Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige1329.01.201813

11333-2015 (613, 626, 627)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning "Tapioparken", Österås (adr. Gamla Littoisvägen 42) (14/2016)

Sammandrag:

I enlighet med det strategiska programmet "Konkurrenskraft och hållbar utveckling" som stadsfullmäktige godkände 23.6.2014 syftar detaljplaneändringen till att koncentrera och effektivisera samhällsstrukturen samt att utöka stadens utbud av småhustomter i närheten av befintliga tjänster och infrastruktur.

Sfm § 13

Bilaga 1Karta ”Tapioparken” (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 29.9.2017 daterade förslaget till detaljplaneändring för ”Tapioparken”. I samband med detaljplaneändringen godkänns den bindande tomtindelningen Österås -48.-7.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Yrttiaho lämnade understödd av Lindfors följande remissförslag:

”Förslaget till detaljplaneändring och tomtindelning ”Tapioparken", Österås (adr. Gamla Littoisvägen 42) (14/2016) remitteras för ny beredning.

Planområdet ska bevaras som parkområde. Planområdet förenar två viktiga grönområden i Österås: Kotimetsäparken och Tapioparken vid Kalevavägen. Planområdet bildar en grön, idyllisk och kulturhistoriskt värdefull omgivning som stadsborna bättre ska kunna använda i rekreationssyfte. Staden äger området och byggnaderna. Det är av allmänt intresse att utveckla området som ett offentligt rum och parkområde i stället för att spärra av det som ett privat område. Enligt ett utlåtande av Museicentralen ska det göras möjligt att bevara bostadsbyggnaden från 1800-talet.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 11 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Sandelin understödd av Oksanen föreslog att förslaget till detaljplaneändring förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.  

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna (på finska)


Bilagor:

Sfm § 13
Bilaga 1:Kartta "Tapionpuisto"
Bilaga 2:Äänestyslistat