Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 186 17.10.2011 6

3973-2007 (613, 634)

Förslag till ändring av detaljplanen för vissa gatu-, park-, vatten- och broområden i stadsdelarna II och VI (adress Västra Strandgatan, Östra Strandgatan) "Biblioteksbron" (Pennibron) (30/2007)

Sammandrag:

Detaljplanekontoret har utarbetat ett förslag till ändring av detaljplanen som fått namnet Biblioteksbron. Ändringen av detaljplanen ger möjligheter att bygga en ny bro för den lätta trafiken över Aura å mellan Köpmansgatan och Rettigbrinken.

Sfm § 186

Föredragning och beslutsförslag _på finska_.§ 186pdf

Bilaga 1Redogörelse ”Biblioteksbron” (på finska)

Bilaga 2Karta ”Biblioteksbron” (på finska)

Bilaga 3Statistikblankett ”Biblioteksbron” (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det av detaljplanekontoret utarbetade, 28.2.2011 daterade och 15.4.2011 på basis av utlåtanden ändrade förslaget till ändring av detaljplanen för delar av Östra Strandgatan och Kaskisgatan, Rettigbrinken, parkområdet vid Östra Strandgatan, vattenområdet för Aura å och Aurabron i stadsdelen II samt delar av Auragatan, Köpmansgatan, Slottsgatan och Västra Strandgatan, parkområdena vid Västra Strandgatan och apparellen på Lilltorget, en del av vattenområdet för Aura å och Aura bron i stadsdelen VI.

Stadsfullmäktiges beslut

Ärendet bordlades.

Bilaga 4                               Omröstningsförteckningarna (på finska)

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Fullm. Mirka Muukkonen föreslog, understödd av fullm. Jukka Mikkola, att ärendet remitteras.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner har fullm. Mirka Muukkonens remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 36 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 31 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Mirka Muukkonens remissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Fullm. Virpa Puisto föreslog, understödd av fullm. Pentti Kosonen, att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avslutats konstaterade ordföranden att förslaget om bordläggning enligt arbetsordningen förutsätter ett understöd av17 fullmäktigeledamöter då ett ärende är uppe till behandling för första gången och framställde följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja” och de fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Virpa Puistos förslag om bordläggning röstar ”nej”. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 2 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet, 63 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Virpa Puistos förslag om bordläggning, 2 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således konstaterade ordföranden att förslaget om bordläggning fått det understöd på minst 17 fullmäktigeledamöter som arbetsordningen förutsätter, och således bordlades ärendet till nästa sammanträde.

Under diskussionen framlades dessutom följande förslag:

Fullm. Elina Rantanen framlade följande klämförslag:

"I samband med detta beslut förutsätter stadsfullmäktige att det i samband med brobygget byggs cykelvägar längs Tavastgatan och Köpmansgatan."

Fullm. Olavi Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Pauliina de Anna, att ärendet förkastas.


Bilagor:

Sfm § 186
Bilaga 1:Selostus "Kirjastosilta"
Bilaga 2:Kartta "Kirjastosilta"
Bilaga 3:Tilastolomake "Kirjastosilta"
Bilaga 4:Äänestyslista