Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland5019.11.20203

11254-2020 (02 05 00)

Avfallstaxa i Sydvästra Finland från och med 1.1.2021

Sammandrag:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnds uppgift är att godkänna avfallstaxan inom sitt verksamhetsområde. Avfallstaxan omfattar gällande kommunala avfallsavgifter och deras grunder samt avfallsavgifter i euro. Med avfallsavgifter enligt taxan täcks de kostnader som avfallshanteringstjänsterna orsakar i samarbetskommunerna.

Sfan § 50

Avfallsserviceombud Satu Ojala och avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 12.11.2020:

Mottagnings- och behandlingsavgifterna för brännbart avfall föreslås förbli de samma ännu efter årsskiftet, eftersom kostnaderna för mottagningen och behandlingen inte har förändrats märkbart under året. Avgiften för mottagning och behandling av brännbart avfall är för närvarande 160 euro/ton (moms 0 %). Man är beredd på att se över avgiften under nästa år, eftersom kostnaderna för behandling av brännbart avfall väntas minska under 2021 till följd av ibruktagandet av ekokraftverket i Korvenmäki i Salo. För närvarande balas det brännbara avfallet i väntan på att kraftverket ska tas i bruk. Tidigare har man i brist på en lokal behandlingslösning varit tvungen att transportera avfallet till andra inhemska och utländska kraftverk.

Avgiften för mottagning och behandling av bioavfall föreslås sänkas rejält. Den föreslagna avgiften för mottagning av bioavfall är 51 euro/ton, medan den för närvarande är 80 euro/ton (moms 0 %). Genom att sänka mottagningsavgiften för bioavfall strävar man efter att effektivisera separationen av bioavfall från det brännbara avfallet samt uppmuntra till separatinsamling av bioavfall. Det är möjligt att sänka avgiften eftersom en konkurrensutsättning av utnyttjandet av bioavfall som genomfördes i somras sänkte kostnaderna för behandlingen och för att kostnaderna för behandling av brännbart avfall väntas minska betydligt under nästa år. Mottagningsavgiften för bioavfall, som hör till kommunens sekundära avfallshanteringsansvar, skulle dock inte ändras. Den skulle enligt förslaget fortsättningsvis vara 120 euro/ton.

Avgifterna för de kommunala avfallstransporterna justeras i enlighet med de förändringar som skett i transportentreprenaderna.

Mottagningsavgifter för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar

För taxan har också beretts avgifter för mottagning av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar enligt den ändrade kostnadsnivån.

Inom mottagningsavgifterna för slam har man också på initiativ av Salo stad och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab berett en tredje avgiftsklass för avloppsvatten från slutna tankar. Med detta avses slam från slutna tankar dit allt avloppsvatten från en fastighet eller endast tvättvattnet leds. Den nuvarande klassen slam från samlingsbrunnar skulle alltså framöver avse slam från slutna behållare avsedda endast för toalettvatten. Slam från slamavskiljare, sluten tank eller minirengöringsverk avser fortfarande fast material i avloppsvatten som sjunker till botten på en behållare som sedan töms när avloppsvattnet passerar genom behållaren.

Syftet med den tredje avgiftsklassen skulle vara att bättre beakta de hushåll som måste tömma sina avloppsvattenbehållare betydligt oftare än andra hushåll i glesbygden, även om de inte producerar mer slam än dem som bor på andra platser. Allt avloppsvatten leds till slutna tankar i de områden som är allra känsligast med tanke på vattenskyddet.

Avgiften för avloppsvatten ur sluten tank, som är betydligt lägre än andra avgiftsklasser (6,20 €/m3) skulle basera sig på att avgiften skulle subventioneras genom de två övriga avgiftsklasserna, slam från slamavskiljare (21,11 €/m3) och slam från samlingsbrunnar (17,36 €/m3). Den nya avgiftsklassen för avloppsvatten ur sluten tank bedöms vara aktuell närmast för avloppsvatten från fastigheter i grundvatten- eller strandområden.

Tabell 4.1.4 över behandlingsavgifter för fällning och slam från samlingsbrunnar i taxaförslaget från och med 1.1.2021:

 

4.1.4 Behandlingsavgifter för fällning och slam från samlingsbrunnar

från och med 1.3.2021

 € moms 0 % € moms 24 %enhet
Slam från slamavskiljare eller sluten tank, minirengöringsverk17,03 21,11m3
Slam från slamavskiljare eller sluten tank, minirengöringsverk17,89 22,18t
Slam från samlingsbrunnar14,00 17,36m3
Slam från samlingsbrunnar14,71 18,23t
Avloppsvatten ur sluten tank5,00 6,20m3
Avloppsvatten ur sluten tank5,25 6,51t

Införande av en separat avgiftsklass för avloppsvatten ur sluten tank i taxan skulle också främja lösandet av det svåra förhandlingsläget mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och Salon Vesi Oy:s centralavloppsreningsverk. Avtalandet om mottagande av slam har försvårats av att mottagningsavgifterna i Salo ökar betydligt när man tillämpar den gemensamma mottagningstaxan för hela området. Höjningen är särskilt stor för de hushåll där allt avloppsvatten leds till en sluten tank.

Mottagningsavgifterna för slam föreslås träda i kraft från och med 1.3.2021, så att arrangemangen för mottagning av slam och fakturering hinner bli klara i Salo och mottagningen av slam kan börja genomföras i enlighet med den nya taxan även i Salo samtidigt som i resten av verksamhetsområdet.

