Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige22113.11.201711

10655-2017 (041)

Förslag till budget för 2018 och förslag till ekonomiplan för 2018-2021

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige fastställer budgeten för 2018 och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2018-2021. Stadens skatteintäkter växer kraftigare än väntat och man föreslår att denna positiva utveckling allokeras till det ökade servicebehovet, främst inom bildningssektorn. Stadens kommunalskatt föreslås ligga på samma nivå som tidigare, dvs. 19,50 procent.

Sfm § 221

Bilaga 1Åbo stads verksamhetsplan, budgeten för 2018 och ekonomiplanen för 2018–2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar fastställa följande skattesatser för Åbo stad för 2018:

·        inkomstskattesats 19,50 %

·        allmän fastighetsskattesats 1,00 %

·        fastighetsskattesats för permanenta bostadsbyggnader 0,41 %

·        fastighetsskattesats för andra bostadsbyggnader 0,93 %

·        fastighetsskattesats för en obebyggd byggplats 3,00 %

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att budgeten för 2018 och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2018–2021 för nämnderna och direktionerna fastställs enligt bilaga 1.

BeslutStadsfullmäktige beslutade fastställa följande skattesatser för Åbo stad för 2018:

•inkomstskattesats 19,50 %

•allmän fastighetsskattesats 1,00 %

•fastighetsskattesats för permanenta bostadsbyggnader 0,41 %

•fastighetsskattesats för andra bostadsbyggnader 0,93 %

•fastighetsskattesats för en obebyggd byggplats 3,00 %

Dessutom beslutade stadsfullmäktige att budgeten för 2018 och de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2018–2021 för nämnderna och direktionerna fastställs enligt bilaga 1 kompletterade med följande anslagsändringar (6 st.) och anteckningar (9 st.) som stadsfullmäktige fastställt:

Anslagsändringar

Revisionsnämnden

1. Revisionsnämndens anslag höjs med 15.000 euro för att täcka de kostnader som föranleds av att antalet ledamöter i nämnden ökat (ökning, utgifter).

Social- och hälsovårdsnämnden

2. Social kreditgivning inleds och 500.000 euro reserveras för ändamålet (ökning, utgifter).

3. Välfärdssektorn ska få ytterligare anslag på 500.000 euro för att göra vårdkedjorna smidigare (ökning, utgifter).

Nämnden för fostran och undervisning

4. Bildningssektorns anslag höjs med 3 miljoner euro (ökning, utgifter).

Idrottsnämnden

5. Idrottsnämndens inkomstmål sänks med 300.000 euro (minskning, inkomster).

Byggnads- och tillståndsnämnden

6. Byggnadstillsynens anslag höjs med 125.000 euro och inkomstmålen höjs likaså med 125.000 euro för att byggnadstillsynen ska uppnå sitt servicelöfte om smidig handläggning av tillståndsärenden (nettoeffekt 0 euro).

Anteckningar

Stadsstyrelsen

7. Personalbiljetten inom kollektivtrafiken tas i bruk bland stadens anställda. Syftet är att få fler att använda kollektivtrafiken och på motsvarande sätt minska användningen av privatbil vid arbetsresor. Måluppfyllelsen följs upp och bedöms årligen.

8. Skolinvesteringar som inleds under ekonomiplaneperioden bereds i anslutning till stadsstrategin som ska uppdateras till en helhet som föreläggs separat för beslut med beaktande av markanvändnings- och boendeplaneringen. Lokalinvesteringsprogrammet 2018–2021 som godkänns i samband med budgeten är i dessa avseenden riktgivande och kan preciseras och ändras för skolinvesteringshelhetens del.

Social- och hälsovårdsnämnden

9. Välfärdssektorn utreder möjligheten att erbjuda Åbobor under 25 år gratis preventivmedel.

10. Bereds ett omfattande sektorövergripande åtgärdsprogram för förebyggande av utslagning och segregation. Avsikten är att förbättra jämlikheten mellan de olika bostadsområdena i staden. Vid sidan av åtgärdsprogrammet kartläggs situationen för bostadslösa i Åboregionen och utarbetas en plan för att minska bostadslösheten.

Nämnden för fostran och undervisning

11. Man anhåller om att få delta i ett försök med avgiftsfri småbarnspedagogik och förbinder sig till att stå för stadens betalningsandel av försöket i utbyte mot statlig finansiering.

12. En utredning om servicebehovet inom småbarnspedagogiken och situationen för det nuvarande servicenätet utarbetas i anslutning till prognoserna över antalet barn samt planeringen av markanvändning och boende.

