Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen8905.03.201814
Stadsfullmäktige5419.03.20186

2184-2018 (02 05 03)

Turun seudun puhdistamo Oy - effektivisering av utloppsrörets kapacitet - tecknande av kommunal proprieborgen

Sammandrag:

Tecknande av stadens proprieborgen till Turun seudun puhdistamo Oy för lån på högst 30 miljoner euro tillsammans med tre andra aktieägare.

Ssn § 89

Controller med ansvar för koncernstyrningen Kim Moisiolinna och stadsjurist Riikka Lehtimäki 16.2.2018:

Stadsstyrelsens koncernsektion behandlade 22.1.2018 (§ 4) föredragningslistan för Turun seudun puhdistamo Oy:s extra bolagsstämma som handlade om en effektivisering av kapaciteten hos bolagets utloppsrör och tecknandet av kommunal proprieborgen för finansieringen av projektet. Stadsstyrelsens koncernsektion meddelade att föredragningslistan för den extra bolagsstämman antecknas för kännedom och att det inte finns behov av att ge ett koncerndirektiv.

Turun seudun puhdistamo Oy höll en extra bolagsstämma 16.2.2018, där bolagsstämman godkände punkt 6, effektivisering av utloppsrörets kapacitet, i enlighet med bolagsstyrelsens förslag och föreslår nu vidare för bolagets fyra största aktieägare att en kommunal proprieborgen tecknas för projektfinansieringen.

En omfattande beskrivning av projektet finns i punkt 6 Effektivisering av utloppsrörets kapacitet (sid. 2 i tilläggsmaterialet) i protokollet fört vid den extra bolagsstämman som bifogats som tilläggsmaterial.

Turun seudun puhdistamo Oy:s bolagsstämma ber högaktningsfullt i enlighet med bolagsstämmans beslut att

städerna Åbo, S:t Karins, Reso och Nådendal tecknar till förmån för Turun seudun puhdistamo Oy:s kreditgivare som senare väljs på basis av en anbudsförfrågan en proprieborgen för bolagets lån på högst 30.000.000 euro för att genomföra utloppsprojektet enligt följande villkor:

Enligt 129 § i kommunallagen (410/2015) får lån, borgen eller annan säkerhet som beviljats av kommunen inte äventyra kommunens förmåga att svara för sina lagstadgade uppgifter. Kommunen får inte bevilja lån, borgen eller annan säkerhet om de är förenade med en betydande ekonomisk risk. Kommunens intressen ska tillgodoses med tillräckliga motsäkerheter. Enligt regeringens proposition 268/2014 kan man som en betydande ekonomisk risk t.ex. betrakta en situation där en realisering av borgensansvaret äventyrar kommunens hela verksamhet eller borgensansvaret i övrigt motsvarar en betydande del av kommunens budget. Bedömningen av om villkoren är uppfyllda ska göras separat för varje åtgärd. Kommunens intressen ska tillgodoses med tillräckliga motsäkerheter när åtgärder vidtas. Med detta avses att de motsäkerheter som krävs inte behöver täcka hela risken som förknippas med borgen, utan en del som är tillräcklig ur kommunens riskhanteringsperspektiv.

Kommunen ska själv fastställa motsäkerheternas storlek med beaktande av den befintliga riskens sannolikhet och storlek. Dessutom ska kommunen från fall till fall överväga om åtgärden hör till den kommunala verksamheten.

Verksamheten i fråga kan anses grunda sig på kommunens skyldigheter och naturliga monopolställning på marknaden. Enlig regeringens proposition med förslag till kommunallag 268/2014 ingår det i kommunens verksamhet i ett konkurrensläge på marknaden inte sådana uppgifter i vilka verksamheten grundar sig på en lagstadgad monopolställning eller en naturlig monopolställning och tjänster i direkt anslutning till sådan verksamhet, trots att verksamheten i övrigt skulle uppfylla kriterierna för till exempel näringsverksamhet. Lagstadgade monopol är enligt regeringspropositionen bland annat vattenförsörjningen inom verkets verksamhetsområde. Mot bakgrund av ovanstående kan tecknandet av borgen anses höra till den kommunala sektorn och det finns ingen anledning att anse att tecknande av borgen under dessa villkor skulle orsaka problem med tanke på EU:s bestämmelser om statligt stöd.

Tilläggsmaterial 1Turun seudun puhdistamo Oy – Protokoll från extra bolagsstämma 16.2.2018 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Följebrev till kommunerna 16.2.2018 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar,

att Åbo stad tecknar till förmån för Turun seudun puhdistamo Oy:s kreditgivare som senare väljs på basis av en anbudsförfrågan en proprieborgen för bolagets lån på högst 30.000.000 euro för att genomföra utloppsprojektet enligt följande villkor:

Samtidigt förutsätter stadsfullmäktige att Åbo, S:t Karins, Reso och Nådendal innan de tecknar borgen kommer överens om tillräckliga motsäkerheter som i enlighet med 129 § i kommunallagen krävs för borgen före slutet av maj 2018.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sfm § 54

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

att Åbo stad tecknar till förmån för Turun seudun puhdistamo Oy:s kreditgivare som senare väljs på basis av en anbudsförfrågan en proprieborgen för bolagets lån på högst 30.000.000 euro för att genomföra utloppsprojektet enligt följande villkor:

·        lånen kan lyftas i en eller flera rater senast 31.12.2020,

·        lånetiden får vara högst 40 år och

·        borgensansvarets belopp av det återstående lånekapitalet, räntorna och de övriga kostnaderna enligt kreditavtalet fördelas enligt följande: Åbo stad 72,0 %, S:t Karins stad 12,8 %, Reso stad 8,1 % och Nådendals stad 7,1 % och

·        att det för borgen inte fordras någon garantiprovision.

Samtidigt förutsätter stadsfullmäktige att Åbo, S:t Karins, Reso och Nådendal innan de tecknar borgen kommer överens om tillräckliga motsäkerheter som i enlighet med 129 § i kommunallagen krävs för borgen före slutet av maj 2018.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.