Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Stadsfullmäktige4102.03.201517

1410-2015 (613, 632)

Ordnande av folkomröstning om torgparkeringen i Åbo

Tiivistelmä:

Stadsfullmäktiges ordförande Seppo Lehtinen har fått ta emot en av 19 fullmäktigeledamöter undertecknad anhållan enligt 54 § 2 mom. i kommunallagen om att stadsfullmäktige ska sammankallas för att besluta om att det ska ordnas en rådgivande kommunal folkomröstning om torgparkeringen i Åbo. För stadsfullmäktige föreslås att det inte ordnas någon folkomröstning.

Sfm § 41

Bakgrundsmaterial 1          Fullmäktigeledamöternas anhållan enligt 54 § 2 mom. i kommunallagen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att det inte ordnas någon rådgivande kommunal folkomröstning om byggandet av en underjordisk parkeringsanläggning under Salutorget.

Bilaga 1                               Omröstningsförteckning (på finska)

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Kossila föreslog med understöd av Li Andersson följande ändring:

”Fullmäktige beslutar ordna en rådgivande folkomröstning, där kommuninvånarna tillfrågas om de vill att det byggs en parkeringsanläggning under salutorget i Åbo. På röstsedeln bör det finnas följande svarsalternativ: ja, nej och jag tar inte ställning. Folkomröstningen ordnas 24.5.2015. Fullmäktige beslutar samtidigt att det inte fattas några andra beslut om torgparkeringen innan resultatet av folkomröstningen är klart.”

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja", om "nej" vinner har Kossilas ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 35 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 30 fullmäktigeledamöter understödde Kossilas ändringsförslag, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

§ 41


Liitteet:

Sfm § 41
Liite 1:Äänestyslista