Kulturnämnden

13. Före slutet av juni 2018 utreds hur stödet till verksamheten bland tredje sektorns kulturaktörer kan utvecklas och hur verksamheten kan främjas bättre än i nuläget.

Stadsmiljönämnden

14. Inom miljösektorn uppställs målet att utarbeta 20 detaljplaner som fullmäktige ska besluta om. För att uppnå målet utreds genom konkurrensutsättning möjligheten att ingå ramavtal med en tillräcklig mängd planeringsbyråer. Därtill utvecklas partnerskapsplanläggningen vidare.

Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion

15. Fölis vattenbusstrafik görs permanent tillgänglig. Utreds möjligheten att förlänga rutten till Hirvensalo.

Bilaga 2Röstningslistorna 1–34 (på finska)

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att det först förs en allmän diskussion, som inleds av stadsstyrelsens ordförande, och därefter följer gruppanförandena i gruppernas storleksordning och därefter övriga anföranden. Med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan meddelade ordföranden att hon begränsar gruppanförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 10 minuter och övriga anföranden till högst 5 minuter och de anföranden som hålls på platsen till högst 2 minuter. Rätt till repliker beviljas inte. Ändringar som föreslås i budgetförslaget och förslaget till ekonomiplan kan framföras antingen i gruppanföranden eller i anföranden som hålls efter gruppanförandena.

Ordförande Rantanen konstaterade följande om behandlingen av ärendet:

”Grund för behandlingen är det förslag till skattesatser för 2018 som stadsstyrelsen lade fram 6.11.2017 samt de verksamhetsmässiga och ekonomiska målen i ekonomiplanen för 2018–2021 i enlighet med bilaga 1.

De ändringsförslag som fullmäktigegrupperna meddelat på förhand har sammanställts till en sammandragsförteckning så att den första förteckningen innehåller förslagen till anslagsändring och den andra förslagen till anteckningar. Ovan nämnda sammandragsförteckningar har utdelats till fullmäktigeledamöterna före sammanträdet.

Då ändringsförslagen behandlats, anses stadsfullmäktige ha godkänt hela budgeten för 2018 och ekonomiplanen för 2018–2021.”

Framlagda ändringsförslag

Manni framlade med understöd av Ilvessalo de förslag till anslagsändringar och anteckningar (nr 1–15) i budgeten för 2018 och ekonomiplanen för 2018–2021 som sedermera blev stadsfullmäktiges beslut.

Tavio föreslog med understöd av Niinivirta följande anslagsändringar (3 st) och anteckningar (12 st):

Förslag till anslagsändringar

Stadsstyrelsen

1. Stadens stöd till politiska ungdomsorganisationer avskaffas (minskning på 60.000 euro, utgifter).

2. Det mångkulturella rådet läggs ner (minskning på 15.000 euro, utgifter).

3. Observatörsplatserna som stadsstyrelsens ledamöter har i nämnderna avskaffas (minskning på 25.000 euro, utgifter).

Förslag till anteckningar

Stadsstyrelsen

4. Verksamhetsprincip för säkerhet och bekämpning av terrorism:

Åbo satsar på säkerheten i samarbete med polisen bland annat genom ett ökat antal högklassiga övervakningskameror i centrum och genom att tillsammans med polisen informera om säkerhetsrelaterade åtgärder.

Åbo satsar på verksamhet och information som bekämpar extremislamistisk radikalisering i samarbete med polisen och islamiska föreningar.

Gemensamma verksamhetsföreskrifter för situationer där det föreligger tecken på att en elev radikaliserats utarbetas till skolor och läroanstalter. På så sätt säkerställs att informationen når myndigheterna. Stadsdirektören förordnas som tjänsteman med huvudsakligt ansvar för korrekt behandling av anmälningar om radikalisering som lämnats in av skolor och läroanstalter. Dessutom installeras nödknappar i skolor med hjälp av vilka polisen snabbt kan larmas.

5. Riktlinjer för integrationsprogrammet:

Strategin för integration av invandrare ändras så att integrationen framför allt ska vara sådan att den integrerar invandrarna i det finländska samhället, inte framhäver eller t.o.m. förstärker skillnaderna. Åbo syftar inte till att bli en mångkulturellare stad, utan erbjuder invandrare möjligheten att anpassa sig till den finländska kulturen. I sista hand är invandraren själv ansvarig för hur bra han eller hon anpassar sig.

