Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige1029.01.201810

4145-2014 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; "Åbo Energi", (IX) 9:e stadsdelen (adr. Slottsgatan 65) (1/2015)

Sammandrag:

Avsikten med detaljplaneändringen är att förbättra funktionerna och stärka livskraften i kvarteret, bygga mer bostäder nära centrum och förenhetliga stadsbilden genom kompletteringsbyggande. Målet är en helhet där en innovativ återanvändning av de gamla kraftverksbyggnaderna kombineras med nya bostadsbyggnader. För att säkerställa energidistributionen i området fortsätter reserv- och spetsproduktionen av fjärrvärme samt eldistributionen i transformatorstationer i samma utsträckning som nu. Enligt planen byggs nya flervåningshus i området för vilka byggrätten är sammanlagt cirka 22 500 v-m2. De gamla kraftverksbyggnaderna skyddas och ändras till bostäder, kontor och verksamhetslokaler. Bilplatser placeras i en parkeringsanläggning och under gårdsdäcket.

Sfm § 10

Bilaga 1Karta "Åbo Energi" (på finska, stadsstyrelsens ändringar 22.1.2018 § 28 har beaktats)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 15.6.2017 daterade och 22.9.2017, 17.10.2017, 30.11.2017 och 22.1.2018 ändrade förslaget till detaljplaneändring för "Åbo Energi".

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande remissförslag:

”Ärendet remitteras för ny beredning.

Antalet våningar i parkeringsanläggningen som placeras i kvartersområdet LPA-1 minskas från sex till tre våningar. Resten av parkeringsplatserna placeras inne i kvarteret under jorden eller gårdsdäcket.

Förhöjningen i den f.d. turbinhallen avlägsnas och hallens höjd och grundform bevaras.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 50 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 17 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Yrttiaho understödd av Sandelin föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 13 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag om bordläggning, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Miikkola lämnade understödd av Tavio följande ändringsförslag:

”Bestämmelsen om gröntak ändras till en rekommendation.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Miikkolas ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 58 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 8 fullmäktigeledamöter understödde Miikkolas ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)


Bilagor:

Sfm § 10
Bilaga 1:Kartta "Turku Energia"
Bilaga 2:Äänestyslistat