Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland5703.12.20203

11254-2020 (02 05 00)

Mottagningsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021

Sammandrag:

För avfallshanteringsnämnden har enligt beslutet från 19.11.2020 beretts avgifter gällande mottagning och behandling av slam. Avgifterna har ändrats så att de motsvarar ändringarna i kostnadsnivån, och en tredje avgiftsklass har inkluderats i avgifterna. De föreslagna avgifterna är identiska till avgifterna i utkastet till taxa från 19.11.2020. Avgifterna förslås att träda i kraft inom hela verksamhetsområdet från och med 1.3.2021

Sfan § 57

Avfallsserviceombud Satu Ojala 26.11.2020:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd godkände på sitt möte 19.11.2020 en avfallstaxa för området som träder i kraft 1.1.2021 till alla andra delar utom delarna som gäller mottagnings- och behandlingsavgifter för slam. Till dessa delar återlämnades ärendet för beredning. För avfallshanteringsnämnden har separat beretts i taxans avgiftstabell 4.1.4 sådana avgifter som föreslås att följs från och med 1.3.2021 i mottagning och behandling av avloppsslam som enligt 32 § i avfallslagen ligger på kommunens ansvar. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab fakturerar de taxeenliga avgifterna från transportföretagen som hämtar slammet till mottagningspunkterna. På Kimitoön fakturerar Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab både transportavgifterna och mottagnings- och behandlingsavgifterna direkt från hushållen eftersom transporten av slam ordnas där av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.

Ny avgiftsklass; avloppsvatten ur sluten tank

Med avloppsvatten ur sluten tank avses slam från slutna tankar dit allt avloppsvatten från en fastighet leds. Den nuvarande klassen slam från samlingsbrunnar skulle alltså framöver avse slam från slutna behållare avsedda endast för toalettvatten. Slam från slamavskiljare, slambrunn eller minireningsverk avser fortfarande fast material i avloppsvatten som sjunker till botten på en tömbar behållare när avloppsvattnet passerar genom behållaren.

Syftet med den tredje avgiftsklassen skulle vara att bättre beakta de hushåll som måste tömma sina avloppsvattenbehållare betydligt oftare än andra hushåll i glesbygden, även om de inte producerar mer slam än dem som bor på andra platser.

Den nya avgiftsklassen för avloppsvatten ur sluten tank skulle tillämpas i de fastigheter i verksamhetsområdet som leder allt sitt avloppsvatten till en sluten tank. I praktiken sker detta endast på fastigheter som är belägna i grundvatten- eller strandområden.

Avgifter och subvention mellan avgiftsklasser

Avgifterna grundar sig på mottagningsplatsernas behandlingspriser för 2021. Mottagningsplatserna skulle utgöras av Gasum Oy:s biogasanläggning, mottagningsplatserna för vattentjänstverket i Pargas stad, avloppsreningsverket i Kyrö i Pöytis, Liikelaitos Salon Vesis centralavloppsreningsverk och Kimitoöns Vatten. Avgifterna innehåller Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s hanteringskostnader som är 0,40 €/m3.

Avgiften för avloppsvatten ur sluten tank, som är betydligt lägre än andra avgiftsklasser (6,20 €/m3) skulle basera sig på att avgiften subventioneras genom de två övriga avgiftsklasserna, slam från slamavskiljare (21,11 €/m3) och slam från samlingsbrunnar (17,36 €/m3). Avgifternas tillräcklighet för att täcka kostnaderna för områdets slambehandling har uppskattats utifrån hur många fastigheter det finns i området, var fastigheterna är belägna och hurdana mängder slam som mottas.

Grunderna för kommunens avfallsavgifter fastställs i 78 § i avfallslagen. Enligt den ska avfallsavgiften motsvara den tillhandahållna servicenivån och uppmuntra till minskning av avfallets mängd och skadlighet och till avfallshantering som följer prioriteringsordningen. Enligt 78 § i avfallslagen ska avgifterna vara jämlika med hänsyn till servicenivån och skäliga så, att olika kunder, kundgrupper eller olika områden i kommunen inte utan grund sätts i en från varandra avvikande ställning. Dessutom ska avgifterna undvika obefogade korsvisa subventioner mellan olika avfallsslag och sköta om att det totalpris som debiteras avfallsproducenten för behandlingen av olika avfallsslag täcker alla kostnader.

Slam från slamavskiljare och slutna tankar är ur avfallslagens synvinkel ett och samma avfallsslag. I avfallsförordningen används samma klassificering både för slam från slamavskiljare och för slam från samlingsbrunnar (EWC-kod 200304). Subventioner mellan avgiftsklasserna för slam från olika avloppssystem skulle alltså inte handla om korsvisa subventioner mellan olika avfallsslag som endast kunde motiveras med en minskning av avfallets mängd eller skadlighet. Slammets olika avgiftsklasser skulle handla om s.k. utjämning av avgifter inom avfallsslagen som grundar sig på att behålla avgifterna så skäliga och jämlika som möjligt för alla invånare, oberoende av var de bor.

