Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Stadsfullmäktige17723.09.20135

9814-2013 (020, 001)

Uppgörande av en särskild kommunstrukturutredning för Åbo stadsregion

Tiivistelmä:

Riksdagen godkände inom ramen för kommunreformen en ny kommunstrukturlag som trädde i kraft 1.7.2013. Kommunstämman för Åboregionen beslöt enhälligt för-orda det förslag som framgår av bilaga 2 och föreslå för finansministeriet att en särskild kommunstrukturutredning ska inledas inom Åbo stadsregion samt sända ärendet för behandling i kommunerna. Inom Åboregionen har det inte tidigare gjorts någon utredning av kommunstrukturen. En regional granskning enligt samtliga kriterier visar att Åbo är en del av en tät, enhetlig, funktionell stadsregion. Utredningen bör påbörjas inom hela stadsregionen och Åbo kan inte i något fall lämnas utanför utredningen.

Sfm § 177

Bilaga 1Granskning av kriterierna landskapsvis, finansministeriet (på finska)

Bilaga 2Kommunstämmans förslag till uppgörande av en särskild kommunstrukturutredning för Åbo stadsregion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna och för finansministeriet framlägga ett förslag enligt bilaga 2 om att en särskild kommunstrukturutredning ska utföras inom Åbo stadsregion och

att Åbo stad aktivt följer med finansministeriets pågående utredningsarbete och meddela finansministeriet att staden är intresserad av att delta i det planerade försöksprojektet.

 

BeslutFörslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Li Andersson föreslog följande tillägg, förslaget understöddes av Vornanen:

”Beslutet om att Åbo stad eventuellt deltar i det planerade försöksprojektet framläggs som ett separat ärende för beslut i fullmäktige.”

Då diskussionen avslutats framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Li Anderssons förslag till tillägg blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

Bilaga 3                               Omröstningsförteckning (på finska)

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 49 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 18 fullmäktigeledamöter understödde Li Anderssons förslag till tillägg, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.


Liitteet:

Sfm § 177
Liite 1:Selvitysperusteiden tarkastelua maakunnittain, valtiovarainministeriö
Liite 2:Kuntakokouksessa hyväksytty esitys erityisen kuntarakenneselvityksen tekemisestä Turun kaupunkiseudulla
Liite 3:Äänestyslista