Besvärsanvisning

 

Ändring i stadsfullmäktiges beslut, ifall detta inte gäller enbart beredning, verkställighet eller tolkning eller tillämpning av tjänste- eller arbetskollektivavtal, kan sökas av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlem. I stadsfullmäktigebeslut som gäller kommunal folkomröstning kan ändring inte sökas genom besvär.

 

Besvär får anföras på den grund att beslutet tillkommit i felaktig ordning, att den myndighet som fattat beslutet överskridit sina befogenheter eller att beslutet annars är lagstridigt.

 

Besvärsmyndighet

 

Ändring i beslut söks hos Åbo förvaltningsdomstol,

Lasarettsgatan 2-4, PB 32, 20100 Åbo,

växel 029 56 424 00, registratorskontoret 029 56 424 10 eller fax 029 56 424 14 till förvaltningsdomstolens registratorskontor.

 

Besvärsskriften kan skickas per post och dessutom per e-post: turku.hao(at)oikeus.fi.

 

Besvärstid

 

Besvär ska anföras inom 30 dagar räknat från delfåendet av beslutet.

 

Delfående

 

En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet, då protokollet lagts fram offentligt.

 

En part anses, om annat inte påvisas, ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsänts, vid den tidpunkt som framgår av mottagningsintyget eller vid den tidpunkt som antecknats på ett separat delgivningsbevis.

 

En part anses ha fått del av ett beslut om godkännande av en plan eller av byggnadsordningen, då beslutet enligt 63 § i kommunallagen lagts fram offentligt.

 

Dagen för delfåendet och den dag, då protokollet lagts fram offentligt, inräknas inte i besvärstiden. Om besvärstidens sista dag är en helgdag eller annan dag då arbetena på ämbetsverken är avbrutna, får besvären inlämnas den första vardagen därefter.

 

Besvärsskriften

 

Av besvärsskriften, som ska ställas till besvärsmyndigheten, ska framgå

den ändringssökandes namn, yrke, bostadskommun och postadress

det beslut vari ändring söks

vilka delar av beslutet som överklagas och vilken ändring som yrkas

grunderna för ändringsyrkandet.

 

Besvärsskriften ska egenhändigt undertecknas av ändringssökanden eller av den som uppsatt skriften. Om endast den som uppsatt besvärsskriften har undertecknat den, ska också hans eller hennes yrke, bostadskommun och postadress anges.

 

Till besvärsskriften fogas det beslut som överklagas, i original eller som en officiellt bestyrkt kopia, samt en utredning över den dag från vilken besvärstiden ska räknas.

 

På eget ansvar kan besvärsskriften sändas per post eller med bud. Besvärshandlingarna ska inlämnas för postbefordran i så god tid att de kommer fram på besvärstidens sista dag under ämbetsverkets expeditionstid.

 

För behandlingen av besvär uppbär förvaltningsdomstolen en rättegångsavgift på 250 euro. Om förvaltningsdomstolen ändrar ett överklagat beslut till förmån för ändringssökanden, tas ingen rättegångsavgift ut. Ingen avgift tas heller ut i de ärendegrupper som är angivna 5 § i lagen om domstolsavgifter och inte heller, om en part är befriad från avgift enligt någon annan lag. Betalningsskyldig är den som inlett saken och avgiften tas ut per besvärsskrift.