Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige7515.05.20176
Stadsfullmäktige10329.05.201722

9369-2012 (613, 627, 021)

Förslag till detaljplaneändring samt tomtindelning och ändring av tomtindelning; "Kommunalsjukhusvägen 36-52", Tallbacka (adresserna Kommunalsjukhusvägen 36-52, Luolavuorivägen 1, Toivolagatan 8 och 9) (11/2015)

Sammandrag: -

Sfm § 75

Bilaga 1Beskrivning ”Kommunalsjukhusvägen 36–52” (på finska)

Bilaga 2Statistikblankett ”Kommunalsjukhusvägen 36–52” (på finska)

Bilaga 3Karta ”Kommunalsjukhusvägen 36–52” (på finska)

Bilaga 4Rapport om växelverkan ”Kommunalsjukhusvägen 36–52” (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 19.10.2016 daterade och 22.3.2017 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Kommunalsjukhusvägen 36–52”.  I samband med detaljplanen godkänns den bindande tomtindelningen och ändringen av tomtindelning TALLBACKA-17.-5 och 6.

BeslutÄrendet bordlades på förslag av Sandelin understödd av Yrttiaho.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Sandelin lämnade understödd av Heikkilä följande remissförslag:

”Förslaget till detaljplaneändring samt tomtindelning och ändring av tomtindelning; ”Kommunalsjukhusvägen 36-52”, Tallbacka (adresserna Kommunalsjukhusvägen 36-52, Luolavuorivägen 1, Toivolagatan 8 och 9) (11/2015) remitteras för ny behandling. Då detaljplanen bereds tryggas den särpräglade trädgårdsstadsmiljön från 1940- och 1950-talen invid Skatbergen och Huvitusparken i Tallbacka.

Förslaget till detaljplan bereds utifrån den gällande detaljplanen. Vid beredningen möjliggörs en måttlig ökning av byggrätten och en modernisering av byggnaderna så att de motsvarar dagens normer och krav utan att förstöra ett bostadsområde och en stadsbild som är trivsamma och social- och kulturhistoriskt värdefulla. Byggnadernas förhållande till naturen och ett öppet byggnadssätt bevaras i planen.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 44 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 20 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Sandelin understödd av Yrttiaho föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 20 § i fullmäktiges arbetsordning förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Sandelins förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 39 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 25 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag om bordläggning, 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således bordlades ärendet. 

Bilaga 5Omröstningsförteckningarna (2 st., på finska)

Sfm § 103

Bordlagt 15.5.2017 § 75

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Laaksonen lämnade understödd av Vornanen följande remissförslag:

”Ärendet remitteras för ny beredning.

”Förslaget till detaljplaneändring samt tomtindelning och ändring av tomtindelning; ”Kommunalsjukhusvägen 36–52”, Tallbacka (adresserna Kommunalsjukhusvägen 36-52, Luolavuorivägen 1, Toivolagatan 8 och 9) (11/2015) remitteras för ny behandling. Då detaljplanen bereds tryggas den särpräglade trädgårdsstadsmiljön från 1940- och 1950-talen invid Skatbergen och Huvitusparken i Tallbacka.

Förslaget till detaljplan bereds utifrån den gällande detaljplanen. Vid beredningen möjliggörs en måttlig ökning av byggrätten och en modernisering av byggnaderna så att de motsvarar dagens normer och krav utan att förstöra ett bostadsområde och en stadsbild som är trivsamma och social- och kulturhistoriskt värdefulla. Byggnadernas förhållande till naturen och ett öppet byggnadssätt bevaras i planen.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Laaksonens remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 41 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 22 fullmäktigeledamöter understödde Laaksonens remissförslag, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Yrttiaho understödd av Sandelin föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Yrttiahos förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 43 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 21 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag om bordläggning, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.  

Laaksonen understödd av Oksanen föreslog att förslaget till detaljplaneändring förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Laaksonens förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 40 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 22 fullmäktigeledamöter understödde Laaksonens förslag till förkastande, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Laaksonen bad att få sin avvikande mening antecknad i protokollet med följande motivering:

”Jag anser att beslutet strider mot lag när det gäller husen vid Kommunalsjukhusvägen 40–46, som enligt lagen borde ha skyddats.”

Bilaga 6         Omröstningsförteckningarna (på finska)


Bilagor:

Sfm § 75
Bilaga 1:Selostus "Kunnallissairaalantie 36-52"
Bilaga 2:Tilastolomake "Kunnallissairaalantie 36-52"
Bilaga 3:Kartta "Kunnallissairaalantie 36-52"
Bilaga 4:Vuorovaikutusraportti "Kunnallissairaalantie 36-52"
Bilaga 5:Äänestyslistat

Sfm § 103
Bilaga 6:Äänestyslistat