Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen16230.04.20189
Stadsstyrelsen17507.05.20187
Stadsfullmäktige9114.05.20187

4526-2016 (011)

Spetsprojektet Campus och vetenskapspark

Sammandrag: -

Ssn § 162

Stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen 26.4.2018:

Bakgrund

Grunden för Åbo stads konkurrenskraft är att företag vill verka i Åbo och människorna vill bo där. Staden har som mål att näringsstrukturen även i fortsättningen ska hållas mångsidig och att antalet arbetsplatser ska växa. I sin strategi har staden förbundit sig att erbjuda näringslivet och företagen en konkurrenskraftig och företagsvänlig verksamhets- och tillväxtmiljö, vars utveckling den främjar i samarbete med olika aktörer.

Området Åbo vetenskapspark, som sträcker sig från Åbo universitets campus till arbetsplatsklustret i Kuppis och vidare till Österås, är det viktigaste tillväxtcentrumet för kompetens och högteknologiska arbetsplatser i hela stadsregionen. Områdets dragningskraft återspeglas såväl i det livliga byggandet (Åbo yrkeshögskolas campus, Medisiina D, innovations- och besökscentret JOKI mm.) som i nya företag som etablerat sig i området (Rolls Royce, Vincit mm.) samt ett flertal utvecklingsprojekt som rör området.

Området som är gränslöst kopplat till stadscentrumet är attraktivt både tack vare sin mångsidiga aktörs- och kompetensnätverk och sitt utmärkta logistiska läge. Förutom som arbetsplatsområde är Vetenskapsparkens område också ett mycket attraktivt boendeområde som i framtiden kommer att kopplas till huvudstadsregionens pendlingsområde med hjälp av entimmeståget. Genom en ambitiös utveckling av området stöder man ett fullskaligt utnyttjande av den snabba förbindelsen till förmån för den nationella tillväxten.

Spetsprojektet Campus och vetenskapspark

Åbo stadsfullmäktige beslutade i samband med budgeten för 2016 att tillsätta ett spetsprojekt som bär namnet Campus och vetenskapspark. Åbo stadsstyrelse verkställde beslutet genom att starta projektet i april 2016 (Ssn 25.4.2016 § 163). Spetsprojektets mål är att i enlighet med stadsstyrelsens beslut använda sig av nya nätverksbaserade verksamhetsmodeller för att skapa ett internationellt attraktivt och djärvt innovativt kompetenskluster med mångsidiga funktioner och logistisk dragningskraft.

Spetsprojektet eftersträvar en helhetsmässig och hållbar utveckling av staden där markanvändnings-, bygg- och mobilitetsprojekten i området sammanförs med utvecklingen av den funktionella miljön samt förnyelsen av innovationsverksamhet, tjänster och affärsmodeller. Därtill är målet att skapa ett områdesvarumärke som bygger på områdets särpräglade identitet och centrala konkurrenskraftsfaktorer samt en därpå byggande marknadsföringshelhet, som främjar områdets utveckling i riktning mot ett viktigt investerings- och finansieringsobjekt.

Masterplan för Åbo Vetenskapspark 2050

Masterplan för Åbo Vetenskapspark 2050 (tilläggsmaterial 1, på finska) presenterades för fullmäktigeledamöterna, medierna och stadsinvånarna i december 2017. Den är en övergripande framtidsbild av ett djärvt innovativt kompetenskluster med ett internationellt nätverk i stadens puls som producerats tillsammans med centrala aktörer inom området. Masterplanen fastställer såväl strategiska mål för utvecklingen av området som en mängd åtgärder med vilka man kan börja verkställa framtidsbilden.

Utgångspunkten för de strategiska utvecklingsmålen har varit stadsstrategin Åbo 2029 samt gemensamma huvudteman för utvecklingen som preciserats genom att intervjua viktiga aktörer. Utvecklingsteman fördjupades i interaktiva Turku Future Forum-evenemang tillsammans med studerande, invånare och representanter för affärslivet. Genom förankringsprocessen bearbetades tematiken till fyra målinriktade fokusområden: djärvt experimentellt innovations- och kompetenskluster, logistiskt attraktivt centrum för smart mobilitet, oas för möten som lever 24/7/365 och hållbart växande stadsdel. Dessa godkändes i nyckelaktörernas gemensamma verkstad i mars 2017.

Djärvt experimentellt innovations- och kompetenskluster

Vetenskapsparkens profilering som ett internationellt viktigt innovations- och kompetenskluster förstärks genom ett målinriktat samarbete utifrån verksamhetsmodellen Triple Helix mellan områdets aktörer. Genom en målmedveten utveckling av de tematiska innovationsplattformerna, unika samarbetssätt, en tät koppling till internationella kompetensnätverk och mervärdet som uppstår för centrala intressentgrupper främjas förstärkandet av områdets konkurrenskraft och internationella anseende. Staden främjar i sin tur utvecklingen genom att den skapar möjligheter och förbindelser mellan aktörerna.  

