Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige18928.10.20134

13990-2012 (002, 035, 011)

Oy Turku Energia Ab:s deltagande i Fennovoimas projekt Hanhikivi 1

Sammandrag:

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab har i enlighet med Åbo stads koncerndirektiv in-begärt ett förhandsställningstagande av koncernsektionen vid Åbo stadsstyrelse om ett deltagande i Fennovoimas kärnkraftverksprojekt. Stadsstyrelsens koncernsektion beslöt 30.9.2013 att ärendet är så betydelsefullt att det överförs till stadsstyrelsen. Föreslås att ärendet vidare överförs för beslut i stadsfullmäktige och föreslås att fullmäktige beviljar Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab tillstånd att delta i projektet.

Sfm § 189

Bilaga 1Förfrågan om ägarens förhandsställningstagande (sekretessbelagd) (på finska)

Bilaga 2Pöyry Management Consulting Oy:s utredning (sekretessbelagd) (på finska)

Tilläggsmaterial 1Delägarförteckning (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att Åbo Energi meddelas att ägarens förhandsställningstagande är att Åbo Energi kan delta i Fennovoimas kärnkraftverksprojekt Hanhikivi 1.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Rantanen föreslog, understödd av Muukkonen, att Åbo Energi meddelas att ägarens förhandsställningstagande är att Åbo Energi inte kan delta i Fennovoimas kärnkraftverksprojekt Hanhikivi 1.

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja", om "nej" vinner har Rantanens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 37 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 29 fullmäktigeledamöter understödde Rantanens ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1                               Omröstningsförteckning (på finska)

Mäenpääs förslag om bordläggning förföll i brist på understöd.

Ordföranden avbröt sammanträdet för en förhandlingspaus kl. 18.48–18.57.


Bilagor:

Sfm § 189
Bilaga 3:Äänestyslista