Besvärsanvisning

 

Ändring i stadsfullmäktiges beslut, ifall detta inte gäller enbart beredning, verkställighet eller tolkning eller tillämpning av arbetskollektivavtal, kan sökas av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part) samt av kommunmedlem. I stadsfullmäktigebeslut som gäller kommunal folkomröstning kan ändring inte sökas genom besvär.

 

Besvär får anföras på den grund, att beslutet tillkommit i felaktig ordning, att den myndighet som fattat beslutet överskridit sina befogenheter eller att beslutet i övrigt är lagstridigt.

 

Besvärsmyndighet

 

Ändring i beslut söks hos Åbo förvaltningsdomstol, adress

Universitetsgatan 34, PB 32, 20101 Åbo

växel 010 36 42400, registratorskontoret 010 36 42410, fax 010 36 42414.

 

Besvärstid

 

Besvär skall anföras inom 30 dagar räknat från delfåendet av beslutet.

 

Delfående

 

En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet då protokollet lagts fram offentligt.

 

En part anses, om annat inte påvisas, ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsänts, vid den tidpunkt som framgår av mottagningsintyget eller vid den tidpunkt som antecknats på separat delgivningsbevis.

 

En part anses ha fått del av ett beslut om godkännande av en plan eller av byggnadsordningen, då beslutet i enlighet med 63 § i kommunallagen lagts fram offentligt.

 

Dagen för delfåendet och den dag, då protokollet lagts fram offentligt, inräknas inte i besvärstiden. Om besvärstidens sista dag är en helgdag eller annan dag då arbetena på ämbetsverken är avbrutna, får besvären inlämnas den första vardagen därefter.

 

Besvärsskriften

 

Av besvärsskriften, som skall ställas till besvärsmyndigheten, skall framgå

 

den ändringssökandes namn, yrke, bostadskommun och postadress

det beslut vari ändring söks

vilka delar av beslutet som överklagas och vilken ändring som yrkas

motiveringarna för ändringsyrkandet.

 

Besvärsskriften skall egenhändigt undertecknas av ändringssökanden eller den som uppsatt skriften. Om endast den som uppsatt besvärsskriften står som undertecknare, skall även hans eller hennes yrke, bostadskommun och postadress nämnas.

 

Till besvärsskriften fogas det beslut som överklagas, i original eller som en officiellt bestyrkt kopia, samt en utredning över den dag från vilken besvärstiden skall räknas.

 

På eget ansvar kan besvärsskriften sändas per post eller med bud. Besvärshandlingarna skall inlämnas för postbefordran i så god tid, att de kommer fram på besvärstidens sista dag under ämbetsverkets expeditionstid.

 

Enligt 3 § lagen om avgifter för domstolars och vissa justitieförvaltningsmyndigheters prestationer (701/1993) uppbärs 97 euro av den ändringssökande för behandlingen av ärendet vid förvaltningsdomstolen.