Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Stadsfullmäktige3427.02.20177

11958-2014 (010, 011)

Ändringar i stadgorna till följd av ett förtydligande av regleringen av stadens ledning

Tiivistelmä:

Det föreslås att stadsstyrelsen föreslår vidare för stadsfullmäktige att denne godkänner stadgeändringarna gällande stadsdirektörens befogenheter för att göra bestämmelserna om stadens ledning tydligare.

Sfm § 34

Bilaga 1Förslag till 5 och 20 § i instruktionen för stadsstyrelsen (tilläggen och ändringen som stadsstyrelsen godkänt är kursiverade, på finska) 

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att tilläggen till 5 och 20 § i instruktionen för stadsstyrelsen som framgår av bilaga 1 godkänns så att de träder i kraft 1.3.2017.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Yrttiaho lämnade understödd av Rinne följande förslag till förkastande:

”Stadsfullmäktige beslutar förkasta förslaget. Stadsdirektörens befogenheter bör inte utökas på det sätt som föreslås. Rätt att föredra ärenden i nämnderna och i övriga sektorers organ innebär att stadsdirektörens makt ökar på ett markant sätt.

Enligt 13 § i förvaltningsstadgan kan ett organ vid behov behandla ett ärende utgående från ordförandens redogörelse. Därmed finns det inget verkligt behov av att öka stadsdirektörens befogenheter.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos förslag till förkastande, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning (på finska)


Liitteet:

Sfm § 34
Liite 1:Ehdotus kaupunginhallituksen johtosäännön 5 ja 20 §:ksi (lisäykset ja kaupunginhallituksen päättämä muutos kursivoituina)
Liite 2:Äänestyslista