Kommunala avloppsreningsverk har i flera år haft som praxis att fakturera mindre avgifter för slam från slutna tankar än för slam från slamavskiljare trots att slam som blandats ihop under transporten inte längre kan separeras på reningsverket. På grund av detta har mottagningsavgifterna fastställts på reningsverken enligt en kalkylerad uppskattning och inte utifrån mätning av slammets halt. Belastningen på reningsverket är jämn på lång sikt även om det kan finnas tydliga skillnader i halt i enskilda lass. Den för närvarande enda privata mottagningspunkten i området har i användning en enda avgift för allt slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som mottas.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutade 5.12.2019 att avgifter för två typer av slamkvalitet tillämpas i området. Beslutet grundade sig på miljöskyddsliga orsaker och viljan att lätta avgiftsbördan för de hushåll vars slutna avloppsvattenbehållare måste tömmas betydligt oftare än hushåll med slamavskiljare varifrån avloppsvattnet och ämnen som lösts i det leds vidare antingen till ett minireningsverk eller direkt till terrängen.

Den föreslagna nya avgiftsklassen för avloppsvatten ur sluten tank följer principen för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds beslut från 5.12.2019 om att beakta vattenskyddet och förhållandena för fastigheter som kräver många tömningar ännu noggrannare genom att den ytterligare delar avgiftsklassen för slam från slutna tankar i två skilda avgifter.

Tabell över föreslagna behandlingsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021. De nuvarande avgifterna anges i parentes:

 4.1.4 Behandlingsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunn

 från och med 1.3.2021

 € moms 0 % € moms 24 %enhet
 Slam från slamavskiljare eller slambrunn, minireningsverk 17,03 (17,43) 21,11 (21,61) m3
 Slam från slamavskiljare eller slambrunn, minireningsverk 17,89 (18,31) 22,18 (22,70) t
 Slam från samlingsbrunnar 14,00 (13,91) 17,36 (17,25) m3
 Slam från samlingsbrunnar 14,71 (14,62) 18,23 (18,13) t
 Avloppsvatten ur sluten tank 5,00 6,20 m3
 Avloppsvatten ur sluten tank 5,25 6,51 t

Som tilläggsmaterial till förslaget har även presenterats för jämförelse ett alternativ i vilket man beräknat kostnadsnivåns ändring för nästa år om man fortfarande använder två avgiftsklasser för slam.

Ikraftträdande

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har avtalat om mottagningen av slam vad gäller största delen av verksamhetsområdet, dock inte med Liikelaitos Salon Vesis centralavloppsreningsverk. Mottagningsavgifterna för slam föreslås träda i kraft från och med 1.3.2021, så att arrangemangen för mottagning av slam och fakturering hinner bli klara i Salo och mottagningen av slam kan börja genomföras i enlighet med den nya taxan samtidigt i hela verksamhetsområdet.

Befogenhet

Avfallshanteringsnämndens uppgift är att med stöd av sin befogenhet fastställa grunderna för kommunens avfallsavgifter i avfallstaxan inom de ramar som 79 § i avfallslagen ställer.

Det föreslagna beslutet löser inte ordnandet av mottagningen och behandlingen av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar. Ordnande av behandling av avfall är enligt 43 § i avfallslagen en serviceuppgift som hör till kommunens avfallshantering men som kommunerna i området har överfört till Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.

Bilaga 1Avgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021

Tilläggsmaterial 1Två avgiftsklasser för slam

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna avgifterna enligt bilaga 1 som mottagningsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar i hela verksamhetsområdet från och med 1.3.2021. Avgifterna tillämpas oberoende av eventuella ändringssökanden.

BeslutFörslaget godkändes med ändringar på så sätt att två typer av slamkvalitet iakttas i enlighet med tilläggsmaterial 1.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 5-4, 1 avstod, 5 frånvarande.

För det av Ratilainen understödda Rautanens godkända ändringsförslag röstade i omröstningen med namnupprop förutom de själva även Jormakka, Salminen och Salovius-Laurén. För föredragandes förslag röstade Kallio, Suominen, Vähä-Rahka och Ylhäinen.

Havia avstod.

Kivelä, Kälviäinen, Seikola, Tuovinen och Tammi var frånvarande.

Bilaga 2Avgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021, ändrad 3.12.2020 (Sfan § 57)

Under behandlingen föreslog Havia följande återlämning:

Jag föreslår att slamtaxan återlämnas för beredning så att det grundar sig på den reningsverksspecifika modellen, med beaktande av utlåtandet som Salos stadsstyrelse gav den 9 november 2020 gällande ärendet.

Havias förslag förföll i brist på understöd.

Havia anmälde sin avvikande mening till protokollet

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kunta
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgStadsstyrelsen
förkSuomela Sari


Bilagor:

Sfan § 57
Bilaga 1:Avgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021
Bilaga 2:Avgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar från och med 1.3.2021, ändrad 3.12.2020 (Sfan § 57)