Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Stadsfullmäktige5423.03.201510

13750-2010 (613, 627, 021)

Förslag till detaljplan för "Harjattula", Kakskerta (adress Harjattulavägen, Peppoisvägen) (35/2010)

Tiivistelmä:

Det huvudsakliga syftet med detaljplanen för Harjattula är att ge möjligheter att bygga fritidsbostäder på området. Det område som ska planläggas omfattar ca 226,3 hektar, varav ca 85,4 hektar är vattenområde. På planområdet anvisas en byggrätt på sammanlagt 47.440 m2-vy. Detaljplanen ger möjligheter att bygga ca 111 nya fritidsbostadsenheter på planområdet och att utveckla de nuvarande fastigheterna. På de nuvarande bostadsfastigheterna (i nuläget 8 bostäder och ca 30 boende) tillåts tillbyggnad. Fyra nya tomter har anvisats för boende och på området anvisas möjligheter att bygga sammanlagt nio nya stadigvarande bostäder.

Sfm § 54

Bilaga 1Beskrivning "Harjattula" (på finska)

Bilaga 2Statistikblankett "Harjattula" (på finska)

Bilaga 3Karta "Harjattula" (på finska)

Tilläggsmaterial 1Anmärkningarna vid det första framläggandet (2.12−31.12.2013) (på finska)

Tilläggsmaterial 2Anmärkningarna vid det andra framläggandet (13.1−11.2.2014) (på finska)

Tilläggsmaterial 3Anmärkningarna vid det tredje framläggandet (16.6−4.7.2014 och 21.7−15.8.2014) (på finska)

Tilläggsmaterial 4Stadsplanerings- och miljönämndens genmälen på utlåtandena och anmärkningarna (på finska)

Tilläggsmaterial 5De av direktionen för Fastighetsaffärsverket godkända avtalen 25.2.2015 § 93 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Länk till plansökningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 14.6.2012 daterade och 11.1.2013, 26.9.2013, 12.6.2014 och 17.9.2014 ändrade förslaget till detaljplan för ”Harjattula”.

BeslutFörslaget godkändes.

Till protokollet fogades dessutom den skrivelse, daterad 22.3.2015, som Harjattulan Kehitys Oy och Paasikiviopistoyhdistys ry har inlämnat till stadsfullmäktige.

Bilaga 4Harjattulan Kehitys Oy:s och Paasikiviopistoyhdistys ry:s skrivelse (på finska)

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Manni anmälde jäv och deltog inte i sammanträdet under den tid som ärendet behandlades, kl. 21.28–22.17.

Stadsfullmäktiges ordförande Seppo Lehtinen läste upp för stadsfullmäktige den skrivelse som Harjattulan Kehitys Oy och Paasikiviopistoyhdistys ry inlämnat till stadsfullmäktige. Skrivelsen är daterad 22.3.2015.

Rinne föreslog, med understöd av Sandelin, följande remiss:

”Ärendet remitteras för ny beredning och framläggs för fullmäktige i samband med delgeneralplanen för Satava-Kaskerta."

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Rinnes remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 49 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 16 fullmäktigeledamöter understödde Rinnes remissförslag, 2 fullmäktigeledamoter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Tavio föreslog bordläggning av ärendet med understöd av Laakso.

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Tavios förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 50 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 15 fullmäktigeledamöter understödde Tavios förslag om bordläggning, 2 fullmäktigeledamoter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Tavio föreslog, med understöd av Laaksonen, att beslutsförslaget förkastas.

Då diskussionen avslutats, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Tavios förslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 49 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 15 fullmäktigeledamöter understödde Tavios förslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 2 fullmäktigeledamoter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 5Omröstningsförteckningarna (på finska)

Följande fullmäktigeledamöter lät anmäla avvikande mening till protokollet i detta ärende: Heikkilä, Rinne, Tavio, Miikkola, Laakso, Lampi och Niinivirta.

Tavio lät anmäla avvikande mening till protokollet med följande motivering:

”Harjattulan Kehitys Oy:s och Paasikiviopistoyhdistys ry:s meddelande om betalning (daterad 22.3.2015) presenterades för fullmäktige, då behandlingen av ärendet inleddes. Till meddelandet har inget kvitto över betalningen fogats, och stadsstyrelsen har inte behandlat ärendet. På en förfrågan meddelade endast några fullmäktigeledamöter att de sett meddelandet – också de endast i samband med behandlingen av ärendet vid stadsfullmäktiges sammanträde.”

§ 54


Liitteet:

Sfm § 54
Liite 1:Selostus "Harjattula"
Liite 2:Tilastolomake "Harjattula"
Liite 3:Kartta "Harjattula"
Liite 4:Harjattulan Kehitys Oy:n ja Paasikiviopistoyhdistys ry:n kirjelmä
Liite 5:Äänestyslistat