Logistiskt attraktivt centrum för smart mobilitet

I Vetenskapsparken är rörligheten smart. Fördelningen mellan olika färdsätt utvecklas så att den stöder hållbara färdsätt genom förbättrade förhållanden för gång- och cykeltrafiken, en utveckling av förbindelser och tjänster inom kollektivtrafiken samt genom information och samarbete. Vid främjandet av hållbara färdsätt utnyttjas också områdets närhet till stadscentrum och täta struktur. Därtill stöder entimmeståget och stadens omfattande kollektivtrafiklösning en hållbar rörlighet och ett fullskaligt utnyttjande av områdets tillväxtpotential.

Oas för möten som lever 24/7/365

Utvecklingen av Vetenskapsparken på det sätt som anges i masterplanen gör stadsstrukturen mångsidigare. Vetenskapsparkens område blir ett centrum för studerande, personal, invånare och besökare som lever dygnet runt. I den allt tätare stadsmiljön fästs särskild uppmärksamhet vid kvaliteten hos offentliga gaturum, såsom gator, öppna platser och parker, och hur bra de fungerar som plattformar för möten och mångsidig verksamhet. Vetenskapsparken utvecklas som en urban arbets-, studie- och boendemiljö där olika välfärds- och hälsofrämjande plattformar, lösningar och tjänster länkas samman till en del av de studerandes och anställdas vardag samt mångsidig innovation- och affärsverksamhet.

Hållbart växande stadsdel

Målet med Vetenskapsparkens område är att det blir stadens mest energieffektiva bebyggda område. Den täta blandade stadsstrukturen och närheten till tjänster, arbetsplatser och hobbymöjligheter minskar invånarnas behov av att röra sig. Områdets miljöbelastning minskar tack vare områdets ypperliga tillgänglighet med kollektivtrafik, dess läge på promenadavstånd från centrum samt prioriteringen av hållbara trafikformer inom de interna trafikarrangemangen. Byggnadernas flexibilitet och mångsidighet samt tjänstehybrider som sammanslår olika funktioner bidrar till energieffektiviteten.

Åbo vetenskapspark är det viktigaste tillväxtstödjande stadsutvecklingsobjektet i stadsregionen. Masterplanen syftar framför allt till att de exceptionella utgångspunkterna för Vetenskapsparkens läge och den potential som det mångsidiga kompetensklustret skapar ska gynna den heltäckande utvecklingen så fullt ut som möjligt.

Ovan nämnda fokusområden för utvecklingen skapar en grund för förstärkande av områdets konkurrens- och dragningskraft både som en mångsidig utbildnings- och forskningskoncentration och som ett internationellt betydande centrum för den kompetensintensiva företagsverksamheten och en attraktiv boendemiljö. Fokusområdena bildar dessutom en ram av åtgärdshelheter för genomförandet av spetsprojektet som stöder genomförandet av den framtidsbild som lyfts fram i masterplanen.

De konkreta åtgärder som förstärker områdets konkurrens- och dragningskraft samt den därtill hörande målgruppsinriktade kommunikationen främjar också uppbyggandet av ett internationellt attraktivt varumärke för Åbo vetenskapspark (Turku Science Park på engelska). Vid uppbyggandet av varumärket och den därpå byggande marknadsföringskommunikativa helheten betonas följande centrala värden som präglar området: fördomsfrihet, välfärd och gemensam framgång.

Delaktighet och växelverkan

Beredningen av spetsprojektet har styrts av partnerskapstänkande, engagemang i gemensamma mål och utnyttjande av mångsidigt kunnande. Följande nyckelaktörer har deltagit i utarbetandet av en framtidsbild för området: Åbo stad, Åbo universitet, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Finlands Universitetsfastigheter, Turku Science Park, Åbo Teknologifastigheter och Åbo studentbystiftelse. En aktiv dialog mellan områdets företag, studerande, invånare och andra aktörer har förts också vid engagerande Turku Future Forum-evenemang. Dessutom har projektet tagits upp i samband med förankringsprocesserna kring andra projekt (bl.a. entimmeståget, delgeneralplanen, utvecklingen av Åbo centrum samt projekt i anslutning till trafik och mobilitet). Dessa evenemang har genererat en stor mängd idéer och material för utvecklingen av områdets struktur och tjänster.

Efter att masterplanen för Åbo Vetenskapspark offentliggjordes har den presenterats för olika intressegrupper vid tiotals evenemang. Den har fått ett mycket positivt bemötande av såväl den stora allmänheten som representanter för företag och organisationer i området, ett flertal fastighetsutvecklare och aktörer som letar efter ett nytt etableringsställe.

I uppdateringen av Åbos innovationsklusterprofil som offentliggjordes i april 2018 nämns flera aktörer som påverkats positivt av masterplanen. Masterplanen skapar en grund och stakar ut riktningen för gemensamma gärningar. Den profilerar Vetenskapsparkens område som Åbos innovationskluster där markanvändningen, infrastrukturen och innovationsverksamheten utvecklas på ett koordinerat sätt. Den samlar ihop dimensioner av kompetens, teknologi och affärsverksamhet på en gemensam plattform och möjliggör att nyckelaktörer sammanförs i ett målinriktat innovationssamarbete.