6. Kostnaderna för konsulter redovisas öppet i de olika sektorernas och arbetsplatsernas budgetar. 

Social- och hälsovårdsnämnden

7. Hälsocentralsavgiften slopas.

8. Man satsar på pensionärernas välbefinnande genom ökad dagverksamhet. Uppmärksamhet fästs särskilt vid möjligheterna till aktivitet hos ensamboende äldre. Den uppsökande verksamheten inom äldreomsorg effektiviseras.

Nämnden för fostran och undervisning

9. Åbo anhåller om att få delta i ett försök med frivillig svenska.

10. Staden garanterar Åbobor som går ut grundskolan sommarjobb under minst en månad.

11. Mängden studiehandledning ökas inom yrkesutbildningen.

12. Dessutom utökas utbildningarna i artificiell intelligens och programmering i läroanstalter på andra stadiet.

Idrottsnämnden

13. Möjligheten att öka antalet mångsidiga idrottsplatser i stadsdelarna utreds.

14. Möjligheterna att åka skidor utökas och utvecklas. I området Hirvensalo–Syvälahti byggs en konstisbana. Samtidigt byggs ett skidspår i terrängen runt slalombacken i Hirvensalo, vilket bidrar till att de synergifördelar som uppstår vid tillverkningen av snö för slalombacken kan utnyttjas. ”Mustavuori” i Impivaara-Runosbacken utvecklas som vinteridrottsplats. Antalet parkeringsområden och övrig infrastruktur samt kompletterande tjänster utökas i synnerhet i Runosbacken.

Ungdomsnämnden

15. Det uppsökande ungdomsarbetet effektiviseras. Kostnaderna som en utslagen ungdom förorsakar samhället beräknas uppgå till 1 miljon euro.

Yrttiaho föreslog med understöd av Kärkkäinen följande anslagsändringar (14 st.) och förslag till anteckningar (3 st.):

Förslag till anslagsändringar

Stadsmiljönämnden/Investeringar

1. Nybyggnad av högstadiet och grundläggande renovering av lågstadiet på Pansion koulu, målår 2021.

2. Portsahemmet 2, enheten för serviceboende med heldygnsomsorg, målår 2021.

Hela staden

3. Höjning av skatteinkomstprognosen; kommunal- och samfundsskatt (ökning med 5 miljoner euro, inkomster).

4. Ökning av finansiella intäkter; bl.a. inkomstföring av bolagen (ökning med 2 miljoner euro, inkomster).

Stadsstyrelsen

5. För anställning i anställningsförhållande hos staden och organisationer 1 miljon euro, motsvarande besparing i arbetsmarknadsstödets kommunandel (nettoeffekt 0 euro).

6. Kompensationer på 4 miljoner euro till anställda för nedskärningarna i semesterpenningen, täcks genom överföring från reservationsanslagen (nettoeffekt 0 euro).

Social- och hälsovårdsnämnden

7. Hälsocentralsavgiften slopas, minskning av inkomstflödet med 1,8 miljoner euro (minskning, inkomster).

8. För hemvården för äldre 1 miljon euro; mental- och missbrukarvård 1 miljon euro; barnskyddet, tryggandet av socialarbetet på lokal nivå 1 miljon euro (stadens egen verksamhet), (ökning med 3 miljoner euro, utgifter).

Nämnden för fostran och undervisning

9. Den kommunala småbarnspedagogiken anvisas 2 miljoner euro, varav 1 miljon euro täcks genom att beloppet överförs från servicesedeldagvården; positiv diskriminering inom den grundläggande utbildningen (jämlikhetspeng) 1 miljon euro, (ökning med 2 miljoner euro, utgifter).

10. För anställning av lärare, studie- och karriärhandledning och förhindrande av nedskärningar inom yrkesutbildningen 2 miljoner euro; för anställning av en speciallärare i gymnasiet 50.000 euro (ökning med 2,05 miljoner euro, utgifter).

Kulturnämnden

11. Understöd 70.000 euro (ökning, utgifter).

12. För att säkerställa smidig och heltäckande kundservice på biblioteken i olika delar av Åbo (anslag för vikarier, öppettider) samt materialanskaffningar 300.000 euro (ökning, utgifter).

Ungdomsnämnden

13. För ungdomsarbete, anställning av egen personal (bl.a. utvidgning av ungdomslokalernas öppettider) 200.000 euro (ökning, utgifter).

Åbo stadsregions kollektivtrafikbyrå

14. Sänkt pris på busskort för arbetslösa (arbetslösa som får arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning) 120.000 euro (minskning, inkomster).