Servicenivå

Inga betydande förändringar planeras i avfallshanteringens servicenivå nästa år. En beskrivning av servicenivån för år 2021 finns i bilaga 2 till föredragningslistan.

Beredning av möjlighet att påverka

En allmän möjlighet att påverka ändringarna i taxan har beretts för perioden 3–17.11.2020. Under denna tid har det varit möjligt att lämna in skriftliga åsikter eller kommentarer till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.

De skriftliga åsikter och kommentarer som lämnats in inom tidsfristen tas upp vid avfallshanteringsnämndens möte.

Bilaga 1Avfallstaxa för Sydvästra Finland från och med den 1 januari 2021

Bilaga 2Beskrivning av servicenivån för år 2021                

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna avfallstaxan enligt bilaga 1.

Mottagningsavgifterna för slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar träder i kraft 1.3.2021, i enlighet med taxan. Fram till 28.2.2021 tillämpas mottagnings- och behandlingsavgifter för slam enligt den avfallstaxa som trädde i kraft 1.1.2020.

Taxan tillämpas från och med 1.1.2021 oberoende av eventuella ändringssökanden.

BeslutFörslaget blev godkänt med ändringar på så sätt, att ärendet återlämnades för beredning för slamhanteringens del.

Beslut om ärendet gjordes enhälligt på Rautanens förslag som understöddes av Kivelä.

Bilaga 3Avfallstaxa för Sydvästra Finland från och med den 1 januari 2021 ändrad 19.11.2020 (Sfan § 50)

Rautanens förslag ljöd enligt följande:

Jag föreslår att ärendet för slamhanteringens del återlämnas för ny beredning.

Under beredningens gång bör följande uppgifter utredas och framföras i en ny presentation för prissättningens och taxaklassifikationens del: 

Två taxaklasser

I beredningen av taxan har det skapats tre taxaklasser för avfallsslam i stället för de två tidigare. I den nya presentationen bör det framföras ett taxaförslag som innehåller två befintliga klasser som jämförelse, slam från slamavskiljare eller sluten tank och slam från samlingsbrunnar. 

En alternativ presentation med alla uträkningar inkluderat ska vara jämförbar med den beräkning som nu presenterats i dagordningen. 

Likabehandling

I föredragningslistan framgår det att har skapats en tredje taxaklass, avloppsvatten ur sluten tank. Dessutom konstateras det att det låga priset hos denna taxa stöds genom att höja priserna hos de två andra taxaklasserna. 

Det ska påvisas vilken paragraf i avfallslagen denna subvention följer för att uppfylla likabehandling av medborgare. 

Platskriterium

I presentationen av ärendet framförs det att en tredje, betydligt lägre avgiftsklass avloppsvatten ur sluten tank som stöds av det högre priset hos de andra klasserna, berör de fastigheter som finns inom ett grundvattenområde eller vid vattendrag. 

Då bygglov för fastigheten ansökts och överklagats har lagens strängare avloppsvattenföreskrifter varit kända. För de gamla fastigheternas del har det alltid varit klart att på området i fråga bör man undvika att förstöra vattendragen. 

Är platskriteriet sådant, att det avfallslagsenligt är ett sådant servitut för fastighetens ägare att andra kunder inom verksamhetsområdet ska betala subventioner genom ett högre pris? 

Förhandling

Avfallshanteringsnämnden förhandlar inte om taxor med en enskild kommun inom ett verksamhetsområde. Utlåtandet begärs alltid jämlikt av alla delägarkommuner. 

Till nämndens uppgifter tillhör inte att komma överens om mottagningen av slam eller förhandling om detta. Därför ska inte ett sådant ärende presenteras på listan, eftersom nämndens lagstyrda uppgifter inte kan styras eller påtryckas genom införandet av sådana enskilda ärenden som inte tillhör nämndens befogenheter på föredragningslistan. 

I återlämningen ska en tydlig och avfallslagsenlig text beredas i frågor som berör de befogenheter som nämnts här. 

Taxornas giltighet

Mottagningsavgifterna för slam föreslås gälla från och med den 1.3.2021. Orsaken är att Salo ska hinna med i ändringen av taxan. 

I samband med återlämningen ska det motiveras varför införandet av taxor ska fördröjas, med den grund att Salo brutit mot lagen då de låtit bli att följa det taxabeslut som gjordes för ett år sedan utan ingripande av tillsynsmyndigheten.

Då nämndens tidigare taxabeslut också enligt förvaltningsdomstolen har varit lagenlig, bör det motiveras i den nya presentationen varför man inte kan ta avfallsslammets taxor i bruk den 1.2.2021. 

Sändlista

åtgAuran kunta
åtgKaarinan kaupunki
åtgKemiönsaaren kunta
åtgLiedon kunta
åtgLounais-Suomen Jätehuolto Oy
åtgMarttilan kunta
åtgMaskun kunta
åtgMynämäen kunta
åtgNaantalin kaupunki
åtgNousiaisten kunta
åtgPaimion kaupunki
åtgParaisten kaupunki
åtgPöytyän kunta
åtgRaision kaupunki
åtgRuskon kunta
åtgSalon kaupunki
åtgSauvon kunta
åtgStadsstyrelsen
förkSuomela Sari


Bilagor:

Sfan § 50
Bilaga 1:Avfallstaxa för Sydvästra Finland från och med den 1 januari 2021
Bilaga 2:Beskrivning av servicenivån för år 2021
Bilaga 3:Avfallstaxa för Sydvästra Finland från och med den 1 januari 2021 ändrats 19.11.2020 (Sfan § 50)