Framskridande och uppföljning av projektet

Programmeringen av utvecklingsåtgärderna som bygger på masterplanen för Vetenskapsparken stöder stadsstrategin Åbo 2029 som godkänts av stadsfullmäktige (Sfm 16.4.2018 § 72). De åtgärder som tas upp i masterplanen förstärker Åbos ställning som en internationell högskolestad genom att erbjuda studerande och näringslivet en attraktiv och inspirerande miljö som gynnar nätverkandet samt ett fönster till ett nytt sätt att utveckla staden. Att utveckla Vetenskapsparken på ett målinriktat sätt förbättrar också förutsättningarna för att öka invånar- och arbetsplatsantalet som bl.a. den positiva strukturförändringen har gett upphov till.

Utvecklingen av Vetenskapsparkens område programmeras genom de stora helheter som tas upp i masterplanen. Särskilda satsningar görs på en stark utveckling av den del som ligger i Österås så att intressanta byggnadsinvesteringsobjekt och tomtreserveringar uppstår i området. Man strävar efter att i mån av möjlighet stöda investeringen av Vetenskapsparken genom ambitiös utveckling, marknadsföring och tomtförsäljning.

Insatsområdena för utvecklingen skapar en grund för beredningen av åtgärdsprogrammet som föreläggs stadsstyrelsen för behandling. Åtgärdsprogrammet innehåller de insatsområdesspecifika genomförandeplanerna samt målen och mätarna för dem. Åtgärdsprogrammet uppdateras av stadsstyrelsen med ett års mellanrum och beaktas i stadens budget. Rapportering och uppföljning av programmet anknyts till en del av årsklockan för ekonomi och verksamhet. Målen och mätarna för åtgärdsprogrammet skrivs in i koncernförvaltningens och sektorernas strategiska och operativa avtal.

Spetsprojektet och åtgärdsprogrammet som anknyter till det genomförs genom ett omfattande och öppet samarbete mellan staden och intressentgrupperna. Inom projektets alla delområden är utgångspunkten att stadens invånare, kunder och intressentgrupper deltar i planeringen och genomförandet av projektet. Vid finansieringen av projektet utnyttjas i mån av möjlighet externa finansieringskällor.

Tilläggsmaterial 1Masterplan för Åbo Vetenskapspark (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar anteckna spetsprojektet Campus och vetenskapspark för kännedom och konstaterar samtidigt att spetsprojektet styr det behöriga organets och tjänsteinnehavarens beredning och beslutsfattande.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Kattelus understödd av Vornanen.

Ssn § 175

Bordlagt 30.4.2018 § 162

BeslutStadsstyrelsen beslöt föreslå stadsfullmäktige att:

Bilaga 1Spetsprojektet, Åbo Vetenskapspark - 10 principer som styr spetsprojektet Åbo Vetenskapspark

Beslut i ärendet fattades med rösterna 12-2.

Vid omröstning med handuppräckning röstade Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Ratilainen, Weber, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa och Kattelus för föredragandens ändrade förslag som blev stadsstyrelsens beslut.

För Yrttiahos följande ändringsförslag röstade Rinne som understödde honom:

”Stadsfullmäktige beslutar att spetsprojektet Åbo Vetenskapspark inte kan styra organens och tjänsteinnehavarnas beredning och beslutsfattande med anknytning till planläggning och markanvändning förrän Generalplanen 2029 har godkänts och en tillräckligt exakt och uppdaterad generalplan över området har upprättats enligt markanvändnings- och bygglagen.

Yrttiaho bad att få sin avvikande mening antecknad i protokollet.

Bilaga 2Yrttiahos avvikande mening

Stadsplaneringsdirektören Timo Hintsanen deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Sfm § 91

Bilaga 1Spetsprojektet, Åbo Vetenskapspark - 10 principer som styr spetsprojektet Åbo Vetenskapspark

Tilläggsmaterial 1Masterplan för Åbo Vetenskapspark (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar anteckna spetsprojektet Campus och vetenskapspark för kännedom och konstaterar samtidigt att spetsprojektet styr det behöriga organets och tjänsteinnehavarens beredning och beslutsfattande.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att genomförandet och planeringen av spetsprojektet Campus och vetenskapspark styrs enligt principerna i bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet på mötet

Yrttiaho lämnade understödd av Lindfors följande ändringsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar att spetsprojektet Åbo Vetenskapspark inte kan styra organens och tjänsteinnehavarnas beredning och beslutsfattande med anknytning till planläggning och markanvändning förrän Generalplanen 2029 har godkänts och en tillräckligt exakt och uppdaterad generalplan över området har upprättats enligt markanvändnings- och bygglagen.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 91
Bilaga 1:Spetsprojektet, Åbo Vetenskapspark - 10 principer som styr spetsprojektet Åbo Vetenskapspark
Bilaga 2:Omröstningsförteckning