Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4422.10.20204

10631-2020 (11 03 02)

Svar på medlem Hannu Rautanens begäran om utredning

Sammandrag: -

Sfan § 44

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 12.10.2020:

Medlem Hannu Rautanen bad under Sydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnds föregående möte 24.9.2020 en utredning om vilka åtgärder tjänsteinnehavare ska vidta eller/och har vidtagit gällande att slam från slambrunnar och slamavskiljare som bildas i Salo region tas emot på Salon Vesi Oy:s centralreningsverk, trots att det inte är en av kommunen tillsatt mottagningsplats för slam från slambrunnar och slamavskiljare.

Svar på Hannu Rautanens begäran om utredning

Avfallshanteringsmyndigheten är inte en avfallslagsenlig tillsynsmyndighet, och kan inte själv vidta tillsynsåtgärder i enlighet med avfallslagen för att rätta försummelser av avfallslagen eller avfallshanteringsföreskrifter. Då avfallshanteringsmyndigheten eller en tjänsteinnehavare som verkar under denna upptäcker en försummelse, så kan de endast uppmana överträdaren att korrigera sin verksamhet. Endast tillsynsmyndigheten har rätt att ingripa i försummelser genom att utfärda förbud eller bestämmelser för att rätta verksamheten.

Avfallshanteringsmyndighetens uppgift är att upprätthålla avfallstransportregister, vars ändamål är enligt motiveringen i avfallslagen att "effektivera uppföljningen av transporterna och i större utsträckning försäkra fastigheters avfallshantering och avfallshämning på ett lagenligt vis”. Som registrets upprätthållare har avfallshanteringsmyndigheten i många fall de bästa förutsättningarna att upptäcka avfallshanteringssystemets brister och försummelser, så i många fall är det en förutsättning att avfallsmyndigheten meddelar om saken till tillsynsmyndigheten så att tillsynsåtgärder kan vidtas. Tillsynsmyndigheten har enligt avfallslagen en skyldighet att göra anmälan till polisen för vissa brott mot avfallslagen för en möjlig utredning av ett brottsärende.

Tjänstemän som verkar under avfallshanteringsmyndigheten stöter på olika brister och försummelser i sitt dagliga arbete. Eftersom tjänsteinnehavarna är i tät kontakt till representanter för tillsynsmyndigheten, har det som praxis uppstått ett förfarande där tjänstemännen utgående ifrån sin eget omdöme anmärker på försummelser av avfallshanteringens aktörer, eller meddelar om dem till tillsynsmyndigheten. Detta är praxis exempelvis för att få bristfällig trasportregisterinformation, så kallade fripassagerare anslutna till kommunens avfallshanteringssystem och för transport av avfall som är på kommunens ansvar till mottagningsplatser som fastställs av kommunen. De flesta försummelser blir rättade genom att anmärka på saken.

En central orsak till den lagstridiga situationen som framförs i begäran om utredning är att Sydvästra Finlands Avfallsservice inte har påvisat en mottagningsplats i enlighet med avfallshanteringsföreskrifterna för det avskiljarslam och slam från samlingsbrunn som uppstår i Salo som ligger inom kommunens ansvarsområde. Den sköter alltså inte för tillfället om uppgifter som avfallslagen och kommunen har överfört till den för mottagning och behandling av slam som uppstår i Salo. Som en följd av detta uppbärs inte avfallshanteringsavgifter i enlighet med avfallshanteringsnämndens taxabeslut för slam i Salo området. Sydvästra Finlands Avfallsservice har gett en utredning om saken, vilken finns som tilläggsmaterial.

Tills vidare har man önskat att problemet med att ordna slamservice i Salo skulle lösas med ett avtal mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice och Salon Vesi Oy så att en förordning kan utfärdas om att transportera slam som bildas i Salo till reningsverket Salon Vesi Oy. Avtalsärendets upprepade behandlingsomgångar och ett fortsatt uppskov av lösningen har lett till en situation som bryter emot avfallshanteringens lagar och förordningar som pågått i flera månader med slammet som bildas i Salo. Man har också varit i kontakt med representanter för tillsynsmyndigheten gällande saken.

Ifall hanteringen av slam i Salo inte ordnas på ett sätt som föreskrivs i lagen inom den tidtabell som presenterats för avfallshanteringsnämnden kan tillsynsmyndigheten begäras att ta nödvändiga åtgärder för att rätta den lagstridiga situationen.

Tilläggsmaterial 1Sydvästra Finlands Avfallsservice utredning om mottagningsplatser för fällning och slam från samlingsbrunnar

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands Avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna svaret på Hannu Rautanens begäran om utredning för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.