Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige825.01.20168

11725-2015 (001)

Utlåtande om regeringens riktlinjer för grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken

Sammandrag:

Under ledning av statsminister Juha Sipilä har regeringen genom sina beslut 20.10 och 7.11.2015 dragit upp riktlinjerna för hur finansieringen av social- och hälsovården ska reformeras samt hur många självstyrelseområden som ska inrättas och hur områdesindelningen ska utformas. Social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet har inbegärt utlåtanden om regeringens riktlinjer. Den fastställda tiden för inlämnande av utlåtanden har förlängts och utlåtandena ska inlämnas senast 9.2.2016 kl. 16.15.

Sfm § 8

Bilaga 1

Utkast till stadsstyrelsens svar på den elektroniska inbegäran om utlåtande (på finska)

Tilläggsmaterial 1

Regeringens riktlinje 7.11.2015;Grunderna för områdesindelningen och social- och hälsovårdsreformens stegmärken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Regeringens motiveringspromemoria till riktlinjerna 9.11.2015 (på finska)

Tilläggsmaterial 3 Reformen av finansieringen av social- och hälsovården – utvärdering av olika alternativ, promemoria 19.10.2015  (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att enligt Åbo stads officiella ställningstagande till social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet ska Åbo stad ingå i det självstyrelseområde som bildas utgående från landskapet Egentliga Finland.

Dessutom konstaterar stadsfullmäktige att det vore motiverat att ordna social- och hälsovårdstjänsterna så, att de omfattar ett större område än ett landskap.

Stadsfullmäktige antecknar samtidigt för kännedom stadsstyrelsens utkast i bilaga 1 till svar på den elektroniska inbegäran om utlåtande.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Laivoranta föreslog, med understöd av Kärkkäinen, följande ändring enligt vilken följande i punkt i beslutsförslaget ska strykas:

”Dessutom konstaterar stadsfullmäktige att det vore motiverat att ordna social- och hälsovårdstjänsterna så, att de omfattar ett större område än ett landskap.”

Då diskussionen avslutats, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Laivorantas ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 14 fullmäktigeledamöter understödde Laivorantas ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning (på finska)

§ 8


Bilagor:

Sfm § 8
Bilaga 1:Luonnos kaupunginhallituksen vastaukseksi sähköiseen lausuntopyyntöön
Bilaga 2:Äänestyslista