Förslag till anteckningar

Nämnden för fostran och undervisning

15. Avgiftstak för servicesedeln för dagvård som begränsar klientavgifterna som dagvårdsföretag uppbär till en skälig nivå.

16. Den privata småbarnspedagogikens andel minskar: 2018 ska den privata vårdens andel ligga under 30 procent och under ekonomiplaneperioden ska den offentliga och privata vårdens andelar vara 75 respektive 25 procent.

Hela koncernen

17. Bedömningen av verkningarna på barn tas i bruk.

Behandlingsordning för ändringsförslagen

Ordförande Rantanen föreslog att Yrttiahos förslag till anslagsändringar 9 och 10 gällande nämnden för fostran och undervisning sammanslås till ett ändringsförslag så att de i omröstningen kan ställas mot Mannis ändringsförslag 4. Dessutom föreslog ordförande Rantanen att de framlagda ändringsförslagen i övrigt behandlas på basis av den sammandragsförteckning över ändringsförslagen som utdelats till fullmäktigeledamöterna före sammanträdet.

Behandlingsordningen godkändes.

Beslutsfattandet om ändringsförslagen

Enhälligt godkända ändringsförslag

De av Manni med understöd av Ilvessalo föreslagna ändringsförslag nr 1–3, 5–8, 10, 12–13 och 15 godkändes enhälligt.

Omröstningar om förslagen till anslagsändringar

Omröstning 1

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 1, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 2

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 2, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 16 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 3

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 3, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 4

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 4, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 5

I fråga om Tavios ändringsförslag 1, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 63 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 6

I fråga om Tavios ändringsförslag 2, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 63 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 7

I fråga om Tavios ändringsförslag 3, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 63 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 8

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 5, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 9

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 6, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 10

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 7, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 16 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 11

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 8, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 12

I fråga om Mannis ändringsförslag 4, som understöddes av Ilvessalo, och Yrttiahos sammanslagna ändringsförslag 9 och 10, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder Mannis ändringsförslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter Mannis ändringsförslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således vann Mannis ändringsförslag denna omröstning.

Därefter godkände fullmäktige enhälligt Mannis ändringsförslag, som därmed blev stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 13

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 11, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 14

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 12, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 15

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 13, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 16

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 14, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstningar om förslagen till anteckningar

Omröstning 17

I fråga om Tavios ändringsförslag 4, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 62 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 18

I fråga om Tavios ändringsförslag 5, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 62 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 19

I fråga om Tavios ändringsförslag 6, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 62 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 20

I fråga om Tavios ändringsförslag 7, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 50 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 16 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 21

I fråga om Tavios ändringsförslag 8, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 5 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 22

I fråga om Mannis ändringsförslag 9, som understöddes av Ilvessalo, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Mannis ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 4 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 61 fullmäktigeledamöter understödde Mannis ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev Mannis ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.  

Omröstning 23

I fråga om Tavios ändringsförslag 9, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 62 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 24

I fråga om Tavios ändringsförslag 10, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 6 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 5 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 25

I fråga om Tavios ändringsförslag 11, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 15 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 26

I fråga om Tavios ändringsförslag 12, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 61 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 5 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 27

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 15, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 28

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 16, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 29

I fråga om Mannis ändringsförslag 11, som understöddes av Ilvessalo, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Mannis ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 4 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 62 fullmäktigeledamöter understödde Mannis ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev Mannis ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.  

Omröstning 30

I fråga om Tavios ändringsförslag 13, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 51 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 8 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 7 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 31

I fråga om Tavios ändringsförslag 14, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 59 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 3 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 32

I fråga om Tavios ändringsförslag 15, som understöddes av Niinivirta, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Tavios ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 8 fullmäktigeledamöter understödde Tavios ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Omröstning 33

I fråga om Mannis ändringsförslag 14, som understöddes av Ilvessalo, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Mannis ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 11 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 54 fullmäktigeledamöter understödde Mannis ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev Mannis ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.  

Omröstning 34

I fråga om Yrttiahos ändringsförslag 17, som understöddes av Kärkkäinen, framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de fullmäktigeledamöter som understöder Yrttiahos ändringsförslag röstar "nej". Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 54 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.


Bilagor:

Sfm § 221
Bilaga 1:Turun kaupungin toimintasuunnitelma, vuoden 2018 talousarvio ja vuosien 2018-2021 taloussuunnitelma
Bilaga 2:Äänestyslistat 1-34