Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige7315.05.20174

3283-2017 (231)

Utlåtande om avfallstransportsystemet till avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland

Sammandrag: -

Sfm § 73

Tilläggsmaterial 1Jämförelse mellan avfallstransportsystemen i Sydvästra Finland (på finska)

Tilläggsmaterial 2Utredning av priserna på avfallshantering i Sydvästra Finland (på finska)

Tilläggsmaterial 3Avfallstransporten som kommunerna ansvarar för i Sydvästra Finland (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utredning av avfallstransportsystemen som Lassila & Tikanoja beställt 11.4.2017 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att ett utlåtande enligt stadsstyrelsens förslag lämnas till avfallshanteringsnämnden för Sydvästra Finland med den ändringen att sista meningen under ”Yhteenveto” (”Sammanfattning”) ändras enligt följande:

”De områden, där ett fastighetsservicebolag har konkurrensutsatt avfallshanteringen inom ett större område, ska också i fortsättningen ha möjlighet att självständigt sköta konkurrensutsättningen av avfallstransport, eftersom systemet i sådana här områden redan i nuläget motsvarar den kommunalt anordnade avfallshanteringen.”

BeslutStadsfullmäktige beslutade att Åbo stads ståndpunkt gällande avfallstransportsystemet som meddelas avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland är följande:

Åbo stad anser att avfallstransportsystemet som fastighetsinnehavaren ordnar ska bevaras i staden. Avfallstransporten som fastighetsinnehavaren ordnar fungerar på ett bra och omfattande sätt. Invånarna är nöjda med valfriheten när det gäller serviceinnehåll och leverantör. Detta främjar bestämmelserna i 37 § 2 och 3 punkterna i avfallslagen om avfallshanteringens allmänna funktion i kommunen, regionala utveckling och positiva verkningar särskilt med beaktande av konsekvenserna för hushållen och för företagens verksamhet. Det finns flera avfallsleverantörer och avfallshanteringstjänster tillhandahålls på de villkor som bestäms i 35 § 2 mom. i avfallslagen.

Det nuvarande transportsystemet som fastighetsinnehavaren ordnar är ur regionalt synvinkel sett mycket täckande. I Åboregionen finns det inga sådana områden (tätort eller glesbygd) där tjänsterna inte finns tillgängliga. I området verkar sammanlagt 11 olika företag som transporterar kommunalt avfall, vars hantering kommunerna är skyldiga att ordna. Transportsystemet som fastighetsinnehavaren ordnar kan erbjuda de invånare som så önskar flexibla insamlings- och transportservicehelheter som överskrider den föreskrivna miniminivån och främjar återvinning. Därtill ger systemet företagen ett sunt konkurrensläge där de kan utveckla sina tjänster så att de allt bättre motsvarar invånarnas behov.

Behandling av ärendet vid sammanträdet 

Korhonen anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades kl. 18.20–19.05. Jokela fungerade som sekreterare vid behandlingen av detta ärende.

Kattelus lämnade understödd av Huovinen ovanstående förslag som blev stadsfullmäktiges beslut.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Kattelus ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 32 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 35 fullmäktigeledamöter understödde Kattelus ändringsförslag, och således blev Kattelus ändringsförslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1Omröstningsförteckning (på finska)


Bilagor:

Sfm § 73
Bilaga 1:Äänestyslista