Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige10429.05.201723

1602-2012 (613, 627, 021)

Förslag till detaljplaneändring "Trädgårdsgatan 41", VIII stadsdelen (adresserna Trädgårdsgatan 41, Fredsgatan 38) (20/2012)

Sammandrag: -

Sfm § 104

Bilaga 1Beskrivning ”Trädgårdsgatan 41” (på finska)

Bilaga 2Statistikblankett ”Trädgårdsgatan 41” (på finska)

Bilaga 3Karta ”Trädgårdsgatan 41” (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 2.12.2013 daterade och 20.2.2014 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Trädgårdsgatan 41”.

BeslutÄrendet bordlades på förslag av Sundqvist understödd av Yrttiaho.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande remissförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar att remittera planen för ny beredning med följande anvisningar:

- båda trähusen på tomt 6 ska bevaras och de nybyggnader som byggs på tomten ska iaktta proportionerna för de gamla byggnaderna i Port Arthur vad gäller höjden till takskägget och bredden. Om det nerbrunna trähuset inte kan restaureras, ska det ersättas med en nybyggnad som till sina proportioner är lika stort.

Motiveringar

Trähuskvarteren i Port Arthur utgör ett enhetligt och stort arbetarbostadsområde från början av 1900-talet. Området hör till de byggda kulturmiljöerna av riksintresse (RKY). Dessutom har Port Arthur en skyddsplan som fastställts 1981 och som förbjuder rivning av och fasadändringar på byggnaderna. Byggandet i planen som behandlas som bäst iakttar inte proportionerna för de gamla trähusen i Port Arthur och tryggar därmed inte det för området typiska byggnadsbeståndet i stadsbilden, något som närings-, trafik- och miljöcentralen förutsatte i sitt utlåtande. Inte heller museitjänsternas utlåtande har beaktats i behandlingen, trots att planområdet på grund av sitt läge har en tydlig betydelse för stadsbilden med tanke på Port Arthurs nationellt värdefulla kulturmiljö. Dessutom är det tvivelaktigt att göra skyddsplanen klart effektivare efter branden genom att öka byggrätten.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 47 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 18 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Sundqvist understödd av Yrttiaho föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 20 § i fullmäktiges arbetsordning förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Sundqvists förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 47 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 18 fullmäktigeledamöter understödde Sundqvists förslag om bordläggning, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således bordlades ärendet. 

Bilaga 4Omröstningsförteckningarna (på finska)


Bilagor:

Sfm § 104
Bilaga 1:Selostus "Puutarhakatu 41"
Bilaga 2:Tilastolomake "Puutarhakatu 41"
Bilaga 3:Kartta "Puutarhakatu 41"
Bilaga 4:Äänestyslistat