Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige6618.04.20176

11626-2009 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning; "Svalbergabrinken", Österås, Kurala, Kohmo, Svalberga och Kråkkärret (adress Jahnvägen) (30/2009)

Sammandrag:

Förslaget till detaljplan omfattar ett nytt bostadsområde i stadsdelarna Österås, Kurala, Kohmo, Svalberga och Kråkkärret. Detaljplaneområdets areal är ca 30,4 ha. En ny gatuförbindelse bildas genom att bygga en bro från korsningen mellan Jahnvägen och Fägränd över Jahndiket. Den nya byggrätten för boende uppgår till sammanlagt 46.700 m2 och antalet nya invånare uppskattas till cirka 950. På en av tomterna är det möjligt att bygga ett daghem. Den gamla kasern- och matsalsbyggnaden som konstnärer använder som arbetslokal bevaras på området. Sju grottor kan användas som skyddsrum, lager eller hobbylokaler. En av grottorna, Svalgrottan 5, bevaras i ursprungligt tillstånd. Norr om planområdet föreslås områden för odlingslotter.

Sfm § 66

Bilaga 1Beskrivning ”Svalbergabrinken” (på finska)

Bilaga 2Statistikblankett ”Svalbergabrinken” (på finska)

Bilaga 3Karta ”Svalbergabrinken” (på finska)

Bilaga 4Rapport om växelverkan, 27.1.2017 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 10.10.2016 daterade och 27.1.2017 på basis av utlåtanden samt nämndens beslut av 7.3.2017 ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Svalbergabrinken”.  I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna Svalberga 94.-1, 96.-1-3 och 97.-1-2.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 24 § i fullmäktiges arbetsordning om den kläm som Maaskola understödd av Lundahn lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande ändringsförslag:

”Norr om planområdet stryks fem flervåningshus. Placeringen av de återstående flervåningshusen förbättras så att avståndet mellan husen blir större men byggandet sker inom det inhägnade gamla militärområdet.

Motiveringar:

Förslaget till detaljplaneändring försämrar områdets natur- och rekreationsvärden och den planerade detaljplanen är för tät för att boendemiljön ska bli trivsam. Den planerade ökningen av invånarantalet med 950 personer är utmanande med tanke på trafikarrangemangen. Genom att minska antalet flervåningshus och omplacera dem tryggar man en trivsammare boendemiljö för invånarna.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.  

Bilaga 5Omröstningsförteckning (på finska)

Maaskola lämnade understödd av Lundahn följande klämförslag:

”Stadsfullmäktige förutsätter att områdets naturvärden och fritidsmöjligheter tryggas så bra som möjligt när området byggs. Dessutom ska miljösektorn börja planera en förbättring av trafikflödet på Jahnvägen så att nödvändiga åtgärder kan vidtas i samband med byggandet av detaljplaneområdet.”


Bilagor:

Sfm § 66
Bilaga 1:Selostus "Pääskyvuorenrinne"
Bilaga 2:Tilastolomake "Pääskyvuorenrinne"
Bilaga 3:Kartta "Pääskyvuorenrinne"
Bilaga 4:Vuorovaikutusraportti 27.1.2017
Bilaga 5:Äänestyslista