Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige8401.06.20153

277-2015 (014)

Val av nya ledamöter och ordförande i stadsstyrelsen

Sammandrag: -

Sfm § 84

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar bevilja Lasse Lindholm avsked enligt begäran från uppdragen som ledamot i stadsstyrelsen och ordförande för stadsstyrelsen och Saara-Sofia Sirén avsked enligt begäran från uppdraget som ledamot i stadsstyrelsen samt välja nya ledamöter i stadsstyrelsen i stället för dem räknat från beslutsdagen till utgången av innevarande mandatperiod och välja en ny ordförande för stadsstyrelsen.

Beslut

Stadsfullmäktige beslöt bevilja Lasse Lindholm avsked enligt begäran från uppdragen som ledamot i stadsstyrelsen och ordförande för stadsstyrelsen och Saara-Sofia Sirén avsked enligt begäran från uppdraget som ledamot i stadsstyrelsen samt i stället för Lasse Lindholm välja Tuomas Viljamaa till ledamot i stadsstyrelsen och Marjukka Karttunen i stället för Saara-Sofia Sirén.

Stadsfullmäktige beslöt samtidigt välja Olli A. Manni till ordförande för stadsstyrelsen.

Dessutom beslöt stadsfullmäktige välja Lasse Lindholm till personlig ersättare för ledamoten Satu Alanen i stadsstyrelsen.

Samtliga val är i kraft räknat från beslutsdagen till utgången av stadsstyrelsens innevarande mandatperiod.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Samtliga beslut om val, med undantag av valet av ordförande för stadsstyrelsen, fattades enhälligt på förslag av Kattelus.

Li Andersson yrkade på att ordföranden för stadsstyrelsen ska väljas genom majoritetsval med slutna sedlar.

Till rösträknare valdes enhälligt Mikael Miikkola, Ilkka Kanerva och Johannes Yrttiaho så, att Miikkola var ordförande för rösträknarna.

Stadsfullmäktiges ordförande Seppo Lehtinen meddelade att fullmäktigeledamöterna vid valet av ordförande för stadsstyrelsen kan rösta på en ordinarie ledamot i stadsstyrelsen, att de på de utdelade röstsedlarna åtminstone måste skriva släktnamnet på den person som de röstar på som ordförande för stadsstyrelsen och att röstsedeln ska vikas dubbel innan den läggs i valurnan.

I majoritetsvalet som förrättades med slutna sedlar fick Olli A. Manni 50 röster, Mikael Miikkola och Marjukka Karttunen vardera en röst, 12 fullmäktigeledamöter röstade blankt, 1 röstsedel förkastades och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således valdes Olli A. Manni till ordförande för stadsstyrelsen.

§ 84