Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige10729.05.201726

9885-2016 (641)

Val av utvecklingspartner för fastighet 853-22-2-10, Kurjenlinna, och godkännande av köpanbud (adress Tranbacksgatan 8)

Sammandrag: -

Sfm § 107

Bilaga 1Köpebrevet (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar

att Åbo stad säljer fastighet 853-22-2-10 enligt bilaga 1 och befullmäktigar sektordirektören för fastighetssektorn att göra nödvändiga tillägg och preciseringar i köpebrevet,

att staden inte svarar för skador, olägenheter eller kostnader som eventuellt uppstår för parten om detaljplanen inte vinner laga kraft eller om detaljplanen godkänns med annat innehåll än i utkastet till detaljplaneändring eller det planutkast som nu lämnats,

att köpebrevet ska undertecknades före 30.11.2017, i annat fall anses detta beslut ha förfallit,

att Åbo stad ingår hyresavtal med köparen gällande lokalerna i byggnad 31 på fastighet 853-22-2-10 med en hyra på 21.850 euro/mån (moms 0 %) fram till 31.12.2018, varefter hyresavtalet gäller tills vidare med tolv månaders ömsesidig uppsägningstid. I hyran ingår kapitalkostnader och underhållskostnader, med undantag av städning, elektricitet och vatten, och

att direktionen för fastighetsaffärsverket befullmäktigas att godkänna och sektordirektören att underteckna ovan nämnda hyresavtal.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Lähteenmäki lämnade understödd av Sandelin följande remissförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar återremittera ärendet för ny beredning och att fastighetsköpet inte genomförs.

Köpesumman för fastigheten är för låg med tanke på hur centralt området ligger.

Området lämpar sig utmärkt för offentligt bostads- och vårdbyggande. Ett alternativ för utveckling av området ska beredas för fullmäktige. I alternativet ska åtminstone en del av fastigheterna anvisas offentligt bostads- och vårdbyggande.

Man utreder för fullmäktige huruvida försäljningen av byggnad 31 och arrangemanget för återuthyrning är nödvändiga så att fullmäktige kan bedöma den ekonomiska lönsamheten för arrangemanget ur stadens synvinkel.

Att skyndsamt behandla fastighetsköpet är inte befogat, eftersom detaljplaneändringen tillsvidare bara föreligger som utkast.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Lähteenmäkis remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 8 fullmäktigeledamöter understödde Lähteenmäkis remissförslag, 4 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Därefter godkändes stadsstyrelsens förslag enhälligt.

Bilaga 2Omröstningsförteckning (på finska)


Bilagor:

Sfm § 107
Bilaga 1:Kauppakirja
Bilaga 2:Äänestyslista