsförteckning


Bilagor:

Smn § 199
Bilaga 1:Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo daterat 9.4.2018

Smn § 210
Bilaga 1:Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo daterat 9.4.2018
Bilaga 2:Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo, ändring 8.5.2018 (§ 210 SMN)

Sfm § 129
Bilaga 1:Osayleiskaavakartta Hirvensalon osayleiskaava / Karta över delgeneralplanen för Hirvensalo
Bilaga 2:Äänestyslista

Sfm § 137
Bilaga 3:Äänestyslista / Omröstningsförteckning